Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 6 сеп 2013, 17:55, 15305 прочитания

Гледаме ви

"Протестна мрежа" иска да съхрани енергията на протеста за постоянен контрол на властта. Която и да е тя

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Осемдесет и четири дни гражданска упоритост срещу 99 дни власт-на-всяка-цена. Равносметката се преглъща бързо и отрезвяващо като първата чаша сутрешно кафе на площад "Народно събрание". Сравнението може да ви се стори странно, но в деня на "Голямото посрещане" на депутатите след ваканцията настроението на протеста е като на първия учебния ден. Червен килим. Букети от магарешки бодили. Всички са с тен и изглеждат някак пораснали. Спонтанният гняв по лицата, който събра хората на 14 юни, е само сянка. На негово място се е настанила една особена категоричност. Увереността, която идва, когато знаеш, че си намерил съмишленици. И споделеният опит от живеенето в извънредна ситуация.

Това, с което и управляващите вече са наясно (но няма да ги чуете да казват), е, че този протест няма да утихне, да се самоизяде, обезсмисли, умори. Разбраха го през август. Тогава за тяхна изненада, вместо да се разпръсне към морето, той се трансформира в постоянна гражданска опозиция, която за разлика от тази в парламента отказва да влиза в договорки и да имитира дейност само за пред камерите и микрофоните. Нарече се "Протестна мрежа" заради начина, по който възникна и работи. Като обединение на множество по-малки групи от колеги, приятели, познати, свързани помежду си онлайн или офлайн чрез други колеги, приятели, познати... Всяка от групите е била и е център на активност на протеста със собствени акции, инициативи, реакции на случващото се. В рамките на Мрежата те вече действат в синхрон, споделят ресурси, помагат си. Често спорят и се карат дори. Но има няколко важни неща, върху които са си стиснали ръцете и те не се подлагат на съмнение. Първо, че изборът между по-голямото или по-малкото зло, между олигархията на едните или олигархията на другите, не съществува. Второ, че тази матрица на научена безпомощност може да бъде счупена. И трето, че краткият път дотам е: Оставка. Нови избори.   


Подгънали сме крак на стълбите зад опашката на Коня с една малка част представители на "Протестната мрежа" на фона на обичайния саундтрак от тъпани, вувузели и скандирания. Няма да ги наричаме говорители, защото това противоречи на принципите й. Всеки от тях е член на различна група в границите на големия протест. Запознали са се един с друг покрай него. Много държат на независимостта на личното си мнение, но същевременно са и единодушни и последователни в обясненията си що е то "Протестна мрежа".  

Обединяваща форма, която надскача различните политическите пристрастия и идеологически убеждения в рамките на протеста. Среда, която помага на гражданите да се организират, за да упражняват контрол върху властта. Средство за тяхната целенасочена реакция, когато има нарушаване на правилата. Постоянен контрапункт и коректив на властта, която и да е тя. 

Николай Стайков, който е координатор на антиправителствената информационна служба "NOрешарски", една от активните групи в Мрежата, обяснява: "Има абсолютен консенсус в "Протестна мрежа", че тя трябва да остане неполитическа, гражданска структура от хоризонтален тип. Точка. Няма началници, съвети, комитети. Второто, за което има консенсус, е, че трябва да има оставка и избори веднага. Третото е, че не се преговаря с това правителство под никаква форма." В по-широк контекст, допълва Димо Господинов, който е юрист по професия и съответно част от юридическия екип на Мрежата, ги обединява и разбирането, че оставката е само първата стъпка към реформиране на системата и премахване на олигархичния модел на управление. Как работи

Според Facebook страницата на "Протестна мрежа" групите основатели са 18 на брой. Сред тях са авторите на ефектните арт акции на протеста, създателите на  #ДАНСwithme, правещите кафе пред парламента, строителите на Берлинската стена пред немското посолство, хората от палатковия лагер на Народното събрание, антиправителствената информационна служба, издаващите вестник на протеста, хора от февруарските протести и още, и още. Самите членове се затрудняват да посочат общия брой на групите. "Десетки са", казва Иво Божков, който се грижи за комуникацията на протеста, прави видеостриймингите, а отскоро и радиоемисия. "Тъкмо този хаос гарантира неподкупността на Мрежата." 

Креативният хаос е в генезиса на Мрежата. Първите наченки на идеята за обединение на усилията се появяват на по бира след протеста. Оттогава комуникацията не спира и онлайн, и офлайн. Но няма строга организация. Всичко се решава в движение. Така се изчистват формата, принципите на работа, правилата. "Най-висшата степен на организация, която съм виждал досега, е да се седне на две маси по две различни теми. Има хора, които са по-опитни в модерирането, и те поемат инициативата", разказва Николай Стайков. И уточнява: "Отделните групи продължават да си имат собствени инициативи. Идеята е важните неща да минават през "Протестната мрежа"." 

За важните решения, като например декларацията на Мрежата преди "Голямото посрещане", се грижи една координационна група, в която има по един представител от всяка по-малка група. "Това е нещо като изпълнителната власт", обяснява Димо Господинов, който е един от мислилите върху формата. "Законодателната власт са всички хора в мрежата, а в координационната група са действащите, активните представители на самите групи, които координират помежду си изпълнението на решенията. Но всичко се обсъжда в големия парламент "Протестна мрежа"."

Това, разбира се, съвсем не означава, че няма спорове и кавги по различните проблеми. Но за Самуил Петканов, когото познавате като създател на сайта за политическа сатира "Не!Новините", по-важното е способността на Мрежата да се самокоригира. "Свикнахме да има противоречия и различия, но когато двама души се карат, все се намира медиатор, който да предложи трети вариант и да ги помири. "Протестната мрежа" е толкова голяма, че няма как да се разцепи на две фракции. Няма лобита или кръгове на влияние."

Мрежата и лидерството

На първата пресконференция, на която "Протестна мрежа" обяви съществуването си, от името й говориха седем души. На втората говориха други седем, само един от тях беше се изявил вече. Макар и леко объркващо за медиите, това беше съзнателно търсен ефект. Един от основаващите принципи на Мрежата е, че тя няма лидер в единствено или в множествено число. Има около 20 души, които се сменят в медиите и разказват зад какво застава Мрежата. Но отвъд рамките й те отстояват своите индивидуални позиции, които могат и да си противоречат.

За Николай Стайков чрез "Протестната мрежа" в България наблюдаваме приложението на два глобални феномена. Единият е революцията без лидери в смисъла, който й придава бившият британски дипломат Kaрн Рос в едноименната си книга - как обикновени хора могат да работят за политическа промяна и да влияят на властовите процеси. Вторият е гражданинът freelance политик. Както го описва експертът по публични политики към Института за икономически и политически анализи и прогнози Brain Workshop Institute Христиан Даскалов, това е "гражданин, който се интересува от политическия живот на своята общност и предпочита да работи за осъществяването на онези конкретни политики, които подкрепя и смята за значими, както и да промотира ценностите, свързани с тях, без непременно да се идентифицира с определена политическа партия. Така той остава формално извън традиционната политическа система, създавайки паралелна такава, в която да търси и намира изява".

Това обаче не означава, че в границите на "Протестна мрежа" няма хора с лидерски качества, които биха търсили приложението им в политиката. Засега обаче казват, че този въпрос все още не стои на дневен ред. "Има хора, които могат да бъдат лидери, дали го знаят или не е отделен въпрос", казва Радина Ралчева, която е PR професионалист и участва в няколко групи в "Протестната мрежа". Според нея на етапа хората са отдадени на общата цел - свалянето на правителството "Орешарски",  и не мислят за личната си реализация. Освен това, каза тя, общото отблъскване от политиката не ги е подминало. Опасяват се, че влязат ли в политиката, трябва да направят компромиси, които не са по силите и ценностите им. "Сигурно има хора с политически амбиции в Мрежата, но не мисля, че те ще ги реализират чрез "Протестната мрежа", добавя и Иво Божков.

Мрежата и партиите

Този въпрос е важен и защото последното проучване на обществените нагласи на "Алфа рисърч" показа, че ако се появи партия на протеста, тя би увлякла около 10% от колебаещия се вот. За сравнение - Реформаторският блок събира 7.6% подкрепа на етапа. В същото време изследването отчете и ръст на обществената подкрепа за протестите. Не случайно ден-два след публикуването на социологията ГЕРБ, Реформаторският блок и РЗС обявиха публично, че подкрепят протестите срещу кабинета, и призоваха симпатизантите си да се включат в "Голямото посрещане" на 4 септември. Освен това от месеци в интервютата на политиците вървят декларации за включване на обикновени граждани в листите при нови избори. 

Хората в "Протестната мрежа" обаче са много категорични в отношението си към партиите. "Мрежата може да бъде подкрепяна от всякакви политически, обществени и браншови организации, но тя не подкрепя никого. Запазва гражданския си формат", обобщава Радина Ралчева. "Протестната мрежа" е създадена главно за действия в рамките на протеста, не за политически трамплин на някого или за патерица на някоя партия", добавя и Самуил Петканов. 

Наясно са обаче, че макар и важна за оставката на кабинета, политическата подкрепа за протеста е нож с две остриета. Реакциите им към декларираната от ГЕРБ поддръжка варират от това, че ги е поставила в неловко положение, до това, че я намират за обидна. Защото, както припомнят те, "Протестна мрежа" изразява позиция срещу олигархичното управление като такова, което не изключва правителството на Бойко Борисов. Напротив. "Има и хора, които се чувстват отблъснати, защото ГЕРБ подкрепи протеста. Но затова принципите остават ясни - без партийни знамена и лозунги и обединение само върху целите и ценностите на протеста", казва Николай Стайков. 

Мрежата след оставката  

В Мрежата са категорични и за още нещо. Че тя няма да се обезсмисли като форма и съдържание, когато правителството на Орешарски подаде оставка. Натрупали опит в протестите, те държат да запазят контакта помежду си и да използват този капацитет и когато обществената ситуация се нормализира. Доброто им желание е "Протестната мрежа" да действа като постоянна гражданска опозиция, която следи внимателно политическия живот и се активизира, когато забележи нередност. Както отбелязва Иво Божков, първите стъпки на следващото правителство ще определят и реакцията на Мрежата: "Независимо кой се промъкне във властови позиции на следващите избори, ако той възпроизвежда модела, срещу който сега протестираме, хората пак ще се активизират масово. Процесът на елиминиране на тези хора вече е започнал." 

Всъщност вариантите за бъдещето на Мрежата са такива, каквито са и мненията на хората в нея - оцветени са различно според възгледите и мотивацията на всеки. Също толкова шарени са и очакванията към нея и ролята, която ще изпълнява. Появата й със сигурност е добра новина, но не можем да я натоварим със задачата да посочи изхода от кризата. И да освободим професионалните политици от тази отговорност. Защото, както отбелязва Димо Господинов: "Не е работа на гражданския протест да предлага политически решения. Ние даваме около 60 млн. лева за демокрация на година чрез субсидиите на политическите партии и да сме поставени в положение ние да предлагаме политически решения е най-малкото нагло. Все едно да ви кажа, че някоя статия във вестника не е хубава, и вие да ми отговорите - ами, напиши я ти."
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

И адвокати за всички! 1 И адвокати за всички!

Американският адвокат Фред Рууни, наречен "Бащата на правните инкубатори", и неговият принос в обучението на юристи за социални каузи

17 яну 2020, 14747 прочитания

Чешкият акционер в Le Monde не гарантира независима журналистика 1 Чешкият акционер в Le Monde не гарантира независима журналистика

Доверието между ръководство и редактори във френския вестник все повече намалява

22 сеп 2019, 3062 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Общество" Затваряне
Фестивалът "Изток в парка" запознава столичани с древните и многолики култури на Азия

На 7 септември между 16 и 20 ч. жителите и гостите на София ще се потопят в древните и многолики култури на Азия на Лятната сцена в Борисовата градина

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Чиновници в излишък

Държавната служба е желана заради сигурността по време на криза и гарантираната заплата

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Кино: "Едно последно парти"

Антиромантична комедия за щастливото време в Ню Йорк

Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10