Destructive Creation: След "боядисването на паметника" хората са по-отворени към това изкуство
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Destructive Creation: След "боядисването на паметника" хората са по-отворени към това изкуство

"Интериор" - инсталация на ъгъла на ул. "Ангел Кънчев" и бул. "Патриарх Евтимий"<br>

Destructive Creation: След "боядисването на паметника" хората са по-отворени към това изкуство

С инсталацията "Интериор" в София групата показа и романтичната си страна

10376 прочитания

"Интериор" - инсталация на ъгъла на ул. "Ангел Кънчев" и бул. "Патриарх Евтимий"<br>

© Иван-Александър Иванов


Те предизвикаха общественото мнение и го разцепиха на две, когато преобразиха фигурите от Паметника на съветската армия в американски филмови супергерои. Така поставиха ребром въпроса не само за адекватното отношение на българското общество към миналото му, но и въобще към ролята на изкуството.

Днес се завръщат с проекта "Интериор" в рамките на първия международен фестивал за съвременно изкуство у нас Sofia Contemporary, преобразявайки  "вишката" на ъгъла на ул. "Ангел Кънчев" и бул. "Патриарх Евтимий" в романтична беседка, в която можете да се качите по всяко време. В топлите есенни дни инсталацията бързо стана любимо място на столичани.

Единственият начин да общуваш с Destructive Creation е по имейл. Отговорите им са в трето лице множествено  число, тъй като членовете на групата все още не са решили да обявят самоличността си.

Къде ви намира това интервю? С какво се занимава всеки от вас в момента?

- Няколко души са в чужбина, но повечето от групата са в България. Тя нараства непрекъснато. Всички се интересуват и занимават с изкуство, а повечето продължават да го учат във висшите училища тук и на Запад. Всеки от тях е индивидуалност, което носи и своите негативи, но когато успеят да стигнат до консенсус, обикновено това събитие се отразява от медиите. Това, по което си приличат, е, че не желаят да стават известни с лицата и личностите си на този етап. Смятат, че творбата трябва да говори достатъчно сама за себе си, а допълнителни разяснения от авторите да се избягват. Голямата им численост е друга основна причина да не описваме всеки един от тях поотделно.

И в чужбина ли сте анонимни, или заставате зад проектите си?

- Тъй като всеки един от групата е артист сам по себе си, застава зад индивидуалните си творби със своето име. Destructive Creation се използва само за проекти, в които участват като група. Тъй като трябваше да се съберат за участието си в Sofia Design Week, в началото на лятото се наложи на повечето от тях да се върнат в страната.

Виждате ли бъдеще за себе си в България?

- Тази група стана един от малкото автори на съвременното изкуство, от които хората в България се интересуват и които харесват. Явно повечето са преценили, че тук ще бъдат много по-полезни както за съвременното изкуство и почитателите му, така и на самите себе си.

Как мислите, че биха посрещнали в друга държава изрисуването на паметник като този на съветската армия в София?

- Зависи за коя държава става въпрос. Изрисуването на западноевропейски паметник на съветската армия не е еквивалентно действие на изрисуването на софийския паметник. Ако такова нещо се случи, това ще бъдат две идеологически различни в същността си действия, породени от различни чувства и носещи различни послания.

Повече от година след вашия акт в Борисовата градина можете ли да кажете, че постигнахте идеята и целта си?

- Целта е постигната още с изрисуването на паметника. Сега хората са по-отворени към този тип изкуство.

Ако мавзолеят още съществуваше, в какво бихте го превърнали?

- Ако мавзолеят още съществуваше, паметникът нямаше да бъде изрисуван.

Какво е отношението ви към паметника на Бузлуджа?

- Че трябва да бъде възстановен и около всеки 9 септември да има 3-дневен фест.

Инсталацията ви "Интериор" е вълшебна идея, но в съвсем друг идеен регистър - това значи ли, че сте станали по-смирени?

- Целите на всеки един в групата са сходни, но всеки от авторите има различни интереси, стил и подход. Тъй като идеята, избрана за реализиране, всеки път досега е била на различен автор, в групата е нормално крайният резултат да се различава по стил, подход, послание и средства.

Участвате в първия фестивал за съвременно изкуство в София. Какво е мнението ви за неговото развитие в България?

- Артистите от групата не харесват съвременното изкуство в страната. Смятат, че това е средство с, което достойно може да бъде спечелена титлата "Културна столица на Европа", но първо тези, които вземат решенията кое и как да се осъществява, трябва да се поинтересуват дори от най-малкото - кое се харесва и кое не. Все пак акции като боядисването на ел. таблата, "София диша", Un block fest, фестивалите, организирани от "Едно", показват, че желанието за развитие и напредък в тази сфера е много голямо.

Имате ли идеи за нови акции, които отново да разбунят духовете?

- "Боядисването на паметника" е втората акция на Destructive Creation. Първата беше боядисването на каменните камили, които се намират в същия парк на 100 метра зад паметника на съветската армия. Ако нови прояви с мащаба на "боядисването" бъдат осъществени, ще се разбере.

Какво мислите за работата на "Трансформатори", които се опитват да преобразят на градското пространство?

- Като цяло групата се възхищава от акциите и креативността на "Трансформатори". Едно от желанията им е да направят общ проект с тях.

Какво е отношението ви към случая с Pussy Riot в Русия?

- Положението в Русия както винаги е сложно. Със сигурност реакцията на властите там не е справедлива. Не би трябвало най-голямата държава да постъпва с такава жестокост, породена от необоснован страх спрямо няколко момичета.

Смятате ли, че ако разкриете самоличностите си, може да последва нещо подобно?

- Чак такова едва ли, но със сигурност ще последват ненужни проблеми, които всеки би си спестил.

Мишо Шамара беше привикан на разпит заради заигравка с герба и знамето в негова песен - какво мислите за това?

- Никой от групата Destructive Creation не слуша Мишо Шамара и не гледа клиповете му. Това е причината да смятат, че не могат да дадат компетентен отговор на този въпрос.

Каква е концепцията зад името Destructive Creation ?

- Името е измислено след кратко обсъждане от един от колектива в рамките на даваното за списание "Едно" интервю, за да бъде удовлетворена нуждата от име на групата. А иначе със силни творчески прояви се разбиват стари деструктивни нагласи и разбирания.

В първото си интервю казвате, че с "боядисването на паметника" сте изобразили "българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра". Догодина има избори, какво според вас трябва да се случи тогава?

- Трябва да се гласува.

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Те предизвикаха общественото мнение и го разцепиха на две, когато преобразиха фигурите от Паметника на съветската армия в американски филмови супергерои. Така поставиха ребром въпроса не само за адекватното отношение на българското общество към миналото му, но и въобще към ролята на изкуството.

Днес се завръщат с проекта "Интериор" в рамките на първия международен фестивал за съвременно изкуство у нас Sofia Contemporary, преобразявайки  "вишката" на ъгъла на ул. "Ангел Кънчев" и бул. "Патриарх Евтимий" в романтична беседка, в която можете да се качите по всяко време. В топлите есенни дни инсталацията бързо стана любимо място на столичани.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  npaine avatar :-|
  NPaine

  Готини хора, браво!

 • 2
  marin avatar :-|
  Марин

  Поздравления за деструктивните конструктивисти, искаме още случки!

 • 3
  marin avatar :-P
  Марин

  Малко е офтопик, но понеже знам че авторите на "В крак с времето" ще четат и коментарите - в момента съм с любимата си едноименна фанелка :)

 • 4
  hypopotam avatar :-|
  Хипчо
 • 5
  blockblock avatar :-|
  block

  Браво на тях :)

 • 6
  dourmana avatar :-P
  Petko Dourmana

  Преобразената "вишка" и радиоточката на Трансформатори са от малкото много добри проекти за публично пространство в този фестивал :)))
  пп каква е идеята на това систематично брандиране на английски с латиница??? Има ли някаква граматическа логика или е само журналистически сленг?

 • 7
  muzar avatar :-|
  Музар

  Великолепно интервю, заради чудесните отговори! До последния ми харесаха, но началото ме грабна:

  "Всеки от тях е индивидуалност, което носи и своите негативи, но когато успеят да стигнат до консенсус, обикновено това събитие се отразява от медиите. Това, по което си приличат, е, че не желаят да стават известни с лицата и личностите си на този етап. Смятат, че творбата трябва да говори достатъчно сама за себе си, а допълнителни разяснения от авторите да се избягват. Голямата им численост е друга основна причина да не описваме всеки един от тях поотделно."

  Нещото, което контрастира със "заварената" култур-трегерска общност е искрящата интелигентност на тези хора - в малко думи казват толкова много неща. Радвам се, че ВИ има! (както сподели форумец преди мен - най-вероятно четете мненията, под статиите за вас).

 • 9
  lonely_ninja avatar :-|
  Georgi Velev

  Капитал... какво точно "изкуство" е да нарисиваш паметник? Що не идат да оцапат статуята на свободата в САЩ? Продължавайте в този дух и скоро единствено емигрантосите и бабичките реститутки на ДСБ в Лозенец ще ви четат пасквилите?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  tulsa avatar :-|
  тулса

  До коментар [#7] от "Музар":
  "не желаят да стават известни с лицата си на този етап"
  Имаме си и ние пусита.:)
  Трябва да ги поарестуват малко, за да им помогнат
  да придобият и международна известност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK