Гражданите политици

Протестите формираха нови движения, които искат да участват на изборите. Засега обаче те не се разпознават от обществото

Въпреки че в началото отхвърляха целия политически модел, част от гражданите все пак решиха да се включат в него
Въпреки че в началото отхвърляха целия политически модел, част от гражданите все пак решиха да се включат в него    ©  Георги Кожухаров
Въпреки че в началото отхвърляха целия политически модел, част от гражданите все пак решиха да се включат в него
Въпреки че в началото отхвърляха целия политически модел, част от гражданите все пак решиха да се включат в него    ©  Георги Кожухаров

"Много мои приятели ми казват, че ако се върне тройната коалиция на власт под някаква форма, директно отиват да мият чинии в Малта", споделя 25-годишният политолог Димитър Митев. Определя се като част от "недоволните граждани", участвал е на няколко от големите неделни протести заради непримиримостта си с това, че много млади хора не виждат перспектива в България и я напускат трайно. Има социалдемократически възгледи, член е на младежката организация на "Българска социалдемокрация" на Александър Томов. След като уличното недоволство затихва, Митев прави следваща крачка - участва в създаването на гражданско движение "Българска пролет", което дава заявка за явяване на изборите. Идеята е да използва регистрациите на две вече съществуващи партии в коалиция, а в листите да влязат граждани, попълнили предварително специален онлайн формуляр, в който декларират биографията и произхода на имуществото си, както и причините да се кандидатират за народен представител. "Българска пролет" е само една от многото граждански организации, които се сформираха след протестите.

Движение "Освобождение", в което влизат икономистът и богослов Ивайло Франц и дисидентът от комунистическото минало Николай Колев-Босия, си постави за цел да обедини протестиращите и да работи по думите на Франц за "благоденствие" на народа. Те ще участват на изборите с партия "Другата България". Групата около Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев, които инициираха първите протести срещу цената на тока, също създадоха "Движение за граждански контрол" и започнаха да събират подписи и депозит за участие в изборите с регистрацията на партията "Демократична гражданска инициатива" на Стефан Пеев. Янаки Ганчев, който опъна палатки пред парламента и си присвои "Орлов мост" като име на своята инициатива, също ще използва регистрациите на вече съществуващи политически партии. Движение "Модерна България" на бившия депутат от НДСВ Борислав Цеков твърди, че обединява протестиращи граждани и води кампания за свикване на референдум за отзоваване на политици. По-малки формации като "Национално движение 20 април" и форум "Обединение" също се опитват да привлекат внимание. Нови сдружения се роят и в други големи градове в страната, особено там, където имаше многобройни протести. Междувременно по-стари политически партии се опитват да извлекат някаква полза от ситуацията и популистки предлагат листите си на "обикновени граждани".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  damianrm avatar :-|
  damianrm
  • - 2
  • + 16

  Не трябват нови партии ..бързо новите ще станат като сегашните. 100 % сигурно! Това което трябва са граждански комитети или организации, постоянно дишащи във врата на корумпираните политици - било то нови или стари. Това е което трябва - м/у другото закони за това на 2/3 достатъчни и сега си има - просто на всякакви нива не се спазват, а крайната институция - съд, прокуратура - СЪЩО не ги спазват !

  Нередност?
 • 2
  zanzibarhero avatar :-|
  ZanzibarHero
  • + 9

  [quote#0:"стр.2"]... Те все още нямат конкретни платформи и по-скоро бягат от етикети като ляво и дясно...[/quote]Това ще рече, че са истински анархисти и са против всякакви авторитарни "организации или измислени авторитети".

  Т.е. са за пълна индивидуална свобода. Идеологическато безпътица на 21 век е възможно да възроди старите идеологии от 18-19 век...

  Нередност?
 • 3
  rkirov avatar :-|
  rkirov
  • - 4
  • + 5

  Минаха едни , втори , трети - защо не и "Партия четвърта цедка". Политическият ни модел го позволява . Явно има какво още да се цеди от България и българите (както виждаме безнаказано).И нови и стари да дойдат на власт , докато няма сурови наказания спрямо действията на политиците ни все тая.
  Докато не започнем да четем такива новини :
  "Пекин. Бивш китайски министър бе осъден на доживотен затвор заради корупция, предаде Синхуа. Той е взел 4 млн. юана подкупи ($500 000) за периода 1995-2003 г. 65-годишният Тян Фъншан"
  "Бившият китайски директор на държавната администрация за храни и медикаменти Чжън Сяо с ранг на министър бе екзекутиран заради корупция."

  Нередност?
 • 4
  martina avatar :-|
  Марта
  • + 4

  "ЗАКОН ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ"
  Чл.. 26. Държавна субсидия се отпуска ежегодно и на партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.
  Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г.) (1) Държавната субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет за финансиране на политически партии или коалиции, които притежават законна регистрация, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители.
  Не се съмнявам в добрите намерения на младите и необвързани до сега лица , но четейки имената на водачите им силно се съмнявам в целта на упражнението. Няма нищо по-сладко да седнеш на държавната софра и да получаваш законно субсидии 4 пъти годишно през следващите 4 -5 години. А те не са никак малки .

  Нередност?
 • 5
  inspektora avatar :-|
  inspektora
  • - 1
  • + 22

  Малко смешно ми звучи всичко това. Очевидно една голяма група хора (протестиращите) едва сега си отварят очите и се учат как действа обществено-политическия модел. Недоволството им е разбираемо, за разлика от отчайващата им неграмотност по отношение на държавно устройство, обществени отношения, икономика и т.н. Сигурен съм, че повечето от тях никога през живота си не са гласували и не са се интересували от нищо извън дребните си интереси и сега сякаш изведнъж са паднали от Марс. Това си личи и от пълната липса на смислени идеи. Почти всичко, което чуваме от тях е чист болшевизъм (макар вероятно да не знаят какво означава тази дума). Искайки "народна власт", те показват и пълна историческа неграмотност, защото такава народна власт имаше в множество държави през миналия век (СИВ) и доказано е донесла ужасни злини на народите си. Ясно е, че никой от тях не чел/чувал нито "Децата на Арбат", нито Оруел. Все пак е положителна тенденцията за събуждане и се надявам, че все повече (млади) хора ще започнат да се интересуват от обществено значими теми.

  Нередност?
 • 6
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov
  • - 1
  • + 6

  Ам да, Стоянчовци. По нищо не се различават от този литературен герой. Всичко в името на властта. Така и не разбраха, че смисълът на гражданското общество не е да ражда партии и да влиза в политиката, а да бъде коректив на управляващите и да налага натиск, да не се отклоняват или манипулират закона. http://economistbg.blogspot.com/2013/03/blog-post.html

  Нередност?
 • 7
  harizanka avatar :-|
  Sevdelina Boikova
  • + 7

  Много се объркаха горките.Граждани, а пък не искат да са политици, ама движение , а към партия ги избива.
  Прави ми впечатление доста ниската им обща култура.Само с призиви за революции не става.И малко книжки трябва да прочетат.
  Мойто лично мнение е, че омаскариха протестите и чистата енергия,която се беше зародила там.

  Нередност?
 • 8
  bratdomingo avatar :-|
  bratdomingo
  • - 1
  • + 9

  Радвам се, че нещата започват да си идват на мястото. В един момент се притесних, чè стихийните протести и поставените популистки искания дотолкова уплашиха политиците, че те ще започнат да изпълняват тези популистки искания от страх да не бъдат изритани. А това би ни довело до истинската катастрофа....

  Сега нека Дончò-Дудевци се сблъскат с реалния живот, за да разберат какви глупости натвориха. И да се осъзнаят навреме, преди да са натворили още.

  Нередност?
 • 9
  tsvetna avatar :-|
  Цветна
  • + 1

  Още от самото начало на събитията около протестите ми беше пределно ясно, че:
  - тези т.нар. лица на протеста не са случайни граждани, а млади, амбициозни хора, подкрепяни да яхнат вълната на народното недоволство, за да влязат лесно в политиката и да привлекат част от електората - било за партийната субсидия, било и за депутатски места, ако успеят;
  - както някой по-горе описа, максимално се цеди българската политическа система за още и още новости, като последното, изглежда, ще е "повече гражданско участие в политиката". Което, за запознатите с теоретичните принципи на демократичното управление звучи абсурдно, но за масите изглежда нещо много хубаво и представено в лъскава опаковка;
  - в допълнение на горното, системата днес явно е заприличала на модерните напоследък риалити шоу програми, в които обикновено печели най-атрактивният, а не този, който говори най-смислено и реалистично. Очакванията на публиката (демек търсенето) определят предлагането. Щом публиката очаква и се води по хляб и зрелища, това им се предлага. Ако публиката очакваше смислени, икономически обосновани проекти - било то от съществуващи партии или нови лица, тогава това щеше да им се предлага.

  Изводът за мен е, че докато една голяма част от българското общество не се ангажира с политически избор и бойкотира умишлено изборите, не можем да очакваме много по-различно стечение на обстоятелствата и в бъдеще. При положение, че 40% (от които голяма част платени, а други фенове на риалити форматите с смс гласуване) определят бъдещето на 100-те процента, предлагането ще бъде каквото е в момента - "всичко от кол и въже се бута за властта, за да преяжда" - последното го адресирам и към изброените в статията нови лица в борба за власт.

  Нередност?
 • 10
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian
  • + 1

  До коментар [#5] от "inspektora":

  Сигурно е малко прекалено, но ми се струва че днешната младежка неграмотност е добре замислена преди 20-тина години. Прост народ се управлява по-лесно, да де ама не - показват го днешните разбунтували се млади и неграмотни българи.

  Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал