Кой обича Делян Пеевски
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Кой обича Делян Пеевски

Сергей Марусев Живков е на 19 години, завършил е втори клас, но говори за политика с артистичността на роден оратор.

Кой обича Делян Пеевски

или защо ромите от кв. "Изток" в Пазарджик вярват на ДПС

Зорница Стоилова
23947 прочитания

Сергей Марусев Живков е на 19 години, завършил е втори клас, но говори за политика с артистичността на роден оратор.

© Зорница Стоилова


Когато каруците, с които се разминава, стават повече от колите, черният автомобил на БСП спира. "Оттук ще продължим пеша", казва Илияна Йотова, водач на листата на "Коалиция за България" в Пазарджик, и прави знак към вътрешността на квартала. Очакват я посрещачи, с които тя се здрависва с усмивка, и скоро към тях се присъединяват още десетки младежи със слънчеви очила и прически, старателно оформени с гел. Те образуват нещо като ескорт около белия костюм на Йотова. В слънчевия предиобед на изборния ден цялата делегация се насочва към училище "Кирил и Методий", което се намира в сърцето на ромския квартал "Изток" в Пазарджик.

В двора на прогимназията и на улицата пред нея гъмжи от хора. Те обаче не бързат към урните, а си избират сенчестите места наоколо, за да побъбрят с познати. Или с малцината местни журналисти, които очакват появата на кандидат-депутата на БСП и си тръгват десет минути по-късно с нея. На въпроса защо е решила да гласува тъкмо в "Изток" Йотова е бърза и лаконична: "Защото никой не идва тук."

Факт, с който хората от квартал "Изток" се съгласяват. Те стават "интересни" и ухажвани от политиците непосредствено преди изборите. При това партиите порочно са свикнали да гледат на тях като на избиратели, които преди всичко могат да бъдат купени (евтино), а не мотивирани да направят разумен избор. И тук обаче, както навсякъде в страната, хората имат нужда да говорят по темите, които ги вълнуват. И да знаят, че някой все пак слуша.

"Госпожо, аз може ли да ви задам един въпрос", забелязал фотоапарата, с бърза крачка се засилва младеж с цяла кохорта момчета зад гърба му, облечени и сресани досущ като него. Или като малки копия на португалския футболист Кристияно Роналдо. Още отдалеч изстрелва: "Според вас как ще се оправи тая държава?" Не знам как се отговаря на подобен магистрален въпрос, вдигам рамене и връщам топката: "Как?"

Вместо отговор той изсипва поредица от риторични въпроси ("Защо хората нямат работа и са принудени да оставят децата си и да отиват да работят в чужбина? Не е ли по-добре човек да живее в родния си край?") и от одобрителните възклицания на околните проличава, че безработицата и трудовата миграция са двете основни тревоги, които обобщават живота в квартал "Изток". Според НСИ коефициентът на безработица в Пазарджик е един от най-високите за страната - 18.3% при средно за страната 12,3% през 2012 г., а незаетите са над 20 хил. души. "Половината ма'ала е в Европа", пригласят отстрани и един през друг изброяват посоките, които са поели: "Испания", "Франция", "Чехия", "Пловдив", "Виена".

Младежът, който се представя като Сергей Марусев Живков и се шегува, че е племенник на Сергей Станишев, отново взима думата. Пак с твърдение, което се радва на шумно одобрение от групата наоколо: "Крадци управляват държавата." Въпреки че признава срамежливо, че е завършил само втори клас, 19-годишното момче говори с артистичността и размаха на роден оратор: "Казват: циганите се продават за кебапчета, но не е така. Хората вече се осъзнаха. Искат да имат добро живеене, да си гледат семействата. За пари не става дума, а за следващите четири години. Те започват от днес. Този господин Бойко Борисов толкоз години е управлявал държавата и какво е показал: нищо. Какво е направил за малцинствата?"

Сергей Марусев Живков е на 19 години, завършил е втори клас, но говори за политика с артистичността на роден оратор.
Фотограф: Зорница Стоилова

"Нищо", викват в един глас всички наоколо. А Сергей Живков все едно е на партийно събрание, изчаква внимателно емоциите в тълпата да се успокоят, и продължава: "Затова ние всички ще подкрепяваме господин Делян Пеевски да може да се оправи нещо." Пеевски, който, освен че контролира медийната империя на банкера Цветан Василев, е водач на листата на ДПС в Пазарджик. В квартал "Изток" погледът му и слоганът "Сигурен съм! Ще успеем заедно" ви следят от всяка сергия, спирка, транспарант и билборд. Всъщност тук няма политически плакат, от който да наднича лице от друга партия. 

А защо му вярват

Сергей не се е срещал с него на живо, но казва убедено: "По принцип той е съвестен човек, не е оттук-оттам. Някои мислят, че е дал пари, няма такива работи." Виждал се е обаче с Искра Михайлова, другият водач на листата на ДПС за града. "Отидох с едни пичове до щаба. Лично говорих с тази госпожа. Представих се пред нея много добре", съобщава с доволна усмивка той и докладва за разговора им: "Тя каза: за да постигнем нещо, направете вие каквото се изисква от вас. Те могат да обещаят много работи, но ако не гласуваме за тях, как ще ги изпълнят. А като гласуваме за Пеевски, ще има за какво да му държим сметка. Нaли?", тръсва уверено глава Сергей. После добавя, че няма мобилния телефон на самия Делян Пеевски, за да му изповядва проблемите си, но има хора от махалата - общински съветници: "Ние като се обръщаме към тях, те се обръщат към него."

Подкрепата за ДПС на хората от квартала е осъзната. Твърдят убедено, че са живели по-добре по времето на тройната коалиция. Искат пак "хора от наша кръв" в парламента, защото смятат, че само те защитават интересите им ("В ма'алата всичко са направили те. Улици-мулици.")

Значение има и фактът, че ДПС е единствената партия, която заклейми съдебния процес срещу 13-те имами, като нарече обвиненията "недоказани и неаргументирани" и изрече думи на защита към общността. Една значителна част от ромите  в "Изток" са мюсюлмани, а един от обвиняемите по делото Ахмед Ахмед, е проповедник тъкмо тук, в квартала.

Симпатиите към ДПС са съчетани със силни анти-ГЕРБ настроения. Казват, че Бойко Борисов е човекът, "който е попилял България". "Ще го махаме", заканват се. Опитите на ГЕРБ да спечелят хората от региона на своя страна са иронизирани от Сергей, който театрално имитира лицемерието на предизборната агитация: "Приятели! Души мои". "Това не е така", замахва с пръст той. Темата на деня и тук, която се дискутира предимно със звучни цъкания с език, са "фалшивите" бюлетини от Костинброд. "Имате ли си на представа за какво става на въпрос", възмущават се.

Всъщност ГЕРБ никога не са успявали да пробият в общността. Гласовете за тях от квартала се броят на пръсти и на изборите тази година, и през 2009 г. Според протоколите на СИК първата политическа сила е ДПС, следва "Коалиция за България". Прави впечатление, че в квартала рязко се вдига подкрепата за ДПС едва през 2009 г. През 2005 г. пак е първа сила, но с много малко гласове след нея са ОДС, които тогава са в коалиция с партия ДРОМ. Оттогава обаче влиянието си в региона отслабват както ДРОМ и "Евророма", така и структурите на останалите традиционни партии. Именно на изборите през 2009 г. ДПС постигат най-високите си резултати в Пазарджик от 17% (заслуга, която новият партиен лидер Лютви Местан приписва и на Делян Пеевски в интервю за БНР през февруари тази година).

Антонина Желязкова, председател на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия, която добре познава хората в региона, казва с категоричност, че в тази предизборна кампания ДПС са работили равнопоставено с ромите, не само с българските турци. И вместо да ги купуват, са предпочели да ги спечелят за каузата на ДПС. Но според нея успехът им сред ромите се дължи и на това, че "големите общонационални партии отдавна са доказали, че са напълно безпомощни да работят сред малцинствата".

Въпреки убедения монолог на Сергей в подкрепа на ДПС ромите тук също не са оперирани от повсеместното чувство на апатия и политическа безпътица, обхванали цялата страна. ДПС остава първа политическа сила в Пазарджик, но смъква процентите си до 14.3%. В разгара на изборния ден в избирателните секции в квартал "Изток" се е настанила обичайната скука, като хората в комисиите обясняват, че активността е по-скоро слаба и местните най-вероятно са "по пазарите." Към 7 вечерта във всички ромски секции са гласували около една трета от записаните в списъците. А в двора на училище "Кирил и Методий" отново гъмжи от хора. По улицата към прогимназията подтичват групички от закъснели да гласуват. Чуват се подмятания "айде бе, нали си взел пари", последвани от хихикания. От другата страна на оградата на прогимназията за кратка почивка е излязла една от секретарките на СИК, която наблюдава идващите групи с присвити очи и отронва: "Подадено им е нещо." После с дълбока въздишка изрича цялостната си прогноза за бъдещето: "Нещо страшно предстои."

Хората в кв. "Изток" твърдят, че са живели по-добре по времето на Тройната коалиция
Фотограф: Зорница Стоилова
Погледът на водача на листата на ДПС в Пазарджик Делян Пеевски ви следи от всеки плакат, сергия, транспарант и билборд в квартала.
Фотограф: Зорница Стоилова
Фотограф: Зорница Стоилова

Когато каруците, с които се разминава, стават повече от колите, черният автомобил на БСП спира. "Оттук ще продължим пеша", казва Илияна Йотова, водач на листата на "Коалиция за България" в Пазарджик, и прави знак към вътрешността на квартала. Очакват я посрещачи, с които тя се здрависва с усмивка, и скоро към тях се присъединяват още десетки младежи със слънчеви очила и прически, старателно оформени с гел. Те образуват нещо като ескорт около белия костюм на Йотова. В слънчевия предиобед на изборния ден цялата делегация се насочва към училище "Кирил и Методий", което се намира в сърцето на ромския квартал "Изток" в Пазарджик.

В двора на прогимназията и на улицата пред нея гъмжи от хора. Те обаче не бързат към урните, а си избират сенчестите места наоколо, за да побъбрят с познати. Или с малцината местни журналисти, които очакват появата на кандидат-депутата на БСП и си тръгват десет минути по-късно с нея. На въпроса защо е решила да гласува тъкмо в "Изток" Йотова е бърза и лаконична: "Защото никой не идва тук."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

37 коментара
 • 1
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Хубав разказ - жалка действителност.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  jugozombi avatar :-?

  Антонина Желязкова, струва ми се, има особени, лични мотиви за щадящо отношение към ДПС.

 • 3
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  [quote#0:"статията"]"Нещо страшно предстои." [/quote]
  Дано не ни предстои...
  Иначе статията предразполага към доста размисли...

 • 4
  mapto avatar :-|
  mapto

  Едва ли има по-директен начин от тази статия да се обясни, че България няма да излезе от кризата си докато не интегрира ромите (и моля ви, научете разликата между роми и цигани - поне от самоуважение). Но интеграция не означава побългаряване на сила като при възродителния процес. Интеграция е това, което прави Портокал Портокалов (http://www.dnevnik.bg/1897220) и Заедно в час заедно с Амалипе (http://www.capital.bg/1779022). Интеграция означава да третираш хората като равни, дори и да знаеш, че имат недостатъци. Все пак никой не е съвършен... дори Бойко Борисов.

 • 5
  dimhristov avatar :-|
  dreamer
  • -18
  • +135

  Все повече се убеждавам, че трябва да се въведе образователен ценз за право на гласуване на избори.

 • 6
  65vesso avatar :-|
  65vesso

  До коментар [#4] от "mapto":
  Аз до 14 годишен живях сред цигани.Половина се учеха,бяха облечени добре и нямахме проблеми.С другите мърлювци постоянно влизахме в конфликти.После в техникума имаше едно момиче,в казармата бяха 5момчета,в института бяха две момчета.Не сме имали проблеми помежду си и никога не са ползвали думата"ром".Ако схващаш разликата?Интеграция не означавали да спазват законите и нравите на обществото в което живея?А не останалите/вкл. интегрираните цигани/да са принудени да търпят незачитане на правата им,обществения ред и собствеността им.Америка, люлката на демокрацията е водеща в опита с асоциални индивиди-индианците.В резерват.Гони си бизоните.Акаш там където ядеш.Твоя воля.Който се интегрира го пускат в обществото.Не ми пука циганин ли си,арменец ли си,еврейн,турчин,влах и т.н.Интересува ме дали зачиташ правата на хората около теб.

 • 7
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Че ББ "попеля" България, спор няма.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  ivpetr avatar :-|
  ivpetr

  ok. Dobre e da znaem.

 • 9
  stiano avatar :-|
  Не ви вярвам !!!

  До коментар [#7] от "Thermobee":

  ДПС,БСП и АТАКА ще я управят няма страшно

 • 10
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  Обичам и мразя са много силни думи и тук не става въпрос за чувства , а за интереси. Делян Пеевски помага на себе си (не на ДПС) , но пък така пречи Прокопиев . Когато Прокопиев помага на себе си пречи на Пеевски . Какво общо имаме всички ние с това?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK