Майка като всяка друга

Митовете за това какви социални помощи получават ромските жени, или как да четем внимателно всичко, което споделяме в социалните мрежи

Няма социални помощи за бременност и майчинство или други, които да са насочени специално към ромите
Няма социални помощи за бременност и майчинство или други, които да са насочени специално към ромите    ©  Цветелина Белутова
Няма социални помощи за бременност и майчинство или други, които да са насочени специално към ромите
Няма социални помощи за бременност и майчинство или други, които да са насочени специално към ромите    ©  Цветелина Белутова

"Колкото по-късно се ожениш, толкова по-добре можеш да се грижиш за децата си", заключва мъдро Ася (27 г.), докато старателно опакова четиригодишната си дъщеря като козунак, преди да поемат през преспите към дома. Ася живее в столичния квартал "Факултета" и всеки ден по обяд идва да вземе детето си от полудневната детска градина. Вкъщи я чака още едно - на две години. Тя се грижи за тях и за дома си. Излизат на разходки до най-близката детска площадка в "Красна поляна", като е хубаво времето. Долу-горе така минават дните й.

Съпругът на Ася е музикант и издържа семейството с изявите си. Когато ги има. Тя чака синът й да навърши три години, за да започне работа. "Все едно каква. Работа да е. Много трудно се гледат деца. Не стигат парите", поклаща глава Ася и големите й обеци се люшват. Решила е, че две деца са достатъчни. "Имам си и момиче, и момче", усмихва се гордо. Освен детските надбавки, които стигат за два пакета бебешки пелени, семейството не получава други социални помощи.

Да кажем, че Ася е типичен представител на ромския етнос или пък че нейният живот е показателен за това как живеят хората във "Факултета", би било погрешно. Но това е Ася, с която се запознахме в Здравно-социалния център в квартала. Нейната история може да прилича на тази на стотици други семейства и все пак е различна. Да я пришием към някакво обобщение би било също толкова стигматизиращо и глупаво, колкото са фанатичните твърдения: "циганите са такива и такива и са виновни за всичко лошо, което ни се случва".

През изминалата седмица във Facebook се споделяше с голям ентусиазъм снимка на младо ромско момиче с бебе на ръце. Тя беше придружена с груби изчисления колко и какви помощи получава тя, без да е работила и ден през живота си (виж факсимилето). Към момента има над 20 хиляди споделяния в социалната мрежа. Видях я на стената на мои приятелки, умни и мислещи, прикрепена с три удивителни в знак на възмущение. Бяха я споделили безкритично, без да проверят вярна ли е информацията. Просто защото отговаря на начина, по който мислят за ромите.

Амалгамата от половинчатите усилия за интеграция на ромската общност, политическите злоупотреби с темата и безотговорното отношение на медиите към нея доведоха до упоритото възпроизвеждане на мита, че социалните фондове се източват от ромите и от това страдат българите. Това е обществена представа, която трудно може да бъде променена. Но да видим фактите, които стоят срещу твърденията от шестващата из Facebook снимка на ромското момиче. 

За ромите прагматично.

Нека първо да направим уточнението, че в България няма социални помощи, които да са насочени специално към ромския или други етноси. Да вземем например помощите за бременност и майчинство, върху които стъпва разпространяваното твърдение. 250 лева еднократна помощ за раждане на първо дете получават всички жени в страната, независимо от етноса, доходите и социалното си положение. 150 лева еднократна помощ за бременност и 100 лева детски помощи месечно до навършване на една година на детето получават всички, чийто средномесечен доход на член от семейството е под 350 лева на месец. 35-те лева детски месечно до навършване на 20 години на детето се отпускат по същия доходен критерий плюс условие, че то посещава училище. "350 лева, това е малко под средната работна заплата за страната и на практика означава, че около 70% от хората получават тези пари", обяснява икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев. Така например детските надбавки са почти 2% от целия държавен бюджет. А, и 20-те лева на месец, които партия "Евророма" дава на ромските деца, са си градска легенда.

Помощите, които се дават за отопление, са целеви. Те се отпускат на онези, които падат под определен минимум на доходите, които не са продавали имущество през последните пет години, не са пътували в чужбина на собствените си разноски и нямат спестявания над 500 лева на член от семейството. Освен това парите се превеждат само срещу представени фактури за това какво си изразходил, не можеш да ги изхарчиш за друго. "Това е една от социалните помощи, които се отпускат ефективно, там злоупотреби много трудно се допускат. И има голям процент на откази", уточнява Явор Алексиев от ИПИ.

Еднократната помощ за възникнали инцидентни обстоятелства пък се отпуска веднъж годишно. Молбите се разглеждат много внимателно, казус по казус, сумите също се определят според индивидуалната ситуация и се отпускат само с подпис на директора на дирекция "Социално подпомагане". Така например според отчета на Агенцията за социално подпомагане (АСП) за 2010 г. (за 2011 г. не е достъпен на сайта на агенцията, линкът отваря единствено огромна снимка със заглавната страница на доклада) са били отпуснати едва 6400 такива помощи.

Получаването на месечните социални помощи пък задължително е обвързано с програми за заетост. Да, те не се отнасят за майките, които отглеждат деца до 3-години, но не са и заместител на труда. "За да получаваш социална помощ от 42 лева на месец, трябва да полагаш общественополезен труд в продължение на 14 работни дни", дава пример Зорница Стоичкова, социален работник в Здравно-социалния център във "Факултета". Друг е въпросът дали тези програми на социалното министерство водят до трайно намиране на работа. 

Твърдението "държавата плаща от нашите данъци и осигуровки здравните осигуровки на циганите" също е невярно. Според данните на НСИ самоопределилите се като роми в страната са малко над 300 хиляди (част от ромите вероятно са се определили като турци в последното преброяване). От тях една голяма част са деца, а те са задължително осигурени. В същото време броят на здравно неосигурените лица е над 1.6  млн. души според изчисление на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България от 2011 г. Няма как огромна част от тези хора да не са етнически българи. А според отчета на АСП за 2010 г. здравно осигурените през дирекциите за социално подпомагане са около 88 хиляди души.

По-недоказуемо е обвинението, че неплатените сметки за ток и вода на ромски семейства ги плащат българските. Но пък, както обръща внимание Явор Алексиев от ИПИ: "Ако е факт, че се надчисляват сметки на останалите, то те могат да се обърнат към съответните търговски дружества. Виждаш колко си потребил и си търсиш правата."

До момичето от снимката едва ли са стигнали и една трета от всички пари, които й се приписват като даденост. Но дори и да бяха, важният въпрос, който би следвало да вълнува обществото, е друг - стигат ли средствата, отделени за подкрепа на най-нуждаещите се, действително до тях. Достатъчно ясни ли са критериите, по които се отпускат различните видове помощ, и условията за какво се използват парите? Каква разлика правят в живота на уязвимите групи от хора тези средства и обвързани ли са с програми, които трайно да намаляват тяхната уязвимост? Или дали момичето с тревожните очи от снимката има достатъчна подкрепа, за да не остави детето си в институция? Има ли услуги в общността й, които да й помагат да бъде по-отговорен родител и да й създадат умения за справяне със средата? Ще завърши ли училище след време? Ще ходи ли нейното дете на училище?

"От всички страни в ЕС България има най-голяма ромска общност като процент от населението, а отделя най-малко средства за нея. Притеснението на обществото би трябвало да е в посока на това дали се разпространяват и финансират услуги с достатъчно добро качество и достъпни за ромите, така че действително да водят до промяна", казва д-р Елена Кабакчиева, учредител на фондация "Здраве и социално развитие". Тя управлява и Здравно-социалния център във "Факултета", под грижите на който растат вече второ поколение деца и родители. Социалните работници и здравните медиатори, които работят в центъра, водят часове по родителски умения и семейно планиране, помагат на майките да отглеждат по-здравословно децата си, работят с младежите с рисково сексуално поведение и с децата, за да посрещат по-лесно училищните изисквания. На по-големите помагат в подобряването на професионалните умения и намирането на работа. Всички в квартала ги познават. Свикнали са да ги спират и питат за всичко по всяко време. И лека-полека успяват да променят нагласи, да преобразяват живота в общността. През последните години процентът на деца, които раждат деца, намалява значително, както и процентът на многодетните майки в ромската общност, казва Румян Сечков от фондация С.Е.Г.А. Във "Факултета" например според наблюденията на социалните работници от Здравно-социалния център средната възраст за раждане на първо дете в момента е 17-18 години.

"Мечтата на момичетата тук и представата им за реализация е да се омъжат, да имат семейство и да отглеждат деца. Но мирогледът им се сменя, повечето предпочитат да имат всичко това на по-зряла възраст", разказва социалният работник в центъра Зорница Стоичкова. Защото, както казва Ася от началото на историята: "Колкото по-късно се ожениш, толкова по-добре можеш да се грижиш за децата си." Майка като всяка друга. И все пак различна.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


123 коментара
 • 1
  demonoid avatar :-|
  demonoid - чао тирани!
  • -20
  • +189

  Принципно всяко правило си има изключения. На 27 години с две деца - това е повече от нормално. Въпроса беше какво правим с тези, които на 15 имат дете, на 25 - 7?

 • 2
  yoankata avatar :-|
  yoankata
  • -84
  • +205

  Грешна информация се цитира: "350 лева, това е малко под средната работна заплата за страната и на практика означава, че около 70% от хората получават тези пари", докато истината е, че средната заплата е около 750лева, измерена през март 2012 (проверете в сайтовете на уики, економист, инвестбългария). Това от своя страна означава, че при нормална дистрибуция не може 70% от населението да получава тези надбавки, които са за хора с доход от под 350лева. Този така наречен икономист лъже целенасочено за да умиротвори напрежението и натрупаната омраза към тази еническа група, но истината е, че омразата към тях далеч не е случайна. Истината е, че никой не си въобразява, че има специални помощи за циганите, а смята че циганите просто 'точат' вместо да 'бачкат' и просто се възползват от помощите, които съществуват уж за всички, което между другото не се отрича във вашата милозлива статия.

  После начина по който завършва статията с това лигаво "Майка като всяка друга. И все пак различна" - Капитал това не ви е есе в прогимназията, че да ми вкарвате тия патетични повърни, които нищо не значат! Еднаква ли е или е различна в края на краищата тая майка? Не можах да разбера какво се намеква.

  Другата нелицеприятна истина е, че от всеки цървул трандафор не става и циганите никога няма да се интегрират. Не казвам, че не трябва да се работи с тях, но резултатите са обречени да са минимални. Това, което нагнетява отношението към тях е, че се множат неконтролируемо, а не работят, докато българите напротив - все повече намаляват и се увеличава бремето на непроизводителното циганско население - вече 5% между другото, както казва госпожата, че и сме им предоставяли малък дял услуги! А на българското мнозинство колко голям дял получават от циганското малцинство?

 • 3
  yoankata avatar :-|
  yoankata
  • -53
  • +135

  Капитал продължатате да се излагате като ми цитирате 'наблюдения' като че ли са данни!

  "Във "Факултета" например според наблюденията на социалните работници от Здравно-социалния център средната възраст за раждане на първо дете в момента е 17-18 години."

  Това кой ще го повярва? А и да го повярва да не е нормално това да е средната възраст?

 • 4
  beriya avatar :-|
  beriya
  • -52
  • +101

  До коментар [#1] от "demonoid":

  Това е право на избор колега, аз съм многодетен родител и ми е писнало от сравнения, определения, съвети и приказки от типът- „Ооо Ами как се оправяте с толкова деца" или „Ама всичките ли са ваши" или др. подобни, казвани под път и над път.
  Масата от критикуващи циганите по конкретната тема са хора които или нямат деца или са семейство с 1 дете, те били плащали , а... дават ли си за сметка именно тези какво „престъпление" извършват към България, много от тези са готови да имигрират в първия удобен момент и да „зарежат" това за което дедите им са давали живота си под предтекст, че живота си е техен и имат право да бъдат щастливи, а тук живота е лош, но тях няма кой да ги критикува, а подобни мислят наистина в 1л. ед. ч., т.е. изключително само за себе си.

 • 5
  beriya avatar :-|
  beriya
  • -118
  • +49

  До коментар [#3] от "yoankata":

  Колежке ако и циганите спрат да раждат, държавата ще премине към „затихваща смърт".
  2 робства сме преживели, накрая сами ще си затрием нацията.

 • 6
  beriya avatar :-|
  beriya

  Сега си прочетох коментарите и мисля, че е редно да направя едно уточнение- аз не защитавам циганите, нито се опитвам по някакъв начин да оправдавам битието им, ние българите често влизаме в конфронтация с циганите именно поради горе изброеното, аз дори както съм споменал по- горе изпитвам редовно на гърбът си, негативното мнение на хората което са си създали за многодетните семейства на база това, че масата от такива са цигански.
  Като човек защитавам правото на всеки да реши колко деца да има, децата са богатство, както за родителя, така и за държавата, а това масата от хора не го осъзнават, не е осъзнато и на държавно ниво.

 • 7
  gost22 avatar :-P
  gost22
  • -24
  • +104

  Много хубава снимка, как се получава нещо с намаление. А имате ли снимка, как се плащат сметките за ток и вода?

 • 8
  denislavgeorgiev avatar :-|
  Denislav Georgiev
  • -30
  • +110

  Слабичко разсъждение. Два акцента само:

  "Твърдението "държавата плаща от нашите данъци и осигуровки здравните осигуровки на циганите" също е невярно. Според данните на НСИ самоопределилите се като роми в страната са малко над 300 хиляди"

  Явно не се наемате да кажете колко е броят на пълнолетните роми. Тогава поне кажете какъв % от тях си плащат здравните осигуровки. Ако са 10% - значи има проблем, без значение дали това са реално 100, 1000 или 100000 души.

  "По-недоказуемо е обвинението, че неплатените сметки за ток и вода на ромски семейства ги плащат българските. Но пък, както обръща внимание Явор Алексиев от ИПИ: "Ако е факт, че се надчисляват сметки на останалите, то те могат да се обърнат към съответните търговски дружества. Виждаш колко си потребил и си търсиш правата." .... това вече граничи с наглост.

  и това

  ""От всички страни в ЕС България има най-голяма ромска общност като процент от населението, а отделя най-малко средства за нея. "

  Виновни ли да се чувстваме?

 • 9
  rapidfire_ avatar :-|
  rapidfire
  • -22
  • +164

  До коментар [#4] от "beriya":

  Ако разчитаме на това циганската раждаемост да ни спасява, колега,, тази държава е вече мъртва.

 • 10
  angelan avatar :-|
  one4all
  • -10
  • +131

  [quote#6:"beriya"]Като човек защитавам правото на всеки да реши колко деца да има,[/quote]
  Уважавам решението Ви да имате многодетно семейство, но бих Ви подкрепил ако защитавате правото на всеки да ОТГЛЕДА (а не просто да има) колкото деца прецени.
  Там е и проблема на лекомисленото плодене на ромите.
  А по отношение на наблюденията за средната възраст за първо дете във ФАКУЛТЕТО - 18г. Това значи ли, че както има родилки на 12г. то другите са на 24-25г. Ами те на 28-30 г стават баби бе...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал