Добро с изтекъл срок на годност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Добро с изтекъл срок на годност

В района на таблото се трупат отпадъци, защото хората ги хвърлят, а общината не е осигурила сметоизвозване.

Добро с изтекъл срок на годност

Историята на доброволческия проект "ТаблоID" и поуките една година по-късно

Асен Георгиев
10131 прочитания

В района на таблото се трупат отпадъци, защото хората ги хвърлят, а общината не е осигурила сметоизвозване.

© Цветелина Белутова


Разхвърляни бутилки, найлонови пликове, останки от храна, буйна растителност и коли, паркирали върху тревната площ. Това ще видите, ако днес посетите бившето светлинно табло, което се намира на североизточния бряг на езерото в Панчарево. То е част от спортния комплекс, познат като "Трибуните". Състоянието на пространството около таблото нямаше да буди интерес, ако само преди една година то не изглеждаше по съвсем различен начин. Там имаше прясно засадена трева, игрище за федербал, паркинг и чисто нови пейки. Цялото пространство около старото и сиво бетонно табло беше облагородено от сдружение "Трансформатори" с помощта на доброволци, след като над 20-те години безхаберно отношение към местността я бяха превърнали в бунище. Доброволците дариха близо три месеца от времето си, за да направят мръсното и забравено от институциите място да бъде приятно и уютно. А фондация "Екообщност" финансира проекта, подготвен от сдружение "Трансформатори" с около 6000 лв. 

@@galwidg:[email protected]@

И ако някога сте се чудили колко е срокът на годност на едно добро дело, проектът "ТаблоID" дава един възможен отговор на този въпрос - по-малко от една година. Дванадесет месеца след като архитектите от сдружение "Трансформатори" промениха това място, то започва да придобива обичайния си вид. Табелите, които бяха поставени, са счупени. Габионите (метални мрежи, пълни с камъни), които спираха нахалните автомобилисти да паркират в тревата – преместени. А боклуците отново заживяха необезпокоявани, разпръснати из цялата местност. 

Първата реакция, която предизвиква всичко това, е гняв. Най-вече към хората, които оставят отпадъци на земята, и към тези, които с голяма доза наглост са изместили тежащия над 200 кг габион, за да могат да паркират автомобилите си директно в тревата, въпреки че на 20 метра от нея има паркинг, който винаги е свободен. Това е на повърхността. По-внимателното вглеждане води до конструктивни поуки и уроци, които са по-ценни от гнева към хората, които цапат и чупят. Ценни са, защото ще помогнат следващият подобен проект да бъде по-устойчив. Което никак не е малко. 

Доброволци и организатори

"ТаблоID" е първият по-голям проект, за който архитектурно сдружение "Трансформатори" печели финансиране. Сумата не е много голяма за мащабите на идеите им – около 6000 лв. Това ги принуждава да привлекат на своя страна група доброволци. В инициативата се включват десетки младежи, готови да поделят свободните си летни дни, за да свършат нещо полезно в компанията на други енергични млади хора. Сред тях е и Влади, който сега учи в Дания. Когато преди две седмици вижда снимките на потъналото в боклук табло и на хората, паркирали своите автомобили в тревата, за чието засаждане е помогнал и той, си помисля единствено "е, това тук не може да се случи". Те го натъжават, защото е положил много труд. Но не го обезкуражават, защото вярва, че идеи като "ТаблоID" носят голям заряд – доказателство за това са доброволците, които вярват в тях. Нещо повече - нерадостната съдба на таблото в Панчарево не само не го демотивира, а напротив – стимулира го да мисли за организация на собствени инициативи, когато се върне в България.

Делчо Делчев и Валери Гюров са сред създателите на сдружение "Трансформатори" и движещи сили на проекта "ТаблоID".Срещаме се година след като са "открили" таблото. Намирам ги в тяхната работилница – все така енергични, но и леко приземени. "Не знам дали ще се хванем пак на подобен проект, честно казано, защото удоволствието от работата беше много голямо, но като видиш подобен завършек, си казваш защо да го правя втори или трети път", коментира Валери. Преди две седмици той се разхожда до таблото и вижда боклука, разхвърлян наоколо, и хората, паркирали автомобилите в тревната площ. Въпреки това споделя, че в никакъв случай не съжалява за това, че е отделил време и енергия за облагородяването на това пространство. "Тогава това ни е било интересно и не съжаляваме. Не съжалявам за всяка една минута, която съм бил там", казва Валери. "Това лято имах много силно усещане за добре оползотворено време", добавя и Делчо. Самият факт, че в момента говорим за това какво се е случило, след като реализирахме проекта, е достатъчно значим. Това ни помага да извлечем ценна информация и уроци, коментират младите архитекти. 

Равносметката

Според Валери и Делчо подобна развръзка е до голяма степен очаквана. Те дори са по-скоро учудени, че направеното от тях е издържало толкова дълго време. Проблемът е заложен още в самото начало на проекта, когато се оказва, че за местността около таблото не е осигурено сметоизвозване от общината. Причината е, че до терена се минава покрай козирка на сграда, която не позволява влизането на високи автомобили, каквито са колите на фирмата, която отговаря за почистването на района. 

По-големият проблем обаче надхвърля многократно мащабите на историята, която ви разказваме. Той е системен и се отнася до отношението към собствеността в България от страна на хората и на институциите.  

"Проблемът е системен. И той е свързан с поддръжката и собствеността. Ако тези пилотни проекти не бъдат харесани от общината или тя не застане зад тях, не само като ръкопляска, когато е свършена работата, а да каже, че това място е важно и ще се осигури сметосъбиране, поддръжка на зеленото, което вече е създадено, косене, обезпаразитяване и охрана, ние каквото и да направим, то няма да издържи повече от шест месеца, защото всяко нещо си има някакъв срок на годност, така да се каже", коментира Делчо Делчев. Според него те са облагородили пространството може би на 20 пъти под себестойността на извършената работа, защото са ползвали ресурси от мястото, доброволчески труд и дарения. Логичният въпрос, който възниква, е защо, след като някой така или иначе е положил усилия и е създал нещо, след това никой не се ангажира с поддръжката му. Става въпрос за неуважението на това, което хората са направили преди теб, но това не е само от страна на гражданите, а и от институциите.

В конкретния случай "моментът със сметосъбирането е ключов, защото, ако видиш, че едно място се зарива с боклуци, хората си казват, че никой не го стопанисва", коментира Валери. Важи и обратното - когато по време на проекта доброволците са на обекта, хората се научават и започват всяка сутрин да им носят торбички с боклук, питайки къде да ги изхвърлят... От община Панчарево коментираха, че проблемът със сметоизвозването за района около таблото все още съществува. Колите на фирмата, която се грижи за тази дейност, стигат до самите Трибуни, които са на около 50 метра от таблото. Преди година, когато се работи по таблото, от общината се опитват да осигурят сметоизвозване, но удрят на камък - Столичната община вече е сключила договор за две години, към който не могат да се добавят въпросните местности. През януари се очаква да бъде проведен нов конкурс. Този път от район Панчарево са уведомили Столичната община и очакват, че таблото ще бъде включено за косене и уборка. Тоест камион пак няма да стига дотам, но поне ще се коси и два пъти седмично събралите се отпадъци ще се изнасят ръчно. 

Грешки и отговорности

Отговорността за бъдещата съдба на таблото е споделена между общината, сдружение "Трансформатори", доброволците, включили се в проекта, и организациите, които са осигурили финансирането за случването му. От "Трансформатори" вече регистрират някои свои грешки. Сред тях са липсата на план за дългосрочно поддържане на мястото, неуспехът им да привлекат ключов партньор като общината, местния танцов ансамбъл или локално заведение, което е заинтересувано районът да е чист и спретнат. Те отчитат тези неща като свои пропуски, но смятат, че отговорност също носи финансиращата организация в лицето на фондация "Екообщност", която е инвестирала в проекта, както и общината. 

От страна на "Трансформатори" плановете им за това място са горе-долу ясни. На първо място, те имат идея за продължаване на проекта с акцент върху самото табло. За това обаче е нужен голям партньор и спонсор, чието намиране не е сигурно. Това, което по-лесно може да се направи, според Валери и Делчо е организирането на регулярно, но по-малки фестивали и инициативи. Една от конкретните им идеи е за фестивал, който да се случва в Панчарево. "Нещо средно между локален бирфест и водни атракции - аеро и модели на лодки, управлявани с дистанционно, и др.", разказва Валери. Това обаче също е свързано с по-голяма инвестиция най-вече заради липса на инфраструктура в района. Там няма сметосъбиране и тоалетни, което допълнително ще утежни финансово реализацията. С подобни инициативи обаче може да се повлияе за дългосрочното подобряване на района. Защото с всяко събитие ще се добавя по нещо полезно като инфраструктура, както ще се привлича и повече вниманието на хората и институциите. Ако и районната, и Столичната община си свършат работата и в крайна сметка осигурят поне косене и почистване на мястото, шансовете то отново да бъде приятно и приветливо изглеждат добри. Това обаче ще стане най-рано в началото на следващата година. Дотогава снегът и студеното време би трябвало да послужат за естествена охрана на старото бетонно табло и местността около него. 

Въпреки тежките поражения табелата с информацията за проекта ТаблоID е все още на мястото си.
Фотограф: Цветелина Белутова

Разхвърляни бутилки, найлонови пликове, останки от храна, буйна растителност и коли, паркирали върху тревната площ. Това ще видите, ако днес посетите бившето светлинно табло, което се намира на североизточния бряг на езерото в Панчарево. То е част от спортния комплекс, познат като "Трибуните". Състоянието на пространството около таблото нямаше да буди интерес, ако само преди една година то не изглеждаше по съвсем различен начин. Там имаше прясно засадена трева, игрище за федербал, паркинг и чисто нови пейки. Цялото пространство около старото и сиво бетонно табло беше облагородено от сдружение "Трансформатори" с помощта на доброволци, след като над 20-те години безхаберно отношение към местността я бяха превърнали в бунище. Доброволците дариха близо три месеца от времето си, за да направят мръсното и забравено от институциите място да бъде приятно и уютно. А фондация "Екообщност" финансира проекта, подготвен от сдружение "Трансформатори" с около 6000 лв. 

@@galwidg:[email protected]@

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  maina100 avatar :-|

  Понятието "Европейски гражданин" означава преди всичко гражданин с европейска култура,а колко от нашите селяни отговарят на този критерии?

 • 2
  nikolaiski avatar :-(
  Николай Узунов

  Както би се изразил един умен човек: "There is something very wrong with this country and the people who live here"
  Казано е от един английски дипломат по времето на Стефан Стамболов при посещение на София преди повече от век, ама май и днес е актуално.

 • 3
  yotata avatar :-|
  йотата

  Още малко търпение, като вирнем петалата мойто и по-възрастното поколение и всичко ще си дойде на мястото.
  Сега сме на половината път.
  Жалко само дето се връткаме като мухи безглави в чудесна земя (която другите биха превърнали в рай), а не в пустинята.

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Така става когато има ентусиазъм няма акъл...... дайте да дадеме, е и дадохте, само че не се приема.... на конкретното място от конкретните хора.... лош маркетинг!

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?":

  И няма нужда да "отговарят" тук е Ориента, ако нямате нищо против, таман на 600 км на изток от Земун....

 • 6
  gost22 avatar :-?
  gost22

  Няма ненаказано добро.
  И стратегията им куца ужасно — сложили са препятствие, което плаче за преместване. А можеше да изкопаят една проста канавка, която щеше да откаже дори джиповете (защото е смешно да закъсаш в проста дупка, ама е геройство, ако издърпаш торбата с камъни).

 • 7
  thermobee avatar :-?
  Thermobee

  Сигурно имат разрешение да поставят гамбиони и да ограничават свободното придвижване?

 • 8
  mi4o avatar :-|
  mi4o

  Разковничето винаги е било в това да поддържаш нещо което друг е създал или пък ти сам си сътворил. Ако тази идея ти отсъства по-добре не се хвърляй да създадеш нещо, а се огледай за друго, което да реставрираш с визия за по-траен ангажимент към него.

  Типичен пример в това отношение е класическия шадраван на площада на всяко малко градче в България. Някой амбициозен кмет го копае и пълни с вода, после реже лентата и ...... се забравя за поддръжката му. Пълни се с листа и стари вестници, хората го обикалят отдалече, защото мирише лошо т.е. цялото това нещо просто няма смисъл да се изгражда ако няма ЯСНА мисъл кака ще се поддържа с ГОДИНИ. Такива примери за съжаление има стотици.

 • 9
  celeronix avatar :-(
  celeronix

  Йота, не мисля, че вие като се затриете и положението ще се промени. Докато говедата мислят по добре познатият ни начин "аз съм велик", "от какъв зор ще се съобразявам с този и онзи", "шибай да върви" и така нататък, нищо хубаво няма да се случи в тази държава. Тук хората не са научени на уважение към чуждата собственост, към природата и по-важното - не мислят за общото благо. И сам войнът е войн. Всеки прави каквото си знае и каквото си иска и резултатът е налице.

 • 10
  celeronix avatar :-|
  celeronix

  И едно допълнение - този, който не мисли за собственото си благо, няма как да мисли и за общото. Замърсявайки и рушейки, на първо място вредим на себе си и чак след това на останалите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK