"Аз съм добрият пастир..."*

Какъв трябва да е следващият патриарх, за да върне обществения престиж на църквата

Пътят за съхранение на единството на патриарх Максим беше чрез постигане на съгласие вътре в Светия синод.
Пътят за съхранение на единството на патриарх Максим беше чрез постигане на съгласие вътре в Светия синод.    ©  Георги Кожухаров
Пътят за съхранение на единството на патриарх Максим беше чрез постигане на съгласие вътре в Светия синод.
Пътят за съхранение на единството на патриарх Максим беше чрез постигане на съгласие вътре в Светия синод.    ©  Георги Кожухаров

"Трябва да усещаме, че дори когато ни е трудно, дори когато сме в изнемога, Бог ни милва... Милва ни Бог."

Думите са на покойния патриарх на Българската православна църква Максим от последното му интервю. Избрахме ги, защото в публичните си изяви през последните години църквата много рядко е изричала думи на утеха. Когато е избирала да проговори, или е размахвала пръст назидателно, или е заемала пасивно-агресивно позиция, за да оправдае залитанията на висшето духовенство по материалното или принадлежността му към Държавна сигурност.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  "църквата се нуждае отчайващо и от нов начин, по който да общува с хората". Църквата просто не присъства в обществото ни. Не се и сещаме за нея.
  Имахме и пожари, и наводнения, и земетресения. Не знам какво трябваше да направи БПЦ, но не трябваше ли да напомни на всички, не само пострадали, че има ... има какво, и аз не мога да го определя. За 22г. свобода да сме вярващи ние не сме. И смирени трябваше да сме. И утеха да търсим. Ама не.
  Но пък напомня за себе си, когато трява да се отрече и анатемоса инвитрото и сурогатното майчинство. А пък кльощавите дърти кълки на Мадона бяха наистина развращаващи за младото поколение. То младото поколение какви неща знае, ехей ...

 • 2
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Най-важната работа на новия патриарх е да разхвърли и разпердушини всички ченгета в БПЦ! Тези които се покаят, нека останат, но в манастирите.

  БПЦ трябва да развива активна социална дейност спрямо бедни, сираци и бездомни. Нужно е разработването на неделни училища, навлизане на религията и религиозното разлгеждане на въпросите в ежедневните обществени проблеми. Но не като църквата, която сочи с пръст, а църквата която решава натежели душевни проблеми на цялото общество- като справедливостта, смирението, свободата и преди всичко- възпиране на постоянното оплакване.

  Важно е българите отново да бъдат вдъхновени да работят, да развиват държавата си, семействата си, да се грижат за децата си. Това е работа на църквата.

 • 3
  gligi avatar :-|
  gligi

  "Тя съществува на принципа за жертвата и отговорността за другия; съществува като организъм, като евхаристийно събрание, на което народа и неговия предстоятел стават едно в Христос, стават Негов Божи народ, който е призван да преобразява всичко около себе си, да обединява, да спасява отделната личност и света."

  Значи до "организъм" го разбирам, и оттам нататък ми е като на китайски. Църквата да се научи да говори на езика на хората, ако иска някой да я възприема сериозно! Други църкви успяват и нищо чудно че привличат последователи.

 • 4
  stokn avatar :-|
  stokn

  До коментар [#3] от "gligi": Съгласен съм, че Църквата трябва да се научи да говори на езика на хората. Но някога щуквало ли ти е, че не е лошо и ти да понаучиш езика на Църквата? Така срещата ще е по-лесна.
  Защото Срещата не е в изкуствената дилема: "Църквата трябва да додей при мен - аз трябва да отида при Църквата". Срещата е път в дълбочина

 • 5
  sql_dude avatar :-|
  PMK

  До коментар [#2] от "Трезвен":

  А защо си мислиш, че новият патриарх няма да е от ДС или няма да е близък до ДС? На мен ми се струва, че от всички организации и прослойки в България, ДС има най-силно присъствие в духовенството - както в християнското, така и в мюсюлманското. При нас 1990 година повечето дето станаха ходжи, са с картончета от ДС. И в църквата положението изглежда горе-долу същото.

 • 6
  mariqna_t avatar :-P
  mariqna_t

  аз пък искам касова бележка за закупена свещ или проведено кръщене. да не говорим, че биенето на камбаната струва 5 лева и няма как данъчно да си оправдая разходите :)

 • 7
  edin_lud avatar :-|
  bolenZdravNosi

  Ролята на българската църква трябваше да бъде стожер за морала на цялото ни сбъркано общество. Някои заклеймяват религията като пречка за развитието на света ,но вярата ни опази 500 века ,вярата в ценности и морал който може би ние съвременните хора нямаме.Сега младите са учат да са егоисти ,да почитат парите.Новия патриарх има доста работа за вършене ,време е вярата в доброто и помощта и грижата за другите да са водещите мотиви.

 • 8
  peho avatar :-|
  peho

  "Църквата...съществува на принципа за жертвата и отговорността за другия"
  В градинката до катедралата във Варна живее един бездомник. Когато мога му нося храна или му оставям каквито пари мога. От храма който е на 50 метра нито един "свят" човек не е минал да му помогне. Нито някога са правили каквото и да е за да изгонят травеститите от същата тази градинка. Църквата в България е бизнес който се храни от мъката и щастието на хората, но от хората които имат пари за опело и кръщене.

 • 9
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  " Думите са на покойния патриарх на Българската православна църква Максим от последното му интервю. Избрахме ги, защото в публичните си изяви през последните години църквата много рядко е изричала думи на утеха. Когато е избирала да проговори, или е размахвала пръст назидателно, или е заемала пасивно-агресивно позиция, за да оправдае залитанията на висшето духовенство по материалното или принадлежността му към Държавна сигурност."
  Много е важно да си спомни Синодът, а и Клирът, че те са пастири! А, пастирите се грижат за стадото си, както родител за децата си. Радват се на растежа им, но и ги възпитават! Нашите пастири очакват миряните сами да израснат и сами да се възпитат в прав дух и права вяра! Ако не успяват, размахват пръст! Имаме си " отци", но растем на улицата! А, улицата учи на физическо оцеляване, на пороци, не на дух и вяра! Растем и ставаме безчувствени песимисти! Днес чух колко много вярващи има в България! Повече от невярващите! Патриархът си отиде и ни трябва нов! Но, миряните нямат глас при избора му. Ако питат мен, бих се спряла на отец Саръев, но, не ме питат! Защо не Отец Иван от Нови Хан? Защото той има мисия! Трябва ни един Отец Саръев, за да го подкрепи лично и със силата на цялата Църква, защото и тя има мисия! Но, опасявам се, ще бъде избран някой неизвестен, който да е по-скоро лице, от колкото стимул на Църквата да работи за Голямата си мисия! А, тя е спасение на България! Тя е в опасност! В смъртна опасност! Поставена е на колене от политически и социални проблеми! В нея проникват и се установяват ереси и чужди учения и философии, неприсъщи не само за народа ни, но и за Европа! Откъсват от паството и го обработват така, че то после да разкъса тялото на България! Много ми е важно, кой ще бъде новоизбрания Патриарх и как той ще поеме мисията на Църквата! Много!

 • 10
  siolen avatar :-|
  siolen

  До коментар [#2] от "Трезвен":

  Това не е работата на Църквата. Това е следствие от любовта към хората от страна на членове на Църквата. И тези членове които правят това от любов са примерите в Църквата за хора, успешно променили се в Христос.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал