Танцуваме промяната

Чувството за хумор на протестиращите победи мрака на статуквото

На осмия ден от протеста, оставката на кабинета "Орешарски" още не се е случила, но и енергията на искащите я, не е увяхнала
На осмия ден от протеста, оставката на кабинета "Орешарски" още не се е случила, но и енергията на искащите я, не е увяхнала    ©  Георги Кожухаров
На осмия ден от протеста, оставката на кабинета "Орешарски" още не се е случила, но и енергията на искащите я, не е увяхнала
На осмия ден от протеста, оставката на кабинета "Орешарски" още не се е случила, но и енергията на искащите я, не е увяхнала    ©  Георги Кожухаров

Малко след полунощ е, а "Орлов мост" не спи. По широките платна на булеварда сноват хора, търкалят се велосипеди, приспиват се деца. Довършват се разговори. От средата на кръстовището заглъхват песни. Седмият ден от протеста срещу порочната формула за злоупотреба със законността БСП  - ДПС  - "Атака" приключва с "Лека нощ. Утре пак".

Оставката на кабинета "Орешарски" още не се е случила, но и енергията на искащите не е увехнала. Напротив, хората от площад "Независимост" в София и други градове в страната стават все по-шумни и по-оригинални. В шоковия петък, когато парламентът изпробва точката на кипене на здравия разум с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, те излязоха, въоръжени само с чадъри и искрените си недоумение и възмущение от бруталното потъпкване на правилата и почтеността. Доверието към този формат на управление, доколкото въобще го е имало, беше изтрито още с проливния дъжд пред Министерски съвет. Общественият договор беше скъсан още там, още тогава, независимо от паническия заден ход на лидерите на управляващата коалиция, които пелтечеха нелепици за политически грешки и катарзис.

"Късно е, либе, за катарзис", гласеше един от плакатите на площада. "Днешният протест е за ценности, а не зов за една или друга политика. Ще дойде време и за това", формулира го добре един от протестиращите - Мирослав Джоканов (сигурно сте го видели как бие тъпана из множеството, съвсем буквално). И статуквото жестоко се стресна от тази заявка - това е гняв, който не можеш да потушиш с популизъм (сваляне на цената на тока или увеличение на майчинските). Не е за пари, за права е. Гражданите си искат контрола обратно.

И се впуснаха с все децата и кучетата в тази битка. Аполитични и незаинтересовани вече не е етикет, който можеш да им залепиш. Затанцуваха в #ДАНСwithme хора, които си плащат данъците и сметките и изискват ясен разчет "как, при кого и защо" отиват те. Иначе са шарена група - пеша, на колела, симпатични семейства, младежи, току-що формирали крехката си гражданска позиция, и хора, скачали за промяна през 90-те години, такива, влели се от февруарската протестна вълна, и такива, търсещи новото дясно или новото ляво, разочаровани от "Атака" националисти и други, които изразят солидарността си с експлоатирани групи от обществото (един от любимите ни плакати поради правдивостта си беше "ДПС не заслужава българските турци"), професионални групи (на съдиите, на журналистите, на архитектите, на артистите и т.н.). Множество от  различни и затова всеки опит за редукция на протеста по възрастов, социален или друг признак, е несправедлив. Депутатът от БСП Христо Монов го направи, нарече протестиращите "интернет лумпени", и сбърка много тъпо. Свалиха сайта на партията за часове.

Това е другото важно. Хората протестират с талантите си -  текстовете и хрумките им обикалят социалните мрежи докато свят ти се завие. Някакви други хора ги превеждат, за да алармират световните медии за случващото се, трети предлагат невероятно свежа палитра от идеи за плакати, намират се такива, които им правят хитър дизайн, пети майсторят приставки на браузъра за блокиране на медиите на Делян Пеевски, най-много са тези, които танцуват, пеят и рисуват... Един човек носи на първите протестиращи, стигнали до "Орлов мост", кюстендилски череши в щайга. Собствено производство. Други купуват бутилки с минерална вода на полицаите в жегата. Ей така, от човечност.

Спонтанността не може да се фалшифицира. Активностите, които се раждат - онлайн и офлайн, не може да ги измисли нито една PR агенция, не може да им отговори нито една партийна централа. Площад "Независимост" смачква фасона на политическото задкулисие с чувство за хумор и настроение. 

Самуил Петканов, създател на сайта за политическа сатира "Не!Новините" и приятелите му шестваха на протестите с бяла пластмасова маса, иронизирайки начина, по който лидерът на "Атака" Волен Сидеров се "пазеше" от гнева на протестиращите. Осмиваха твърденията на БСП, че протестиращите са платени, като се шегуваха с журналистите: "От Монтана сме, ей там ни е рейсът." И после съвсем откровено си заявяваха: "Да протестираме ни накара обидата такива хора да управляват - по-тъпи от нас. Заражда се културна революция. Не е по-добре да имаме стабилна кочина, отколкото нестабилна държава."

"Не сме платени. Мразим ви безплатно", гласяха и много други весели плакати. Всеки опит на "отвратителните", както ги нарекоха, да бъде принизен протестът се разбива в смеха на протестиращите. Не им помагат засега и платените мутри и провокатори. Протестът ги разпознава успешно и ги изолира с пренебрежение. Дори истеричните фокуси на Волен Сидеров да "окървави" протеста не случиха и ако всички медии се включат в смислената инициатива #ignorevolen, това може би ще е дългоочакваният финал на неговата политическа клоунада. Също като Бойко Борисов, той е медиен продукт и при изключени камери и микрофони престава да съществува. Освен в изкривения свят на собствената си медия (издържана с парите на данъкоплатците съвсем не между другото).  

В другия, истинския, свят родителите крещят "О-став-ка", а децата им: "Само-лет-но-мер-пет". Честна дума. С ясното съзнание, че животът е политика и трябва да умееш да отстояваш смисъла и достойнството си в него.

А защо протестът е парти, след като е толкова неприятно страшна ситуацията? Ще използваме думите на Сърджа Попович, сръбски консултант по революции (да, има вече и такава професия), който казва, че хуморът и настроението са много силни оръжия в политическите движения. Защото хуморът стопява страха, а той е въздухът, който дишат авторитарните управления. А, има и друго вероятно. Хората просто се радват, че се намериха. Преброиха се (макар още да вярваме, че протестът ще увлече още хора след себе си). И усетиха колко е хубаво да са заедно, да горят в обща кауза. За седмица промениха коренно социалния си живот - уговорките за срещи не са по баровете, а в седем на Министерски съвет. Разговорите на вечеря вече са "а каква е алтернативата" вместо "а как беше в Гърция".

И нека не ви заблуждава доброто настроение на протестиращите. Те са на площада, за да разобличат някои от най-гнусните подмени на прехода. Но го правят, забавлявайки се. 

"So you think you can ДАНС?"

"Направиха ни на маймуни. Правят си каквото си искат, подиграват се с обществото." Галя - собственик на заведение, и Кремена, която работи в рекламна агенция, описват причините, които са ги довели пред Министерския съвет. Облечени са с готварски престилки и шапки с надпис "Готвим избори". "Не ги мразя, безразлични са ми и досадни. Не можем да отидем на море заради тях", смее се Галя.

Макар импулсът за протестите да беше абсурдното назначение на Делян Пеевски за председател на ДАНС, следващите скандални назначения и потайни договорки за разпределяне на ресурсите е нещото, което преля чашата дори за хората, които в началото даваха някакъв шанс на това правителство. "Да протестирам ме накара желанието за живот в нормална, демократична държава, където всеки има равен шанс да успее и публичните средства се разходват ефективно в обществен интерес", споделя юристът Димо Господинов, който признава, че в началото е давал някакъв кредит на доверие на новия кабинет. Той, разбира се, бързо се е изчерпал. "Протестирам срещу олигархията, която е възкачила страната", категоричен е и студентският активист Ивайло Динев, който сега завършва история в СУ. От първите дни на протестите Ивайло и приятелите му носят шарени плакати със заглавия на книги. Наричат ги книги-щитове в защита от глупостта на управляващите. "Делян Пеевски беше повод, необходимата грешка в системата, която показа нейната несъстоятелност по един категоричен начин", споделя и Пейо Колев, протестиращ и създател на сайта Lost Bulgaria.

По площадите срещаме и професора по социология Пепка Бояджиева със студентите си. "Да протестирам ме накара усещането за унижение, породено от арогантността на управляващите, и готовността да използват всички средства, включително лицемерни обяснения и извинения, за да запазят властта", казва проф. Бояджиева, докато вървим към "Орлов мост".

За Венцислав Съботинов, един от протестиращите в Стара Загора, актът на номинацията, гласуването и назначаването на Делян Пеевски са показали, че това правителство е напълно зависимо от определени кръгове, които бяха облагодетелствани и от предишните управляващи. "Показа, че олигархията е постоянно управляваща и от нея зависи накъде ще върви тази държава и кой ще разпределя баницата", казва Венцислав.

"Няма как да възстановиш гражданското доверие, когато вземаш важни решения "на тъмно", "под масата" чрез скрити договорки", категоричен е и Мирослав Джоканов, който припомня, че кабинетът "Орешарски" дойде на власт със заявката да възстанови държавността и вярата на гражданите в институциите.

"Не сте достатъчно интелигентни, за да ни управлявате"

Протестите са и на тези, които се чувстват непредставени в парламента след последните избори, повечето казват, че са гласували за партия, която не е минала 4-процентната бариера.

"Не мисля, че изборите бяха честни и искам нови, които да гарантират прозрачността на избора", казва Косара, 23-годишна студентка по журналистика, която носи плакат "Светът принадлежи на недоволните". Тя споделя, че подкрепя ДСБ и не приема отсъствието на дясна партия в парламента. "Електорат търси правилна дясна партия" гласи и лозунгът на Иво Стойков, 56-годишен сервизен инженер. Той разказва, че е ходил на протестите още през 90-та година и че е от хората, които са родили СДС. На последните два избора "по-голяма нужда" е гласувал за ГЕРБ, давайки чрез тях подкрепата си за ЕНП.

Дори и голяма част от протестиращите да виждат алтернативата по-скоро вдясно, по площадите има и много хора с леви възгледи, които също не намират политическо представителство. И двете групи са обединени от разочарованието от днешната политическа класа - дори и сред нея да има способни и интелигентни хора, те просто потъват в тълпата от повърхностни, често зависими политици, които не могат или нямат смелостта да взимат адекватни решения.

Искаме фактура

"Асамблея. Тук в 21 часа." Надписът с тебешир по средата на платното на Орлов мост призовава протестиращите да помислят заедно какви са решенията на политическата криза. В последните няколко дни част от хората се спират на площада, нареждат плакатите в кръг и започват да обменят мисли. За промени в изборния кодекс, за повече гражданско участие, за прозрачни правила. И в креативния хаос на улицата се раждат идеи. Може те да не са решенията. Но са стъпка към това хората да могат да изразяват мнението си, да формулират ясно какво искат и да отстояват принципите си.

"Хората по улиците нямат причина да преговарят, те искат в момента едно - оставка и нови правила, морални и институционални", обобщава Ивайло Динев. За мнозинството от протестиращите оставането на това правителство на власт не е алтернатива. Както не е и връщането на предишното. Чуват се предложения за по-лесно пренареждане на партийните листи по време на избори, електронно правителство, намаляване на субсидиите на партиите, реално разделение на властите.

Общата цел обаче е една - честни политици, които работят прозрачно в интерес на обществото и налагат еднакви правила за всички, включително за себе си. И гражданско общество с инструменти да упражнява контрол върху взимащите решения за държавата. Или както накратко обобщава Мирослав Джоканов: "Винаги когато политическата класа стъпи накриво, направи грешка, гражданското общество трябва да бъде коректив и да им зашлеви един шамар."

 
"Бареков, кукло", или проблемът с медиите

Съвсем, без извинение, нецензурните думички на протеста бяха запазени и за някои медии (за тези, финансирани с капиталите на Корпоративна търговска банка, да бъдем екзактни) - за извършените предателства към публиката, за активното им участие в подмяната на обществения интерес с частния, за гнусната им пропаганда, с която мачкаха всички опоненти на властта. 

Изпълнителният директор на TV7 Николай Бареков се превърна в символ на тази арогантност и затова народната любов беше обърната лично към него, както той обича, "без цензура". В петък, когато основна тема на протеста беше Делян Пеевски, TV7 беше единствената телевизия, която не отрази протеста. На следващия ден се "поправи", че имало някои малобройни протести в столицата и страната срещу избора за председател на ДАНС. После репортерите на канала се появиха на площада и бяха наказани по веселия начин от хората. Бусът на телевизията беше покрит с тоалетна хартия като характеристика на журналистиката, която правят, а протестиращите надуваха свирките си в микрофоните на репортерите от TV7. Дори скриването на логото не им помогна в следващите дни да се спасят от справедливия гняв на множеството. А онлайн последва кампания за бойкот на всички медии, свързани с империята на Корпоративна търговска банка.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


33 коментара
 • 1
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Убий глупаците с усмивка.

 • 3
  jugozombi avatar :-?

  Протестът рискува да изгуби връзка с реалността

  21 Юни 2013
  Петър Добрев*

  Нестандартни протестиращи момичета. Снимка: Булфото
  http://e-vestnik.bg/imgs/home_page/Protesti_Peevski_DANS3.jpg

  Вдъхновени от собствената си красота, протестиращите се самоизолират

  Не е безинтересна съпоставката на случващите се в момента протести в София и във Варна. Софийският е познат на всички, ако не от лично участие, то от невероятната медийна и Фейсбук активност, която генерира.

  Варненският е доста по-скромен. На него присъстват около 1000 души. През февруари обаче, във Варна протестиращите бяха около 30 хиляди. Двама души се самоубиха, единият от които се самозапали. Самозапалването не е особено „красиво“, не става за подходяща за шерване фотогалерия. Още повече пък онова в Раднево, също от вълната зимни протести, когато го извърши отчаян безработен баща.

  През февруари митинги имаше в цялата страна, включително в малки градове като Петрич, да кажем. Сега големи протести има само в София, рехави във Варна и Пловдив, а другаде – не (с изключение на Благоевград, където протестът е предимно на анти-турска основа).

  Въпреки това, днешният протест успява да си придаде почти епохално значение, самоопределяйки се постоянно като „различен“, „красив“, „смислен“ и най-вече на тези, които „си плащат“ (виж тук). Няма нищо лошо в красотата като такава, или пък в плащането на сметки, проблемът е, че протестът рискува много бързо да изгуби връзка с реалността и оттам да не постигне почти нищо.

  Рискът е в това, че пряко или косвено настоящият „cool” протест дискриминира огромна част от българското гражданство, което по стечение на обстоятелствата не е активно във Фейсбук, няма средни доходи и не се вдъхновява от остроумни хаштагове. По статистика от 2010 г. 43% от българите имат достъп до интернет, която е най-ниският показател в ЕС. И тези 43% съвсем на се на едно мнение за случващото се. А останалите 57% обаче също имат граждански права и възможност за гражданска позиция. Голяма част от тези 57 % бяха на протестите през февруари – жп работници след работа, възрастни хора, чиито деца отдавна са в чужбина, студенти в малките градове. Днес в по-голямата си част не участват, главно защото похвално бързо случилият се протест в София прави всички възможни усилия да ги изключи.

  Изолиране в центъра на София няма да роди политически субект

  Тук не става дума за проповядване на някакво утопично „национално единение“. Притеснително е изолирането на гражданската енергия единствено в центъра на София, защото това би означавало невъзможност да се адресират проблемите на по-голямата част на българското общество и оттам невъзможност да се създаде какъвто и да било жизнен политически субект, който да е алтернатива на статуквото.

  Протестиращи имитират Волен Сидеров, който се криеше под маса предишните дни. Снимка: Булфото
  Ако самоопределите се за „готини“, „красиви“ и „средна класа“ не комуникират по някакъв начин с тези, които според тях не попадат в горните категории, най-очакваната им съдба е на елитарни партии като ДСБ с техните 3% електорално влияние или пък на „Зелените“, за които гласуват предимно тънък слой градски младежи. Много показателно за идеите на тези младежи и на настоящия протест е, че „Зелените“ бяха включили в програмата си ограничаване на избирателното право чрез образователен ценз.

  Това обаче не е възможно в XXI век или поне не би трябвало да е възможно. „Чалгарите“, хората от Перник, строителните работници със закъснели заплати и 70-годишните миячки на чинии по заведенията също съществуват. Освен това плащат данъци, с помощта на които „готините“ се образоваме сравнително евтино и ходим по протести.

  По същият начин както

  София не е само „Орлов мост“, но и „Лъвов мост“,

  по сполучливата хрумка на една фейсбук група (виж тук). Социални конфликти има не само в красивите Иракли и Пирин, а и на Женския пазар, където стотици (бедни) хора са на път да загубят прехраната си в името на „европеизацията“ и „модернизацията“ на квартала (виж тук).

  И ако по някакъв начин протестът не разговаря по такива теми и не адресира тези, които възприема за „различни“, то популисти като Бойко Борисов или Георги Първанов ще го направят. И хората няма да са виновни, че са ги послушали за пореден път.

  Самопровъзгласилият се граждански елит пък рязко ще се сблъска с реалността и ще изпадне в поредното униние, раждайки нова доза хаштагове, този път за Терминал 2.

  В България всъщност почти всички си плащат сметката за ток, иначе частните компании го спират след три месеца. Освен това почти всички искат промяна, защото политическото нахалство е стигнало връхна точка. Именно това последното дава надежда за объркване на сметките на олигархията, която в противен случай, рано или късно ще намери начин да излъже справедливо изправилото се в момента срещу нея малцинство.

  http://e-vestnik.bg/17907/protestat-vstrani-ot-sofiya/

 • 4
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  Сега като гледам тези прекрасни лица, свежи плакати, изключително оригинални надписи.. се чувствам отново жив - има надежда за тази България.

  Истината е, че ако тези плакати и това настроение се бяха появили през 1990 г.. в такава степен - щяхме да сме Новина Н1 в новините по цял свят, но и щяхме завинаги да махнем кошмара на ДС, некадърните комунисти и крадци. Тогава не бахме достаъчно решителни..

  Надявам се сега да успеем, но се страхувам, че само с плакати няма да стане. Тези червено-турски изроди от плакати не разбиорат - те са гьонсурати, дебили, които не приемат "махай се!" Те са тук, начело на държавата за да крадат и мамят - такива хора с добро не разбират.

 • 6
  jugozombi avatar :-?

  П. п. Ще си позволя една моя допълваща казаното от Петър Добрев интерпретация:

  [quote#3:"Югозомби"]Сега големи протести има само в София, рехави във Варна и Пловдив, а другаде – не...[/quote]

  Изборни резултати на ДСБ от 12 май:

  - общо за страната 103,638 гласа или 2.926%;
  - София 23 МИР 20,319 или 8.875%;
  - София 24 МИР 14,507 или 8.083%;
  - София 25 МИР 9,160 или 4.833%;
  - МИР София Област 2,366 или 2.024%;
  - МИР Благоевград 3,760 или 2.533%;
  - МИР Бургас 3,268 или 1.665%;
  - МИР Варна 6,260 или 2.964%;
  - МИР Велико Търново 2,729 или 2.307%;
  - и така нататък...

  http://results.cik.bg/pi2013/rezultati/index.html

  Мисля, всеки може да си направи изводите за насочеността, масовостта и географията на протеста. ДСБ е в състояние да организира многолюдни улични действия единствено в София.

 • 7
  destino avatar :-P
  destino

  До коментар [#6] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа")":

  Е, тука не си прав. Световна практика е, протестите да са по-активни в по-големите градове. Пък и десните винаги са били силни в София.
  За съжаление, протестите все още не можаха да наберат "критична маса". Дали заради времето, дали заради прословутото ни търпение...

 • 8
  jugozombi avatar :-?

  До коментар [#7] от "destino":

  Прочетете статията на Добрев, който говори и за географията на зимните протести. Те не бяха ограничени практически до столицата.

 • 9
  jugozombi avatar :-?

  До коментар [#7] от "destino":

  П. п. Прочетете и казаното от Добрев за параметрите на елитаристки мислените десни проекти у нас.

 • 10
  superbg avatar :-|

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал