Крещящото правосъдие на тълпата

или защо училището се препъна да намери правилното решение в казуса с трите момчета от Добрич, снимали се в неприлични пози с исторически портрети

   ©  Божидар Симеонов
   ©  Божидар Симеонов

Преди около месец три момчета от Добрич бяха подложени на обществен линч заради своя глупава постъпка. Ако не сте били сред цъкащото с език мнозинство, да припомним. Тийнейджърите се бяха снимали в неприлични пози с портретите на Васил Левски, цар Симеон I и цар Борис I. 

Снимката им обиколи светкавично Facebook, първите страници на вестниците, телевизионните репортажи. Последва национална истерия и серия от виртуални и реални заплахи към момчетата. Училището им беше обсадено от отбор юнаци, които сипеха обиди и крещяха, че ще ги направят на сапун. Лидерите на националистическите партии ги наричаха "изродчета" и настояваха да бъдат дадени на съд. Моментално беше свикан и педагогическият съвет на гимназията, който им наложи най-сериозното наказание - спря ги от училище заради грубо отношение и посегателство срещу училищните и националните символи. 

Тази седмица произведе аналогичен казус - появи се снимка на две доста по-малки деца, които размахват средни пръсти към табло със стиха "Върви, народе възродени". Размерите на общественото възмущение обаче бяха далеч по-скромни. Министерството на образованието разпореди проверка да разбере кои са децата, но медиите този път не бяха така усърдни нито в издирването на учениците, нито в лепенето на етикети. Политическите лидери не проявиха интерес към случката. А Facebook отрядите по опазване на националните символи махнаха с ръка - "май е монтаж".  

Но дори и да е монтаж, нямаме съмнение каква е причината двата казуса да се третират с различна степен на публична "тревожност". В първата история момчетата се казват Али, Васви и Реджеп. Роми са. Не знаем как се казват двете деца от другата история. Не ни и интересува, защото видимо не са роми. Толкоз.  

Така под натиска на обвиняващото мнозинство училищните власти - местни (в Добрич) и национални, взеха бързо, но грешно решение. Да спрат Али, Васви и Реджеп от училище. Да ги върнат обратно в гетото. Въпреки усилията на семействата им да ги изведат оттам. И независимо от факта, че са от онези около 8% от ромите, които са на път да завършат средно образование. 

Училищните власти в Добрич считат случая за приключен. Проблема за решен. Ако може повече да не се рови в него. Заради страха и стреса, нанесен им от прекомерното медийно внимание. Мълчи и образователното министерство. "Пасивността на политици и институции в този казус също е участие. Защото те правят политиката, а това е сфера, в която сме поели ангажименти да не дискриминираме", припомня обаче Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Защо "наказанието" на учениците не е ОК? 

Решението Али, Васви и Реджеп да преминат на самостоятелна форма на обучение идва след скоростно и извънредно свикан педагогически съвет броени дни след като скандалът прескочи от Facebook в традиционните медии. Според Правилника за прилагане на Закона за народната просвета такъв тип наказание се прилага при "тежки и системни нарушения на задълженията". Учителите на трите момчета обаче казват, че те са били добри ученици. Дори в доклада на комисия, назначена да извърши проверка по казуса от РИО - Добрич, пише, че не е имало предварителни индикации за това, че младежите могат да извършат подобни действия - нямали са противообществени прояви, редовно са посещавали училище и са се справяли с учебното съдържание. Пише също че постъпката им не е била извършена като предварително замислена провокация, а е тяхно спонтанно решение. И че учениците и техните родители са осъзнали същността на деянието, дълбоко съжаляват за него и се извиняват.

Мотивите педагогическият съвет да предложи точно това наказание са лаконични: "грубо отношение и посегателство срещу училищните и националните символи". Деян Колев, председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", го определя като грешка. "Голямото предизвикателство пред всеки педагог е да помогне на ученика да коригира поведението си, а не да  го "застреля", да го изключи, следвайки Сталиновия принцип за пряката връзка между човек и проблем", отсича той. 

Регионалният инспекторат в Добрич уверява, че на момчетата е осигурена здравословна и сигурна среда за обучение в домовете им. Какво означава това обаче не става ясно, нито пък как ще се гарантира, че те ще завършат образованието си. Абсурдът на решението - компромис е, че изважда учениците от средата, в която са се опитвали да се интегрират. Иначе много обичаме да си говорим за интеграция и особено за нейните неуспехи.

В същото време нито една образователна институция не се опита да ги предпази от изсипалата се върху тях омраза. Тримата бяха наричани "животни", "скотове", идиоти", "мангали" в публикации и телевизионни предавания. Групи хора с ясни лица, биографии и намерения безнаказано крещяха пред училището, в което доскоро учеха тримата, "на сапун". В доклада на психолозите, виждали се с трите момчета веднага след обществения бунт, четем, че Реджеп не се е хранил, не е спал и не е спирал да плаче. Заекването на Васви се е усилило вследствие на стреса, той е избягвал контакти с хора и си е удрял главата в стената. А Али е бил най-силно уплашен от начина, по който е бил прибран от полицията. 

В случая има и още един голям проблем. Емил Джасим, програмен директор на Центъра за образователни инициативи, нарича тази ситуация порочния кръг на изгубеното доверие. Обществото няма доверие на училището, че може да се справи с проблема. Че учителите и родителите на тези деца могат да ги превъзпитат, да им покажат, че са сгрешили.

И в казус като този училището действително показа, че не се справя. Тъкмо защото му нямаме доверие. 

Измиване на ръцете на най-високо ниво

Според чл. 134 от Правилника за приложение на Закона за народната просвета учениците трябва да получават защита, когато се накърняват правата и достойнството им. На въпроса как са ги защитили от речта на омраза от регионалния инспекторат отговарят, че на момчетата е била предоставена полицейска закрила по време на атаката на обществото към тях. Министерството на образованието - че им е осигурило психолог. Образователният министър Сергей Игнатов, който през лятото се втурна да защитава Ботев срещу изфабрикуваната от медиите "акция" по премахването му от учебниците, въобще не проговори по казуса с трите момчета от Добрич. Най-малкото, което можеше да направи, беше да призове постъпката на младежите да не се вменява като колективна вина на цялата етническа група. Дори директорът на гимназията, който по презумпция би следвало да играе ролята на адвокат на учениците, единствено се подписа под публичното извинение на учителския колектив, в което се изразява срам от постъпката им. И след това каза, че повече няма да коментира казуса.

"Политиката на Министерството на образованието, младежта и науката е категорично против допускането намеса на структури на политически партии в дейността на образователните институции, както и на стереотипи от различно естество при определяне на  поведенията на децата и учениците и последиците от тях" - само това отговориха от Министерството на въпроса как е било защитено достойнството на Али, Васви и Реджеп.

Според Георги Богданов този казус ясно демонстрира, че институциите не знаят как да реагират на случаи на дискриминация към конкретна група деца. Така в повечето случаи се стига до "командно-административно решение на проблема".

А училището може да прави много в такива казуси, за да минимизира щетите от двойния обществен стандарт към малцинствата. Но не като се капсулира, а като активно говори и се противопоставя на войнстващите националистически гласове. Като създава включваща училищна среда за деца от всички етнически и религиозни групи. Ангажимент, който според Деян Колев от "Амалипе" все още съществува само на ниво програмни документи и проекти.

Неправителствените организации от години настояват да се въведе гражданско образование в училище. Но не като предмет, който заучава децата на политическите коректните отговори, а като принцип, който да заляга в цялостното обучение. Той трябва да учи децата да работят в група, да разпределят отговорностите и задълженията си, да уважават различията в екипа си", уточнява председателят на Центъра за образователни инициативи Цветан Цветански.

Защото в казуса с Али, Васви и Реджеп училището беше просто инструмент за санкции в обществената спирала на изключването. То се препъна в крясъците на тълпата и произведе светкавично и безсмислено решение. Обществото на двойния стандарт е общество с фалшив морал. Фалшивият обществен морал превръща наказанието в отмъщение. По неговите закони властта принадлежи на онази група, която крещи най-силно. А мълчаливото съгласие на институциите валидира тезите й.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  b.manchev avatar :-(
  b.manchev

  В държава, в която гражданите и са третирани като тълпа, при това с основание - не би могло да се случва друго!

  Обективен материал с вярно заглавие и правилно заключение. Но какво следва от това?

 • 2
  borko_to avatar :-|
  borko_to

  [quote#1:"b.manchev"]Обективен материал с вярно заглавие и правилно заключение. Но какво следва от това? [/quote]

  Следва че потомствената и турчееща се циганска аристокрация, не приема да бъде съдена от българското простолюдие. Всички земни и извънземни организации и институции трябва да бъдат впрегнати за защита на потомствените аристократи със синя кръв от разбеснялата се рая. Действията на плебеите са долни, пошли и просташки, докато младите ландлордове невинно се забавлявали.


 • 3
  destino avatar :-|
  destino

  From Bulgaria with love...
  Този случай показа, че имаме обществен комплекс за непълноценност.
  Моите деца, едва ли, биха се осмелили да изключат от училище.
  Циганчетата станаха изкупителна жертва на тази общественна непълноценност.

 • 4
  trezven avatar :-?
  Трезвен

  Като настоящ студент, гледайки назад какви съм ги вършил назад в гимназията, ако бях направил нещо такова, просто нямаше да го помня. Поради простата причина, че съм правил далееееееееееееч по-големи простотии. Но явно това е свързано с възрастта.

  Забелязвам, че тия които като тинейджъри не са лудували ги избива след 20-тата годишнина, явно с възрастта става все по-зле. Само това може да обясни задръстеното и малоумно отношение на обществото към една наистина незначителна юношеска простотия.

  Ако такава енергия и възмущение имаше и покрай случая 'Мишо Бирата' например, щях да вярвам все още че тази държава се населява от рационално мислещи хора. Не от статисти от реклама за прах на пране.

 • 7
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  Един път се намери првилно решение и наказание за някакви малолетни ... простачета (престъпници е малко силно ), и веднага се намериха платени сороски всезнайковци да обяснят колко са лоши българите.
  От прекалена толерасатия стигнахме дотук.

  Зорница и Спас - моля ви, обяснете на "тълпата" какво би станало с подобни деца в арабско или турско училище, ако те си позволят да направят подобно нещо.

 • 8
  bz avatar :-|
  bz

  Пълни глупости скрити зад претенциозно написан текст е тази статия.
  Какво точно предлагат авторите ?!?
  Да не наказват нарушители защото са роми ?
  Или да им прощаваме всяка глупост защото заеквали или си удряли главата в стената ?
  Да са Ви сладки парите които ще вземете за писането на тази "статия".

 • 9
  marin avatar :-|
  Марин

  [quote#7:"bestbuy"]в арабско или турско училище[/quote]Да не забравяме, че става дума за българско, европейско училище. Да, тинейджъри са, тресе ги хормонът, сгрешили са, но трябва ли да ги изхвърлят от училище?

 • 10
  classicc avatar :-|
  classicc

  Браво за статията на авторите.

  Олигофрените, писали отдолу са расисти, прекалено кухи, за да видят очевадния и добре описан двоен стандарт (присъщ на почти цялата нация между другото).

  Тъжно ми става само като си помисля, че някой може да бъде наказан, заради това, че се е изплезил докато държи портрет. Очевидно е, че тук омразата е движена от расизъм, но все пак се плаша да не стане като в щатите или някоя друга нация от религиозни откачалки, забраняваща ти да изказваш мнението си, защото нещо може да е свято за някой си.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал