Изгубеното лице на студентите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Изгубеното лице на студентите

Връзката на председателя на НПСС Ангел Георгиев с движението "Орлов мост" и издигането на Христо Стоичков за лице на протестното обединение разгневи голяма част от академичната общност

Изгубеното лице на студентите

Предизборните инициативи на студентското представителство извадиха наяве проблемите му

Люба Йорданова
8397 прочитания

Връзката на председателя на НПСС Ангел Георгиев с движението "Орлов мост" и издигането на Христо Стоичков за лице на протестното обединение разгневи голяма част от академичната общност

© Надежда Чипева


"Аз влизам там, където никой не може... Никой не чува исканията на студентите през годините... Нека да ги подкрепим, те не знаят как да крадат, не са влизали в схеми." Думите са част от изказването на треньора на ФК "Литекс" Христо Стоичков на кръглата маса, организирана от движение "Орлов мост" в ресторанта "Синия лъв" малко преди регистрацията на партии и коалиции за изборите. На нея известни експерти трябваше да консултират студентите как да се намери легитимен начин за представителство на гражданското общество след протестите. Студенти на срещата обаче почти нямаше. Не ги видяхме и на събирането в зала "Арена Армеец", провъзгласило Стоичков за "водач и знаме". Нито при езерото "Ариана", където студентите трябваше да формират исканията си. Рядко през последните години въобще ги виждаме някъде, обединени заедно. Не чуваме гласовете им. Не знаем какво мислят по важни обществени теми. По въпроса как да се реформира образованието така, че те да са по-добре подготвени за пазара на труда например. Заигравката на част от студентското представителство на политическия терен едва ли ще се отрази по някакъв начин на резултатите от вота. Тя обаче извади наяве проблема с легитимността на тези представители и отношението на повечето студенти към тях.

От аулата към ЦИК

Всичко започна, когато ръководството на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) реши да се включи в протестите срещу монополите. Те вече бяха към своя край и различни протестни групи се рояха със заявки за участие на изборите. На малобройно събиране на НПСС при езерото "Ариана" към края на март името на Христо Стоичков започна да се спряга като лице на студентските протести. Последва шумната сбирка в зала "Арена Армеец" и учредяването на движение "Орлов мост", чието единствено публично лице засега е председателят на НПСС Ангел Георгиев. "Орлов мост" започна да води преговори с партии за участие на предсрочните парламентарни избори, а междувременно в публичното пространство излизаха съмнения за връзка на движението с бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров (повече за това можете да прочетете тук). Имената на хора от ръководството на НПСС се появиха като предложения за депутати в онлайн платформа на "Дарик радио", в която гражданите можеха да номинират свои представители.

Политическите активности на НПСС предизвикаха негативни реакции в университетската общност. Ръководствата на студентските съвети на няколко от най-големите български университети, както и много неформални студентски обединения се разграничиха от действията на организацията. Някои от тях са взели решение да не изплатят членския си внос в НПСС за тази година. Дори ректорът на Софийския университет (СУ) проф. Иван Илчев взе отношение, като не позволи на движение "Орлов мост" да проведе среща в ресторант "Яйцето". "Личното ми мнение за НПСС не е положително", заяви тази седмица за "Дневник" и ректорът на Техническия университет проф. Марин Христов.

За Ивайло Динев, студент IV курс по "Минало и съвремие на Югоизточна Европа" в СУ и председател на студентско движение "Промяна за студентите", чашата е преляла с избора на Стоичков за лице на протестното движение. "По какъв начин Стоичков ще бъде водач на общност, в която никога не е бил", пита риторично Динев. "В момента не се чувстваме представлявани от НПСС. Ръководството му взе това решение самостоятелно, но то беше обявено от името на организацията", допълва Камен Киров, главен секретар на студентския съвет на СУ.

Академична непрозрачност

Случилото се през последните седмици е само симптом на големия проблем с легитимността на студентското представителство. По Закона за висшето образование НПСС е единствената национална организация, която представлява интересите на студентите. Тя гласува при изборите за ректори и трябва да дава становища по важни академични въпроси. НПСС получава гарантиран бюджет всяка година в размер на 10% от бюджетите на студентските съвети на всички 51 университета.

