Нещо във въздуха
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нещо във въздуха

 Подполковник Тенев показва площадката за изпитване на боеприпаси, която се наблюдава денонощно от две камери, излъчващи в реално време онлайн.

Нещо във въздуха

Референдумът за полигона "Змейово" в Стара Загора показа какво се случва, когато доверието в институциите се срине напълно

Огнян Георгиев
6981 прочитания

 Подполковник Тенев показва площадката за изпитване на боеприпаси, която се наблюдава денонощно от две камери, излъчващи в реално време онлайн.

© Капитал


Някъде около обед този понеделник, 27 май, в село Шаново, което е на 13 км северно от Стара Загора, видели ниско прелитащ самолет. Толкова ниско, че хората от селото звъннали на радиото и на 112. Самолетът летял на няколкостотин метра от земята и бил толкова голям, че жителите решили, че става дума за аварирал пътнически полет. Други села по пътя на самолета също започнали да подават сигнали, като притеснението им очевидно растяло с всяка минута, тъй като помислили, че ще стане зловеща катастрофа някъде на магистрала "Тракия".

Паниката продължи няколко часа, като към нея се прибави и мистерия - никакъв пътнически самолет не бил регистриран и не бил аварирал. След като доби национални размери и медиите започнаха да се интересуват от историята, от Министерството на отбраната пуснаха лаконично съобщение, от което се разбра, че става дума за съвместно учение на България и Израел, а специализираното издание "Аеро" установи по снимки, че става дума за транспортен "Боинг 707", каквито ползва израелската армия.

Това не е първата история, разбира се, в която мълчанието на армията буди паника и необосновани страхове. Но тя дойде навреме, за да припомни защо един град като Стара Загора не вярва изобщо на Министерството на отбраната. Или на което и да е друго министерство. Тази седмица там гласуваха на референдум дали да закрият полигона "Змейово".

Слаб интерес

Самият местен референдум беше доста странен. Идеята за него дойде от ВМРО, които взеха повод от инициатива на организацията "За чист въздух над Стара Загора" и поискаха общинският съвет да насрочи такъв вот. Притиснати от факта, че идват избори, никоя от останалите партии не посмя да откаже това искане и съветът гласува "за". После прокуратурата обяви вота за незаконен, тъй като посочи, че засяга въпрос не от правомощията на общината, и поиска съдът да го отмени. Съдът отказа, прокуратурата обжалва пред ВАС, а оттам върнаха въпроса за разглеждане обратно в Стара Загора. Накрая военното министерство се намеси, за да съобщи, че няма да приеме резултатите, тъй като въпросът е от значение за националната сигурност.

Въпреки остротата на въпроса, до урните не отидоха много старозагорци - дали заради слабата кампания, дали заради третия от почивните дни.
Фотограф: Капитал

В цялата тази какофония старозагорци, изглежда, се объркаха. На изборния ден, който се падаше трети от почивните, се появиха под 20% от имащите право на глас, като така референдумът стана невалиден: за целта трябваше да гласуват колкото на предните общински избори. Резултатът, изглежда, успокои и министерствата, и местната власт, тъй като не породи никакви последици.

Но огромно мнозинство от тези хора: 95%, или 28 хил. души, гласуваха с "да" на въпроса дали да бъде закрит полигонът в Змейово. Това е почти равно на гласовете, с които бе избран кметът Живко Тодоров. Както твърдяха в някои изборни секции, за разлика от парламентарните избори на допитването се появяваха предимно млади хора. С други думи, въпреки активната кампания на прозрачност, която водят военните от няколко години насам, дългогодишното им мълчание вече е формирало мнението на старозагорци. И то няма да се промени скоро.

Отстрани, отвътре и дори от Космоса

Полигонът е доста голямо място. Той е разположен зад хребета на Средна гора, в посока Казанлък и Стара планина, като се простира на около 100 кв. км. Не е много близо до село Змейово, което между другото е пълно с доста впечатляващи вили и къщи. "Някои от най-богатите хора живеят в околните села. В Борилово строят 19 нови къщи", казва разпалено Станимира Данева, която почти не си поема дъх, докато изсипва аргумент след аргумент за чистотата на въздуха в района. Данева е всъщност назначението, което гражданските организации са успели да отвоюват от полигона преди време. През 2010 г. тя е избрана като граждански контрол в "Змейово", за да подпомага посещенията на хора и даването на информация.

Истината е, че към момента полигонът Змейово е може би най-отвореният военен обект в страната (със сигурност е единственият, спечелил наградата на програма "Достъп до информация"). След масовото недоволство в Стара Загора в средата на миналото десетилетие полигонът не само отваря вратите си за желаещите да видят какво се случва там, но слага и камери, които следят площадката за изпитания на боеприпаси в реално време и три измерителни станции за частиците във въздуха (част от техниката е платена от оръжейните фирми, които ползват полигона за изследвания).

Данева вади доклад след доклад, с които да опровергае тезата, че полигонът замърсява. Данните са не само от станциите на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ), но и от собствената станция, двете до полигона и дори от космически мониторинг, предоставен от БАН. "През ноември 2012 г. в Стара Загора има отчетени 33 пъти превишение на нормата за азотен диоксид. Трите станции тук не отчитат нито едно превишение, а данните в Стара Загора са от 200 до 350 мг/м3. Как така вярваш на онази там, а не и на тези тук", пита Данева. Тя засипва с числа: 25 контролни граждански проверки, от които има протоколи, 124 договора с 10 фирми, всеки от които подробно разписан, и дори 25 кошера до полигона, които са гордостта на военните, защото са пълни с пчели и служат като доказателство, че няма замърсяване.

В Змейово показват измерителните станции на и около полигона (очертан с трапец) и как те би трябвало първи да засичат всичко, което отива към Стара Загора.
Автор: Капитал

За разлика от Данева подполковник Иван Тенев предпочита повече да слуша, отколкото да говори. Тенев е началник на полигона и по начина, по който развежда посетителите из полигона, личат две неща: че е свикнал с прозрачността на мястото и че наистина се опасява от възможността "Змейово" да бъде затворено. "Аз съм от Стара Загора", възкликва той. "Синовете ми, роднините ми живеят там. 80% от хората тук живеят в Стара Загора. Те биха ли вършили нещо, което застрашава живота им?"

Тенев обяснява подробно, че боеприпаси не се унищожават на територията на полигона, а той служи за изпитване на боеприпасите на българската армия на всеки няколко години, а със свободните мощности - за изпитване на частни фирми. "Контролираме параметрите - с каква скорост излита, точен ли е, какво налягане трябва да даде. Без тези неща не може да се осигури безопасността му", обяснява Тенев. След това добавя, че тук се изпитват и противоградовите ракети, преди да бъдат използвани за разбиване на облаци. "Змейово", с други думи, е незаменим за Българската армия и българската оръжейна индустрия, убеждава подполковникът. Данева, която е представила всичко това пред общинския съвет и е била освиркана, констатира отривисто, че "Стара Загора от центъра на вселената се превърна в център на абсурдите".

Старите грехове и новите болести

Това обаче не е аргумент, който може да убеди противниците на полигона. Всъщност аргументи вече не са необходими. Точката на кипене тук е премината и нищо, което военните или МОСВ казват, няма значение. "Трябва да бъде затворен", категоричен е Николай, който излиза от една секция, след като е пуснал гласа си. Военните правят тайни неща там, убеден е той. Най-доброто му предположение е, че "компресират вредните газове и ги пускат, когато вали". Не е бил в "Змейово", въпреки че е отворено за посещения.

Цвета Христова разбира се, е далеч по-подготвена. Тя е представител на гражданската инициатива "За чист въздух над Стара Загора" и звучи като смислен, разумен човек. Който е напълно убеден, че Министерството на отбраната лъже и върши престъпления, подпомогнато от редица други институции. "Нашата теза е, че нощем се унищожават остарели боеприпаси. Всичко е залпово - за ден-два. Почти винаги е преди да завали или когато има мъгла. Схемата е една и съща."

Христова се позовава на доклад, съставен от доц. д-р. Добринка Лолова - независим експерт-химик, от Центъра за зелена икономика. Според доклада на Лолова, която използва публично достъпни данни от системата на РИОСВ, държавните експерти не анализират коректно информацията. Тя посочва пикове на прахови частици и азотен окис нощно време на станция "Зелен клин", която е разположена в края на града, откъм "Змейово". Експертът категорично вярва, че това се дължи на унищожаването на боеприпаси вечер и отхвърля възможността автомобилният трафик и локалното отопление с въглища, газ и дърва да са отговорни, както твърди МОСВ.

Цвета Христова и Георги Бакоев са обикновени и активни граждани на Стара Загора. Това, което ги обединява, е недоверието към военните и убеждението, че всички институции лъжат.
Фотограф: Капитал

Подкрепени от доклада на Лолова, Цвета Христова и съветничката от ВМРО Николина Горова, която е внесла искането за референдум, оборват (леко хаотично) военните. Да, работят вечер, защото има свидетели от околните села, които са чули гърмежи. Двете измервателни станции, които са около полигона, не са калибрирани и не са проверявани от Българската агенция по стандартизация. Разбира се, че утилизират боеприпаси, независимо че МО и всички отбранителни фирми отричат това. И не, никой не вярва на "смешни и тъпи" според Горова тези, че става дума за замърсяване от автомобилния трафик, отоплението на дърва и въглища и спорадично замърсяване от ТЕЦ-овете в района.

"Преди 2002 г. нямаше проблеми. Като отрязаха ракетите, разбраха, че могат да се правят много пари", намесва се и доктор Георги Бакоев. Той е друг много смислен противник на "Змейово" и също така шеф на лекарския съюз в града. "Извършва се по най-допотопния начин", твърди Бакоев убедено и дава за пример взрива на Петолъчката миналата година, когато складове на фирмата "Берета трейдинг" с боеприпаси за утилизиране се взривиха. Старите и новите грехове на военните тегнат над разговора като облак от смог.

Николина нарича себе си човек, който не е склонен да вярва в теории на конспирацията, но допълва "не съм никак убедена, че най-висшите ръководители не знаят неща, които в един момент ще излязат на бял свят". Най-любопитната теория е за подземна структура и за влакови композиции, които докарват боеприпаси за унищожение. Тази теза между другото е била част от прокурорска проверка, направена на полигона преди време. Проверката не открива нищо.

Лекарят всъщност поставя пръст в раната - заболяванията на дихателната система са голямата грижа на родителите тук, а и не само. "Залпово влизат пациентите - неясен кашличен синдром, дразнене на горни дихателни пътища. Преглеждаш и не можеш да поставиш диагноза. Има бум на онкологични заболявания, и не само на бял дроб." Детето на Цвета също е имало кашлица миналата година - 40 дни, без да е ясно от какво. А детето на Николай например е болно от астма. Бронхиалната астма, уточнява Бакоев, е алергично заболяване.

Според доклад на РЗИ - Стара Загора, това е доминиращото заболяване сред децата в областта. Да, може и не всичко да е причинено от полигона, допуска лекарят, но все пак...

Доста прах и малко азот

Разговори като този винаги те оставят с вкус на нещо неразгадано и с неясното съмнение, че някъде някой лъже. Стара Загора води такъв разговор от години. Разбира се, възможно е военните да премълчават: в крайна сметка, те не са известни като най-честното и прозрачно министерство (нали помните самолета). Данните на Агенцията по околна среда също оставят необясними моменти - например през 2009 г. има регистриран пик на превишенията на средночасовата норма на азотен диоксид на "Зелен клин", който няма ясна причина. Възможно е да става дума за климатичните условия - липса на вятър и валежи, при което азотните окиси увисват в атмосферата дни наред. Превишения, макар и по-малки, има регистрирани и през 2003 и 2004 г. 

Но погледната по-отдалеч, общата картина изглежда различна. Годишните данни на въздуха сочат, че атмосферата в града се подобрява и определено не е по-рискова от тази в градове като София и Перник. За разлика от Перник например, Стара Загора има много малко регистрирани превишени нива на серен диоксид за година и от 2006 г. насам те спадат. Това е обяснимо заради сероочистващите инсталации на ТЕЦ-овете в района. Средните денонощни нива на фини прахови частици, които са основен проблем за всички големи градове, също се подобряват видимо от 2007 г. насам. "Нямаме такива замърсявания, които да отличават Стара Загора като силно замърсен град с прахови частици и серен диоксид", казва Ваня Григорова, директор на Изпълнителната дирекция по околна среда. Азотните окиси, които се отделят при всякакво горене, са видим проблем, но на малки пикове и то рядко - в София нивата са многократно по-високи и нормата се надхвърля доста по-често, сочат данните.  

РИОСВ също така не са единствените, които сочат автотрафика и отоплението с дърва и въглища като основен проблем. Тракийският университет, който е изпълнил проект по Норвежката програма, за да изследва проблема, достига до същия извод, като дори посочва основните булеварди, където се замърсява въздухът. Хора като ръководителя на изследването проф. Яблански и екоактивиста Тони Куцаров, които преди време са изследвали замърсяването, сега са на мнение, че то не идва от полигона. Доцент Лолова опровергава и това изследване, като твърди, че то не е извършено коректно.

Кметът Живко Тодоров обаче има още аргументи. "Миналата година пробно миехме улици, затваряхме ги за движение и това се отрази на показанията на станциите", казва той. "Имаме договор със сдружението на еколозите в България за намаляване на азотните частици в Стара Загора. Чакаме да видим кои са според тях основните източници, но и те посочват автомобилния трафик, твърдото гориво и други източници." 

Черешката на тортата са алтернативните конспиративни теории кой стои зад кампанията срещу полигона. Според едни - икономически интереси на хора, които искат да вземат имотите на военните, а според други - енергийното лоби, което дава работа на мнозина в града и което иска да отклони вниманието от ТЕЦ-овете в региона (3 големи и 2 малки). Подполковник Тенев дори е намерил документи, които доказват, че навремето военното министерство е платило земите на местните кооперации за 4.8 млн. лв., така че "никой никакви земи не може да си върне тук". 

Град, който не вярва

Има всъщност напълно ясна и обективна причина за това, че вече десетилетие Стара Загора се оплита все повече в конспиративни теории, вместо да е изяснила отдавна проблема. И тя е същата, поради която хората тук вярват на всички други, но не и на институциите. Липсата на ясен отговор през годините, незаинтересоваността, мълчанието на военните - всичко това се трупа и отлага в общественото съзнание като отрова. Когато наситеността достигне критична точка, лекарствата вече спират да действат. Защото веднъж сринато, доверието иска години, за да се създаде отново.

Провалът е на всяко ниво и далеч не спира само с военните. МОСВ и агенцията по околна среда години наред са реагирали със закъснение и неясноти. Общината още не е създала програма за качеството на атмосферния въздух, каквато е задължена да има, въпреки че има сериозен обществен интерес от нея. Държавата е давала всякакви разнопосочни сигнали, а политиците използват този въпрос с популистки цели непрекъснато, както например бившият военен министър Николай Цонев, който излъга, че е дал заповед за затваряне на полигона. И никой така и не е обединил всички институции, за да говорят открито с хората, да отговорят на конкретните им въпроси и след това да търсят решение. "Липсва търпение в администрацията", признава бившият вече зам.-министър на околната среда Евдокия Манева. 

"Това тегне над Стара Загора", казва кметът Живко Тодоров. Той не мисли, че референдумът слага категорична точка на въпроса. "Трябва да видим държавата какви мерки ще предприеме, за да убеди хората. Трябва повече прозрачност и кампания. Очевидно мнозинството мисли, че замърсяването идва оттам."

И докато общината чака държавата, а държавата - общината, слуховете прерастват от шепот в гневен ропот, а накрая - във викове. И тогава всеки самолет се превръща в загадка, а всеки облак дим - във взривени снаряди.

Някъде около обед този понеделник, 27 май, в село Шаново, което е на 13 км северно от Стара Загора, видели ниско прелитащ самолет. Толкова ниско, че хората от селото звъннали на радиото и на 112. Самолетът летял на няколкостотин метра от земята и бил толкова голям, че жителите решили, че става дума за аварирал пътнически полет. Други села по пътя на самолета също започнали да подават сигнали, като притеснението им очевидно растяло с всяка минута, тъй като помислили, че ще стане зловеща катастрофа някъде на магистрала "Тракия".

Паниката продължи няколко часа, като към нея се прибави и мистерия - никакъв пътнически самолет не бил регистриран и не бил аварирал. След като доби национални размери и медиите започнаха да се интересуват от историята, от Министерството на отбраната пуснаха лаконично съобщение, от което се разбра, че става дума за съвместно учение на България и Израел, а специализираното издание "Аеро" установи по снимки, че става дума за транспортен "Боинг 707", каквито ползва израелската армия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  [quote#0:"К-л"]Провалът е на всяко ниво и далеч не спира само с военните. МОСВ и агенцията по околна среда години наред са реагирали със закъснение и неясноти. Общината още не е създала програма за качеството на атмосферния въздух...[/quote]
  Не е нужно да оправдаваме мудната администрация, но от друга страна колко ли общини имат такива програми изобщо? Освен това не виждам как човек със здрав разум изобщо би повярвал, че проблемът е в полигона.

  Вероятно ситуацията е нормална за балканска страна, пълна с недоверчиви и не виждащи по-далеч от носа си балкански субекти.

 • 2
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Тая работа в Стара Загора върви на инат. Има група хора които създават психоза , настройват мнението ,и никакви доводи и аргументи не могат да ги променят. Добавят се някакви местни интереси към обекта , има и доза отклоняване от проблемите на тецовете и резултатът е периодична истерия. В София преди топлофикацията имаше такива мъгли , че старозагорските са чист въздух, при това при минимум автомобили. Колко пъти писах да питат панагюрци дали Асарел ги замръсява. а там се гърми всеки ден по 10 тона взрив ! Дори не усещат мирис. На Асарел има администрация и флотационна фабрика на 200 метра от рудника. Ако влиянието на взривовете беше опасно , да са изгинали досега. Същото е и на Елаците.

 • 3
  axo avatar :-|
  axo

  Не мога да разбера нещо - разни хора обвиняват военните в мистериозни практики, без да имат никакви конкретни доказателства само на база увереността си в някаква теория на конспирацията. Ами този полигон има периметър от десетки километри, едва ли има охрана на всеки метър - да отидат, да гледат, да снимат и да докажат каквото имат. В щатите има секретни територии по стотици квадратни километри и пак се промъкват някакви хора да им снимат секретните разработки, защо тук не могат? Отоплението на твърдо гориво си е много сериозен източник на замърсяване и то точно с прахови частици. Според мен много добре се знае откъде идва замърсяването, но се насочват страховете на хората в друга посока, защото има конкретни интереси, които иначе биха се засегнали. Силно се съмнявам, че има някаква тоолкова дълбока мистерия в цялата работа, по-скоро става въпрос за пари...

 • 4
  tiggo avatar :-|
  Тихомир Гочев

  Естествено, че става въпрос за пари.
  Обяснението на замърсяването с отоплението на твърдо гориво върви през зимните месеци, но никак не се връзва през пролетта и особено през лятото. Наличието на фосген във въздуха / това е бойно отровно вещество/ на няколко пъти през годините също трудно може да намери обяснение с битовите източници и автомобилния трафик. Преобладаващите ветрове са североизток -> югоизток и северозапад->югозапад, което не навява мисли за основен източник на замърсяванията ТЕЦ-овете, защото те са разположени южно от града на около 40-50 км. разстояние по въздуха. В града и в непосредствена близост няма сериозно замърсяващи производства, които да бъдат набедени / последното такова беше АТЗ край града, което действително създаваше подобни проблеми, но този завод бе затворен през втората половина на 90-те и в момента на неговата площадка, от старото предприятие, почти няма камък върху камък останал - всички стари сгради са натрошени и отидоха по магистралите/ В същото време полигонът е доста обширен и трудно може да се контролира. Камерите обхващат само няколкостотин кв.м., а "свободният" достъп на граждани обхваща също само една малка част, предварително се съгласува и одобрява / нормално, все пак е военен обект/ и в крайна сметка се осъществява само в работни дни и в определени части на полигона. Пак в същото време заболяванията на децата са факт и това най - много боли.
  Е, затова / и не само/ старозагорци не вярват на военните, пък били те прави или не.

 • 5
  peshi665rov avatar :-?
  dedo pepo

  Аз съм от Русе,откъдето всъщност започна прехода,точно по повод протестите срещу обгазяването на града.Няма да се забравят издевателствата над гражданите и упорития отказ да се признае проблема и да се преустанови.Лъжеха най-безогледно и на най-високо ниво.
  Сега ми се струва,че ситуацията в С.Загора е същата.

 • 6
  lisav avatar :-|
  Vasil Georgiev

  Капитал, я кажете кои чужди капитали са наели полигона и колко плащат на МО.

 • 7
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  До коментар [#4] от "Тихомир Гочев":Тая работа с фосгена много ме съмнява. България никога не е имала бойни отровни вещества. Нито сме ги произвеждали , нито сме внасяли. Това , както и атомните оръжия бяха в големия брат.
  Нещо не си наясно с посоките на ветровете. Такива посоки няма. Не може от североизток да иде на югоизток.

 • 8
  pavlov10 avatar :-?
  pavlov10

  Смях в съдебната зала:
  Съдията към подсъдимия:
  -Защо се смеете по време на заседанието?
  -Смея се само,като се сетя,4е споменават Цветанов по радиото или телевизията.
  -Защо,като се сетите?
  -Защото,като пусна водата и вси4ко си идва на мястото.

 • 9
  tiggo avatar :-|
  Тихомир Гочев

  До коментар [#7] от "ahasver":

  Сори за посоките - североизток - югозапад и северозапад - югоизток, но това не е толкова важно - ясно ти е за какво става въпрос предполагам - преобладаващите ветрове са от посока полигона към града, а не от ТЕЦ-овете към града, както се тиражира с цел да се "оправдае" полигона, което пък автоматична подклажда съмнения - манипулиране на факти не се прави без причина. Ясно ми е, че България не е имала БОВ. Всички съмнения обаче / пак повтарям СЪМНЕНИЯ/ включват унищожаване на стари боеприпаси на други /чужди, по- конкретно НАТО-вски/ държави.

 • 10
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Фатката е там, че индустриалният смог се проявява когато няма вятър. Сравнението със София го давам защото според мен старозагорци сами си го правят. Да изследват корелацията между силата и появата на вятър и замръсяването. Затова предлагам полигонът да бъде затворен официално , наблюдаван от т.н. общество през зимата за един-два месеца. После ще се посмеем.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK