Тихата революция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Тихата революция

Енергията от "Хубава си, моя горо" се натрупа в ценен граждански опит

Тихата революция

Шест месеца след "Орлов мост" лицата на протеста водят битка за промяна на системата отвътре

Зорница Стоилова
10256 прочитания

Енергията от "Хубава си, моя горо" се натрупа в ценен граждански опит

© Юлия Лазарова


Шест месеца по-късно "децата на гората" са пораснали. Но не по цинично-горчивия начин. Гневът им е преминал в увереност, енергията - в опит, а лозунгите -  ангажименти. Шест месеца по-късно те са позитивни. Не се препънаха в ентусиазма си. Гледат прагматично на постигнатите резултати, но са сигурни, че си е струвало. Разсъждават трезво, че няма как да се преборят със статуквото от улицата.

Искат да преподредят системата. Да я организират в правила. Така че гражданите отново да намерят мястото си в нея. Мислят как да заразяват повече хора с тази нагласа. Че може и има смисъл. И не си правят илюзии, че ще е лесно.

Протестиращите от Орлов мост срещу лобистките промени в Закона за горите получиха годишната награда за принос към правата на човека и правозащитността. Както гласят мотивите на журито на конкурса на Българския хелзински комитет, те се мобилизираха срещу едно държавно управление, което злоупотребява с обществената власт в частни интереси и злоупотребява със своя суверен – гражданите. Походът им за справедливост действително беше най-значимата и силна проява на гражданска активност от много време насам.

"Аз съм една от последните снежинки в снежната топка. Този приз е за хората, които бяха там, когато тази топка беше малка. Срещу които беше насочена най-голямата атака", казва скромно Александър Шпатов, за да подчертае, че е само един от многото. 27-годишният юрист и запален сноубордист е едно от лицата, които помним от лятото на "Хубава си, моя горо". И един от тези, с които ни беше интересно да разговаряме пак за това как ги промени протестът и вярват ли, че от него може да започне подобряването на средата.

Какво научиха от протестите?

Орлов мост е една от причините завърналият се от Великобритания емигрант Богдан Христов (30), програмист по професия, да реши да посвети свободното си време изцяло на това да обяснява "защо е нужно, има смисъл и как на практика можем да бъдем активни граждани". Той е част от неформалната група "За Витоша", участвал е в десетките протестни акции, флашмобове и шествия преди големия юнски протест, както и в последващите преговори с депутати и министри по Закона за горите. Убеден е, че постоянството е ключът гражданите да бъдат допуснати до процеса на вземане на решение. Не обикновеното недоволство. Или фактът, че са блокирали ключово столично кръстовище. Старателно описва в блога си grajdanski.bg натрупания си опит като "активист", първо, защото иска да мотивира повече хора да повярват, че могат да променят нещо. И второ, за да им спести лутанията в отговор на въпроса как. Един от постефектите "Орлов мост" би могъл да е тъкмо в повишаването на културата на хората да се борят за каузи по ефективен начин, смята Богдан.

Защото, както е научила в гражданските си битки досега Янина Танева, с която се запознахме за пръв път по време на акцията "Да спасим Иракли", с периодичните протести запушваш едни и същи дупки, а системата продължава да тече. Държавата в този й вид е абсолютно безсмислена, убедена е тя. Има нужда да й се натисне бутона restart. Да се раздроби на много по-децентрализирани общности, където последната дума не е на местния феодал. "Не мога да приема нещо да се случва в една сграда и ние просто да търпим, да сме пасивни потребители на нечии решения. Не вярвам, че това ще се случва повече", отсича Янина. Най-ценното след протеста според нея е, че гласовете на хората не са се разпаднали. Те са останали да работят, обединени в по-малки групи по различни визии за гражданско участие. Нейната лична битка е да установи простата практика на обратната връзка в общуването между хора и институции. Заедно с група приятели мисли по създаването на онлайн инструмент, в който всеки депутат да е длъжен да отговаря на въпроси на граждани. Защото колко от гласувалите на предишните избори хора знаят кой е техният депутат? Колко са му отправили запитване? Или са поискали отчетност за работата му в парламента? - пита риторично Янина.

"Няма друг начин, освен да работиш с политиците, ако искаш да промениш нещо", смята и Богдан. Казва, че трябва да се отървем от тази деветдесетарска нагласа, че политиците са виновни за всичко и затова просто ще стоим вкъщи и ще ги презираме. Не, отсича той, трябва активно да търсим диалог с тях. Да им поставяме проблеми, да изискваме от тях, да ги притискаме да действат. Защото само така можем да им задаваме дневен ред. Реално да правим политика. Дори да си партийно апатичен, ако имаш добро гражданско образование, можеш да влияеш на вземането на решения. Самият Богдан е оптимист, че и в политическата класа бавно ще настъпва обновяване. Че подобен подход рано или късно ще предизвика разбиране от другата страна и чувствителност към проблемите, които наистина вълнуват хората.

Как палиш другите да вярват?

Най-трудното обаче си остава смяната на чипа. И това не е поколенчески проблем. Защото протестиращите все пак са продукт на своите будни, но уморени родители. Голямата битка след Орлов мост е срещу нагласата, че действителността е вече режисирана от някой друг и няма как да играеш различна роля от тази, в която си напъхан. Срещу усещането, че животът ти е клише, изфабрикувано от масовите медии. Срещу незаинтересоваността на мнозинството. Александър (27) трезво ни припомня: "Да не забравяме, че през лятото не излязоха всички." И на режисирания от политико-олигархичната класа протест на "хората от регионите" имаше съпоставим брой хора. България на две скорости. Противопоставянето беше видно още на Орлов мост - между тези, които изразяваха гражданска позиция, и останалите, които седяха в автомобилите си и искрено се ядосваха на задръстването. Въпросът според Александър е доколко това ядро от млади хора, по-информирани, по-отворени към света и с по-напредничави възгледи, може да влияе на останалите. Как могат да намерят съмишленици не в три хиляди, а в триста хиляди души. Особено в ситуация, в която, както подчертава Янина, властта започва истерично да брани статуквото. Отговорът според нея е във възприемането на една нагласа, в която се е струпал огромен потенциал за ценностна промяна: "Няма хора, които НИ управляват. Те управляват публичните ресурси. Временно. Управляват възможността ни да живеем по-добре. Но не управляват мен и теб."

За "Биволъ" и други Човеци

Освен протестиращите от Орлов мост, които взеха големият приз "Човек на годината" в годишния конкурс на Българския хелзински комитет, с две втори награди бяха отличени Асоциацията на европейските журналисти - България, за дейността й в защита на свободата на изразяване и медийната независимост, и екологът Тома Белев, лидер на екосдружение "Зелени Балкани", заради смелата му и последователна защита на върховенството на закона и публичния интерес. Наградата на публиката отиде при сайта за разследваща журналистика "Биволъ", събрал най-много гласове (1200) в онлайн гласуването на humanoftheyear.org заради независимата им позиция и усилията в борбата срещу корупцията. Журито на конкурса връчи и три специални награди, две от които отидоха при наши колеги от "Капитал" и "Дневник". Росен Босев, който е част от екипа на "Капитал" от 2005 г.,  получи приза за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека в България. Отличието му бе връчено заради неговата последователност и задълбочено отразяване на проблемите на правосъдието, правовата държава и човешките права. Спас Спасов, който е кореспондент на "Дневник" и "Капитал" във Варна, получи наградата за журналистическа доблест. Журито отличи материалите му за случая с трите момчета в Добрич, които набързо и в нарушение на правилата бяха наказани заради снимката си с портретите на исторически личности. Както и текстовете за застрояването на Морската градина във Варна и "Алея първа", по които пише от години и заради които получава заплахи. Радослав Стоянов получи наградата "Активист на годината" за дейността си по отстояване правото на свободно присъствие на хомосексуални хора в обществото.

"Мисля, че най-важното е всеки от нас да се опитва да променя нещата около себе си, които не ни харесват, вместо само да се ядосваме. Например, паркът до блока е занемарен – звъни се в общината, пише се до медии, пише се проект, протестира се. Това отнема време и енергия и често е неуспешно, но алтернатива няма. Промяната ще дойде отдолу, отгоре не ги е грижа."

Генко Генов, (32), физик, и едно от многото лица на протеста "Орлов мост"

Шест месеца по-късно "децата на гората" са пораснали. Но не по цинично-горчивия начин. Гневът им е преминал в увереност, енергията - в опит, а лозунгите -  ангажименти. Шест месеца по-късно те са позитивни. Не се препънаха в ентусиазма си. Гледат прагматично на постигнатите резултати, но са сигурни, че си е струвало. Разсъждават трезво, че няма как да се преборят със статуквото от улицата.

Искат да преподредят системата. Да я организират в правила. Така че гражданите отново да намерят мястото си в нея. Мислят как да заразяват повече хора с тази нагласа. Че може и има смисъл. И не си правят илюзии, че ще е лесно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

53 коментара
 • 1
  simeonov_ avatar :-?
  simeonov_

  В грешка сте за тези млади хора.Самата им възраст е такава,че те трябва да са бунтари и да се бунтуват срещу системата.Но повечето от тях изобщо не знаеха за какво точно протестират,важно беше да се протестира.
  Помним ги бунтарите от 90-та година,всички бяха с едни специален плам в очите и наивното очакване,че изведнъж всичко ще се оправи с магическа пръчка и ще заживеем щастливо.После някой от тях усетиха какво е властта и изведнъж личното щастие и благополучие стана по-важно от това на останалите.
  Хубавите неща в живота стават бавно и трудно с еволюция,не с революция.И то като започнеш първо от себе си,а после,започнеш да изискваш от другите.

 • 2
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  Децата е добре да имат приоритети и да почнат работа .
  След това да киснат по малко в Фейсбук и да се грижат за това да могат да си платят собственноръчно сметките и храната ей така просто за себе си- без помощтта на мама и тати които осигуряват лукс и комфорт
  Но жалост ето какви са приоритетите на децата и какво ще е бъдещето им .В тълпата??

 • 3
  marriela avatar :-|
  Marriela

  До коментар [#1] от "simeonov_":

  ++++++++

  Това беше една от спорадичните прояви - протестът на Орлов мост, твърде надценена според мен като значимост за цялото общество, за да се нарече "тиха революция"! Къде са сега всички тези протестиращи, шест месеца по-късно - при всичките тези продължаващи безобразия на управляващите? Само промените в Закона за горите ли беше безобразие на управляващите през тази година и особено през последните шест месеца? Тези тримата в статията - Богдан, Александър и Янина, сигурно има и още като тях - добре, винаги има чудесни млади хора като тях на различните протести, но дали всички или поне повечето, или поне половината от протестиращите около 2500/3000 души на Орлов мост са като тях?! А протести (имаше и студентски стачки) има от 1990 г. насам, и всеки път чувах за всеки от тях: най-после обществото се пробуди. Толкова пъти се твърдеше, че обществото най-после се е пробудило, че вече трябваше да имаме гражданско общество, но е факт, че такова все още няма и сме, поне според мен, доста далеч от него. Богдан, Александър и Янина са просто малки изключения, те не са мнозинство - тях ги има, ето затова според мен значимостта на такива събития като протеста на Орлов мост е силно надценена... Това е поредният протест, за който се твърди, че обществото се е пробудило и така до следващия по-голям (от няколко хиляди души) протест незнайно кога, когато журналисти отново ще твърдят, че най-после има наченки на гражданско общество. Смея да предположа, че той ще бъде отново на зелена тема, пак ще бъде организиран директно или индиректно от някоя зелена организация или хайде да не е организация, а от отделни хора, свързани със зелената идея, и може би пак ще се твърди, че всички участници са случайно организирали се... Наскоро пък имаше протест пред Народното събрание, наречен "Доматена революция", в който участваха около 200 души. Сещам се, че някои в началото на прехода нарекоха станалото на 10 ноември и събитията малко след това "мирна революция". Колко много революции, а истинската ни промяна като общество къде е? Затова ми се иска сериозните журналисти в малкото ни сериозни медии да не се изхвърлят толкова с тази думичка "революция", защото нито протестът на Орлов мост е "тиха революция", нито доматеният протест беше "доматена революция" (в този случай "революция" като дума беше използвана от самите организатори), още повече че вече шест месеца аз не виждам нещо да се е променило нито в управлението, нито в обществото ни като начин на мислене - все същото си е!

  П.П. На 16 ноември 2010 г. се проведе голям студентски протест, като според организаторите, а и видно от репортажите тогава, на него е имало около 5 хиляди студенти. Защо журналистите тогава почти не обърнаха толкова голямо внимание, като изключим кратките репортажи в медиите, на тази толкова масова проява и не се изписаха толкова хвалби за него?!

 • 4
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  Ключов е последният абзац от статията.
  Българинът трябва да спре да мрънка и да започне да действа, да осъзнае, че никой освен него самия не е господар на живота му, че точно ТОЙ е този, който променя средата, в която живее. Крайно време е да се да се научим да поемаме отговорност за собствените си действия и бездействия, да спрем непрекъснато да виним външни фактори за провалите си, да се отърсим от страха и да отстояваме свободата си. (Като те удари ченге/мутра, докато защитаваш гражданска позиция, боли по по-различен начин.)
  Поне да се интересуваме какво става около нас, по дяволите...
  Но не съм голям оптимист. На всеки 2-ма като цитираните в статията се падат по 50 тъпи парчета, на които челните места в ценностната система са заети от чалга, кинти, ракия, ибани, ракия, "забавно-развлекателни" предавания, БМВ-та, гъзария, тарикатлък, простащина, аргесивност... май това е всичко.
  След 10 години двамата най-вероятно ще са другаде, а 50-те ще са си все още там, само че още по-тъпи и сдобили се с достойни за родителите си наследници.

 • 5
  marriela avatar :-|
  Marriela

  П.П. Като допълнение в предния ми пост се сетих, че най-масовата проява, състояла се до този момент, беше пак на Орлов мост - през м. юни 1990 г., когато около един милион участници (така поне се твърдеше) се бяха събрали на предизборен митинг на СДС, като тогава много хора определиха този митинг не като митинг на опозицията, а като "митинг на демокрацията" (доколкото си спомням), какъвто беше и този през ноември 1989 г. - първият митинг на опозицията, който събра около 150 хил. души...

  Първият истински протест се проведе на 14 декември 1989 г., когато няколко десетки хиляди българи поискаха с протеста си махането на Член 1 на тогавашната Конституция, който провъзгласяваше ръководната роля на БКП, и се заклеха всяка вечер да протестират до победата, но доколкото си спомням още на другия ден протеста беше прекратен. Тогава някои също използваха думата "революция"...

  През м. януари 1997 имаше също многохилядни протести срещу тогавашната власт...

  А през юни 2012 г. протестът беше едва от около 2500/3000 души!

  А студентските стачки, гладната стачка пред Парламента против приемането на новата Конституция и всички останали граждански прояви в периода ноември 1989 - юни 2012?!
  Толкова много революции... Авторката на статията спомня ли си/знае ли за тях?!

 • 6
  bestbuy avatar :-(
  За да останат ХОРА в България.

  От една страна Протестиращите на Орлов мост, наистина заслужават уважение и награда за доблестната им позиция. Десетки нлади и хубави хора показаха, че има гражданско общество..


  От друга страна - награда от.... БГ хелзински комитет ООД , възбужда погнуса у повечето честни хора.

 • 7
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  [quote#5:"Marriela"]Авторката на статията спомня ли си/знае ли за тях?! [/quote]
  За много журналисти преди 25 години, започваше от 9. 9.44.
  За други доскоро живота в България започваше от 10 януари 1997... .. Така е било , така и ще бъде..

  Истината е, че истинска проверка и протест имаше през на тази дата преди 23 години (14 дек 89 г.) , през юни 90 г. - Окупационните стачи на Университетите.. и през Ноември 90 г - Лукановата стачка с тенджерите.. Малко хора ги помнят, защото малко истински протестирахме..

 • 8
  string11 avatar :-|
  Стоян Петров

  Лесно е да сте бунтари. И то особено против системата. А защо не се разбунтуват против скъпите айфони например и да направят по-евтини. Или против скъпите автомобили и да направят фабрика за евтини и качествени. Да но системата е по-лесна. Ще съборим ГМО . Съборихме го. Отначало и аз бях склонен на това. Но само като размислих половин час, представяйки си двата милиона гладуващи пенсионери и още един милион безработни цигани, си дадох сметка, че това е малоумие. Ще съборим Шеврон. Съборихте го. Има нещо смахнато.Като, че ли девиза на тези хора е " За чиста природа гладни ще ходим". А ако аз не желая. Никой не ви кара да унищожавате природата. От вас се иска просто да поемете разумен риск.

 • 9
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Протестите на Орлов мост са емблематични с спонтанния опит за защита на обществения интерес в противовес на откровено лобистките поправки, с които правителството на ГЕРБ и негласно кметицата Фандъкова (която е страна по концесионния договор), опитаха да подарят Витоша на г-н Цеко Минев и навързаните след него офшорки.
  Не съм вече на 20, но подобни прояви на некомерсиална обществена енергия винаги ще намират подкрепата ми.

 • 10
  marriela avatar :-|
  Marriela

  Отново в допълнение на предните ми коментари се питам дали само на мен ми се струва, че изданията на Икономедиа демонстрират двоен стандарт по отношение на протестите срещу шистовия газ и протестите на Орлов мост. "Дневник" и "Капитал" не скриха в своите публикации, че са "за" проучванията за шистов газ и "против" спорните поправки в Закона за горите. Протестите срещу шистовия газ се проведоха няколко месеца преди тези на Орлов мост и бяха по-масови от тези срещу поправките за използването на лифтовете и новите писти. Само че изданията на Икономедиа бяха много въздържани по отношение на протестите за шистов газ и много активни във хвалбите за протестите на Орлов мост...

  П.П.
  Виждам, че вероятно протестиращи на Орлов мост и подкрепящите ги са наслагали минуси и на мен, и на simeonov ;-) Няма лошо, но ако е така - възможно ли е да претендираш да си с гражданско самосъзнание и в същото време да не приемаш никаква критика. Аз не съм съвсем убедена, че този протест беше изцяло спонтанен, със сигурно е имало много спонтанно присъединили се хора на него, както и не съм убедена, че всички протестиращи наистина са били наясно за какво точно протестират! Както и да е! Всеки си има своята истина за този протест! А участниците в протестите за шистовия газ също могат да претендират, че техният протест е бил спонтанен опит за защита на обществения интерес. Много млади хора, участвали в протестите в началото на 1997 година - също и т.н.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.