Студентските съвети пък получават 1% от сумата от таксите на студентите. Публични данни за точните размери на бюджетите - както на отделните студентски съвети, така и на НПСС, няма. Председателят на НПСС Ангел Георгиев заяви за "Капитал", че бюджетът на организацията за миналата година е бил около 105-106 хил. лв. Това обаче най-вероятно е сумата без подкрепата на спонсори, които присъстват на повечето събития на НПСС. На сайта на организацията няма отчет за това как са били изразходвани средствата. Същото е положението и със студентските съвети. Всеки от тях работи по различен правилник на съответното висше училище. В СУ например всеки разход на студентския съвет минава първо през одобрението на ръководството на университета и парите се отпускат след това. Това обаче далеч не е така в други учебни заведения.

"Няма закон, който да задължава публикуването на финансови документи в сайта на организацията. Всеки желаещ може да дойде и да провери", коментира Георгиев. По думите му най-много разходи отиват за национална и международна дейност, командировъчни и канцеларски материали. Заплати в НПСС се изплащат на секретар, служител и администрация за поддръжка на сайта, обясни председателят на организацията.

Спорен е и ефектът от активностите на студентското представителство. НПСС и голяма част от студентските съвети не са популярни сред мнозинството студенти и ако въобще се свързват с нещо, това са главно евтини партита в Студентски град или безсмислени конкурси за най-добри студенти.

"НПСС беше най-активният обществен партньор на образователното министерство в прокарването на оперативната програма за образование и наука", е мнението на главния секретар на организацията Христиан Даскалов. Той цитира и приетата в края на февруари декларация с искания, която е била официално подкрепена от студентските съвети на 32 висши училища. Сред точките в нея са нов закон за висшето образование, увеличение и подобряване на ефективността на студентското представителство и съобразяване на размера на таксите за обучение с икономическата обстановка и доходите на гражданите.

Основната причина за липсата на легитимност на студентските съвети и НПСС се крие в начина, по който те се избират. Системата е изключително консервативна и бюрократична. Студентите във всеки университет избират хора за съветите, но няма минимален изборен праг за влизане в организацията, т.е. при ниска избирателна активност един студент може да бъде избран и само ако петимата му най-добри приятели гласуват за него. Представители на студентските съвети влизат в НПСС, като тези с право на глас избират ръководството на организацията. Така се получава, че председателят на НПСС, който би трябвало да представлява всички 280 хил. студенти, може да бъде избран от по-малко от 30 души. През последните години интересът към изборите е минимален - няма нито кандидати, нито хора, които да отидат да гласуват. Така в съветите влизат студенти, избрани с по няколко гласа, които не се припознават от мнозинството. "Връзката между студентите и студентското представителство е загубена открай време", смята Ивайло Динев. Според него би помогнало, ако изборите за студентски представители се провеждаха онлайн, а НПСС гарантира, че ще насочи своите ресурси към развитието на студентската общност и академични дейности. Може например да финансира изграждането на медиатека в Студентски град, където няма нито една книжарница, дава пример студентът.

"Колкото по-прозрачни са едни избори, толкова по-малко проблеми ще има в националното представителство", коментира Росен Шарков, студент по право в УНСС. Според него промяната трябва да започне от ръководствата на университетите, които да променят правилниците си в частта за студентските съвети. "Проблемите в студентските съвети идват най-вече от това, че липсва гласност кога се провеждат изборите и какви са процедурните изисквания за кандидатите", обяснява Шарков. И допълва: "Студентите са изгубили вяра в тази структура, тъй като организацията действа скрито."

Любомир Пожарлиев, докторант в катедра "Социология" на СУ, предлага още по-категорични мерки за реформа на студентското представителство. Според него сегашният вид на закона е довел до свръхцентрализация на власт в студентските съвети и НПСС – както политическа, така и финансова, и е създал "кухи административни структури, които само символично и абстрактно представляват интересите на студентските общности". "Тези структури доведоха и до своеобразно приспиване на студентската активност както в сферите на вътрешния академичен живот, така и извън него", смята Пожарлиев. Според него структурата на НПСС трябва да бъде премахната за сметка на по-ефективни студентски съвети и неформални организации, които да адресират различните проблеми във всеки университет. Студентските съвети могат да се конкурират за финансиране с други студентски обединения и дори отделни студенти във фонд, в който да отиват парите заложени по закон за студентите. На изборите за студентски представители трябва да излизат различни лица с различни платформи, но не задължително от една организация, смята Любомир Пожарлиев. Това според него ще доведе до "едно по-близко до действителността и по-легитимно представителство на студентите в различните академични органи".

Пример за успешен модел за избор на студентско представителство е Американският университет в Благоевград (AUBG). Там всеки може да кандидатства за член на студентския съвет, както и за длъжности като президент и ковчежник, разказва студентът от AUBG Боян Спасов. За изборите всеки кандидат обикновено разлепя из университетските сгради и общежития предизборни плакати. Гласуването става онлайн чрез академичната система на университета. За промени в конституцията на студентското правителство, както и в бюджета се изисква кворум от определен брой студенти, които да гласуват на т.нар. All Student Assembly в началото на всяка академична година.

Докато студентското представителство се чуди как да участва на изборите, студентите имат доста по-съществени проблеми. Като например липсата на връзка между обучението и практиката, малкото възможности за адекватни стажове и лошата инфраструктура в Студентски град. Все въпроси, по които студентските представители би трябвало да търсят решения.

"Аз влизам там, където никой не може... Никой не чува исканията на студентите през годините... Нека да ги подкрепим, те не знаят как да крадат, не са влизали в схеми." Думите са част от изказването на треньора на ФК "Литекс" Христо Стоичков на кръглата маса, организирана от движение "Орлов мост" в ресторанта "Синия лъв" малко преди регистрацията на партии и коалиции за изборите. На нея известни експерти трябваше да консултират студентите как да се намери легитимен начин за представителство на гражданското общество след протестите. Студенти на срещата обаче почти нямаше. Не ги видяхме и на събирането в зала "Арена Армеец", провъзгласило Стоичков за "водач и знаме". Нито при езерото "Ариана", където студентите трябваше да формират исканията си. Рядко през последните години въобще ги виждаме някъде, обединени заедно. Не чуваме гласовете им. Не знаем какво мислят по важни обществени теми. По въпроса как да се реформира образованието така, че те да са по-добре подготвени за пазара на труда например. Заигравката на част от студентското представителство на политическия терен едва ли ще се отрази по някакъв начин на резултатите от вота. Тя обаче извади наяве проблема с легитимността на тези представители и отношението на повечето студенти към тях.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Iмаше студентски организации през 1990 -92 г.. сега вече има само жалки групички от самозванци..

  Единици са истинските лидери, и те не членуват в студ. организации.. :)

 • 2
  apollo avatar :-|
  apollo

  Тотално опростачване.Простаците мира нямат,но защо другите им го разрешаваме???

 • adenauer

  Този Ангел Георгиев много ми напомня по поведение и действия на Емил Кошлуков и неговите съратници от времето на ранното СДС.Когато стана ясно,че тези хора са провокатори и агенти на ДС се намеси Ж.Желев,като ги прати в чужбина ,за да скрие провала на т.н.Координационен съвет,които се оказаха до един прикрити комунисти и доносници на ДС.Същото очаква и сегашните студентски дружества ,представяни от вечния Хайделберски студент и неговото обкръжение.Питайте първо за родовия корен на този хубавец,кои са баща му,майка му,дядому,неговата рода и всичко ще стане ясно.Най-вероятно е като Кошлуков,който в един момент беше готов да окаже помощ и съдействие на протестите.Ясно ви е защо?

 • 4
  kiki2000 avatar :-|
  kiki2000

  Преди издънките с "лицето на студентите" и пародийното събиране в зала "Армеец", отразено така блестящо от "Господари на ефира", никой не беше чувал за каквито и да е инициативи на НПСС, като се изключи закъснялото им включване в протестите. Едва ли някой ще очаква нещо смислено от тях и за в бъдеще, освен откъсването на някой и друг измъчен глас от заблудени избиратели. Вероятно единствената им цел е да се докопат до държавна субсидия и да внесат допълнителни колебания в и без това разколебания избирател!

 • 5
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  [quote#3:"adenauer"]Когато стана ясно,че тези хора са провокатори и агенти на ДС се намеси Ж.Желев,като ги прати в чужбина ,за да скрие провала на т.н.[/quote]
  Айде още един специалист-многознайник.. гледал митингите по телевизията от село, но знаеш всичко "отвътре".

 • 6
  stpanchev avatar :-|
  stpanchev

  Нещо по темата от несъгласни студенти

  http://ekipbg.com/2013/04/01/stch/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK