Гражданите политици
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Гражданите политици

Въпреки че в началото отхвърляха целия политически модел, част от гражданите все пак решиха да се включат в него

Гражданите политици

Протестите формираха нови движения, които искат да участват на изборите. Засега обаче те не се разпознават от обществото

Люба Йорданова
9243 прочитания

Въпреки че в началото отхвърляха целия политически модел, част от гражданите все пак решиха да се включат в него

© Георги Кожухаров


"Много мои приятели ми казват, че ако се върне тройната коалиция на власт под някаква форма, директно отиват да мият чинии в Малта", споделя 25-годишният политолог Димитър Митев. Определя се като част от "недоволните граждани", участвал е на няколко от големите неделни протести заради непримиримостта си с това, че много млади хора не виждат перспектива в България и я напускат трайно. Има социалдемократически възгледи, член е на младежката организация на "Българска социалдемокрация" на Александър Томов. След като уличното недоволство затихва, Митев прави следваща крачка - участва в създаването на гражданско движение "Българска пролет", което дава заявка за явяване на изборите. Идеята е да използва регистрациите на две вече съществуващи партии в коалиция, а в листите да влязат граждани, попълнили предварително специален онлайн формуляр, в който декларират биографията и произхода на имуществото си, както и причините да се кандидатират за народен представител. "Българска пролет" е само една от многото граждански организации, които се сформираха след протестите.

Движение "Освобождение", в което влизат икономистът и богослов Ивайло Франц и дисидентът от комунистическото минало Николай Колев-Босия, си постави за цел да обедини протестиращите и да работи по думите на Франц за "благоденствие" на народа. Те ще участват на изборите с партия "Другата България". Групата около Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев, които инициираха първите протести срещу цената на тока, също създадоха "Движение за граждански контрол" и започнаха да събират подписи и депозит за участие в изборите с регистрацията на партията "Демократична гражданска инициатива" на Стефан Пеев. Янаки Ганчев, който опъна палатки пред парламента и си присвои "Орлов мост" като име на своята инициатива, също ще използва регистрациите на вече съществуващи политически партии. Движение "Модерна България" на бившия депутат от НДСВ Борислав Цеков твърди, че обединява протестиращи граждани и води кампания за свикване на референдум за отзоваване на политици. По-малки формации като "Национално движение 20 април" и форум "Обединение" също се опитват да привлекат внимание. Нови сдружения се роят и в други големи градове в страната, особено там, където имаше многобройни протести. Междувременно по-стари политически партии се опитват да извлекат някаква полза от ситуацията и популистки предлагат листите си на "обикновени граждани".

До изборите най-вероятно ще видим още нови формации, които искат по някакъв начин да участват в политиката. Ще видим и такива, които едва ли ще оцелеят до 12 май. Други ще се опитват да си проправят път през добре смазаната машина на предизборната кампания, но обществото надали ще ги забележи. Трети може и да не изгубят протестната си инерция и да останат някакъв фактор и след изборите. Голяма част от хората от протестите за опазване на природата пък възлагат надежди, че партия "Зелените" ще успее да събере нужните подписи и депозит, за да участва във вота. Освен това има и една немалка група хора, която категорично отказва да бъде част от политическия живот, най-вероятно няма да гласува, но вече е готова да излезе на улицата, след като изборните вълнения утихнат.

От улицата в парламента

Новосформираните движения всъщност гравитират около основните идеи, които се издигнаха като лозунги на протестите - нови лица в политиката, борба с монополите, увеличаване на доходите. Те все още нямат конкретни платформи и по-скоро бягат от етикети като ляво и дясно. Димитър Митев от "Българската пролет", които вече са разработили базисните точки на своята програма, признава, че тя е социалдемократическа. Обявява се за прогресивно данъчно облагане, фиксирано почасово заплащане с постепенно увеличаване на доходите, намаляване на броя на депутатите. Разработили са програма за постигане на икономически растеж от 3-4% още от 2014 г. Движението е разговаряло с "Българска социалдемокрация", "Зелените" и малка земеделска партия за евентуално общо явяване на изборите, но засега само за първата е сигурно, че ще се регистрира в ЦИК. Според Димитър Митев лидерът на "Българска социалдемокрация" Александър Томов категорично няма да участва в листите на "Българска пролет" и ги консултира само като икономически експерт.

Движение "Освобождение" ще реди листите си съвместно с партия "Другата България" на Божидар Томалевски. Според Ивайло Франц целта им е да предложат в парламента граждани със съвест, които могат да носят отговорност за хората и да отстояват интересите им в парламента. "Листите ще бъдат свободни като достъп, с непартийно членство, за хора с чисто минало, доказали себе си", отговаря Франц да въпроса как ще гарантират добрите пожелания. За себе си казва, че е възможно да участва в листите, но още не е решил окончателно. Споделя, че подкрепя националистическите идеи (бил е водещ на предаване в телевизия "Скат", впоследствие и в "Алфа ТВ" на "Атака" - бел. ред.), но не може да ги наложи в движението. Според него работата трябва да започне от предоговаряне на цените на комуналните услуги и лекарствата, по-добри здравно обслужване и доходност, като междувременно протестите не трябва да спират.

Ангел Славчев, Янко Петров и Дончо Дудев от "Движение за граждански контрол" няма да се кандидатират за народни представители, а ще останат на улицата, за да оказват натиск, заяви за "Капитал" Славчев. Гражданите, които ще влязат в листите, ще трябва да гарантират "почтено политическо поведение" и липса на всякакъв конфликт на интереси. Мотивът на групата да се включи в надпреварата за парламента е, че предишните депутати не пожелаха да приемат поправки в изборния кодекс така, че гражданите реално да могат да участват в изборите.

"Да не позволим пак да ни откраднат времето" ще бъде мотото на гражданска инициатива "Орлов мост", които планират да участват на изборите в коалиция от вече съществуващи партии. Янаки Ганчев заяви за "Капитал", че условието е тези партии да не са участвали във властта, да нямат корумпирани личности в ръководството и да приемат целите на коалицията. Сред тях са свикване на референдум за Велико народно събрание, предварителни избори за кандидатите в листите и "търсене на отговорност на всички виновници за националната катастрофа".

Засега социологическите изследвания не могат да измерят каква роля ще изиграят новосформираните граждански движения на изборите. Социологът от ББСС "Галъп" Живко Георгиев коментира, че според проучванията между 3 и 4% от запитаните - особено в региони с многобройни протести, спонтанно отговарят, че биха гласували за партия на протестиращите. "Няма много технологическо време, за да бъде реализиран този потенциал, а по всяка вероятност ще се задействат механизми за известно разединение, което ще отслаби възможността да се получи нещо значимо", допълва обаче експертът. Освен това част от протестиращите вече са припознали и някои от съществуващите партии като свои и това си личи най-вече при "Атака", подкрепата за която засега значително се качва. За други пък процесите на сформиране на подобни движения със заявка за участие на вота подменят първоначалните идеи на уличното недоволство. Според тях истинската позиция на гражданите е да контролират политиците извън властта.

Може ли да има партия без лидер

Протестите тази и миналата година засега минават под един важен общ знаменател - липсата на лидери, които хората наистина да припознаят. Самите технически организатори на митингите отказват да се самоопределят като такива, за да не си навлекат негативни реакции от участниците. А те посрещат на нож всякакъв опит протестите да бъдат поведени от определени лица. На учредителното събрание на движение "Освобождение" например в залата се събират около 160 - 170 души, разказва присъствал на събитието. Те бойкотират срещата, докато няколкото т.нар лидери на различни малки групи в протеста не слязат от трибуната и застанат наравно с останалите. Някои дори си тръгват заради опита за определяне на някакъв тип ръководство.

"Нерешеният лидерски проблем и липсата на доверие вътре между протестиращите ще действа като много тежко възпаление, което няма да им позволи стройна организация и взимане на решения и непрекъснато ще ги саботира вътрешно в хода на кампанията", коментира политическият антрополог Васил Гарнизов, който наблюдава протестите още от самото им начало. Според него, за да успее уличният протест да получи значителна политическа подкрепа, той трябваше да застане зад един лидер. "Когато някаква формация се представи в публичното пространство като многоглава ламя, тя не събира доверие и подкрепа", допълва преподавателят и дава пример с коалицията между Стефан Софиянски, Анастасия Мозер и Красимир Каракачанов през 2005 г., която не просъществува дълго. "Когато една формация се явява на избори без решен лидерски проблем, вместо да прибере гласове от различни електорални потоци, тя отблъсква включително и част от своите", казва още Гарнизов и определя шансовете на новосформираните движения засега като минимални.

И според политолога Иван Начев обществото все още не припознава формациите на част от протестиращите. Една от причините за него е, че протестите са много разнородни и разпръснати в цялата страна и няма цялостна организация, зад която гражданите действително да застанат. Проблем за новите движения ще бъде също сложният изборен процес, който изисква строга организация и много средства. От разпиляването на гласовете по множество малки формации ще спечелят повече традиционните политически партии, смята Начев - такива, които разчитат на явен популизъм ("Атака"), но и тези, които събират най-голяма подкрепа (ГЕРБ) и които имат силни структури (БСП и ДПС).

Все пак, ако новите граждански формации успеят да изготвят смислени програми, с които да убедят дори и малка част от гласоподавателите, това пак ще бъде някакъв успех. И най-малкото ще затвърди усещането, че традиционните политически партии са скъсали връзката си с избирателите и все още не могат да я зашият.

"Много мои приятели ми казват, че ако се върне тройната коалиция на власт под някаква форма, директно отиват да мият чинии в Малта", споделя 25-годишният политолог Димитър Митев. Определя се като част от "недоволните граждани", участвал е на няколко от големите неделни протести заради непримиримостта си с това, че много млади хора не виждат перспектива в България и я напускат трайно. Има социалдемократически възгледи, член е на младежката организация на "Българска социалдемокрация" на Александър Томов. След като уличното недоволство затихва, Митев прави следваща крачка - участва в създаването на гражданско движение "Българска пролет", което дава заявка за явяване на изборите. Идеята е да използва регистрациите на две вече съществуващи партии в коалиция, а в листите да влязат граждани, попълнили предварително специален онлайн формуляр, в който декларират биографията и произхода на имуществото си, както и причините да се кандидатират за народен представител. "Българска пролет" е само една от многото граждански организации, които се сформираха след протестите.

Движение "Освобождение", в което влизат икономистът и богослов Ивайло Франц и дисидентът от комунистическото минало Николай Колев-Босия, си постави за цел да обедини протестиращите и да работи по думите на Франц за "благоденствие" на народа. Те ще участват на изборите с партия "Другата България". Групата около Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев, които инициираха първите протести срещу цената на тока, също създадоха "Движение за граждански контрол" и започнаха да събират подписи и депозит за участие в изборите с регистрацията на партията "Демократична гражданска инициатива" на Стефан Пеев. Янаки Ганчев, който опъна палатки пред парламента и си присвои "Орлов мост" като име на своята инициатива, също ще използва регистрациите на вече съществуващи политически партии. Движение "Модерна България" на бившия депутат от НДСВ Борислав Цеков твърди, че обединява протестиращи граждани и води кампания за свикване на референдум за отзоваване на политици. По-малки формации като "Национално движение 20 април" и форум "Обединение" също се опитват да привлекат внимание. Нови сдружения се роят и в други големи градове в страната, особено там, където имаше многобройни протести. Междувременно по-стари политически партии се опитват да извлекат някаква полза от ситуацията и популистки предлагат листите си на "обикновени граждани".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  damianrm avatar :-|
  damianrm

  Не трябват нови партии ..бързо новите ще станат като сегашните. 100 % сигурно! Това което трябва са граждански комитети или организации, постоянно дишащи във врата на корумпираните политици - било то нови или стари. Това е което трябва - м/у другото закони за това на 2/3 достатъчни и сега си има - просто на всякакви нива не се спазват, а крайната институция - съд, прокуратура - СЪЩО не ги спазват !

 • 2
  zanzibarhero avatar :-|
  ZanzibarHero

  [quote#0:"стр.2"]... Те все още нямат конкретни платформи и по-скоро бягат от етикети като ляво и дясно...[/quote]Това ще рече, че са истински анархисти и са против всякакви авторитарни "организации или измислени авторитети".

  Т.е. са за пълна индивидуална свобода. Идеологическато безпътица на 21 век е възможно да възроди старите идеологии от 18-19 век...

 • 3
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  Минаха едни , втори , трети - защо не и "Партия четвърта цедка". Политическият ни модел го позволява . Явно има какво още да се цеди от България и българите (както виждаме безнаказано).И нови и стари да дойдат на власт , докато няма сурови наказания спрямо действията на политиците ни все тая.
  Докато не започнем да четем такива новини :
  "Пекин. Бивш китайски министър бе осъден на доживотен затвор заради корупция, предаде Синхуа. Той е взел 4 млн. юана подкупи ($500 000) за периода 1995-2003 г. 65-годишният Тян Фъншан"
  "Бившият китайски директор на държавната администрация за храни и медикаменти Чжън Сяо с ранг на министър бе екзекутиран заради корупция."

 • 4
  martina avatar :-|
  Марта

  "ЗАКОН ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ"
  Чл.. 26. Държавна субсидия се отпуска ежегодно и на партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.
  Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г.) (1) Държавната субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет за финансиране на политически партии или коалиции, които притежават законна регистрация, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители.
  Не се съмнявам в добрите намерения на младите и необвързани до сега лица , но четейки имената на водачите им силно се съмнявам в целта на упражнението. Няма нищо по-сладко да седнеш на държавната софра и да получаваш законно субсидии 4 пъти годишно през следващите 4 -5 години. А те не са никак малки .

 • 5
  inspektora avatar :-|
  inspektora

  Малко смешно ми звучи всичко това. Очевидно една голяма група хора (протестиращите) едва сега си отварят очите и се учат как действа обществено-политическия модел. Недоволството им е разбираемо, за разлика от отчайващата им неграмотност по отношение на държавно устройство, обществени отношения, икономика и т.н. Сигурен съм, че повечето от тях никога през живота си не са гласували и не са се интересували от нищо извън дребните си интереси и сега сякаш изведнъж са паднали от Марс. Това си личи и от пълната липса на смислени идеи. Почти всичко, което чуваме от тях е чист болшевизъм (макар вероятно да не знаят какво означава тази дума). Искайки "народна власт", те показват и пълна историческа неграмотност, защото такава народна власт имаше в множество държави през миналия век (СИВ) и доказано е донесла ужасни злини на народите си. Ясно е, че никой от тях не чел/чувал нито "Децата на Арбат", нито Оруел. Все пак е положителна тенденцията за събуждане и се надявам, че все повече (млади) хора ще започнат да се интересуват от обществено значими теми.

 • 6
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov

  Ам да, Стоянчовци. По нищо не се различават от този литературен герой. Всичко в името на властта. Така и не разбраха, че смисълът на гражданското общество не е да ражда партии и да влиза в политиката, а да бъде коректив на управляващите и да налага натиск, да не се отклоняват или манипулират закона. http://economistbg.blogspot.com/2013/03/blog-post.html

 • 7
  paprika avatar :-|
  Paprika

  Много се объркаха горките.Граждани, а пък не искат да са политици, ама движение , а към партия ги избива.
  Прави ми впечатление доста ниската им обща култура.Само с призиви за революции не става.И малко книжки трябва да прочетат.
  Мойто лично мнение е, че омаскариха протестите и чистата енергия,която се беше зародила там.

 • 8
  bratdomingo avatar :-|
  bratdomingo

  Радвам се, че нещата започват да си идват на мястото. В един момент се притесних, чè стихийните протести и поставените популистки искания дотолкова уплашиха политиците, че те ще започнат да изпълняват тези популистки искания от страх да не бъдат изритани. А това би ни довело до истинската катастрофа....

  Сега нека Дончò-Дудевци се сблъскат с реалния живот, за да разберат какви глупости натвориха. И да се осъзнаят навреме, преди да са натворили още.

 • 9
  tsvetna avatar :-|
  Цветна

  Още от самото начало на събитията около протестите ми беше пределно ясно, че:
  - тези т.нар. лица на протеста не са случайни граждани, а млади, амбициозни хора, подкрепяни да яхнат вълната на народното недоволство, за да влязат лесно в политиката и да привлекат част от електората - било за партийната субсидия, било и за депутатски места, ако успеят;
  - както някой по-горе описа, максимално се цеди българската политическа система за още и още новости, като последното, изглежда, ще е "повече гражданско участие в политиката". Което, за запознатите с теоретичните принципи на демократичното управление звучи абсурдно, но за масите изглежда нещо много хубаво и представено в лъскава опаковка;
  - в допълнение на горното, системата днес явно е заприличала на модерните напоследък риалити шоу програми, в които обикновено печели най-атрактивният, а не този, който говори най-смислено и реалистично. Очакванията на публиката (демек търсенето) определят предлагането. Щом публиката очаква и се води по хляб и зрелища, това им се предлага. Ако публиката очакваше смислени, икономически обосновани проекти - било то от съществуващи партии или нови лица, тогава това щеше да им се предлага.

  Изводът за мен е, че докато една голяма част от българското общество не се ангажира с политически избор и бойкотира умишлено изборите, не можем да очакваме много по-различно стечение на обстоятелствата и в бъдеще. При положение, че 40% (от които голяма част платени, а други фенове на риалити форматите с смс гласуване) определят бъдещето на 100-те процента, предлагането ще бъде каквото е в момента - "всичко от кол и въже се бута за властта, за да преяжда" - последното го адресирам и към изброените в статията нови лица в борба за власт.

 • 10
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian

  До коментар [#5] от "inspektora":

  Сигурно е малко прекалено, но ми се струва че днешната младежка неграмотност е добре замислена преди 20-тина години. Прост народ се управлява по-лесно, да де ама не - показват го днешните разбунтували се млади и неграмотни българи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK