Защо не протестираме

Шест причини, заради които хората не са на площадите

Асен, Георги и Ангел протестират в Плевен всеки ден. С тях на площада обаче са още само малцина
Асен, Георги и Ангел протестират в Плевен всеки ден. С тях на площада обаче са още само малцина    ©  Надежда Чипева
Асен, Георги и Ангел протестират в Плевен всеки ден. С тях на площада обаче са още само малцина
Асен, Георги и Ангел протестират в Плевен всеки ден. С тях на площада обаче са още само малцина    ©  Надежда Чипева

"Не ми е ясно какво искат"

"Подкрепям протестите, но имам чувството, че са ми безцелни. Сякаш нямат искания. Тези лозунги не ми харесват. Аз съм за конструктивните искания и решения." Така 30-годишната Светла мотивира своите причини да не излиза на улицата в родния си град Сливен с вик "Оставка!". В никакъв случай не е щастлива с правителството. Просто спада към може би най-голямата група непротестиращи, за които борбата за ценности и морал в политиката звучи абстрактно, общо. Задача с невидим хоризонт на изпълнение. 

Светла и хората, които мислят като нея, очакват от протеста да формулира конкретни искания и да преговаря за тях. Безпринципните назначения на кабинета не са фитилът, който може да ги накара да излязат на улицата. Защото безпринципността отдавна е норма не само в политиката. Тя задава тона на целия обществен живот и изисква постоянна, всекидневна борба. Светла например, която е финансист, останал без работа, е прегърнала друга форма на протест - засипва институциите със сигнали, жалби и предложения. И казва, че този начин по-скоро работи, макар обратната връзка невинаги да я удовлетворява.

"Това не е моят протест", казва и 36-годишната Милена от София. Тя не одобрява действията не правителството, иска неговата оставка и скъсване на връзките с олигархията, но няма да я срещнете вечер в 18:30 пред Министерския съвет. "Включих се в началото, но в момента протестът прилича на фестивал, парад, манифестация, карнавал - на всичко друго, но не и на протест", обосновава се тя. Причината да смята, че протестът в този му вид е неефективен, е липсата на отговор от управляващите.

В безвремието на провинцията протестното шествие по жълтите павета с остроумни лозунги и арт акции изглежда още по-странно. "Създава се впечатление, че София е хепънинг - носиш си компютъра, пиеш си кафето и протестираш", споделя юристът и бивш общински съветник в Плевен Георг Спартански, който се е включил в спонтанния протест в града в деня на назначаването на Делян Пеевски. Тогава в центъра на малкия град се събират над сто души. Но бройката все намалява. Опасяват се, че политическата класа не взима на сериозно не само тях, но и многохилядното множество в София.

Въпреки това Светла от Сливен, а и много други като нея се надяват протестите да не спират. Защото "карат политиците да работят на високи обороти" и показват, че има гражданско общество, което наблюдава внимателно. Основният фактор повече хора да се почувстват част от това гражданско общество е време, според журналиста и докторант във Факултета по журналистика на СУ Ралица Ковачева. "Трябва време, за да се осмислят, обговорят и приемат от обществото високи критерии към политическата класа. То просто не е научено да се отнася критично към нея - критично в смисъл на разбиране на проблемите и изразяване на аргументирано мнение, не на критикарстване", коментира тя.

"Нищо няма да променят" 

"Не виждам смисъл. Дай да свалим едните престъпници, за да дойдат други." 27-годишният машинен инженер Христо от Варна е един от хилядите гневни хора, които заляха площадите през февруари. Сега обаче не намира причина да се включи в протестното шествие. Не е фен на правителството, но смята, че "и да си отиде, и да остане, е едно и също". На последните избори е гласувал за "Атака", защото по думите му партията на Волен Сидеров е "винаги против всеки и против всичко".  Очаквал е националистическата формация да играе ролята на  "естествена спирачка в парламента". Докато не се е убедил, че "Атака" е просто част от схемата. Затова на следващите избори Христо се надява да не е в България.

Както е видно и от местните избори в морския град, неговият избор са направили и ще направят много други хора. Уморени от четиригодишния цикъл в политиката, който никога не носи промяна, те отдавна не вярват в обещания. Нямат надежда, че България може да стане успешна държава. И не виждат как протестите могат да се преборят за нещо трайно и устойчиво. Не разпознават формулата "Оставка. Нови избори" като възможен изход, защото не виждат новите лица, обновителните сили в политиката.

Циничната истина е, че голяма част от избирателите просто не виждат с какво могат да бъдат по-различни евентуалните предсрочни избори. Не разпознават личност, партия, движение, на които да гласуват доверие. "Хората хубаво протестират, ама няма кой...", обобщава притеснението на мнозина 28-годишна фризьорка от Стара Загора. И добавя, че на следващи избори все пак би подкрепила нова формация. Нейната приятелка, която кърми бебето си на съседната пейка, обаче отсича: "То, нови лица, ама зад тях пак старите лица надничат."

Затова и лозунгите за прозрачност и правила в политиката им се виждат наивни и извън нашата действителност. "Българите сме един ментално болен народ с деградирала ценностна система, който сам си е виновен за това му състояние", категоричен е 19-годишният Димитър Иванов от Варна. Според него протестите се яхват от политически партии, а хората не са единни и се оставят да бъдат манипулирани лесно. Затова истински важните промени няма как да се случат. Получава се така. И протестиращите, и непротестиращите са съгласни, че големият проблем е ценностен, вторите просто са скептични, че той е преодолим.

"Ще върнат ГЕРБ на власт"

"Ако си тръгнат сега, това ще даде шанс на Бойко Борисов да се върне на бял кон, а тогава той повече няма да пусне юздите на властта." С това опасение 33-годишният финансист Асен Кръстев* спира да участва в протестите в деня, в който правителството отменя назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Асен се определя като дясно мислещ, на последните избори е гласувал за "България на гражданите" на Меглена Кунева и никак не му нрави сегашният кабинет. Но страхът от връщането на ГЕРБ на власт е по-голям. Освен това според Асен "единствено политическата вражда между управляващата коалиция и ГЕРБ" може да бъде стимул да започне разследване на работата на кабинета на Бойко Борисов и "на всички схеми, с които няколко - и особено една конкретна, икономически групировки умножиха богатството си" по време на тяхното управление. За Асен това е и начинът на следващите избори шанс да получат нови политически сили.

Протестите не подкрепят и малка, но важна група от хора, чиито бизнеси са пострадали по времето на ГЕРБ. Подобно на други, те също често не са съгласни с практиките на сегашното правителство, но спомените за негативите от предишното управление са още пресни. Така например хора от Варна с относително високи доходи споделят, че по времето на ГЕРБ са били притискани с проверки и ревизии, които според тях са довели до упадък на бизнеса им. Други пък откриват връзка между управлението на Бойко Борисов и разрастването на бизнеса на групата около Химимпорт в града. Това ги кара да внимават с виковете "Оставка", защото евентуални нови избори биха могли да възпроизведат другото, не по-малко опасно статукво.

"Да оставим правителството да работи"

През годините Марин Михов от село Ракитница, Старозагорско, е гласувал и "за БСП-то, и за Бойко, и за Волен Сидеров, и за Яне Янев". На последните избори е дал своя глас за НФСБ на собственика на бургаската телевизия СКАТ Валери Симеонов. Логиката му е - "да видим какво ще стане". Така разсъждава и за правителството на Орешарски - че трябва да му се даде време да работи, да изпълни обещанията си. "Вие, като не работите, някой може ли да каже добър работник ли сте", аргументира се той. Смята, че нови избори означават само още пари от джоба на хората.

Подобен е и основният аргумент на участниците в контрапротеста в подкрепа на правителството в София - "щом сме ги избрали, редно е да им дадем шанс". За тях спорните назначения в началото на мандата са грешки, които могат да бъдат простени. Твърдият електорат на левицата държи на плана "Орешарски" и вижда вече действия в изпълнението му. "Правителството обяви програма, в която защитава нашите интереси", категоричен е 82-годишният полковник Грънчаров от Сливен. Той е убеден, че в София протестират "само десни, само гербаджии", които не са съгласни да управлява ляво правителство. "Затова е и борбата против него. Това затваряне на някои кръстовища там като Орлов мост, пред парламента и така нататък. Кой е разрешил? Това е противоконституционно", възмущава се полковникът.

"Да са излязли да гласуват. Такова е статуквото сега", е мнението и на мъж на средна възраст от правоохранителния сектор в Ловеч. Той подкрепя напълно правителството, дори и назначението на Делян Пеевски, защото "и Бойко Борисов правеше политически назначения и уволнения". Не вижда друга алтернатива освен БСП и се надява "да продължат да работят".

"Много, много хора и в София, и в страната не протестират, защото просто са от другата страна. Това са хора биографично, житейски или етнически свързани с БСП и ДСП и тук никакви рационални аргументи и подходи не работят, защото всичко започва с вярата – земята е или плоска, или кръгла", обобщава културологът Райна Гаврилова.

Немалка група хора смятат също, че преди да има нови избори, сегашното правителство трябва да направи някои важни промени, като например тези в Изборния кодекс. Четиридесет и две годишната Станислава Канева от Стара Загора е от ресторантьорския бизнес - имала е заведение, което е затворило преди една година. Според нея по вина на "партията, която беше предишните четири години". Участвала е активно във февруарските протести. Определя се като десен човек. Днес Станислава събира подписи в центъра на града в подкрепа на правителството. "Нашите искания са за промяна на Изборния кодекс и за промяна на закона за референдумите, защото при тази ситуация, при този изборен закон, колкото и пъти да се завърти рулетката, все едни и същи остават в парламента", убедена е тя. Представители на нейната гражданска група се срещат с депутати в парламента, за да "натискат" нещата да се случват. Станислава е доволна и за още по-голямо учудване одобрява и протестите. Просто смята, че трябва да имат по-ясни искания. "Не само за морал и честност."

"Ами ако ме видят" 

Васил Иванов* от Плевен разпалено обсъжда политическата ситуация, грешните решения на сегашното правителство и нуждата от нови избори. Бил е член на БКП, но не намира представителство в БСП. Разказва, че най-добре му е било при НДСВ, защото "не пипаха законите за бизнеса". На последните избори е подкрепил ГЕРБ, "защото всички ги мразят". Ядосва се на съседа си, който е гласувал за БСП само защото Бойко Борисов не му е вдигнал пенсията. Няма да видите Васил на протеста срещу правителството в Плевен. Защото се страхува. "Смееш ли да излезеш, всички се познават. Знаят ми бизнеса какъв е, ще дойдат да ме ударят", казва той.

"Страх" е може би най-честият аргумент за неучастие в протестите, който чуваме от жителите на Плевен. Голяма част от хората работят в държавната или общинската администрация, а дори и да са в частния сектор, и той по различни линии зависи от държавната и местната власт. Подобно е положението в много други малки градове и села. Ако кметът ти е работодател, а повечето хора около теб са безработни, няма как да споделяш еуфорията на "Цариградско шосе" в София. Културологът Райна Гаврилова дава още примери: "Ако ходиш всяка вечер на площада с много смешен плакат срещу Станишев, а имаш будка за цигари в град, управляван от кмет на БСП? Ако се вихриш във Facebook, но забравяш, че преди две години си се сприятелил с директора на училището, в което преподаваш, а тя/той яростно защитава Орешарски? От София сред двадесетте хиляди съмишленици това може и да изглеждат смешни страхове, но никак не са."

"Живея в малък град със смесено население, където ако протестираш, ще бъдеш обявен за луд", споделя читателка на "Капитал" от Исперих. Тя добавя, че там всички хора се познават и са "обвързани с всякакви зависимости, които често пречат на човек да изразява собственото си мнение".

Проблем за жителите на малките населени места е, че дори да излязат на протест, никой няма да ги забележи. "Винаги ще сме изолирани, ще бъдем споменавани за части от секундата по националните медии", споделят млади майки от Плевен. Според тях местните медии не отразяват протеста в града, всичко е концентрирано в столицата и техните проблеми остават на заден план, въпреки че "и нашите сметки ги надписват". Подобно е и наблюдението на Георги Апостолов, който протестира в Плевен още от първите дни на кабинета "Орешарски" заради "шуробаджанащината" при съставянето на правителството: "На три дни веднъж се прокрадва информация за по-малките градове. Ако по медиите кажат, че протестът продължава, ще изглежда по друг начин."

*името е променено

"Не съм оттук и съм за малко" 

"Хората на Плевен са обезверени. Усещат се като обект на политиката, не като някого, от когото зависи нещо. Като Априлското въстание е - против султана сме, но ако има кой друг да го свали, ние после ще използваме ситуацията." Според юриста Георг Спартански от Плевен хората в града са информирани и повечето споделят моралните оценки за практиките на сегашното правителството. Голяма част от тях обаче просто не вярват, че могат да променят нещо. Други казват, че нямат време.

Ангел е между тези двайсетина души, които всеки ден са на площада в центъра на града. Носи плакат с лозунг "Ракията и салатата няма да избягат", за да припомни на съгражданите си, че има по-ефективен начин от това да псуват срещу телевизора. "Хората нямат самочувствие да излязат и да знаят, че техният глас може да промени нещо", установил е Ангел. Той дава пример с това, че дори застрояването на парк не е успяло да изкара хората на Плевен на улицата. Какво остава за абстрактни неща като корупцията.

"Не че не се интересувам, все пак ние сме младите хора в страната, от нас зависи какво става оттук нататък, обаче не знам... Не смятам, че тия хора, които в момента ни управляват, заслужават това внимание, което им отделяме дори с тия протести", споделя 18-годишната Мирела от Сливен. Тя е сигурна, че "трябва да ги свалим", но досега не е забелязала "някой по-свестен".

Всъщност много хора в нейния град, които срещаме в средата на деня да ближат сладоледи, вдигат рамене по сходен начин. И отминават с думите, че не се вълнуват от политика. Повечето използват аргумента, че през по-голяма част от годината работят в чужбина и се връщат в България само за почивка или да видят близките си. Те присъстват в избирателните списъци, но реално не живеят с проблемите на страната нито тялом, нито духом.

Получава се така, че активните хора, които биха могли да поведат гражданското недоволство в по-малките населени места, отдавна не са там. И затова ни се струва, че гражданското общество в страната спи дълбок сън. Фактор е също, че институциите, срещу които е насочен сегашният протест, физически се намират в София. Хората извън столицата не вярват, че техните протести на място могат да променят нещо в общата политическа ситуация.

Или както обобщава културологът Райна Гаврилова: "Има една теза, че в социалната промяна важен е не първият, който развява знамето, а вторият, който застава до него – който превръща индивида в група и случайността в определеност. До първите на много места у нас не застават вторите."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


133 коментара
 • 1
  pliok avatar :-|
  Пльок

  Най-накрая една свястна статия за протестите...

 • 2
  jj avatar :-|
  J.J.
  • -10
  • +211

  Добре е, че сте припомнили различните аспекти на това, с което обществото трябва да се пребори, а именно политическата апатия. Дано стъпка по стъпка и тези хора осъзнаят важността на публичното изразяване на гражданска позиция.

 • 3
  postingcanter avatar :-|
  Posting Canter
  • -13
  • +204

  До коментар [#2] от "J.J.":

  Според мен политическата апатия е нещо усърдно култивирано в обществото от випускниците на милиционерската и/или партийната школа. Принципът не е сложен: обяснявай на длъж и на шир, че нищо няма и не може да се промени, постоянно разочаровай българина с демонстрации за това - рано или късно, той действително ще повярва, че милиони по някакъв неведом начин всъщност не могат да изринат няколко хиляди.

  Отглеждането на фатализъм в поданиците е всъщност интелигентна инвестиция в политически капитал - с ниска цена (обезсърчаващи думи и дела) получаваш висока възвръщаемост (политическа и икономическа власт).

  Хубаво е, че хората започват да си връщат вярата в себе си.

 • 4
  beriya avatar :-|
  beriya

  ---------"Хората на Плевен са обезверени. Усещат се като обект на политиката, не като някого, от когото зависи нещо. Като Априлското въстание е - против султана сме, но ако има кой друг да го свали, ние после ще използваме ситуацията." -------------
  Или нещо някой е сбъркал докато е писал или същия някой е чел историята „през редовете" . Сравнението с Априлското въстание е крайно неуместно, като припокриваемостта е дотолкова доколкото става дума за воля за изказ на несъгласие, оттам нататък разликите са фундаментални, видно засега резултатите също. Като на „dance with me" Ботев вероятно би отговорил - щото мале знай, само с танци не ще сполучим.

 • 5
  omniam avatar :-|
  omniam

  Браво, Капитал, поздравявам ви за тази статия и за темата на броя. Аз не протестирам нито за, нито против, и намирам част от своите аргументи в тази статия. Скоро в един коментар за ситуацията написах, че "в силните си викове "за" и "против" пропускаме да чуем, че всички искаме едно и също - да живеем щастливи и задоволени в собствената си страна."
  Затова не е редно да се противопоставяме един на друг - а това не го правят толкова политиците и медиите, колкото ние самите. На онази сграда, към която някои хвърлят яйца, домати и хайвер, пише нещо много вярно.

 • 6
  dartagnan avatar :-|
  dartagnan

  Какво по конкретно от проблеми от които зависи бъдещето на България.
  1. Шампиони по демографски спад и отрицателна раждаемост ! Правителството увеличи майчинството. Хахаха. Та помощите, които получават от тези от рода им са многократно по големи от българското майчинство ! И тези които нямат нищо раждат направо извън България. Със сигурност българките повече раждат извън страната ! Е това ако не е претопяване на нацията, кое ще бъде ???

  2. Всички правителства досега изнасят без статистики и данъци природните богатства на България като от бананова република. А после хазната е празна! Чудно защо ???

  3. Осмо място по смъртност и никой не пита защо ? Че това си е чист демократичен геноцид !

  БЪЛГАРИЯ БЕЗ НИКАКВО ПРАВИТЕЛСТВО СЪС СИГУРНОСТ ЩЕШЕ ДА НАПРАВИ ПО-ДОБРЕ ! ПО-ДОБРЕ БЕЗ ВЛАСТ ОТКОЛКОТО ПРЕСТЪПНИЦИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ НА ВЛАСТ !!! ЗАТОВА НЯКОИ СЕ БОРЯТ ЗА ОСТАВКА ! ЗА ДА СЕ СПАСИ БЪЛГАРИЯ КАТО ДЪРЖАВА, АКО ОЩЕ Е ВЪЗМОЖНО !

 • 7
  cocaigne avatar :-|
  cocaigne
  • -11
  • +132

  КАпитал, харесват ми последните ви статии.
  Аз се чуствам точно така както описвате, с една дума независим, защото нищо не зависи от мене!
  Това естествено не е истина, защото всичко зависи от малкият човек! Само дето управляващите му повтарят че нищо не зависи от него.
  Големият броблем в българия е, че хората се страхуват. И най-много се страхуват в малкият град. Но малкият град, или село са местата, където трябва да започне демокрацията. Защото в там контрола от хората е много по голям. Но те това не го осъзнават. Те си мислят че промяната ще дойде от града, понеже до сега промяната все от там идва: нови шефове, нови кметове всички от града идват. Хората от малкият град са само наблюдатели, гледащи цирка от страни. Те се страхуват да кажат какво мислят, не защото ги е страх, а защото имат страх от това, което хората ще кажат за тях. Това е дефакто нещото което ги притеснява.
  Протеста е превилегия на големият град, на анонимният град. В едно малко село не можеш да се загубиш в тълпата. Там си на предна линия и трябва да знаеш защо си против, защото ще те попитат. В големият град си част от тълпата.
  Докато битката не стане лична, управляващите няма да загубят. Защото те също се крият зад партиите си, и не поемат лична отговорност. А тази отговорност най лесно се изсква в малките общности. и тука започва дяволският кръг...
  Затова протеста в софия трябва да продължи, докато хората в селата не се събудят.

 • 8
  zaffirov avatar :-|
  Митко Зафиров

  Отлично показва това, от което се опасявахме. Апатия и непукизъм, придружени с очевидно скудоумие като това:
  "През годините Марин Михов от село Ракитница, Старозагорско, е гласувал и "за БСП-то, и за Бойко, и за Волен Сидеров, и за Яне Янев". На последните избори е дал своя глас за НФСБ на собственика на бургаската телевизия СКАТ Валери Симеонов." За жалост гласът на този човек е равен на всички други.

 • 9
  nshopov avatar :-|
  Kobra

  От целата статия разбрах едно. Живеем в една феодална държавица, дето всеки помешчик прави каквото му е угодно. А хората искат да си живеят като по татово време. Ами нема вече.

 • 10
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.
  Данте

  Някои имат сериозни причини да не протестират, както варненци и онзи бизнесмен, пострадал при ГЕРБ, но това не е извинение...
  Каква е гаранцията, че няма да се стигне до Виденово и Берово време - тогава проблемът е системен.. ту биг ту фейл!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал