Чуйте другите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Чуйте другите

Чуйте другите

Победата на протестите няма да е само в свалянето на правителството, а в това да чуят, разберат и спечелят на своя страна скептичните

16974 прочитания

"Много хора прос­то се страхуват да не изглеждат наивни, ако си позволят да повярвят, че промяната е възможна, макар и не бързо и отведнъж. Скепсисът и критикарството просто звучат като по-разумната позиция. Няма как нещата да се случат с едни протести или с едни избори, защото в противен случай ще се окажем много разочаровани."

Ралица Ковачева, журналист и докторант в Софийския университет

"Протестиращите ли? Това са тия, дето не работят", убедено възкликва възрастен мъж, застанал на буквата Ф пред магазина в центъра на село Ракитница, на 14 километра на запад от Стара Загора. "Не, възразяваме кротко, "хората излизат след шест и половина, като свършат работа."

"Абе, не знам кога излизат, аз ги гледам по цял ден по телевизията", настоява на своето той. Пречупена през телевизора и всекидневните му грижи, истината на Марин Михов от Ракитница е друга. Кодът му за разчитане на случващото се на площад "Независимост" в столицата - също.

Той е пенсионер, но работи като пазач в частна фирма, за да докарва приличен живот за семейството си: "Дневна, нощна, с два дни почивка. 300 лева. Пак е добре." В неговото село двата най-големи проблема са битовата престъпност и ниските изкупни цени на плодовете и зеленчуците. Хоризонтът им е от реколта на реколта. Равносметката им проста - сменят се кметове, правителства, говорещи глави, те обаче живеят все по-зле. За Марин Михов и съселяните му е останало само чакането. Че все някоя от прехвърчащите коли и TIR-ове ще спре, за да си купи домати домашно производство, които са изложили край пътя. Откакто пуснаха магистрала "Тракия", и тази надежда се стопява с намаляващия трафик.

Така живеят хората в Ракитница и им е трудно да си представят, че другаде животът тече на по-бързи обороти. Че времето за чакане се е изчерпало. Защото всяко погрешно назначение или задкулисно решение на правителството струва много по-скъпо от нови избори. Че абстрактното "морал в политиката" всъщност е осезаемо "по-добър живот".

През това време хората, които всеки ден обикалят, викат и свирят по жълтите павета в София, съсредоточени в "Ос-тав-ка", са плътно затворени под похлупака на своя ентусиазъм. Те на теория знаят за село Ракитница и че живеещите там може би имат различно мнение, но не смятат това за важно. Не ги мразят, не ги презират. Просто гражданските им сетива са претоварени от усилието да протестират и възмущават. 

И грешат.  

Протестиращите днес ще останат слаба и маргинална група, ако не намерят начин да чуят, разберат и започнат да си говорят с тези, които са на различно мнение от тях. С тези над 30% (според НЦИОМ), които не симпатизират на виковете за "Оставка". С онези, които си мислят, че това е "карнавал", защото не могат да видят как централните софийски улици светят в летните вечери от блясъка в очите на хиляди хора.

Покрай всичко останало протестите срещу кабинета "Орешарски" припомниха колко голяма е пропастта, зейнала между отделните групи от хора в страната. И колко съвършено различно живеят те. Само преди няколко дни изследване на фондация  Bertelsmann и Университета в Бремен, Германия, определи България, Румъния и Гърция като страните с най-голямо социално и обществено разделение в Европа.

Не протестите обаче създадоха разделението в обществото, както удобно се опитва да внуши пропагандата напоследък. То съществува заради системния провал на правителствата да работят в интерес на хората. Защото правосъдието и правилата не са еднакви за всички. Защото публичните ресурси се разпределят към тези във властта и близките им. А поддържащите системи на обществото - образование и здравеопазване - колабират.

Липсата на масова подкрепа за протестите срещу кабинета "Орешарски" в страната не е проблем на превода на посланията. А знак, че няма разбиране за посоката. Няма формулирана обща цел. Затова културологът Райна Гаврилова определя възникването на гражданските движения и протестите като електричество: множество отрицателно заредени електрони се реят безцелно, докато някакъв акт не затвори веригата и електроните стават на ток.

Пропастта между едните и другите е силен коз в ръцете на тази власт. Всъщност на всяка власт. И тя го използва умело, за да разделя. Да поддържа илюзията, че се ползва с обществена подкрепа. Създава антипротестна митология за "красивите и богатите срещу бедните". За тайни кръгове, които дърпат конците на недоволството. Внедрява провокатори по площадите. Отваря парламента за "правилните" граждански организации. Лъжите работят и ще продължават да са ефективни, докато хората не елиминират посредниците и не започнат да говорят помежду си.

Олигархията има свойството да е трудно изкоренима и битката срещу нея трябва да се води с колкото се може повече съюзници. Което минава първо през това да чуем и разберем аргументите на онези, които не протестират. Едни се страхуват за семейството и работата си. Други от това да не се върне ГЕРБ на власт. Трети искат ясни цели и нови лидери. Четвърти - просто работещи институции. Пети - да живеят добре и да не ги занимават с политика (виж малките текстове).

Звучи познато, нали? Всъщност голямата разлика между хората от площад "Независимост" и тези от другата страна на телевизора е, че първите мъничко са повярвали, че могат. А вторите още се препъват в бита си или във внимателно отглеждан скептицизъм.

Затова големият успех на този протест няма да бъде в свалянето на правителството на "Орешарски". Ще бъде, ако няколко епизода по-късно убеди сънародниците си, че усилията си струват. Както казва политологът, блогър и активен протестиращ Илия Марков: "Освен на улицата революцията се случва в съзнанието ни. Ето защо дори разговарянето с хората, които не излизат на улицата всяка вечер, е полезно за борбата ни."

"Почнете от баба си. Заведете родител на протеста", предлага набираща популярност инициатива в Tumblr (по сходен начин Барак Обама спечели Маями, Флорида, на изборите за президент през 2008 г.). Това е една възможност. Друга е да се общува по-активно с приятели и познати, които живеят в други градове. Те може да не излязат на улицата. Нито сега, нито следващия път. Промяна е обаче ако повярват, че от тях нещо зависи. Първо в собствения им град. Защото, както припомня журналистът Ралица Ковачева: "Кабинетът ще падне рано или късно, по-големият проблем е какво правим, когато дойдат следващите избори. Тогава мълчаливото мнозинство ще се окаже решаващ фактор. Това, в което трябва да го убедим, е да не се страхува, защото бездействието и безучастието е по-лошо от всяко действие."

Взривът на негодувание, който започна след избирането на Пеевски, ще има смисъл само ако протестиращите успеят да обяснят на хората в Ракитница, Ловеч, Сливен, Добрич, Враца и всички други градове и села, които още са под упойката на безвремието, че зад виковете "Оставка" стои нещо много по-голямо. Че зад исканията Орешарски да си ходи всъщност стои неистовото желание за честност и достоен живот. Че хората, които викат "Ма-фи-я", всъщност се борят и за тези, които днес продават домати край пътя. Че искат да им припомнят мечтите, които те са скрили дълбоко зад бурканите с компоти и лютеница в хладните си мазета. Мечтите, които са натъпкани надалече, защото толкова пъти не са се сбъдвали, че от тях вече боли. Мечтите за държава, в която успяват почтените и трудолюбиви хора. Мечти, които могат да се сбъднат, но не и от само себе си. Първата крачка към това беше критична маса от хора да се събудят. Следващата е те да запалят другите с искрата на ентусиазма си. За целта обаче трябва, освен да викат, и да започнат да слушат. После да си говорят. А след това - да действат.

По темата работиха Зорница Стоилова, Люба Йорданова, Десислава Лещарска, Евгений Димитров, Светломира Гюрова, Илин Станев, Йово Николов

"Много хора прос­то се страхуват да не изглеждат наивни, ако си позволят да повярвят, че промяната е възможна, макар и не бързо и отведнъж. Скепсисът и критикарството просто звучат като по-разумната позиция. Няма как нещата да се случат с едни протести или с едни избори, защото в противен случай ще се окажем много разочаровани."

Ралица Ковачева, журналист и докторант в Софийския университет

"Протестиращите ли? Това са тия, дето не работят", убедено възкликва възрастен мъж, застанал на буквата Ф пред магазина в центъра на село Ракитница, на 14 километра на запад от Стара Загора. "Не, възразяваме кротко, "хората излизат след шест и половина, като свършат работа."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

167 коментара
 • 1
  dartagnan avatar :-|
  dartagnan
  • -17
  • +118

  По тази логика БСП спечели 90та с 52% срещу СДС, които след това продадоха избирателите си на кръгла маса... Но сега повече от половината трудоспособни българи работят извън страната и мнозинството от тях помага в издръжката на роднините си ! Няма да е лошо да изкарат официалните преводи към физически лица в България за миналата година и да ги сравнят с пенсионния фонд на България ! Всички правителства досега криеха истинските цифри на българските поданици по Света. България няма нужда нито от пари нито от чужда намеса а от истинско национално единство ! Във всички политически и икономически сфери по света работят български поданици с признат професионализъм. Защо не минава диалога между тях и българите останали в България, това е въпрос който трябвя дя се реши ! Затова решението е в оставка на това поредно номенклатурно правителство и гласуване за партия с ясна програма за национално единство !

 • 3
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  БСП-ДПС-Атака не си падат по демокрацията и съобразяването с обществеността и не биха пуснали кокала на властта, ако ще кръв да се залее по улиците. Тука вече играта е на рейтинговата плоскост и още по-точно - коя ще е водещата формация на следващите избори, когато и да са те. И тук единствената опозиция на коалицията БСП-ДПС-Атака, ГЕРБ, няма лошо, че не е в Парламента, но нещо въобще е изчезнала от публичното пространство. А за да оцелее ГЕРБ като водеща формация до следващите избори, трябва активност, активност и пак активност... И то не екзотични и съмнителни изяви и твърдения от сорта на сидеровите, а съвсем сериозни, засягащи наистина стратегически проблеми като задлъжняването на държавата, постепенното връщане кум субсидирането на държавните фирми от бюджета, вместо те да дават дивидент, липсата на ефективна и обхватна социална политика и куп други нередности, продуцирани от кабинета на Орешарски.

 • 4
  kokov avatar :-|
  коков
  • -120
  • +29

  Стига с тая демокрация човека работи за 300лв. и даже е доволен.
  Дясно правителство нито може да намали цената на тока дори с 5% нито да накара банките след като са ти взели апартамента да искат да им доплащаш до края на света защото ще се обадят от ЕНП чичковците които прибират по 10000 седмично и ще се скарат че гоним инвеститорите....а човека работи за 300лв. и не иска да гледа денонощно как градският глезльо квичи пред парламента.

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • -112
  • +20

  Няма как да няма пропаст м/у хората в Ракитница или например, Ястребово и гъзарията в София....
  "Мразенето безплатно" и на инат, до нищо не води освен до създаване на пропасти м/у българите.....
  Затова е време да слезе горския и да въведе ред.......

 • 6
  omniam avatar :-|
  omniam

  Капитал, изкарвате всеки непротестиращ селянин, чийто мироглед стига до доматите и до телевизора. А картината далеч не е такава. Жител на столицата, образован, живеещ добре, ми каза за протестите "На някои хора им е много готино да карат скейт по "Цариградско". Аз съм жител на малък град, на 18 съм и смея да се причисля към по-умната и културна половина от поколението си. Знам, че от мен "нещо зависи" и точно затова имам искания към себе си - искам резултати от изпитите, на които ще ходя, а не от изборите или от протестите. И не протестирам нито за, нито против.

 • 7
  afonia avatar :-P
  RED MAFIA

  При тоя КУЦ Парламент и това КУХО Правителство нищо не може да се получи освен да падне о немощ и пренадуване на ДС балон.

 • 8
  dartagnan avatar :-|
  dartagnan

  До коментар [#6] от "omniam": Много добре и успех на изпитите, на тези и на следващите ! Но където и да отидеш на Света и да стигнеш и до 10хЕ месечна заплата, един ден ще разбереш, че България ти е единствената истинска родина и си изпуснал шанс да направиш нещо за нея...

 • 9
  gost22 avatar :-|
  gost22

  "Протестиращите ли? Това са тия, дето не работят", убедено възкликва възрастен мъж, застанал на буквата Ф пред магазина в центъра на село Ракитница, на 14 километра на запад от Стара Загора. "Не, възразяваме кротко, "хората излизат след шест и половина, като свършат работа."

  "Абе, не знам кога излизат, аз ги гледам по цял ден по телевизията", настоява на своето той.

  Цял ден стои пред телевизора, ама " онези не работят" — гредата и сламката... Абе май наистина трябва да се търси образование при гласуване, поне основно като за шофьор-любител.

 • 10
  omniam avatar :-|
  omniam

  До коментар [#8] от "xdl27309842":
  Благодаря Ви, но мисля, че ще имам много по-добри шансове.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.