Защо умират децата на Сливен

Гетоизацията на областта и липсата на здравни и социални услуги я поставят на дъното в статистиките по детска смъртност в ЕС

Квартал "Надежда" в Сливен е като гигантска детска градина на открито, в калта.
Квартал "Надежда" в Сливен е като гигантска детска градина на открито, в калта.    ©  Цветелина Белутова
Квартал "Надежда" в Сливен е като гигантска детска градина на открито, в калта.
Квартал "Надежда" в Сливен е като гигантска детска градина на открито, в калта.    ©  Цветелина Белутова

Отвъд железопътната линия, в покрайнините на града, в един от тъмните и мръсни коридори на оранжева като портокал сграда са скупчени група жени с изпити и тревожни лица. В полите им проплакват бебета и се покашлят малки деца. Почти не разговарят помежду си. Едва бодрата крачка на пристигащия лекар предизвиква оживление сред чакащите. Той ги поздравява и хлътва в една стаичка, на която пише "Превенция на ХИВ/СПИН. Обучителен кабинет". Докато обяснява, че това е ключова постройка за квартала, защото е едновременно кметство, поща, поликлиника, бюро по труда, социална служба и какво ли още не, на вратата се потропва и през нея се подава рошава женска глава, която подканя нетърпеливо: "Доктореее!"

"На почукване сме", засмива се лекарят и скача енергично към детския кабинет, до който го проследяват една дузина очакващи погледи. Доктор Стефан Панайотов е един от двамата семейни лекари, които обслужват един от най-гъсто населените и бедни сливенски квартали "Надежда". Тънкото му чувство за хумор разсмива децата и изглажда измъчените бръчки на майките им. Първа влиза млада жена, която смутено обяснява, че бебето й спи. Докторът изстрелва "няма проблем, сега ще го събудим" и чевръсто мушва два пръста в носа на спящото дете. То се ококорва и докато разбере какво му се случва, сестрата вече е боцнала инжекцията в крачето му. Панайотов търпеливо и подробно обяснява на всяка следваща майка колко е важно всеки месец да водят децата си на преглед. Дори да не са болни.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  _scythe_ avatar :-|
  _scythe_

  Само образованието може да измъкне родените в гетото. Акъл трябва, а не пари.

  Преди 100-200 години, преди налагането на химичната медицина, хората са оцелявали според законите на природата. Сега целта е да се спасят всички, но се оказва, че точно най-приспособените (образовани, можещи и печелещи) хора трябва да издържат най-неприспособените. Подобна система няма как да издържи с времето и ще се сгромоляса.

 • 2
  graf avatar :-|
  Graf

  "Седемнайсет на всеки 1000 живородени деца в Сливен и прилежащите му градчета и села умират, преди да навършат една година. Това е областта с най-висок коефициент на детска смъртност не само в България, а в целия Европейски съюз."

  За Европа средната норма е 5.3

  "Има ли гето, има проблем", вдига ръце той."

  Той не е само в смъртността на едни мургави и обречени да бъдат мразени .. Ей тъй, по принцип. Щото са цигани.
  Неграмотни са, не се интегрират и крадат...
  Тъй де. Крадат. Но това също е проблем, щото: "Има ли гето, има проблем".
  Не е проблемът само статистически и в нивото на смъртност. На пеленачета де. Те, уверявам ви, не крадат. Крадат ги. Ако оживеят, почват да просят, а после и да крадат. И стават проблем на белите и образованите.
  Упсс...
  Пеленачета ли казах?
  Никога онези мургавите, обречени да умрат или да станат престъпници не са виждали нито пелени, нито памперси.

 • 3
  johnniewalker avatar :-|
  johnniewalker

  Най-бързата и ефективна мярка, която община Сливен би могла да вземе за справяне с проблема е да отпечата големи цветни снимки от градовете в Западна Европа (примерно от супермаркетите там). След което да ги разлепи в квартал "Надежда". И до тях да сложи също толкова големи и цветни афиши с програмата на международните курсове от автогара/гара Сливен.

 • 4
  johnniewalker avatar :-|
  johnniewalker

  ..и горното ми мнение не е продиктувано от расизъм, омраза към циганите или друго негативно чувство. Наистина за тези деца най-доброто е да растат в по-уредена страна където да успеят да развият потенциала си. И те ще са по-добре и ние.

 • 5
  noxs avatar :-|
  Гръмотевичен

  Премахването на гетата трябва да е първата мярка. Независимо какво ще каже БХК или другите неправителствени организации (въпреки, че съм сигурен че са ЗА). Втората мярка е помощите за 3-то дете +. Всеки нормален индивид разчита на своето благосъстояние за да отглежда децата си. Неговият плюс е безплатното обучение. Стига вече тези помощи за деца и майки.

 • 7
  borko_to avatar :-P
  borko_to

  Дайте некой кинта за сливенските роми ве, ни въй срам. Ся ако ви пречи, че са в гето, мирашат и има зарази...занесете ги в редакцията на Капитал. Парите де, не ромите, щот нъл знаити - ромите никой ги не ще, ама с парити ни стоят нищата тъка.

 • 8
  eslavova avatar :-|
  "X"

  [quote#6:"jujo_si"]Никой никога не е успях да интегрира циганите, да погледнем фактите от историята, това е бездънна яма която няма напълване. [/quote]

  Да бе, и затова в самата статия говорят за различни групи цигани, за "другата ромска махала в Сливен "Никола Кочев", в която образованието винаги е било ценност сред хората от общността", и се оакзва, че и самият доктор е от там. Точно в Сливен ромите бяха дълго време с работа, почти интегрирани. Но след години без работа, без перспектива, какво друго да очакваме.

 • 9
  teodorapeneva avatar :-|
  teodorapeneva

  Интересно до колко тази хубава статия е успяла да предизвика вниманието на по-висшите решаващи в държавата, и дали ако се съберат статистики за такива райони от цялата страна, и се сметне ефектът, няма да се прецени дали все пак не си заслужава внимание. Докога държавата ще нехае за социалните проблеми и здравната бедност на населението. Съществуването на такива проблемни райони се отразява и върху останалата част от населението, то повишава престъпността на района, и създава редица други проблеми на местното население. Тези райони може би а пореден път се държат бедни за да се ползват и манипулират за политически цели.

 • 10
  blaueaugen avatar :-|
  blaueaugen

  До коментар [#1] от "_scythe_":

  И според мен спасението е в образованието на децата. Достъпът до качествено и задължително образование на всички българчета ще ни измъкне от блатото. Само че къде е това качествено и задължително образование?
  В някои райони на страната отдавна съществува тежка хуманитарна криза, но изглежда на никой не му пука.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал