Довиждане и благодаря за гласовете
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Довиждане и благодаря за гласовете

Активността в Самоков е два пъти над средната за страната

Довиждане и благодаря за гласовете

Три партии се опитаха да привлекат ромските гласове в Самоков. Кой загуби?

14902 прочитания

Активността в Самоков е два пъти над средната за страната

© Надежда Чипева


По неофициални данни в Самоков има около 8000 роми, като малко под 4000 от тях могат да гласуват. Средната избирателна активност в т.нар. ромски секции в града за изборите през последните 12 години е около 70%. Тя е най-висока при местни и парламентарни избори (75-80%) и най-ниска (40-50%) за президентските избори и изборите за Европейски парламент.

"Христо Максимов"*

В двора на училище "Христо Максимов" (циганското, както го наричат в Самоков) се влиза по коларски път, покрит с чакъл. В ранния следобед на изборния ден заварваме там няколко паркирани коли. Пред входа има около десетина човека от ромски произход, които регистрират всеки, който влиза и излиза.

В другия край на двора, подпрени на оградата, виждаме двама униформени полицаи. Двете групи избягват контакт помежду си. Или поне докато сме там. До входа на училището са паркирани няколко автомобила, сред които ново БМВ с регистрация от София-област и тъмни стъкла.

Влизаме в секция номер 34. Намира се веднага след входа, вляво. Стаичка от не повече от 10 квадрата. Комисията ни посреща със "Здравейте, всичко е наред". Тук гласуват живеещите в горната част на "Здравец" - улица, която лъкатуши из ромската махала (седми квартал) на Самоков. Часът е малко след 14, а избирателната активност вече минава 50%. Или два пъти над средната в страната. Повтарят, ако не сме разбрали - няма нередности.

Поклащащ се избирател влиза с личната си карта. Сбъркал е секцията. Трябва да отиде в другото училище. Излизаме с него. Хората са все така отпред. Полицаите - все така в другия край на двора. Питаме ги:

"Имали ли сте сигнали за нередности?"

Следва хоров отговор, нещо като "ДЕ". Уточнение: "Имаше един сигнал, ама дойдоха и видяха, че не е верен", казва един от младежите. "Ама не го пиши, той е неверен", контрира друг.

"Я ни прочети, какво написа", питат, изглежда, не точно от любопитство чакащите пред училището. От един от наблюдателите, който работи в друга секция, по-късно щяхме да разберем, че сигналът е от началото на деня и бил за това, че в секцията са идвали хора с по няколко чужди лични карти. На наивен въпрос дали се купуват  гласове получавам въпрос: "Ти да не би да продаваш?"

"Петър Берон"

Следващото училище, в което спирам, е "Петър Берон", което е почти до центъра на Самоков. Тук има няколко ромски секции. В тях избирателната активност също е около 50%. В останалите е под 30. Полицията е навсякъде. Пред училището, постоянно спират автомобили, които докарват и прибират избиратели. Заговарям се с мъж на средна възраст. Представя се за Иван, казва, че е от махалата. Без да го питаме, казва, че тази година "се гласува" за трима: "Сали (Александър Методиев-Сали, зам.-председател на общинския съвет, втори в листата на ДПС – бел. ред.), Марти (Мартин Мартинов, общински съветник, втори в листата на ЛИДЕР – бел. ред.) и номер 5."

На въпрос дали те са купували гласове, Иван отговаря: "Едните дават на децата играчки, другите черпят по една бира, третите дават работа." После отбелязва, че изборите всъщност не променят нищо, а и "циганите не сме глупави хора. Много обедняхме последните години. Може да ни хранят сега, но през зимата...". Обедняването по думите му се виждало "с очи". Иван казва, че никога преди не е виждал "цигани да ровят в кофите в махалата".

"Неофит Рилски"

Отиваме в училището "Неофит Рилски", което се намира на главният път за София, близо до бензиностанцията "Лукойл". Няколко души отпред си подават малка бутилка от кола, пълна с ракия. В училището има една ромска секция, която е на първия етаж. Пред кабинета (най-вероятно по физика) има стълпотворение от роми, които седят на столовете в коридора. Избирателната активност тук е около 50% за разлика от останалите съседни секции. Тук единствено срещаме наблюдател от "Прозрачност без граници". Разказва ни, че от тъмната стаичка е чула шум от телефон като при правене на снимки: "Нищо не мога да направя, само констатирам."

Въпреки указанията на ЦИК, че това е нарушение, член на комисията – жена над средна възраст, къса бюлетини от кочана и ги подпечатва (с един печат) предварително. Няма конспирация, просто си помага.

Отвън бутилката с ракия е все още пълна. Събеседниците потвърждават това, което ми разказа Иван пред училище "Петър Берон" - че ромските гласове в Самоков за пръв път през последните шест години са разделени на три. В този момент две възрастни жени, в късните им 70 години, влизат ръка за ръка в училището, за да гласуват. "Те също са с купени гласове. Ще гласуват за БСП", шегуват се кибиците пред училището. Възрастните жени чуват шегата и махат с ръка.

Равносметката

В секцията в "Христо Максимов" избирателната активност е била 63%. ДПС, където е Александър Методиев-Сали, взима 43% от гласовете, ЛИДЕР, където е другият ромски лидер – Мартин Мартинов, получава 22% от гласовете, а БСП (номер 5, както му казват) – 30%. Всички тези резултати са много над средните за страната и за трите партии.

Следващата партия, събрала най-много гласове в тази секция, е ГЕРБ – 0.45%, или общо три бюлетини. Между другото толкова има и за "Съюз на комунистите в България", Единна народна партия и "Национално движение Единство".

В секцията в "Петър Берон" избирателната активност е 64%. Първи тук са ДПС и Сали с 55.5%, втори БСП с 23.2%, а трети – ЛИДЕР с 16.6%. В "Неофит Рилски" положението е идентично.

Въпреки че на пръв поглед впечатлението е друго, резултатът на Александър Методиев–Сали, бивш футболист на "Рилски Спортист", после на "Беласица", после възпитаник на НСА, зам.-председател на общинския съвет (и втори мандат общински съветник) е най-слабият за последните години. През годините той е бил кандидат и за БСП, и за ДПС. Този път гласовете в негова подкрепа помогнаха на ДПС да спечели мандат в София-област и водачът на листата там - Емил Иванов, да влезе в парламента.

За пръв път на парламентарни избори в Самоков ромският вот е с толкова ниска активност – от 2001 г. насам винаги е бил над 70%. И не на последно място – за пръв път вотът в ромските секции е разцепен на три – ДПС (където е Сали), ЛИДЕР (където е Мартин Мартинов) и БСП (където е ромският лидер Цветелин Кънчев).

Едната от хипотезите е, че е налице разцепление на лидерите. Общоизвестен факт е, че в началото на годината като зам.-председател на общинския съвет Методиев влиза в открит конфликт с Мартин Мартинов, като поставя под въпрос факта, че помещението, което сдружението на Мартинов - "О Рома", ползва, е общинска собственост и в продължение на две години и половина не е плащан наем за него.

А равносметката е, че гласовете на живеещите в Седми квартал в Самоков все пак помогнаха. На БСП, за да вземe три, а ДПС - един мандат в София-област. И на партията на енергийния бизнесмен Христо Ковачки – за да получи партийна субсидия. И така до следващите избори.

*Христо Максимов (1867 - 1902) е български писател и училищен деец, роден в Самоков. Автор е на сборника "Тъмен свят", който разказва за тежкия живот на селяните

По неофициални данни в Самоков има около 8000 роми, като малко под 4000 от тях могат да гласуват. Средната избирателна активност в т.нар. ромски секции в града за изборите през последните 12 години е около 70%. Тя е най-висока при местни и парламентарни избори (75-80%) и най-ниска (40-50%) за президентските избори и изборите за Европейски парламент.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Нищо ново под слънцето. БСП и ДПС обвиняват другите,че купуват гласове,а самите те са от основните, често и единствени купувачи. ЛИДЕР пък си купува гласове, без да вдигя шум, със субсидията ще избият дадените пари стократно.

 • 2
  suzen avatar :-|
  suzen

  При тази бедност - гласуване 80%! Това значи ли, че когато и ние, българският етнос - достигнем същото ниво на бедност и безработица - ще гласуваме също 80%?

  Като репортажи - прочетените от мен два, които проследяват гласуване в ромски квартали, са добри, но няма анализ, няма означени проблеми!

 • 3
  skch avatar :-|
  skch

  А за тия работи прокуратура няма, Бареков се е скрил, а Станишката изобщо не повдига въпроса за ромския вот...

 • 4
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ

  Цвтът на нацията - вж. снимката горе

 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Въпреки указанията на ЦИК, че това е нарушение, член на комисията – жена над средна възраст, къса бюлетини от кочана и ги подпечатва (с един печат) предварително. Няма конспирация, просто си помага.

  Равносметката

  В секцията в "Христо Максимов" избирателната активност е била 63%. ДПС, където е Александър Методиев-Сали, взима 43% от гласовете, ЛИДЕР, където е другият ромски лидер – Мартин Мартинов, получава 22% от гласовете, а БСП (номер 5, както му казват) – 30%. Всички тези резултати са много над средните за страната и за трите партии. Следващата партия, събрала най-много гласове в тази секция, е ГЕРБ – 0.45%, или общо три бюлетини."

  Капитал - и Вие пяхте в хора срещу ГЕРБ, но Ви благодаря, че сега изнасяте тази информация. Не, че съм изненадан от това, което пишете, но може би някои от скандиращите срещу "диктатурата на ГЕРБ" ще прогледнат и осъзнаят, че БСП и ДПС просто ги използваха.

 • 6
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#5] от "Nikolay UK":

  "Капитал" а и други медии още се ослушват на къде ще задуха вятъра - защо още никой не е посмял да публикува Решение номер 4 на КС от 1997? Само в 24 часа бегло е засегнато, а тука вече загубих бройката под колко статии го постнах и нищо!

  http://www.constcourt.bg/Pages/Document/Default.aspx?ID=385

 • 7
  dimko avatar :-|
  dimko

  Страната ни се нуждае от доста сериозна Политическа реформа...

 • 8
  shwarzspeht avatar :-P
  Клюводървец

  Е,що трябва да се касират нечестни избори, казаха серГей и оня от дпс дето замества доган-ох как му беше името.

 • 9
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#1] от "daniel defoe":
  До коментар [#3] от "skch":

  милиционерите плачат :-) Милите ни те :-) Интересно какво е съотношението на ромския вот (ако приемем че е 100 % купен) и намерените 350 000 бюлетини? Въпрос с повишена трудност за мутренските Ви мозъци :-)

 • 10
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  До коментар [#9] от "kardinalat":

  Дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрн-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън... на кухо


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK