...И нерви лабави

Защо Мишо Шамара влезе в устата на Станишев и Бойко Борисов и как прокуратурата направи глупост

Big Sha едва ли ще влезе в затвора. Но за сметка на това получи добра реклама.
Big Sha едва ли ще влезе в затвора. Но за сметка на това получи добра реклама.    ©  Булфото
Big Sha едва ли ще влезе в затвора. Но за сметка на това получи добра реклама.
Big Sha едва ли ще влезе в затвора. Но за сметка на това получи добра реклама.    ©  Булфото

"Няма по-обидно от това Сергей Станишев да те защитава. Това е провал за българския хип-хоп", казва едно от лицата на този стил в България - Ицо Хазарта от "Ъпсурт". Думите му отразяват добре най-странния сюжет от седмицата: първо, двама рапъри бяха привикани в следствието заради текст на песен, а после в парламента се заформи емоционален дебат по темата и задочна размяна на реплики между бившия и настоящия премиер.

Кой да предположи, че тъкмо Big Sha, известен преди като Мишо Шамара, ще стане поне за малко събирателен образ на обществено недоволство и ще изведе хип-хопа от ъндърграунда, за да го качи на сцената на парламента. И дали самият той е предполагал, че от всичките му рефрени (сред които и знаменитият "искам да е** всички фенки, фенки, но на пазара дърпам чанти, чанти") точно този в "Бяло, зелено, червено" ще стане повод за неприятности?

"Йее, аха, България, бе, брат. Бяло, зелено и червено."

Всичко започва преди година, когато Съветът за електронни медии (СЕМ) започва проверка. Председателят на регулатора Георги Лозанов си спомня, че тогава е имало "напрежение, емоции" покрай песента "Бяло, зелено, червено" на Big Sha и негово участие в предаването на Мартин Карбовски по "Нова тв". Съветът е бил залят от жалби от "по-консервативни и чувствителни" граждани. Самият Лозанов се опита да се измъкне сух от внезапния дъжд. "Лично не мисля, че има престъпление, коментира той. Знаете моето лично виждане, аз съм либерален. Тук сме изцяло на територията на изкуството." Измъквайки се от територията на изкуството, СЕМ изпратил сигнала по компетентност на прокуратурата. "Не ги сезирахме за нарушение. Само те могат да кажат дали има данни за престъпление."

Компетентна да разгледа сигнала е Софийската градска прокуратура (СГП), защото по закон тя разследва престъпленията срещу републиката. Такова очевидно е открито, защото в края на юли прокурор Милко Момчев образува досъдебно производство срещу Камен Стоянов-Конса и Big Sha по текст чл.108, ал.2 от Наказателния кодекс, който предвижда затвор до две години или глоба до три хиляди лева за всеки, който "по какъвто и да било начин опетни герба, знамето или химна на Република България". Проблемният текст се оказва цветистото:

От трите цвята най-много обичам бялото.

Зеленото го пуша и съм high.

Не прекалявам с нищо, щото I dont wanna die, die.

Червеното е като мензис, като кисела мацка с "Тойота Авенсис".

Разследването е възложено на Националната следствена служба, където е поето от следовател Стефка Мулячка, известна с работата си по делото срещу убийците на българския студент в Париж Мартин Борилски. Инструкциите на държавното обвинение са да се разпитат изпълнителите и да се направи експертиза за това кой изрича репликата. Прокурор Милко Момчев, който е "господар" на разследването, отказа коментар с репликата: "Нямам време да се занимавам с вас."

"Искам свобода, брато, не искам свободия."

Дотук с фактите. Сега да поразсъждаваме. Първо, абсурд е песен (особено такава) да се счита за поругаване на националното знаме. По същата логика за поругаване на знамето може да се счита обличането на изрязана рокля в цветовете му от попфолк певицата Камелия преди години. Адвокатите, с които "Капитал" се свърза, бяха в недоумение от действията на прокуратурата.

Правозащитникът Михаил Екимджиев нарича проверката "архаична проява на мракобесна цензура". Всяка артистична изява, казва той, е право на мнение и е защитена и от конституцията и от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. "А те бранят не само традиционно възприетите и неутрални възгледи и прояви, но и такива, които провокират и дори скандализират", припомня Екимджиев. Или, ако го кажем с думите на самия Мишо Шамара пред "Капитал": "Аз хубав, грозен, тъп, нетъп, умен, все тая, правилен, неправилен, имам правото да си кажа моето мнение. Ако на човека, който го чува, не му харесва, да не го взема под внимание и това е." (Вижте интервюто с него.)

За пример можем да вземем аматьорския филм, който предизвика протестите в арабския свят. Той е некадърен, глупав и провокативен и за разлика от рап песента коства живота на един американски посланик и на мнозина други. Онзи ден в реч пред ООН, Барак Обама каза, че има хора, които питат защо властите не забранят видеото. "Отговорът е в законите ни: конституцията ни защитава свободата на словото. И това е не защото поддържаме езика на омразата, а защото основателите ни са разбирали, че без подобни гаранции възможността всеки да изразява вижданията си може да бъде застрашена. В едно разнообразно общество всеки опит да се ограничи свободата на словото може да се превърне в инструмент за заглушаване на критиците или на малцинствата."

"Интересно е, че в горди държави като САЩ Върховният съд намира, че горенето на националния флаг е част от свободата на словото на гражданина, тъй като няма по-висша ценност от него в демократичното общество", казва адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на фондация "Програма "Достъп до информация". Изглежда, в общества, където нито въпросът с гордостта е безспорен, нито са дотам демократични, институциите са по-ревниви към националните символи. Толкова по-голяма като че ли е тази ревнивост, колкото по-малко е защитимо съдържанието на тези символи."

Изяж се от мъка, Криско

Най-вероятно нито Big Sha, нито Сарафа, нито някой друг ще бъдат осъдени. След като разследването придоби известност, главният прокурор Борис Велчев каза, че е говорил с наблюдаващия прокурор и е изразил "несъгласие с неговите аргументи". Велчев заяви, че ще поиска "делото да бъде изискано за служебна проверка от Софийската апелативна прокуратура". По принцип главният прокурор има правомощия веднага да прекрати разследването. "Мишо може да бъде много доволен: той в затвора няма да влезе. Аз с двете си ръце се подписвам. Но това е нелоша реклама. Аз с него имам много добри отношения от много години и той няма да ми се обиди, но тази песен никой не я знае. Аз сега ще си я пусна да я чуя", казва Хазарта.

И е факт, че прокуратурата определено успя в едно. С това безумно дело тя извади от забвение една почти непозната песен отпреди години и да донесе на създателите й много повече моментна известност, отколкото те самите биха се надявали. В кръга на шегата за истински губещ в случая би могъл да се счита младият рапър Криско, който в името на известността се снима в рекламна кампания на bTV, в която извършва престъпление (кражба на кола). Самият Big Sha гледа весело на случката: "Tова беше някакъв опит да ни сплашат. Аз им казах: ще ви лежа, беее, шматки. Кво ше ми напра'ят?" Неговото подозрение е, че активността на прокуратурата не се дължи на цитирания по-горе пасаж, а защото е ядосал управляващите с друго изречение от същата песен: "Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба."

Ако чуем градския прокурор Николай Кокинов, според него "нашите задължения са да се занимаваме с това, щом дори формално извършеното покрива изискването на текста от Наказателния кодекс". Разбира се, винаги има възможност прокуратурата да е решила (по същата логика, по която един прокурор преди време реши, че спортните танци на ученички подтикват към педофилия), че така ще подобри имиджа си на безкомпромисна институция. "Ще има същия ефект за прокуратурата, който имаше за полицията "Нашата полиция" на Веско Маринов. Жалко, защото наистина има хора, които се опитват да правят нещо", казва Ицо Хазарта.

Адвокат Екимджиев също смята, че става дума за желание за изява. "Явно прокурорите ни скучаят или тоталитарните им рефлекси са реанимирани от "колегите" в Москва, които вкараха в затвора момичетата от Pussy Riot. След серията провали по т.нар. знакови дела прокуратурата се реваншира пред публиката, шамаросвайки с Наказателния кодекс Мишо Шамара."

"Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба"

Вече споменатия лидер на опозицията Сергей Станишев веднага видя в това начин да нападне правителството и да влезе в новините. "Тук вече се оляхте", заяви той от парламентарната трибуна и побърза да прояви фантазия, каквато му липсва по други, доста по-важни казуси. "Вижда се в каква среда на полицейщина, сплашване и абсурди ще живеем в следващите 10 месеца", каза Станишев и с още по-голям драматизъм заключи: "На предстоящите избори алтернативата пред всеки българин е свобода или ГЕРБ." Бойко Борисов му отговори в типичния си стил, че "БСП или СПИН, както се наричат", са си избрали химн.

Бъркането в кацата с клишета обаче няма да помогне на БСП, нито на ГЕРБ. Рапът има своя логика и тя не включва политици. Когато ГЕРБ спечелиха изборите през 2009 г., парламентът се разтресе от регионалния хит "Бум мада фака", чийто автор беше лидерът на младежката организация на ГЕРБ в Бургас и новоизбран депутат Тодор Йосифов, по-известен в хип-хоп средите с псевдонима Маниака. Само няколко месеца по-късно Маниака подаде оставка под обществен натиск.

Сега Big Sha вижда зад случващото се също дълга ръка. "Аз правя само такива песни, в които нареждам управлението. Само с мен да не се занимават, 'щото ще ги свалим. Нали знайш, няма нищо по-силно от народа", отсича Шамара. Столичният рапър Ghettoman, автор на силно критичното към властта парче "Майка България", (което по думите му телевизиите отказват да въртят заради "нареждане от по-високо ниво"), е на същото мнение. "Политиците се притесняват от факта, че посланията на българския хип-хоп ще бъдат чути от младите хора, до които те не могат да достигнат. Те нямат никакво влияние над тях за разлика от нас. Това са хората, които не гласуват на избори, и те ги губят като гласоподаватели", казва Петър Петков-Ghettoman.

За музикантите, разбира се, доза дисидентство е много полезна: тя носи екзотика и продава. Хазарта е по-саркастичен към идеята за цензура. "Като кажеш нещо добро за управлението - Бойко ти е дал пари или те е заплашил. Като кажеш нещо лошо - ти си комунист. Ни така, ни така", казва той. Освен че държи да напишем какъв позор е за хип-хопа, че Станишев го защитава, софийският рапър има и конкретен отговор за него. "Има хора, за които е в техен интерес да се говори за цензура. Да кажат ето, вижте, много цензура има, изберете ни нас, няма да има. От доста месеци насам нашата музика търпи супер добри времена - ние се скъсваме от работа. Никой не искам да ни помага, но никой не ни пречи. Работата върви." Благодарение на това, допълва той, няма да се цапат с предизборни кампании.

Така че да обобщим. Не става дума за някаква голяма политико-полицейска конспирация, а за чиста глупост. Но това пак ще е проблем: единственият музикален жанр, през който минава някаква форма на критика към управлението или социален коментар, е хип-хопът. "Ние имаме какво да кажем, защото сме на улицата и виждаме как всеки ден хората стават все по-бедни и по-нещастни", смята Ghettoman и допълва по казуса "Big Sha": "Има неща в парчето на Мишо Шамара и Конса, които може да не са 100% правилни, но са метафора за случващото се около нас - от това, че много млади хора взимат наркотици, до това, че жените, повлияни от чалга културата, са готови да се продават за пари." Самият Ицо Хазарта също вижда проблем със свободата на словото, но не точно в политиката. "Има голям проблем с нея в икономическите сфери. Когато решиш да съсипеш нечий бизнес и да го направиш твой, тогава знаеш, ползват се медии, хиляди начини."

Проблемът, с други думи, не е в рапа. Но това го знаехме и преди.

По темата работиха: Зорница Стоилова, Огнян Георгиев, Росен Босев

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


40 коментара
 • 1
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  Нито една специализирана комисия или регулаторен орган в България не е на ясно с това какво прави , какво зависи от нея и какви ще са последствията от глупавите решения които вземат. Явно в подобни комисии работят крайно не компетентни хора

 • 2
  npocmaka avatar :-?
  npocmaka

  Общо взето законите против "поругаване" на националните символи са толкова смислени колкото и законите против богохулство (толкова популярни в мюсулманските страни) . Т.е. имаме престъпление без жертва. Най-добре да се разкарат.

 • 3
  red.mary avatar :-P
  red.mary

  "Явно прокурорите ни скучаят или тоталитарните им рефлекси са реанимирани от "колегите" в Москва, които вкараха в затвора момичетата от Pussy Riot. След серията провали по т.нар. знакови дела прокуратурата се реваншира пред публиката, шамаросвайки с Наказателния кодекс Мишо Шамара."

  Много добро, определно.

 • 4
  boris_ivanov avatar :-|
  boris_ivanov

  Понеже Шамара едва ли се е договорил със Станишев да получи от него защита, репликата на Ицо Хазарта, че е позор да получиш такава защита, повече прилича на професионална завист за вдигналия се шум.

 • 5
  izabell avatar :-|
  izabell

  Мишо кротката щото не си Марешки..и какви са тея 50 стинки не можа ли да кажеш 5 лева.

 • 6
  waterfall avatar :-P
  waterfall

  От трите цвята най-много обичам бялото.
  Зеленото го пуша и съм high.
  Не прекалявам с нищо, щото I dont wanna die, die.
  Червеното е като мензис, като кисела мацка с "Тойота Авенсис".

  И с това нещо да се занимава парламент,прокурори ,следствие.Да се уволнят незабавно!

 • 7
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  "Ще има същия ефект за прокуратурата, който имаше за полицията "Нашата полиция" на Веско Маринов. Жалко, защото наистина има хора, които се опитват да правят нещо", казва Ицо Хазарта.

  хахахах - Хазарта е безпощадно точен, както и с цитата за Станишев

 • 8
  betelgeuse avatar :-|
  betelgeuse

  100% заставам зад думите на Хазарта!

 • clutch

  А мен ме ядоса ето това:..." Прокурор Милко Момчев, който е "господар" на разследването, отказа коментар с репликата: "Нямам време да се занимавам с вас."!!!!!!!
  Абе мърльоооо, абе Милко ...Калайджиев, абе шматко прокурорска, НИЕ ти плащаме заплатата/подкупите други ти ги дават/ от нашите данъци ти идва хляба, не ми се дръж като мутра бе!!!!
  Как пък един прокурор/ченге/съдия няма за свяст в този зверилник, наречен България, само комплексирани малопишковци с мааалко власт и огромни личностни проблеми!!!!

 • 10
  goranyordanov avatar :-|
  goranyordanov

  Аз пък съм "За" полицейска репресия , искам като в САЩ като минава полицията и всички да се крият , тук липсва респекта от контролния орган съответно важат законите на джунглата.
  Пожелавам на шамара да напише песен и за Американското Знаме , после да видим...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал