Валентина Терешкова: до Марс с еднопосочен билет
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Валентина Терешкова: до Марс с еднопосочен билет

Reuters

Валентина Терешкова: до Марс с еднопосочен билет

Първата жена космонавт замалко да се изгуби в Космоса, буквално

49591 прочитания

Reuters

© Reuters


"Восток" е модифицирана интерконтинентална балистична ракета Р-7, където вместо ядрена глава инженерите са поставили капсула."

На 16 юни 1963 г. ракетата носител "Восток 6" издига Валентина Терешкова на орбита. След 48 обиколки бившата текстилна работничка триумфално се завръща на Земята, но в известен смисъл Терешкова и до днес е в орбита: първата жена космонавт е любимка на Никита Хрушчов, лидер на СССР по време на полета, а след това и на Леонид Брежнев - кръстникът на застоя. Политическите катаклизми след идването на Михаил Горбачов не оказват никакво влияние върху славата или репутацията на Терешкова, на 14 юни лично президентът на Русия Владимир Путин посрещна Терешкова на прага на резиденцията "Ново-Огарево", където тя бе поканена за лична аудиенция и за връчване на поредната държавна награда. Вместо с "Мерцедес 600" Терешкова пристига на аудиенцията с открита лимузина "Чайка" от 60-те: тя никога не е криела носталгията си за всичко, свързано със СССР, и неведнъж е казвала, че разпадането на Съветския съюз е историческа грешка с трагични последствия.

Терешкова, която по принцип не обича журналисти и рядко дава интервюта, се съгласи да говори с мен само след като разбра, че съм от България. Тембърът на гласа в телефонната слушалка е доста по-различен от този, който съм чувал от записа на пресконференцията в Ню Йорк през 1963 г., но интонацията е същата. България, както се оказа, е една от малкото слаби точки на иначе доста желязната лейди. Терешкова е идвала много пъти в България, за пръв път - само два месеца след историческия полет. Тя е почетен гражданин на Бургас, Варна, Петрич, Плевен, София и Стара Загора. Носител е на званието Герой на социалистическия труд и орден "Георги Димитров". Това са само българските отличия. Валентина Владимировна отлично си спомня първото идване в България в началото на есента на 1963 г. Помни го ясно не само защото е било едно от първите й излизания извън СССР, но и заради възторженото посрещане в София: огромните букети с цветя, приветствията - не само на български, но често и на руски. Кошниците с пресни плодове, пътуването до морето, изкачването на тепето в Пловдив до паметника на съветската армия "Альоша". От много години поддържа приятелство с първия български космонавт Георги Иванов, поне два пъти на година разговарят по телефона. Помни думите и дори понякога пее български песни в приятелски кръг.

Тези дни Терешкова носи на ревера си само звездата Герой на Съветския съюз, присъдена й веднага след полета. Ордените и отличията от различни държави са толкова много, казва тя, че биха утежнили с килограми горната й дреха, ако ги сложи всичките наведнъж. Въпреки силния политически елемент и в полета, и в имиджа на Терешкова, популярността й никога не е била ограничена от идеологически рамки - не само в България, а където и да е.

За пресконференцията й заедно с Юри Гагарин в Ню Йорк през октомври 1963 г. заявки за участие са направили повече журналисти, отколкото за първата пресконференция с "Битълс" половин година по-късно. Наложило се в залата за пресконференции в ООН да инсталират допълнителна телевизионна камера, която да предава на живо само за другите репортери, които не са могли да попаднат вътре. Повечето въпроси са към Гагарин - най-вече за разработката на съветската лунна програма. Той явно не е бил специалист по темата, но с добро чувство за хумор се измъква от клопките на западните кореспонденти.

Питат Терешкова, тогава на 26 и все още неомъжена, къде ще вдига сватба - на орбита или на Земята? Терешкова им отговаря, че когато му дойде времето - ще научат. Изглежда обаче, че и Хрушчов се е интересувал от същия въпрос: след първия спътник, първия човек и първата жена в Космоса имало ли е по-естествена следваща стъпка за Москва от първото семейство космонавти? Андриан Николаев и Терешкова сключват брак година по-късно, Хрушчов лично присъства на сватбеното тържество. От брака се ражда единственото дете на Терешкова - дъщеря й Елена, а внучето й Альоша, когато все още е бил малък, е знаел едно нещо със сигурност за бабата - че е летяла с ракета. Полетът на Терешкова се извършва само седем години след като Москва изстрелва "Спутник 1" и две години след историческия полет на Гагарин. Когато Терешкова каца на Земята, тя е прекарала в Космоса повече време, отколкото всички американски астронавти дотогава, взети заедно.

Въпреки мощната политическа и технологична надпревара между СССР и САЩ за овладяване на Космоса през 60-те, между пионерите - тези които са правели първите стъпки, е съществувало усещане за съпричастност, неразводнено от идеологическото противопоставяне между двете системи. Емблематична в това отношение е снимка от 1970 г.: първата жена в Космоса Валентина Терешкова закача съветско отличие на ревера на сакото на Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната. На снимката под огромен портрет на Гагарин - тогава вече покойник - ясно се забелязват сърдечната усмивка на Армстронг и ентусиазмът на Терешкова. Тримата астронавти от "Аполо 11" са били на посещение в СССР и въпреки доста оскъдната информация от ТАСС за пребиваването им стотици жители на Москва и Ленинград са се събирали на местата, където се е знаело, че Армстронг, Олдрин и Колинз ще се появят.

Основна заслуга за полета на Терешкова има главният мозък на съветската космическа програма - Сергей Корольов. По време, когато американците дори не помислят да включват жени в подготовката за космически полети, по инициатива на Корольов руснаците подбират петте най-добри от 400 подходящи кандидати. По пригодност Терешкова е последна в списъка, но пролетарският й произход се оказва решаващ фактор при избора, направен лично от Хрушчов. В деня на полета тя е пристегната в скафандър и кресло в капсулата на върха на "Восток 6" и така остава пристегната през следващите три дни. "Восток" по принцип е модифицирана интерконтинентална балистична ракета Р-7, където вместо ядрена глава инженерите са поставили капсула с обем 5 куб.м. В това пространство е трябвало да се вмести космонавтът заедно със скафандъра, креслото катапулт, резервоарите с кислород и цялата апаратура. Така е изстрелян в космоса Гагарин, така е била и Терешкова.

Първото денонощие минава добре, но след това Терешкова изпада в апатия. Неподвижността в капсулата и тишината в космическото пространство я потискат. Тя успява да направи няколко снимки на горните слоеве на атмосферата по време на зараждане на тропически циклон, но като цяло научната стойност на полета се свежда само до това дали тялото на жена понася Космоса и безтегловността добре. В началото на второто денонощие Терешкова открива, че е допусната грешка при програмирането и че при включване на двигателите за снижаване капсулата е започнала да се отдалечава от Земята. С помощта на центъра за управление и няколко рисковани маневри в ръчен режим тя е успяла да обърне спускаемия апарат в правилна посока. По лична молба на Корольов Терешкова е пазила грешката в тайна през следващите 30 години. Тя се приземява в Алтай, местните хора я гощават с кобилешко мляко, тя пък им дава космонавтската си храна - нещо, което според правилата е било забранено да прави. От този момент нататък Терешкова е вече Терешкова, но минават цели 19 години преди втората жена, Светлана Савицкая, също гражданка на СССР, да поеме космическата щафета.

Причина за тази огромна пауза според Терешкова е станала смъртта на Корольов през 1966 г. Главният конструктор е бил привърженник на полетите на жени космонавти, но не и неговият наследник, както и Брежнев, наследникът на Хрушчов. Групата жени космонавти се запазва на книга, но след трагичната гибел на космонавта Владимир Комаров през април 1967 г. им съобщават, че жени няма да се допускат до участие в космически полети, докато не бъде разработена надеждна ракета носител от ново поколение. Такава - носителят "Съюз", се появява през 1968 г. и се използва и до днес, обаче втората жена космонавт - Светлана Савицкая, ще излезе на орбита едва през 1982 г. Елена Кондакова е последната, трета рускиня, която до момента е летяла в Космоса. От останалите 54 жени астронавти 45 са американки и трите, които са загинали по време на полет, до момента също са американки.

Въпреки огромното си желание Валентина Терешкова никога повече не полита в Космоса. Тя е отписана официално от списъка на кандидати за полети през 1997 г. поради навършване на пределна възраст - 60 година. През същата година американският астронавт и сенатор Джон Глен прекарва 11 дни в Космоса по време на втория си полет. Глен беше на 77 години, Терешкова днес е на 76. Може би осъществяването на мечтата не е чак толкова невъзможно? В интервю преди години тя полу на шега, полу на сериозно спомена, че ако има експедиция до Марс тя с готовност би се включила независимо на колко години е. Дори ако е с еднопосочен билет само.

"Восток" е модифицирана интерконтинентална балистична ракета Р-7, където вместо ядрена глава инженерите са поставили капсула."

На 16 юни 1963 г. ракетата носител "Восток 6" издига Валентина Терешкова на орбита. След 48 обиколки бившата текстилна работничка триумфално се завръща на Земята, но в известен смисъл Терешкова и до днес е в орбита: първата жена космонавт е любимка на Никита Хрушчов, лидер на СССР по време на полета, а след това и на Леонид Брежнев - кръстникът на застоя. Политическите катаклизми след идването на Михаил Горбачов не оказват никакво влияние върху славата или репутацията на Терешкова, на 14 юни лично президентът на Русия Владимир Путин посрещна Терешкова на прага на резиденцията "Ново-Огарево", където тя бе поканена за лична аудиенция и за връчване на поредната държавна награда. Вместо с "Мерцедес 600" Терешкова пристига на аудиенцията с открита лимузина "Чайка" от 60-те: тя никога не е криела носталгията си за всичко, свързано със СССР, и неведнъж е казвала, че разпадането на Съветския съюз е историческа грешка с трагични последствия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  a... avatar :-|
  Россприматрезил

  Заслугите и са колкото на кучето , което летя преди нея. Жив багаж изпратен в околоземна орбита и след това върнат. Единствено пропаганда и нищо повече!

 • 2
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Браво на Терешкова! Сигурно е много готино да си първи в нещо...

 • 3
  shafrana avatar :-|
  shafrana

  Много ясно че ще въздиша по Съветския съюз - почести, служебни коли, всичко й е безплатно, доживотна пенсия, сигурно и височка..... Който и да е на нейно място ще въздиша....

 • 4
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Това е историческо събитие, все пак е първата жена, летяла в космоса и положила толкова много усилия за това.

 • 5
  lonely_ninja avatar :-P
  Georgi Velev

  До коментар [#1] от "a...":

  ех ема ако беше некоя американска лелка ...некоя цомбеста крава от Средния Запад...как щеше да ломотиш в телешки възторг.

  много ви е яд русофобите, че на 2 пъти ви ги забиха руснаците, ама така ви го забиха та чак предните ви бивни избиха - с Гагарин и с Терешкова.

  Вашите хора са изпикаха по един път на луната и тва е.
  И повяха знамето, нищо че там кислород няма, ама тва е друга тема ....

  му ха ах ах аха хаха ахахах ах ах аха ха ха

 • 6
  lonely_ninja avatar :-|
  Georgi Velev

  ВЕЛИКАЯ !!!

 • 7
  realistka avatar :-|
  Realistka

  Вчера вечер (събота 22 юни 2013) по Канал 1 на руската ТВ в предаването СЕГОДНЯ ВЕЧЕРОМ беше устроено много тържествено честване на 50-годишнината от полета на Терешкова Там бяха семейството й - дъщеря й внуците й) също много официални гости Водещ на предаването беше Андрей Малахов

 • 8
  venida1 avatar :-|
  venida1

  До коментар [#1] от "a...":

  ти си куче!

 • 9
  a... avatar :-|
  Россприматрезил

  До коментар [#5] от "lonely_ninja":

  Преди да ми обясняваш на какво бих и на какво не бих се радвал да беше написал какво друго е направила по време на полета, освен да се вози като чамадан!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.