Защо бе, идиотчета?

"Никога не съм имал илюзия, че съм певец или музикант особен. Аз съм намерил начин да съм свободен човек."

Защо бе, идиотчета?

Един разговор с Ицо Хазарта за свободата, несвободата и тъпотията

Огнян Георгиев
234134 прочитания

"Никога не съм имал илюзия, че съм певец или музикант особен. Аз съм намерил начин да съм свободен човек."

© Надежда Чипева


Ицо Хазарта е свеж. Не принципно, а сега, днес, в момента. Когато слиза от колата си, за да се срещне с "Капитал" за интервю, изглежда свалил видимо доста килограми, движи се и говори доста по-съсредоточено и рязко от например онзи период, когато участваше в злощастния "ВИП Брадър". Изглежда, накратко, като човек, който е преоткрил себе си и има какво да каже, отново. Също така е ядосан. Преди дни концерт на "Ъпсурт" в Македония се е провалил заради един граничен полицай, който е спрял Хазарта и балет "Нова" на границата и е отказал да ги пусне. "Убеден съм, че не става дума за някаква конспирация, просто е некадърност и корупция. Дай да си говорим искрено - става дума за тъпотия", казва той, като допълва, че не иска да създава някакво напрежение със Скопие, защото знае как се интерпретират всички такива изказвания. Иска да се извини на македонските фенове, които не са видели "Ъпсурт" в пълния им състав, тъй като някакъв човек според него е поискал подкуп. "Такива номерца цял живот съм гледал. В страните от Евросъюза вървят напред, защото стъпкват тия, които правят подобни номерца. А тука ги правиме герои."

Тъпотията, която е доста любима дума в речника на Ицо, е виновна според него за много неща и в България. "Нас ни свързват със забавни песнички и не искам да досаждам с философствания, но съм мислил дълго по въпроса. Корупцията ни е от тъпотия, всяко нещо е от тъпотия тука, всеки един проблем български. Ние сме много глупави, няма защо да се лъжем. Наскоро четох "До Чикаго и назад", не знаеш дали да плачеш. Ние сме най-глупавият народ в Европа - който твърди, че колите най-добре се карат с газови уредби и целият свят не знае, който твърди, че най-хубавата ракия и алкохол е домашният и затова всички по селата мрат и селският лекар пише "инфаркт", защото има още трима такива в същия ден."

Хазарта с две думи, е отново във форма. Това е освежаващо, защото преди около десет години четири момчета от хип-хоп група (Ицо Хазарта, Бат Венци, Буч и Шлеви Долния) успяха да поберат в рими живота от първите години на новия век. "Общество, каквото има тук наоколо е конфузно / Гледаме гузно. Рибите за Никулден винаги нещастни / Цял живот са расли, въпреки това са малки", пееха тогава Ъпсурт. Оттогава насам ги налегна мълчание, а особено напоследък има още много за описване.

За протестите и лицемерието

"Ъпсурт" не са издавали албум от 2005 г., а извън участията, самият им фронтмен години наред се изявява единствено по риалити предавания и в подобни интервюта. Сега обаче човекът, който преди време римуваше толкова добре българския живот, отново е в настроение да говори, да обсъжда. Протестите например. "На първия ден се прибрах от турне. Не влизам през телефона често в интернет, затова помислих, че е майтап това назначение. Влязох при Иво Инджев, след това в "Дневник" и видях, че не е. Не знам как се почувствах. Видях, че има група за протестите, и реших да ида сам. Всички бяха много уморени, не исках да ги тормозя. Оказа се, че и други така са направили. Отидох до Партийния дом и видях, че се събират хора. Но мен ме знаят. Аз не искам да ходя да говоря по микрофони, за да не кажат, че си вадя дивиденти. От друга страна, не исках да седя тука, направо щях да полудея", размахва ръце той. Сложил качулка, за да не го познаят, поседял час и половина, видял, че се събират хора. "Имах нужда да съм там. После продължихме с участия. Майка ми и повечето ми приятели ходят."

Фактът, че два месеца тези хора отстояват идеи, за него е огромна крачка напред. А разделението между София и провинция му се вижда толкова смешно, че се ядосва. "Къде да протестират в страната? Във Варна протестират, в Пловдив. На село къде да протестират, кой да го чуе? Тия в София да не са кореняци всички, които протестират. И какво значение има? Нашата държава е две крачки. Разделението между София и другите е като този, който е само до коленете в калта и се смее на другия, който е до гушата в калта. Глупости на търкалета."

Това, че обикаля доста по цялата страна, го е научило на реализъм. Хазарта не мисли, че идеите на протеста се споделят масово. "Но мен все по-ясно ми става, че не е това най-важното. Има огромно количество прости хора, затова сме там. Когато вярваш, че целият свят около тебе може да бъде разбран с вестник за 40 стотинки, тогава ще получиш това, което заслужаваш и свинята ще стане 300 кила. А ти си купувай и за 5 ст. вестник, ако искаш. Но когато си толкова наивен да вярваш, че най-ценното: информацията за това, което става, ще ти бъде дадена за такива стотинки, значи заслужаваш съдбата си", казва човекът, изпял преди време "Нещастник, сėди дóма, чėти "Шок".

Това не е единственото несъответствие между цена и стойност, което дразни рапъра. "Много ме дразни лицемерието, когато говорим всички нещо, а знаем, че има и друго, за което не говорим. Заплатата на един депутат е 2000 лв. (всъщност базовата е 2415, без надбавките за време, комисии и "безотчетни", които я вдигат почти двойно - бел. ред.). Всички знаем, че един барман на морето ги изкарва. Пак стигаме до тъпотията. За да може Волен Сидеров да излезе и да каже "нека депутатите да живеят с минимални заплати" и да му се радват милиони хора, ми значи вие нищо не разбирате. Не минимални, десет пъти по големи трябва да са им заплатите. Защото интелигентен човек няма да се хвърли в тия лайна за 2000 лв. Само мижитурки, които се кланят. Две хиляди лева са много пари, но не за тая работа. За там това е нищо. Затова ще получаваме корумпирани нещастници, на които ще им вдигат зелена и червена химикалка и те ще натискат като кученца."

За свободата, паметта и пиците на парче

Резкият тон крие разочарование. Зад гнева на Хазарта прозира същото онова недоволство, което движи протестите. То не е насочено срещу богатите, бедните, умните или глупавите - то е негодувание от целия начин, по който е конструирано и работи българското общество. "От специалността в НБУ, която учих - "Публична администрация", съм видял, че идеята е да работиш, да работиш, за да стигнеш до там, където да крадеш повече. Аз затова съм станал такъв. Никога не съм имал илюзия, че съм певец или музикант особен. Аз съм намерил начин да съм свободен човек и да не се унижавам по този отвратителен начин. Имах огромен късмет. Защото това убива човека. Това не е живот, бе", ядосва се рапърът.

Има само едно решение за това, смята той - образованието. Според него най-голямата промяна (не реформа, а именно промяна), ще стане, когато някой политик проумее, че оттам трябва да тръгне всичко. "Най-важните хора са учителите и лекарите в едно общество. Тези двете, заедно с полицейската професия формират целия ти живот. А ти се е****ш с тях. Ти не ходиш на преглед да се излекуваш, а да си изкараш медицинско да го покажеш някъде. На училище пращаш децата не за да научат нещо, а за да ти се махнат от главата. А когато искаш да си сложиш плочки, викаш майстор. Сядаш на ракия и салата, разбирате се за пари, започва да работи, после още пари, търсиш го, пък той си остави ръцете. И това е най-нормалното нещо. А учителите, с които детето ти прекарва половината си време, ти ги мачкаш и сме ги натикали долу."

В единственото по-сериозно интервю, което е давал преди това - в e-vestnik миналата година, казва, че бялото в знамето му напомня българската памет. "Не помним", въздъхва той. И дава доказателства. "Намерих "24 часа" от 1997 г., пазя го. Някаква жена от Русе се самозапалила, като си видяла сметката за ток. 97-ма година! Или тия лъжи с вдигането на надбавките. Ей го Станишев - цял живот да лъжеш пенсионерите и всичко, което им даваш, да е едно кило месо за Нова година. Не може ти да се развиваш, като твоят стимул са 10 лева отгоре. Нещата ще се оправят, когато повече хора видят удоволствието да не чакаш на една заплата. Няма да ги забравя ония от ВМЗ "Сопот" - какво очаквате бе, ракети за Варшавския договор ли да произвеждате? 2013 г. седите и викате "дайте ми работа".

От устата на един рапър това може и да звучи доста цинично и надменно, но Ицо Хазарта има с какво да го подкрепи - преди да стане Хазарта, още като Христо Христов, е правил дюнери, разнасял е реклами по пощата, държал е пица на парче в Кърджали. "Утре може да стане така, че пак да се върна на дюнерите. Може да е срамно, ама ще се върна. Мен не ме е пуснал Господ на сцената с микрофона и в дискотеката. Ама никога не съм отишъл да моля така. Каниха ме някакви театрали и кинодейци на протест. Защо бе, идиотчета? Цял живот искате да взимате от кадърните и да давате на некадърните." Всъщност затова и не вярва, че "ще се оправим". Няма такъв термин, казва той, трябва да го изстрадаме.

За Костов и новия албум

Той например го е изстрадал за себе си. "Баща ми фалира по времето на Костов. Наложи се да продадем апартамента на "Позитано" и да отидем в "Надежда". Добре че стана това, та да усетя за какво става въпрос в тоя живот. Но баща ми фалира не заради Костов, заради него си. И аз съм загубил заради себе си. И след това никога не съм търсил вината за моя неуспех в тия хора."

Между другото съжалява, че не е постъпил "мъжки" и не е застанал с групата зад ДСБ и Иван Костов на последните избори. Имал приятели в неговата партия, но тъй като сега смята, че пеенето в политически кампании, което "Ъпсурт" са правили преди, не си заслужава, решил да не го прави. "Може би трябваше да го преглътнем това. Защото с всичките му грешки, Данчовци, Менти, Бисеровци, този човек на фона на всичкия тоя материал, той е светлинни години над тях. Но си затраях, викам си "виж как го мрази цяла България". А защо го мрази? Евгени Дайнов много хубаво го е написал, няма да го повтарям. Защото направи нещо срещу тия хора." "Ъпсурт" все пак пяха за ДСБ, но за нейния представител в Монтана - Росица Рачева, както казва Хазарта - заради лично познанство.

А защо мълчаха толкова дълго? Всъщност това е въпрос колкото към тях, толкова и към останалите хора в България, които сега изведнъж експлозивно се интересуват пак от политика. Защо смислените, важните и дори ироничните гласове изчезнаха за дълго от публичното пространство? За другите не знае, но за своя глас Хазарта не увърта. Лигавщина, казва той честно. "Имахме достатъчно работа и пари. Обикаляхме непрекъснато, живеехме идиотски живот, какъвто се полага. Разделих се със съпругата си, малко по-късно голямата ми дъщеря остана да живее при мен. После баща ми почина. Не ти е до песен. Работата ни не спираше - концерти, партита. Тогава правихме по една песен на година, не знам дали правилно или не."

Но сега правят нов албум, обещава той. Трябва им вдъхновение и време. "От пролетта на миналата година живея по различен начин, подреждам нещата по различен начин, изчиствам си живота. Албумът ни ще бъде това, което трябва." Вдъхновен от ситуацията в страната? Не, отсича Ицо. "Като съм писал "Колега", съм бил на 25, тия хора съм ги гледал по телевизията. В момента половината от тия хора са ми звънели да им пея по кампании... Не са ми вдъхновяващи. Те са отвратителни."

И няколко шамара за Мишо

Не всички явно мислят така. Друг един рапър - Мишо Шамара, се вдъхнови достатъчно, за да застане срещу протестите и да пее на контрапротеста в защита на кабинета. Миналата година, когато прокуратурата беше образувала странно разследване срещу варненеца, Хазарта защити колегата си. Този път си поема дъх. "Много държа да се знае, че ние сме работили заедно, уреждал ни е участия и те са минавали добре и е бил точен до последната стотинка." После добавя: "Това държа да се каже, защото ще кажа и други неща."

Ицо дава за пример едно интервю на Шамара, в което последният обяснявал, че Бойко Борисов му се е обаждал да му отваря дискотеките. "И на мен ми се обаждаше, но аз не съм го викал да отваря нищо. Щом си го викал, щом си станал член на партията му, значи си очаквал нещо. Не си го получил и сега си недоволен", смята Хазарта. Дали самият той подкрепя ГЕРБ? На моменти, от разговора с него, а и от предишни изказвания, може да се остане с такова впечатление. Попитан директно, той отрича. "Вече не мисля, че ГЕРБ са алтернатива. Но така ги нападаха тия хора, че мен зорлем ми станаха симпатични. Тия, дето се опитват да са коректив на ГЕРБ, изключително обиден израз използват - "прост пожарникар". Ревяха, че има цензура, но му викаха така. Исках да питам някой от тях, като си забравиш цигарата и стане пожар - на главния редактор ли ще се обадиш или на пожарната? И като ти спасят живота, ще идеш ли да им кажеш "благодаря ти, прост пожарникар."

Признава, че се е вбесявал от коментари като този за "пържолките" на кучето в Перник, или "дюнерите" покрай арабските терористи. Но "ако се критикува, трябваше конкретни вредни за държавата неща да се критикуват. Например Симеон Дянков как направи такава канска глупост с винопроизводителите, да им монтират измервателни уреди. Те не плащат акциз, а той ги натовари с още разходи."

Но най-звучният шамар за Шамара не е личен, а професионален. Ицо формулира бавно и внимателно думите си, като нещо, което отдавна е обмислял. "Предполагам, че ще го обидят тия думи, но истината е, че едно от нещата, които 15 години правим като "Ъпсурт", е да се борим с поразиите, които той направи на тая музика в България. Това не е музиката на глупаците, на глупавите хора. Тя е музика, която да идва от сърцето на човек и от вдъхновението му. Рими и музика, които измисляш сам, не взета наготово и преведен текст. Ако хората в Щатите размахват тия огромни ланци и тия дрехи, това е, защото е част от тяхната култура. Хип-хопът е пробил в цял свят, защото с него можеш да кажеш истината по готин начин и да създаде тръпка - на омраза, на удоволствие, на любов. Той прави с хората това, което е правил рокенролът. Както Мишо, така и много негови колеги от хип хопа видяха ланците, колите, гащите. Но хип-хопа са песните. Да си създадеш сам една рима и едно звучене, това е шибаният рап."

Ицо Хазарта е свеж. Не принципно, а сега, днес, в момента. Когато слиза от колата си, за да се срещне с "Капитал" за интервю, изглежда свалил видимо доста килограми, движи се и говори доста по-съсредоточено и рязко от например онзи период, когато участваше в злощастния "ВИП Брадър". Изглежда, накратко, като човек, който е преоткрил себе си и има какво да каже, отново. Също така е ядосан. Преди дни концерт на "Ъпсурт" в Македония се е провалил заради един граничен полицай, който е спрял Хазарта и балет "Нова" на границата и е отказал да ги пусне. "Убеден съм, че не става дума за някаква конспирация, просто е некадърност и корупция. Дай да си говорим искрено - става дума за тъпотия", казва той, като допълва, че не иска да създава някакво напрежение със Скопие, защото знае как се интерпретират всички такива изказвания. Иска да се извини на македонските фенове, които не са видели "Ъпсурт" в пълния им състав, тъй като някакъв човек според него е поискал подкуп. "Такива номерца цял живот съм гледал. В страните от Евросъюза вървят напред, защото стъпкват тия, които правят подобни номерца. А тука ги правиме герои."

Тъпотията, която е доста любима дума в речника на Ицо, е виновна според него за много неща и в България. "Нас ни свързват със забавни песнички и не искам да досаждам с философствания, но съм мислил дълго по въпроса. Корупцията ни е от тъпотия, всяко нещо е от тъпотия тука, всеки един проблем български. Ние сме много глупави, няма защо да се лъжем. Наскоро четох "До Чикаго и назад", не знаеш дали да плачеш. Ние сме най-глупавият народ в Европа - който твърди, че колите най-добре се карат с газови уредби и целият свят не знае, който твърди, че най-хубавата ракия и алкохол е домашният и затова всички по селата мрат и селският лекар пише "инфаркт", защото има още трима такива в същия ден."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


139 коментара
 • 1
  kireto avatar :-|
  Кирето
  • -23
  • +1193

  Много истини каза Хазарта.
  Точно, ясно, премерено и най-важното се обосновава.

 • 2
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА
  • -26
  • +975

  Приятно ме изненадва подобна позиция. Ицо право говори, за разлика от Шалвара.

 • 3
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  • -25
  • +845

  Умно момче.

 • 4
  karla_hanneman avatar :-|
  Karla c Україна Hanneman
  • -29
  • +679

  Впечатлена съм!

 • 5
  ms_pain avatar :-|
  ms_pain
  • -18
  • +707

  Много приятно и естествено, разказва за емоционалните криволици на цяло поколение. Тъжно ми е - наистина комунистите се опитват 20 години да хранят некадърните за сметка на кадърните

 • 6
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин
  • -17
  • +625

  Респект Ицо.

 • 7
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ
  • -17
  • +543

  Ицо ++++++++++

  А джуджето, нарекло се Биг Ша вече съм го коментирал.

 • 8
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe
  • -459
  • +42

  " Както Мишо, така и много негови колеги от хип хопа видяха ланците, колите, гащите. "

  Жив човек . Интересен .
  Краят звучи злободневно . По-скоро поръчково , като лъжичката катран ...

  ....Вчера видях човек с татуиран пречупен кръст.
  На китката си ...
  Не ланец , и не гривна . И не беше Мишо .

 • 9
  dunga avatar :-|
  georgi yankov
  • -16
  • +665

  И за жалост казва истина, която рядко се коментира - голяма част от хората в България са тъпи.

 • 10
  the_mad_mellon avatar :-|
  the_mad_mellon
  • -13
  • +415

  Евалата, Ицо!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал