Трудната цигарена абстиненция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Трудната цигарена абстиненция

Shutterstock

Трудната цигарена абстиненция

С идването на зимата се засилва натискът за отмяна на забраната за пушене в заведения

Люба Йорданова
11532 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Четвърти. Това е мястото, на което са се наредили българските гимназисти в конкуренция с връстниците си от още 36 европейски страни. Но не по математика или спорт. А по тютюнопушене. Близо две трети от 16-годишните ученици са пушили поне една цигара през живота си. Близо 40 процента са изпушили поне една цигара през последните 30 дни. Българските момичета са още по-напред в класацията - на второ място по пушене в Европа.

На фона на тази мрачна статистика в България за пореден път се заговори за отмяна на забраната за пушене на обществени места и връщане на димната завеса в заведенията. В края на септември независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов внесоха поправка в Закона за здравето, която предлага стария режим за пушене и разделяне на заведенията на две. Пригласяха им представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес, които извадиха страховити данни за рекордни загуби след въвеждането на забраната. ГЕРБ засега не се поддават на натиска. Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова няколко пъти повтори, че няма да подкрепи връщане към стария режим. Официалната позиция на депутатите от управляващата партия засега също не се е променила. Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че въпросът не е бил обсъждан от правителство. И че неговият единствен мотив е ''здравето на хората". Изключително важно е това да остане така. Защото ако ГЕРБ се върне крачка назад, това няма да се отрази негативно само на здравето ни. А ще е знак за непоследователна политика, която зависи не от истински аргументи, а от това кой вика по-силно. Статистиката от други държави с пълна забрана на пушенето в заведения показва, че наистина след въвеждането й оборотите на заведенията намаляват, но това е сравнително кратък период, след което посещаемостта се връща към предишните си стойности.

Причината сега отново да се заговори за отмяна на забраната е сравнително проста – с идването на студеното време откритите части от заведенията вече няма да са толкова приятни. На практика ограниченията за пушенето ще влязат в пълна сила през следващите седмици, защото тогава вече ще е напълно невъзможно да се намери (законен) начин да се пуши на маса в ресторант, бар, или клуб.

Къде отидоха клиентите

"Когато управляващите въвеждат нови забрани и данъци, трябва първо да минат по кръчмите, като в една стара българска приказка. Ако кръчмите са празни, значи хората нямат пари. Българските заведения от миналата година са празни и забраната за пушене е още един допълнителен фактор за спад от около 50% в оборотите", изчислява Атанас Димитров, председател на Софийската асоциация на ресторантьорите. В нея участват около 2000 собственици на обекти, които настояват да се върне разделянето на заведенията за пушачи и непушачи. Димитров уточнява, че оборотите са паднали още след инвестициите в две зали при предишния режим, а през лятото заведенията без маси отвън са изгубили клиентите си. Допълнителна тежест им създават високите цени за наем, ток, отопление и допълнителни разходи като тези за тротоарно право. Сега собствениците се опасяват от отлив и през зимата. Според Димитров първият ефект от това ще бъде съкращаване на персонала и 34 хил. души без работа.

"Само в София и само в "Люлин" за един месец фалираха седем заведения. Представете си какво е в останалите квартали. В провинциалните градове като цяло ситуацията е още по-драматична – заведения и кафетерии затварят всеки ден", коментира и представител на компания - лидер в производството на безалкохолни напитки.

"Вероятно не е само заради цигарите, а заради общия стрес от кризата и липсата на средства, но ние намираме спасение в мисълта, че можем да върнем пушачите обратно в заведенията", коментира Димитров и допълва още един аргумент – ако приемем, че легалното потребление на цигари като цяло пада през последните години, покупките на кафе и алкохол са константни. "Само че през месеците на забраната се изместиха към други канали – в заведенията поръчките им бележат спад, а хората започват да купуват повече кафе и алкохол от магазините за хранителни стоки и хипермаркетите и да ги консумират у дома", казва Димитров.

Всъщност обективни данни за икономическите ефекти след пълната забрана за пушене на обществени места все още няма. Тя е в сила само от четири месеца, и то летни, което не е достатъчно за реален анализ.

Ивайло Богомилов, изпълнителен директор на "Маркет тест", действително отчита малък спад в посещенията на ресторанти вечерно време - с около 2% в сравнение с миналата година за периода юли-август. Това обаче може да се дължи и на последиците от икономическата криза и свиването на потреблението. По данните на агенцията по-сериозен спад има в посещенията на нощни клубове, особено при редовните клиенти, които са намалели с 10% от пролетта до лятото на 2012 г. Ивайло Богомилов предполага, че забраната за пушене все пак ще откаже част от клиентите поне за известен период от време - може би около година.

Икономистът от Industry Watch Георги Стоев коментира, че спадът в броя работни места е тенденция от години и засяга големите работодатели, включително хотелиерския и ресторантьорския бизнес. "Можело е да има спад и без забраната", смята той и допълва, че е трудно да се разграничат факторите, които водят до него.

Изследвания от други държави, въвели пълната забрана за пушене на закрити обществени места, показват, че в началото има известен спад в посещенията и съответно приходите на заведенията, но след това те се връщат на предишните си нива или дори се повишават в годините преди кризата. В щата Вашингтон например две години след въвеждането на закона приходите от продажби на барове и заведения били със 105.5 млн. долара по-високи от очакваното. Туристите в Нова Зеландия не са намалели след забраната за пушене, дори напротив. Заетостта в ресторантьорския бизнес на Ню Йорк се увеличава с над десет хиляди работни места за няколко месеца. Дори в държави като Аржентина, Мексико и Турция пълната забрана не води до катастрофални последици за бизнеса. Всъщност единствената индустрия, която в дългосрочен план отчита загуби след въвеждане на забраната, е тютюневата.

Истинският дебат

Силният вик на ресторантьорите като че ли заглуши по-важните аргументи за чиста среда без тютюнев дим. А те са повече от ясни. Огромна част от населението (40% от която деца) е изложена на пасивно пушене, което им вреди. По данни на Националния раков регистър 80% от 30-те хиляди нови случаи на ракови заболявания, които се очакват през 2012 г., са пряко свързани с тютюнопушенето. Здравната система плаща високи разходи за лечение на тези и други заболявания, свързани с последиците от цигарите. Бизнесът губи от отсъстващи служители, щети след пожари и високи застраховки. Всичко това има шанс да намалее, ако забраната за пушене на закрити обществени места остане в сила.

"Законът за здравето е в полза на населението и трябва да се изпълнява", категорична е д-р София Ангелова, специалист по белодробни заболявания. Тя е сигурна, че спазването на забраната за пушене ще подобри здравния статус на населението, особено на служителите в заведения и астматиците, които са принудени да работят в среда с дим. Д-р Ангелова дава пример с Германия, където провинциите, въвели забраната, са отчели 20% по-малко разходи за лечение на инфаркт на миокарда и така на година спестяват 7.7 млн. евро. Колегата й доц. д-р Иво Петров, председател на Българското кардиологично дружество, е на същото мнение. "Забраната дава медицински резултат и бяхме горди, че тази мярка беше въведена", коментира той. Специалистът очаква мярката да доведе и да намаляване на броя на пушачите в България, който е сред най-високите в Европа.

"Целта е да се създаде чиста среда за работа и съществуване", коментира д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим. Според нея, ако забраната се отмени, това ще е "лошо послание към Европа, света и най-вече към младото поколение - ще им покаже, че държавата не знае накъде върви". Освен това старият режим създава неравнопоставеност за заведенията - особено за по-малките и тези, които изберат да са само за непушачи. Годините, в които България се опита да наложи частично разрешителния режим, показаха също, че той не работи. Изискванията за заведенията бяха по-сложни, контролът - по-труден, и нарушенията съответно повече. Решението в коя зона да отиде компания от пушачи и непушачи пък обикновено клонеше към тази с дима.

Затова и сега истинската кампания би трябвало да е не за отмяна на закона, а за спазването му от всички. Здравните инспектори засега не отчитат масови нарушения на забраната, но неофициално се говори за различни вратички, които някои заведения са открили. Като например да оставят инспекторите да чакат пред вратата собственика, докато вътре се скрият пепелниците и се пуснат димки за заблуждаване. Или пък заграждат летните си градини за студеното време и го смятат за отворено пространство. Спазването на закона на работните места също още е под въпрос.

Служителите на районните здравни инспекции са само 600 - 650 за цялата страна и освен за пушенето на закрити обществени места трябва да следят дали се спазват и останалите изисквания по Закона за здравето (санитарни и хигиенни норми и т.н.). Затова от Коалиция за живот без тютюнев дим предлагат правомощия за налагане на санкции за неспазване на забраната за пушене да имат и Инспекцията по труда, Агенцията за безопасност на храните и органите на МВР, които така или иначе правят проверки по обществени места.

През 2010 г., в началото на мандата си, ГЕРБ веднъж направи крачка назад и отмени пълната забрана за пушене за закрити обществени места. После разбра грешката си и я поправи. Ако сега повтори този ход, чувството ще е повече от шизофренично.

По темата работи и Десислава Николова

Четвърти. Това е мястото, на което са се наредили българските гимназисти в конкуренция с връстниците си от още 36 европейски страни. Но не по математика или спорт. А по тютюнопушене. Близо две трети от 16-годишните ученици са пушили поне една цигара през живота си. Близо 40 процента са изпушили поне една цигара през последните 30 дни. Българските момичета са още по-напред в класацията - на второ място по пушене в Европа.

На фона на тази мрачна статистика в България за пореден път се заговори за отмяна на забраната за пушене на обществени места и връщане на димната завеса в заведенията. В края на септември независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов внесоха поправка в Закона за здравето, която предлага стария режим за пушене и разделяне на заведенията на две. Пригласяха им представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес, които извадиха страховити данни за рекордни загуби след въвеждането на забраната. ГЕРБ засега не се поддават на натиска. Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова няколко пъти повтори, че няма да подкрепи връщане към стария режим. Официалната позиция на депутатите от управляващата партия засега също не се е променила. Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че въпросът не е бил обсъждан от правителство. И че неговият единствен мотив е ''здравето на хората". Изключително важно е това да остане така. Защото ако ГЕРБ се върне крачка назад, това няма да се отрази негативно само на здравето ни. А ще е знак за непоследователна политика, която зависи не от истински аргументи, а от това кой вика по-силно. Статистиката от други държави с пълна забрана на пушенето в заведения показва, че наистина след въвеждането й оборотите на заведенията намаляват, но това е сравнително кратък период, след което посещаемостта се връща към предишните си стойности.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

30 коментара
 • 1
  simeonov_ avatar :-?
  simeonov_

  Много добра статия,министъра на здравеопазването успя да прокара в народното събрание този много важен закон за забраната за тютюнопушене на закрити обществени места,но въпреки това веднага се намериха депутати лобисти на хора от бизнеса със заведенията и на тютюневите концерни и се опитват да премахнат тази толкова логична забрана.Добре е,че досега министъра удържа на натиска и на протестите,но в крайна сметка всичко зависи от депутатите,а нали все пак здравето на хората е по-важно от всичко и ако отменят закона или върнат стария режим ще бъде голям резил за този парламент.

 • gruy7606

  Тъпанари !

 • 3
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  ИСКАМ ДА ПУША ВЪТРЕ!

 • 4
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Преди десетилетия в трамваите се е пушело. Сега пушенето в превозно средство изглежда недопустимо дори за заклети пушачи. Е,значи въпрос на време е да приемем, че на обществени места няма да се пуши.

 • 5
  marin avatar :-|
  Марин

  [quote#3:"jelezen"]ИСКАМ ДА ПУША ВЪТРЕ[/quote]Пуши си, разбира се, в правото си си, обаче го прави сам. Като има други хора в помещение, нямаш право да ги опушваш (умирисваш) и да ги задушаваш.

 • 6
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  До коментар [#5] от "Марин":

  Не говоря за всяко помещение, а като отида на ресторант или кръчма, което го правя веднъж в седмицата, или веднъж на 2 седмици, тогава искам да пуша вътре. И без това се съобразявам къде трябва и не трябва да димя, поне като отида с компания не ресторант отвреме навреме, да не търча да пуша навън.
  Всички приказки за здравето на българина от страна на правителството - лицемерие. Не им пука изобщо за нас, не само за здравето ни.
  Какво му беше лошо на разделението на зали за пушачи и непушачи?

 • 7
  newager avatar :-|
  Joro

  Бих посъветвал пушачите да започнат да гледат децата си и да спрат да пушат, защото това не е нормално. В момента не мога да направя забележка на някое дете, че пуши, защото цялата градинка, десетки деца пушат и най-много мен да свалят на земята. Помислете за децата си, гледайте ги!

  А пък ресторантьорите, не собствениците на барове, да започнат да отварят нови ресторанти, защото НЕПУШАЧИТЕ отново ще започнат да се хранят в ресторантите в една по-приятна атмосфера без цигарен дим.

 • 8
  marin avatar :-|
  Марин

  [quote#6:"jelezen"]Какво му беше лошо на разделението на зали за пушачи и непушачи?[/quote]При това разделение по-добрите помещения бяха за пушачи. Освен това малките заведения (до 50 м2) в повечето случаи бяха за пушачи.

  Винаги разказвам един пример от последната година (съжалявам ако се повтарям). Отивам с децата в една сладкарница (изглежда поне 60 м2, но явно я броят за 50), там ми казват че мога да си купя за вкъщи защото се пуши и е разрешено до 18 години. Оглеждам набързо - вътре има 2 маси с по 2-ма човека димящи. Вентилацията не работи. Хората пият по едно кафе (по 1 лв.). Правя бърза сметка какво смятам да купя аз - 3 пасти х 4 лв, 2 цитронади х 2 лв и 1 кафе х 1 лв = общо 17 лв. Тръгнахме си без да поръчваме, искахме да сме на сладкарница.

  Не може в сладкарница с предимство да са пушачите, не може и в малък ресторант. В баровете ако се разреши пушенето, ще бъде дискриминация към непушещите - при всяко ходене на бар да се задушаваш, а после да трябва да си переш включително горните дрехи.

  За икономически последствия заради забраната за пушене е просто смешно да се говори - ще излезе, че само заради пушенето хората ходят на ресторант и на бар. Ако това е вярно, то всички пушачи спешно трябва да ходят на психотерапевт.

 • 9
  drun_drun avatar :-|
  drun_drun

  На нас българите забраните просто не ни понасят. Каквото е забранено, става моментално по-желано, отколкото е било преди да се забрани. Пълна глупост би било да се отмени забраната за пушене на закрито заради смешния плач на част, забележете, част от собствениците на заведения. Ами защо не си помислят например, че няма да им се налагат толкова чести ремонти, като не се пуши, че ще плащат по-малко ток, като не работи вентилацията и т.н. За ползата за здравето на хората-да не говорим. Аман от елементарни мозъци, дето виждат само едната страна на медала.

 • 10
  patchev avatar :-|
  HXP

  И междудругото само, българските подрастващи на 4то място в Европа по интензивност на пушене. Ето това е проблема в дългосрочен план според мен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.