Виж кой говори

Виж кой говори

Лицата, които най-често гледаме от телевизионния екран и историите, които ни разказват

Люба Йорданова, Зорница Стоилова
11783 прочитания

Понякога ни се струва, че българската публичност може без особен проблем да се напъха в един панелен апартамент в "Люлин" с все героите и сюжетите, които я населяват. Това натрапчиво усещане, разбира се, създават медиите. Из телевизионния екран, сайтовете и вестниците често броди призракът на еднообразието както в подбора на темите, така и в избора на гости, които да ги коментират.

Това е болест, характерна за малкия, но иначе пренаситен с медии пазар. Простичко казано, има твърде много микрофони за шепата важни събития, които се случват в страната. В същото време България разполага с бедна банка от експерти (особено по специфични теми, като енергетика или икономика например), които могат да говорят умно, разбираемо и интересно в своята област, а и да не се притесняват от камерите. Затова сме свикнали лицата, които надничат от екрана (пък и от вестниците), често да се повтарят. Независимо на кой канал сме включили. И това е най-видимо в ситуация на избори, когато политици, социолози и други експерти се намират в постоянна телевизионна въртележка.

Разбира се, причината тези експерти да бъдат най-често канени в медиите е, че те обикновено са най-добре подготвените и най-уважаваните в областта си. Ако пък са политици или представители на институции - са тези, от които се търси отговорност по конюнктурните проблеми. Това обаче не дава основание на медиите да не полагат усилия да откриват нови и интересни експерти с различен поглед към темите.

Никой не е в състояние да произвежда свежи и оригинални тези до безкрай. А прекаленото експлоатиране на едни и същи лица, които и най-често говорят по едни и същи теми, в крайна сметка опростява и изхабява публичния диалог. Смалява кръгозора, редуцира броя на гледните точки и, разбира се, най-големият ужас за природата на телевизията - отегчава зрителя.

Решихме обаче да проверим дали нашето субективно усещане, че фунията на публичността се стеснява до малко на брой сюжети и герои е оправдано, и направихме преглед на темите и гостите в четирите национални телевизии БНТ, bTV, "Нова телевизия" и TV7. Избрахме най-наситените откъм събития последни три месеца от 2011 г. и проверихме какъв е бил отзвукът от тях в публицистичните предавания на различните канали. Съзнателно изпуснахме лайфстайл темите в развлекателните тв формати, които, вместо да дават разтуха от политическото, по-често дават тезгях на политиците да запретнат ръкави и да точат баници и да завиват сърми. Избрахме да се фокусираме върху жанра на телевизионното интервю (тоест не сме включили в мониторинга репортажите, живите включвания или разговорите по телефона). Причината - през последните години то доминира като формат в телевизионната публицистика, заема най-много време и в него обикновено се дискутират темите, върху които медията е решила да постави акцент. В този смисъл е важно и кои хора избира да ги представят и обяснят на аудиторията. Вижте какво се получи.

Сюжетите: от защо напускат Волен Сидеров до как да излъжем вирусите

От какво се случи на изборите, през "къде ни удря" бюджет 2012, до защо напускат Волен Сидеров и как да се предпазим от пожар. Така най-общо можем да обобщим акцентите от публицистичните предавания на четирите ефирни телевизии, които са своеобразен микс от актуални истории и "полезни" съвети за аудиторията как да избегне разните опасности, които дебнат зад ъгъла (виж таблицата).

Общото между всички е, че се търси по-скоро скандалът и сензацията за сметка на балансираното и разумно обяснение на случилото се. Стремежът е темите да се доближават до социалното и гледната точка на средния българин, така както си го представя съответната медия. (Както обичат да казват водещите на своите гости, "нека сега да обясним простичко за зрителите".)

В последните три месеца на миналата година доминиращата тема са, разбира се, изборите. Интересно е, че повечето телевизии наблягат на вота за президент, с изключение на TV7 и БНТ, които отделят немалко време на проблемите по места и кандидатите за кметове и общински съветници. Втората голяма тема в медиите са синдикалните протести, проблемите в БДЖ и реакциите на идеите на ГЕРБ за пенсионната реформа, или иначе казано, социалното напрежение, което беше нажежило обстановката преди празниците. Телевизионните интервюта твърдо вървят след актуалните събития от седмицата и рядко си избират не толкова злободневни сюжети.

Третият голям кръг от теми са проблемите в здравеопазването, като най-голямо внимание се обръща на съмненията за лекарски грешки след случаите на починали в болници родилки. Гледната точка е основно през личните истории на засегнати пациенти и близки на починалите, а срещу тях обикновено са изправени директори на болници и лекарският съюз. 

Основните теми се повтарят и в четирите телевизии, с леки различия в акцента, с който се поставят. bTV например посвещават много повече време на конфликтите и разпада в парламентарната група на "Атака" в сравнение с останалите. Освен това медията избира да представи темата през гледната точка на напусналите партията депутати. Лидерът на формацията Волен Сидеров не присъства на живо в нито едно предаване през този период. Нова тв пък обръща внимание на кризата в дясното пространство и последиците за "Синята коалиция" след неособено блестящите резултати на изборите.

БНТ избира да се фокусира върху икономически теми – водещи са дебатите за консервативния бюджет за 2012 г., как кризата в еврозоната влияе на България. Отделя повече ефирно време и на теми, които по-скоро отсъстват в останалите телевизии – за и против проучванията за шистов газ и енергийните проекти на правителството. 

Топ теми в телевизиите (X-XII 2011 г.)
1. Избори 2001
2. Социалното напрежение (протести, синдикати)
3. Реформата в БДЖ
4. Социалната и пенсионната реформа на ГЕРБ
5. Бюджет 2012
6. Здравеопазването
7. Кризата в еврозоната и как ни влияе
8. Грижата за децата
9. Медийни конфликти
10. Лекарските грешки

Потребителските теми, които каналите разработват през жанра телевизионно интервю са по-скоро с акцент всякакви опасности, които дебнат зрителите навън. В палитрата има пожари, крадци, подпалвачи, вируси, лоша хигиена в ресторантите, събирачи на вземания и т.н. Подобни съвети присъстват най-много в TV7, където можем да разберем колко опасно е да си купим очила от улицата или как да се опазим от пневмонията. Докато теми с по-позитивно послание като как да управляваме парите си по-ефективно например не се появяват в предпочитаните сюжети.  

Хората: Повече политици, по-малко експерти

Политиците определено доминират с участията си в телевизионните интервюта (виж графиката). Те ни заливат отвсякъде и темите рядко се коментират от хора с експертно знание, които могат да представят всички гледни точки на проблема.

В периода от октомври до декември миналата година най-търсените лица за разговор са транспортният министър Ивайло Московски (покрай шоковата реформа в БДЖ), кандидатът за президент Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, председателят на УС на БДЖ Владимир Владимиров, кметът Йорданка Фандъкова и лидерът на БСП Сергей Станишев. От експертите най-често слушаме социолога Андрей Райчев, социалния антрополог Харалан Александров и икономиста Емил Хърсев. След тях са социолозите Цветозар Томов и Мира Радева и математикът проф. Михаил Константинов. Рядко медиите успяват да намерят различни лица. Сътресенията в еврозоната и как те влияят на икономическия климат в България направиха особено видим дефицитът на разнообразни и подготвени събеседници по темата. Така например най-канените икономически експерти в телевизиите срещате често и на нашите страници.

bTV със сигурност е телевизията, която се ползва с най-голямо внимание от представителите на правителството. Сред най-често канените гости в публицистичните й предавания има много повече министри, отколкото в останалите три телевизии. Възможното обяснение е, че според пийпълметричните изследвания bTV е най-гледаната телевизия. Опозицията намира поле за изява в "Нова тв", а TV7 изважда от прахта позабравени личности като Румен Петков и най-често кани за коментар самите журналисти на телевизията Експерти по различните теми пък виждаме най-много в обществената БНТ.

В края на миналата година една по-различна група герои излезе на преден план в медиите - синдикатите. Преди година "обикновеният" български зрител сигурно се затрудняваше да направи разликата между КНСБ и КТ "Подкрепа". След всевъзможните стачки и протести обаче, които синдикатите успяха да яхнат през октомври, ноември и декември, техните лица със сигурност се разпознават добре. Техните представители почти станаха медийни звезди, въпреки леко кресливия си тон.

Има и герои, които някак си са обречени да бъдат канени в комплект. Такъв пример са Менда Стоянова (ГЕРБ) и Пламен Орешарски (БСП) от Комисията по бюджет и финанси към парламента, които съвсем естествено най-често се появяват като опозиционна двойка в различните публицистични предавания, за да коментират мерките за финансова стабилност или бюджет 2012. Чак се зачудихме дали в духа на "затягането на коланите" не им се случва да си поделят такси по път към телевизионното студио.

Понякога ни се струва, че българската публичност може без особен проблем да се напъха в един панелен апартамент в "Люлин" с все героите и сюжетите, които я населяват. Това натрапчиво усещане, разбира се, създават медиите. Из телевизионния екран, сайтовете и вестниците често броди призракът на еднообразието както в подбора на темите, така и в избора на гости, които да ги коментират.

Това е болест, характерна за малкия, но иначе пренаситен с медии пазар. Простичко казано, има твърде много микрофони за шепата важни събития, които се случват в страната. В същото време България разполага с бедна банка от експерти (особено по специфични теми, като енергетика или икономика например), които могат да говорят умно, разбираемо и интересно в своята област, а и да не се притесняват от камерите. Затова сме свикнали лицата, които надничат от екрана (пък и от вестниците), често да се повтарят. Независимо на кой канал сме включили. И това е най-видимо в ситуация на избори, когато политици, социолози и други експерти се намират в постоянна телевизионна въртележка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  gligi avatar :-|
  gligi

  ьТВ е пó правителствена, отколкото националната телевизия? А пък там са се показвали единствените образи, които бих гледал!
  Светът не е какъвто беше... когато последно имах телевизор.

 • 2
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  ногу е смешно... :)

 • 3
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Да кажа аз като прост зрител, който не набляга на телевизията особено - новини вечер, чат пат някой филм и през уикенда пак някой филм, щото просто няма какво за гледане. А, на НТВ предаванията на Карбовски, но и тях вече ги пропускам.
  Като захапят нещо журналистите по първите две частни телевизии и няма значение коя от тях гледам. То не бе за снежната покривка по20мин. на вечер, то не бе за коледната трапеза, то не бе за грипове и т.н.
  Най-неприятно ме изненадаха БТВ тази седмица. Почват, сняг, задръствания и карат нататък. През това време ровя в нета и там чета новини и попадам на статия за смърта на Теодора Захариева.
  Нима не беше това новина № 1? Това, което успя да направи тази жена не за себе си, а за всички нас, които ракът ни дебне?
  Сменям канала и отивам на Нова - пак за снежната покривка.
  И така дни наред. И с други новини се е случвало такова дълго разтягане, до писване.
  Или сутрешните блокове - Волен е като Батман. По три блока наведнъж. Да огрее всички ни. Ако го пропуснем на единия канал, да го хванем на другия.
  А за лайфстайл предавания що да не кажем - нагледах се и наслушах се на глупости по празниците. Само спортисти и певци. Мойте уважения, но не са особено умни. Георги Христов изтърси най-голямата простотия, кояот съм чувал - ако бил имал семейство, нямало да е това, което е. То щото сега някой го знае жив ли е.
  Та като в рекламата на доставчик на телевизия - всички канали са боза.

 • 4
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Карбовски наистина е един от добрите примери как може да се направи интересно предаване. Що го няма Владимир Каролев, обикновено спори по всякакви теми все едно е засегнат лично.

 • 5
  baletlnetpepas avatar :-|
  Автор

  Да, Карбовски е тъжния пример на пречупил се с навлизането в средната възраст журналист.

 • 6
  hukuu avatar :-|
  hukuu

  Хубаво и коректно написана статия.

  До голяма степен това са и моите наблюдения и оценки за телевизиите в България. Не съм от хората, които гледат особено много - 30-40 мин сутрин, докато закусвам преди работа и вечер докато вечерям е едиснтвеното време, което прекарвам пред телевизора. То обаче ми е абсолютно достатъчно, за да се възмутя от начина, по който се представят новините.

  Особено БТВ са царе на порочното предаване на новини. Акцентира се на не толкова съществени събития и просто се маркират наистина важни проблеми. По този начин се деформир съзнанието на обикновения зрител, тъй като у се създава грешното впечатление, че това, на което се набляга в съответното предаване е наистина най-важното, което се случва в страната.

 • 7
  stenk avatar :-|
  Stanimir Kosev

  Дразнят ли ви така наречените икономически анализатори дето са нон-стоп лансирани в медийното пространство.
  Това са 4-5 човека дето са на всяко гърне мерудия и не минава ден без да се изкажат по всичко.

  Става дума за Георги Ангелов от "Отворено общество" , Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии , Георги Стоев от незнам къде си , вечният Емил Хърсев и разбира се новата звезда на икономическия ни небосклон Петър Ганев от Института за пазарна икономика.
  Последният е и най-дразнещ и ако за младока Ангелов е ясно , че го лансират контактите на Сорос , за голобрадия Петър Ганев бих се радвал да науча кой така упорито го налага ?

  Ще рече човек , че няма други икономисти в България , а само тия няколко типажа са
  икономически гении.

  Кой не му е писнало от тях ? :

 • 8
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306

  Аз не искам да коментирам телевизиите и новините, че ще ме баннат админите. Срамна работа!
  Миналата събота трябваше да отида да изпратя един багаж по автобуса до Етрополе. Отивам на автогарата - там ми казват - забрави, събота и неделя няма да стане, от тунелите на Витиня нагоре всичко е блокирано......
  Нито по радиото излезе подобна информация, нито по телевизиите цял ден казаха нещо. Само "да сме подготвени за зимни условия"
  Добре де, за какво са ми техните новини подир дъжд качулка? Ами ако тръгна с малкия ми син на 3 години и пътят е затворен? И бера студ и сняг.....
  Такива са ни телевизиите, такива са ни новините. Не са направени за хората, да информират и предпазват, а обслужват интересите на власта. Да не би случайно Боко Телешката пържолка да се разсърди.... Ще минавам на музика вечер, май

 • 9
  nestorova.a avatar :-|
  Анита Несторова

  Хм...като се има предвид, че целта на медиите (и изключително на ТВ) е да управлява съзнанието на широкия кръг сънародници, е напълно нормално да ни промиват мозъците с имена и събития, които може би вече и някои бълнуват вечер...Бойко Борисов, магистрали, Георги Първанов, криза, Симеон Дянков, ЕС, казах ли за кризата?? БТВ до такава степен подкрепят и рекламират правителството, че понякога дори не се усещат...Да си припомним случаите на палежите на колите в столицата - БТВ съобщава, че от МВР обещават, че ще заловят извършителите в рамките на няколко дена и хоп - на другия ден имаме заловен...и това не е единственият пример разбира се...Но такава е системата в България - разработен сценарии с редица лоши сцени и с тесен кръг добри герои...всички знаем кои са те...и от малките екрани не спират да ни го напомнят....

 • 10
  alex052 avatar :-|
  alex052

  Беден народ,малка държава,кокошкарски проблеми,клюкарски новини.Това си е моята лична сентенция на статията не ангажирам никой с нея.Бих добавил без да обиждам никого и камара бездарни журналисти/извинявам се има и изключително качественни от тях но са рядкост/ който не само нямат богата обща култура но и ги мързи да си пишат домашното/т.е. поне да се подготвят отгоре отгоре по дадена тема/ като компенсират с нахално поведение,тенденциозно представяне на новините и шутовщина понякога.Това разследващ журналист в България.............е има някакви ама.Коментара е излишен


  ......................
  Повече политици, по-малко експерти

  Политиците определено доминират с участията си в телевизионните интервюта (виж графиката). Те ни заливат отвсякъде и темите рядко се коментират от хора с експертно знание, които могат да представят всички гледни точки на проблема.

  ......

  То това е нормално а колкото до експерти.........ами не знам.За съжаление в държавата интереса клати феса и.....дори и експертизите могат да се нарекат тенденциозни понякога.Колкото до всички гледни точки на даден проблем.Е то това изисква сериозна екпертиза от добре платени специалисти а не от отбиващи номера или обслужващи интереси експерти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал