Понякога те се завръщат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Понякога те се завръщат

Жителите на столичния квартал "Лозенец" рядко виждат децата от дома "Св. Иван Рилски"

Понякога те се завръщат

Бивш директор на дом за деца печели конкурс за същото място две години след като се пенсионира, след съмнения за нарушения

Зорница Стоилова, Люба Йорданова
24732 прочитания

Жителите на столичния квартал "Лозенец" рядко виждат децата от дома "Св. Иван Рилски"

© Надежда Чипева


Когато на 24 юни 2003 г. тригодишният Петър* е приет в "Пирогов", вече е късно. Лекарите установяват некроза на дясната ръка и я ампутират, за да спасят живота на детето. Виждат следи от въжета и охлузвания. По-късно ще се разбере, че дежурната сестра е обвила ръката на Петър с терлик и я е завързала за леглото, за да не си бърка в устата. И че вероятно това е било практика дълго време. Според лекарите детето е страдало и от системно недохранване. Петър боледува от детска церебрална парализа. Само дясната му ръка е била подвижна.

Петър тогава живее в дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД ) "Св. Иван Рилски" в квартал "Лозенец" в София. Там е от раждането си. Директор на лечебното заведение от 2001 г. е д-р Маргарита Джурелова. Въпреки случая с Петър тя остава на поста си до 2011 г., когато се пенсионира - няколко месеца след като бебе от дома е прието в "Пирогов" с "опасност за живота" след изгаряне от вряла вода. Детето е заведено в болница три дни след инцидента.

През юли тази година Маргарита Джурелова отново участва в конкурса за директор на ДМСГД  "Св. Иван Рилски". И го печели. Заповедта за назначаването й все още не е подписана от министъра на здравеопазването, но остава неясно с какви аргументи е била избрана за мястото на фона на съмнения в качеството на грижата за децата в дома по време на предишното й ръководство. И защо здравното министерство иска да върне на работа свой бивш служител, пенсиониран преди две години след множество проверки. Всичко това се случва и докато тече работата по процеса на деинституционализация. Според плана от институциите (домовете) първо трябва да бъдат изведени децата с увреждания, както и най-малките. За да се случи той, комуникацията между директорите на домовете, държавните институции и неправителствения сектор трябва да върви гладко и в една посока. Нещо, в което няколко организации обявиха, че се съмняват, ако ДМСГД "Св. Иван Рилски" се управлява отново от д-р Джурелова.

"От началото на процеса по деинституционализация външни хора в ДМСГД "Св. Иван Рилски" не са били допускани, което е в разрез с декларираното от правителството желание за повишаване стандарта на живот на децата, настанени в институции", коментира Росица Букова, изпълнителен директор на фондация "Движение на българските майки", която работи по проект в дома. Тя допълва, че там е липсвал външен контрол по отношение на грижата към децата и не са били изпълнявани препоръки, давани от органите по закрила. Според нея работата се е променила едва когато управлението е било поето от изпълняващата длъжността директор след пенсионирането на д-р Джурелова д-р Валентина Лихарска. Д-р Лихарска е вторият кандидат от общо двама на конкурса за директор през юли.

Служител на дома, пожелал да остане анонимен, потвърждава, че по време на управлението на д-р Джурелова външни хора не са влизали в институцията. Освен това на персонала е било забранено да извеждат на разходка децата с увреждания. По думите на служителя грижата за децата е била сведена до това да се "предадат здрави". Друг източник на "Капитал" от ДМСГД "Св. Иван Рилски" разказва, че условията в дома не са били подходящи за отглеждане на деца, а децата с увреждания не са имали рехабилитатор.

Наблюденията на Българския хезинкски комитет (БХК) също сочат, чe през годините, когато е била директор на детския дом, д-р Джурелова не е показала необходимите знания и умения в специализираната грижа за децата. "Директорът на едно такова заведение трябва да задава тон децата да не се отглеждат по пътя на най-малкото съпротивление, защото е много по-лесно да гледаш телевизия, отколкото да вземеш едно дете на ръце да го гушкаш, да работиш за развиване на умения, да играеш с него, да го изведеш навън", коментира Десислава Симеонова, заместник-председател на БХК. И припомня, че тъй като ДМСГД "Св. Иван Рилски" не е сред пилотните домове за затваряне в региона, скоро всички изоставени новородени ще се насочват към него. В момента в дома живеят около 70 деца, много от които с увреждания.

"Капитал" попита Министерството на здравеопазването с какви мотиви д-р Джурелова е била предпочетена в конкурса и кои са били членовете на конкурсната комисия, но не получихме отговори.

Опасен рецидив

След инцидента с Петър наказания няма. Уволнени са две санитарки и една медицинска сестра, но Софийският районен съд впоследствие ги признава за невиновни. Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) прави проверка, констатира неглижиране на децата с увреждания, издава предписание да се осигури индивидуализирана грижа за тях и препоръчва здравният министър да уволни директора. Д-р Джурелова обжалва предписанието, но Върховният административен съд отхвърля жалбата. В коментар във Facebook след новината за спечеления от д-р Джурелова конкурс бившият зам.-председател на ДАЗД Весела Банова пише: "Нейното назначаване далеч не е само пречка в процеса на деинституционализация. То е деморализиращо от гледна точка спазването на правата на децата в нашата страна и толерантността към тези от тях, които са различни и изискват специални грижи." Пред "Капитал" Банова разказа, че проверката на агенцията тогава е установила, че децата с увреждания се държат сами и за тях не се прави нищо, "защото се смятат за неперспективни".

Наказания няма и след случая с изгореното дете през 2011 г. Според проверка на ДАЗД оттогава инцидентът се е случил на 1 февруари, но бебето е било хоспитализирано на 4-ти. На д-р Джурелова е съставен акт - глоба от 1000 до 2000 лв., за това, че не е уведомила незабавно дирекция "Социално подпомагане", МВР или ДАЗД. Глобата е отменена с решение на Административен съд - София, през 2012 г. "От страна на Министерството на здравеопазването е постановено д-р Джурелова да бъде уволнена", пише в проверката на ДАЗД, но това отново не се случва. Тя излиза в болнични, а след това се пенсионира.

Иницидент с изгаряне на дете от вряла вода се случва и година по-късно. Тогава обаче то е заведено веднага в болница, уведомени са регионалната дирекция за социално подпомагане и кандидат-осиновителите. Проверка намира техническа грешка в абонатната станция и проблемът е отстранен. Защо това не е направено първия път, не е ясно.

Според д-р Джурелова в момента срещу нея се водят "клеветнически кампании". Тя е категорична, че при случая с изгореното дете през 2011 г. е действано "по медицинска целесъобразност", веднага му е осигурена медицинска помощ и е изписано в добро здравословно състояние. По отношение на инцидента с Петър тя обясни за "Капитал", че консултативни звена са издали предписание да му се слага ръкавица, за да не си бърка в устата и да повръща. Обяснението й за некротизирала му ръка е, че детето е спало върху нея. Д-р Джурелова заяви още, че по това време е била в отпуск, но е категорична, че колегите й не са пренебрегвали детето. "Хората са обгрижвали детето, това е доказано, но невинаги резултатът може да е добър при едно такова тежко увредено дете. Не че някой иска да се онeвини, но понякога се случват тези инциденти", коментира д-р Джурелова. И допълва: "Ако не сме се грижили за това дете, то нямаше да е живо."

Около случаите с пострадалите в дома деца в медиите излизат и съмнения за конфликт на интереси на д-р Джурелова. По времето, когато тя е директор на ДМСГД "Св. Иван Рилски", съпругът й, д-р Стоян Александров, е директор на дирекция "Медицински дейности" в Министерството на здравеопазването.

Казусът с конкурса за директор на ДМСГД "Св. Иван Рилски" стига и до обмудсмана Константин Пенчев. Той обясни, че е бил сезиран от неправителствения сектор и е изпратил писма до здравния министър д-р Таня Андреева и до главния прокурор Сотир Цацаров заради случаите с пострадалите деца. "Нашето мнение е, че един конкурс не може да бъде спечелен от човек, който е бил освободен за лоша организация и слаб надзор върху децата, независимо от неговите дипломи и квалификации", коментира Пенчев.

"Фактът, че Министерството на здравеопазването връща едно много компрометирано лице - жена, срещу която има не една и две проверки, е много симптоматичен", смята и Дани Колева, програмен директор в Национална мрежа за децата. Тя е категорична, че срещу новия директор не трябва да няма никакви съмнения за престъпления срещу деца, трябва да показва компетентност, да може да управлява и да отговаря за такъв дом и да е настроен реформаторски. И припомня, че здравното министерство не е приело стандартите за работещите с деца, както например това на образованието, което ги е приложило към характеристиките на учителите.

И това важи не само в случая с ДМСГД "Св. Иван Рилски". Идеята е ръководителите на всички такива институции да имат чисти биографии, да са приети от гражданския сектор и да са готови да отворят за общността забравените в миналото детски домове.

Истинските проблеми в институциите са много отвъд избора на директор. Те са в качеството на грижа и подкрепа за децата, в развитието на техните способности, в недостатъчните бюджети и персонал, в работата за приемна грижа и превенция на изоставянето. Но тези проблеми няма как да бъдат решени от директор, чиято цел е децата просто да бъдат предадени нататък "живи". Защото това означава, че нормалната човешка чувствителност е некротизирала до степен, че ти се повдига дори и ако ръката ти е завързана за леглото. 

*Името е променено

Когато на 24 юни 2003 г. тригодишният Петър* е приет в "Пирогов", вече е късно. Лекарите установяват некроза на дясната ръка и я ампутират, за да спасят живота на детето. Виждат следи от въжета и охлузвания. По-късно ще се разбере, че дежурната сестра е обвила ръката на Петър с терлик и я е завързала за леглото, за да не си бърка в устата. И че вероятно това е било практика дълго време. Според лекарите детето е страдало и от системно недохранване. Петър боледува от детска церебрална парализа. Само дясната му ръка е била подвижна.

Петър тогава живее в дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД ) "Св. Иван Рилски" в квартал "Лозенец" в София. Там е от раждането си. Директор на лечебното заведение от 2001 г. е д-р Маргарита Джурелова. Въпреки случая с Петър тя остава на поста си до 2011 г., когато се пенсионира - няколко месеца след като бебе от дома е прието в "Пирогов" с "опасност за живота" след изгаряне от вряла вода. Детето е заведено в болница три дни след инцидента.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  m37_unseen avatar :-|
  M37_Unseen

  За съжаление това е често практика.

 • Free person

  Държавата е мащеха за тези деца,а директорите,почти без изключение,гледат на тях като на "човешки материал",а не като на деца и човеци!
  Трябват радикални мерки,а не работа на парче за удобни на комунистите кадри!
  ОСТАВКА!

 • 3
  izabell avatar :-|
  izabell

  В такива домове трябва да има разведряване,отваряне на вратите за други деца и посещения.Например от студенти/по педагогика,психология дори и литература/

 • 4
  dekster avatar :-(
  КЛЮЧАРЪ

  А може би на входа на БГ институции с такъв персонал трябва да пишат "Arbeit macht frei" ?!? Излиза, че не само не се раздават наказания и затвор, но държавната адмнистрация дори закриля подобни ценни кадри.

 • Terry bear

  Нямам думи. За пореден път, комунистите доказват, че за тях човешкият живот не струва нищо. Важно е, в отчета да са реализирани икономии и петилтката да е изпълнена за три години.

  Ама иначе, има нов закон за закрила на детето, а? Децата на протестиращите са трън в очите на ДАЗД, а за децата в домовете и гаврата, която се извършва с тях, ДЗАД излиза с предписание и не предприема нищо повече! Що за наглост и дваен стандарт!
  Госпожо Министър - О С Т А В К А!

 • 6
  maina100 avatar :-|
 • 7
  blaueaugen avatar :-|
  blaueaugen

  "Ако не сме се грижили за това дете, то нямаше да е живо."
  Много високи критерии за грижа има госпожата.
  Чувствам срам и вина, че две десетилетия след 10 ноември още имаме сталински ценности.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK