Капитан Планета и крадецът на соколи

Капитан Планета и крадецът на соколи

Незаконната търговия с животни през опита на един вече бивш държавен служител

Калина Горанова
17861 прочитания

© Юлия Лазарова


Наблюдателни столичани забелязват необичайно едра птица да кръжи около националния стадион "Васил Левски". По-късно това ще се окаже сокол скитник. Не след дълго скален орел е видян в градинката пред НДК. А в кв. "Борово" подават сигнал за ловен сокол. Първите две екзотични птици са заловени. Последната се "измъква". Причината да прелитат над София не е, че тя изведнъж е станала по-приятно място за живот на едрите грабливи птици. А че животните са станали жертва на нелегален трафик. 

Историята се развива миналата година и ни я разказва Лазар Петрунов, доскоро началник на отдел "Биоразнообразие" в Регионалната инспекция по околната среда и водите - София, подструктура на министерството. В РИОСВ той се занимава с различни неща (като това доколко даден завод например може да увреди биологичното разнообразие), но в градските легенди е по-познат в ролята си на спасител на екзотични животни. Страстта му е следенето на прегрешили търговци и бракониери. Като държавен служител той е задължен да реагира само ако има подаден официален сигнал. В много от случаите обаче екологът по образование действа, защото намира работата си за призвание. "С колегите от отдела се самосезираме. Сами си намираме сигнали", разказва той. Работи заедно с екоорганизации като "Зелени Балкани" или Българското дружество за защита на птиците, както и с полицията и митниците. МВР и Агенция "Митници" санкционират по едни закони, той - по този за биологичното разнообразие. За близо деветте си години в регионалната екоинспекция Лазар знае куп истории за незаконната търговия със защитени животни.

Случаят със соколите е един от най-любопитните. За известния български трафикант на соколи С.Г. се знае от над десет години, и то в международен мащаб, като около него се носят всякакви легенди. "Бизнес моделът" му е следният. Пътува из Русия и Азия и събира яйца от гнездата на соколите. Ако те са нависоко, а не на земята, използва подизпълнители катерачи. Прекарва в термочанти яйцата, най-често със самолет, като ръчен багаж. Вкарва ги в България, излюпва ги, изфабрикува им фалшиви документи, с които да ги изнесе от страната, и им намира купувачи. За целта му помага платформата на Международния соколарски форум, като от Главна дирекция "Криминална полиция" споделиха и използвания от него nickname. В много държави соколарството е широко разпространено. За целта има законни развъдници. Те обаче от време на време трябва да бъдат снабдявани със "свежа кръв", за да не се стига до нездрави поколения. Така С.Г., когото наричаме Трафиканта на соколи, има добри възможности за бизнес. Цената на птица е над 10 хил. евро.

Лазар Петрунов и инспектори от Главна дирекция "Криминална полиция" в продължение на шест месеца стесняват периметъра около мястото, което обитава той. Работи се и през нощта. Точното място е открито след четвърти сигнал за грабливи птици. Този път в контейнер за боклук, където са изхвърлени три броя - две от тях мъртви и една - не съвсем. Пернатото "недоглеждане" привлича вниманието на граждани.

На 27 юли "Криминална полиция" и Лазар Петрунов влизат във въпросното жилище в близост до басейна "Спартак" в Лозенец. На балкона откриват бебе тундров сокол, стойки за кацане на грабливи птици, два инкубатора за яйца, черупки от яйца, екипировка за катерене, GPS, показващ местоположението на гнезда из Азия (ценна находка за орнитолозите), фалшиви бланки за документи за птици, фалшиви печати на Министерството на околната среда и водите и австрийския му аналог и т.н. На 21 януари 2012 г. ловецът на соколи е привлечен в качеството си на обвиняем и е със забрана да напуска страната.

"Как ми се работи тази работа", подхвърля Лазар, докато разказва историята за соколите. Всъщност си говорим с него като бивш служител на РИОСВ - София, тъй като наскоро е бил уволнен оттам. "На оперативка пред останалите колеги заявих, че съм научил името на фирмата, която ще спечели проект на РИОСВ – София, по оперативна програма "Околна среда", още преди поръчката да е официално обявена", обяснява Петрунов. Съмнението му относно честността на процедурата му коства мястото, разказва той. Междувременно настъпват промени в щатната структура на регионалната дирекция. Началниците на отдели стават просто старши експерти. Не и Петрунов. Сега той чака отговори на писмата си, пуснати до Министерския съвет и МОСВ и... си търси работа.

Някакви си пилета

Темата как държавата стимулира служители ще я оставим за друг път, за да довършим историите за спасени птици. Конкретните случаи, по които той е работил, са показателни за схемите на нелегалната търговия със защитени животни в страната. В световен мащаб тя може да се конкурира с трафика на наркотици например. "Проблемът е, че богатите на видове държави са бедни в икономическо отношение", коментира Ивайло Клисуров от "Зелени Балкани". Така те стават лесни износители за богатите страни. България си има своето, макар и по-малко, място в глобалния проблем.

"В бъдеще той ще става все по-голям, защото има пари в този бизнес, има търсене", коментират от икономическия отдел в Главна дирекция "Криминална полиция", занимаващ се с подобен тип нарушения. Оттам допълват, че те често се неглижират на местна почва, тъй като не се разбира мащабът им и по-големите проблеми, до които могат да доведат. Така например, ако трафикантът на соколи иска да излюпи едно яйце, трябва да се снабди с десет, като така се унищожават цели популации. Необходимо е и специализирано знание от страна на отговорните институции (митничарите да знаят какво да гледат например). Друг е въпросът и с ефективността на наказанията. Доскоро незаконната търговия, пренасянето, притежанието и т.н. на защитени екземпляри подлежаха само на административни санкции. Но този род нарушения вече са включени и в Наказателния кодекс, т.е. биват окачествени като престъпления. Така законът предвижда за трафиканта на соколи до три години ефективна присъда. От "Криминална полиция" обаче се съмняват, че той ще има повече от половин година условно.

Котките с кораби, маймуните през Турция

През България минават някои от потоците на международната търговия. "Маймуните например най-често минават през границата с Турция. Големите котки пък се пренасят основно с кораби", обяснява Лазар Петрунов. Част от животните обаче остават и на местна територия за радост основно на платежоспособни любители, като по този начин се стимулира търсенето. Най-големият случай (като иззето живо тегло) на Петрунов е този с братята Пламен и Йордан Стоянови, известни като Дамбовците, от 2010 г., когато в хода на полицейската разработка "Октопод" в имота им в Кремиковци са открити три тигъра и един ягуар. По думите на Петрунов по неофициални данни в частни лица в страната има още около 50 лъва.

При маймуните данните са още по-неясни, но търговия има. Последният случай, по който Лазар Петрунов работи съвместно с полицията, е от ноември миналата година, когато по обява в интернет откриват продавач на най-разпространения вид маймуна у нас - зелена морска котка. По Skype срещата е уредена, цената дори е смъкната от 3000 на 2800 лв. Търговецът сам доставя маймунката в Горни Богров, но вместо да получи парите, се сдобива с акт за 3000 лв. "Той подходи доста наивно, което ни изненада. През 2009 и 2010 г. правихме доста постановки и вече обявите в интернет не се използват толкова, а се действа с договорки от уста на уста", обяснява бившия директор на отдел "Биоразнообразие". Така преди две-три години той и негови колеги попадат на обява за продажба на едро на препарирани защитени видове птици. Екозащитниците се представят за училищно настоятелсто, което успява да си издейства оборудване на кабинета по биология за 1000 лв. Заловен е дистрибуторът на работилницата за препариране. Впоследствие е открито и мястото на препараторите. Официално регистрираните в София препаратори са шест. Проблемът е, когато те обработват незаконно убити животни.  

Нелегалната търговия на големи котки и маймуни обаче отстъпва на заден план пред тази с влечуги. Много от случаите, регистрирани от Агенция "Митници", са именно с костенурки, змии и др. Такъв е и последният голям случай от митниците на Калотина, когато на 12 март беше задържан цял терариум. "В България има много тераристи", обяснява търсенето Петрунов. "Чехия е най-големият пазар за Европа за екзотични видове, най-вече влечуги. Хубавото е, че повечето са със законни документи", продължава той. Влечугите, преминали през Сърбия на път за България този месец са дошли именно от Чехия, но документите, издадени в европейската държава, важат в рамките на съюза. "Не е трябвало да минава през Сърбия", коментира Петрунов.

Лов с копринени нишки 

Друга широко разпространена страст и в международен мащаб и в България са пойните птици и състезанията по надпяване между тях. "Най-добрите гласове се получават при кръстоска с питомна и дива птица", обяснява Петрунов. Именно пернатите са и най-честите жертви на бракониерски лов в страната с цел продажба и в това направление страната попада сред износителите. На най-ниското стъпало на бизнеса е основно ромското население. "Преди време ходихме често до полетата край Сливница по пътя за Калотина например. Там се опъват орнитоложки мрежи, слага се птица за примамка и се ловят на едро", разказва Петрунов. "Прибираме им клетките, прибираме им мрежите, пишем им акт, който няма да платят, тъй като са безработни и това е", разказва той. Ловът с орнитоложки мрежи е забранен (освен ако не сте учен от БАН), както и с други непозволени средства като звуковите устройства, наподобяващи пеене на птица, примамващи ятата. "Най-парадоксалното е, че тези звукови устройства се продават легално в ловните магазини. Те са забранени за употреба при лов, но са разрешени за продажба с мотива, че някои клиенти ги купуват, за да озвучават верандите си например", обяснява Петрунов. 

Уловените птици в рамките на Софийския район най-често завършват на животинския пазар в Подуяне. "Там се продават за 5 до 20 лв. Може да се купят от прекупвачи и се изнасят за Гърция, Македония и Сърбия най-често, където цената скача двойно", продължава разказа екологът. "На пазара в Подуяне може да си поръчате всичко. Само трябва да спечелите доверието им и да попаднете на правилните хора. Борил съм се много срещу него. Писал съм до Столичната община и до ветеринарните власти, оказа се, че положението е неспасяемо", обяснява Петрунов. Пазарът е важен за наблюдение обект и това до някъде възпира незаконните операции. Негови познати разказват как, когато той се появи на животинския пазар, десетки птици литват към небето, пуснати от "собствениците" им, за да избегнат глоба. "Като асамблеята "Знаме на мира" е", усмихват се приятелите на Петрунов, при все че темата не е никак весела - все пак става дума за злоупотреба с редки и крехки видове животни.

Екологът обаче често се сблъсква с абсурдите на системата. Така например тържището работи само в събота. Държавните служители обаче - не. "Работата на държавния служител в почивните дни трябва да се заплаща като извънреден труд, което задължително трябва да бъде осигурено. Бюджетът на държавната администрация е изключително свит. Ако отидем без официално разпореждане всеки акт, който напишем, е невалиден. Трябва да сме официално на работа. Имали сме добрата воля да ходим, без да ни се заплаща, само със заповед. Не става, защото, ако не се плати, службата нарушава закона", обяснява той.

Административните неприятности остават за колегите му в отдела. Лазар Петрунов съжалява само, че не е успял да довърши някои от случаите си. Ние също.

Наблюдателни столичани забелязват необичайно едра птица да кръжи около националния стадион "Васил Левски". По-късно това ще се окаже сокол скитник. Не след дълго скален орел е видян в градинката пред НДК. А в кв. "Борово" подават сигнал за ловен сокол. Първите две екзотични птици са заловени. Последната се "измъква". Причината да прелитат над София не е, че тя изведнъж е станала по-приятно място за живот на едрите грабливи птици. А че животните са станали жертва на нелегален трафик. 

Историята се развива миналата година и ни я разказва Лазар Петрунов, доскоро началник на отдел "Биоразнообразие" в Регионалната инспекция по околната среда и водите - София, подструктура на министерството. В РИОСВ той се занимава с различни неща (като това доколко даден завод например може да увреди биологичното разнообразие), но в градските легенди е по-познат в ролята си на спасител на екзотични животни. Страстта му е следенето на прегрешили търговци и бракониери. Като държавен служител той е задължен да реагира само ако има подаден официален сигнал. В много от случаите обаче екологът по образование действа, защото намира работата си за призвание. "С колегите от отдела се самосезираме. Сами си намираме сигнали", разказва той. Работи заедно с екоорганизации като "Зелени Балкани" или Българското дружество за защита на птиците, както и с полицията и митниците. МВР и Агенция "Митници" санкционират по едни закони, той - по този за биологичното разнообразие. За близо деветте си години в регионалната екоинспекция Лазар знае куп истории за незаконната търговия със защитени животни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  завиждам на хора със страсти... :)

 • 2
  gorskia avatar :-|
  gorskia

  Евала г-н Петрунов.

 • 3
  grazhdanin avatar :-|
  гражданин

  Жалко за държава, която уволнява такива служители!
  Още по- жалко за матриял, който харесва политици, които уволняват такива държавни служители!

 • 4
  haskovo avatar :-|
  haskovo

  Хора пуснете по едно писмо до Караджова с копие до премира защо е уволенен човека борещ се с мафията по дивите животни. Явно са засегнати интереси на директора на РИОСВ. Прилича ми на 90те години гогато честните полицаи бяха уволнявани. Може пък премира да се поръзварти из МОСВ и инспекциите.

 • 5
  lz22 avatar :-|
  lz2

  Много хубава птичка!

 • 6
  bgvlado avatar :-(
  БГ Владо

  "Лазар Петрунов съжалява само, че не е успял да довърши някои от случаите си. Ние също."

  И ние съжаляваме г-н Петрунов

 • 7
  jubal avatar :-|
  jubal harshaw

  Родина, сине, родина ... Халът е закономерен обаче.

 • 8
  el_chuncho avatar :-|
  El Chuncho

  Използвам случая,за да поздравя работещите и доброволците от "Спасителен център за диви животни" в Ст.Загора.
  Тях поне трудно може да ги"уволни"някой.

 • 9
  venrus_2008 avatar :-|
  Bicho Raro

  За първи път чета за държавен служител, който си върши работата както трябва - със страст и желание и, каква изненада, той е уволнен! Горко и на държава, които се лишава от най-добрите си служители.

 • 10
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  Царствена птица!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал