Гледаме ви
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Гледаме ви

Николай Стайков, Радина Ралчева, Самуил Петканов (от ляво на дясно) са само малка част от представителите на "Протестна мрежа". Всеки от тях идва от различна по-малка група. Запознават се на протеста.

Гледаме ви

"Протестна мрежа" иска да съхрани енергията на протеста за постоянен контрол на властта. Която и да е тя

Зорница Стоилова
15629 прочитания

Николай Стайков, Радина Ралчева, Самуил Петканов (от ляво на дясно) са само малка част от представителите на "Протестна мрежа". Всеки от тях идва от различна по-малка група. Запознават се на протеста.

© Велко Ангелов


Осемдесет и четири дни гражданска упоритост срещу 99 дни власт-на-всяка-цена. Равносметката се преглъща бързо и отрезвяващо като първата чаша сутрешно кафе на площад "Народно събрание". Сравнението може да ви се стори странно, но в деня на "Голямото посрещане" на депутатите след ваканцията настроението на протеста е като на първия учебния ден. Червен килим. Букети от магарешки бодили. Всички са с тен и изглеждат някак пораснали. Спонтанният гняв по лицата, който събра хората на 14 юни, е само сянка. На негово място се е настанила една особена категоричност. Увереността, която идва, когато знаеш, че си намерил съмишленици. И споделеният опит от живеенето в извънредна ситуация.

Това, с което и управляващите вече са наясно (но няма да ги чуете да казват), е, че този протест няма да утихне, да се самоизяде, обезсмисли, умори. Разбраха го през август. Тогава за тяхна изненада, вместо да се разпръсне към морето, той се трансформира в постоянна гражданска опозиция, която за разлика от тази в парламента отказва да влиза в договорки и да имитира дейност само за пред камерите и микрофоните. Нарече се "Протестна мрежа" заради начина, по който възникна и работи. Като обединение на множество по-малки групи от колеги, приятели, познати, свързани помежду си онлайн или офлайн чрез други колеги, приятели, познати... Всяка от групите е била и е център на активност на протеста със собствени акции, инициативи, реакции на случващото се. В рамките на Мрежата те вече действат в синхрон, споделят ресурси, помагат си. Често спорят и се карат дори. Но има няколко важни неща, върху които са си стиснали ръцете и те не се подлагат на съмнение. Първо, че изборът между по-голямото или по-малкото зло, между олигархията на едните или олигархията на другите, не съществува. Второ, че тази матрица на научена безпомощност може да бъде счупена. И трето, че краткият път дотам е: Оставка. Нови избори.   

Подгънали сме крак на стълбите зад опашката на Коня с една малка част представители на "Протестната мрежа" на фона на обичайния саундтрак от тъпани, вувузели и скандирания. Няма да ги наричаме говорители, защото това противоречи на принципите й. Всеки от тях е член на различна група в границите на големия протест. Запознали са се един с друг покрай него. Много държат на независимостта на личното си мнение, но същевременно са и единодушни и последователни в обясненията си що е то "Протестна мрежа".  

Обединяваща форма, която надскача различните политическите пристрастия и идеологически убеждения в рамките на протеста. Среда, която помага на гражданите да се организират, за да упражняват контрол върху властта. Средство за тяхната целенасочена реакция, когато има нарушаване на правилата. Постоянен контрапункт и коректив на властта, която и да е тя. 

Николай Стайков, който е координатор на антиправителствената информационна служба "NOрешарски", една от активните групи в Мрежата, обяснява: "Има абсолютен консенсус в "Протестна мрежа", че тя трябва да остане неполитическа, гражданска структура от хоризонтален тип. Точка. Няма началници, съвети, комитети. Второто, за което има консенсус, е, че трябва да има оставка и избори веднага. Третото е, че не се преговаря с това правителство под никаква форма." В по-широк контекст, допълва Димо Господинов, който е юрист по професия и съответно част от юридическия екип на Мрежата, ги обединява и разбирането, че оставката е само първата стъпка към реформиране на системата и премахване на олигархичния модел на управление. 

Как работи

Според Facebook страницата на "Протестна мрежа" групите основатели са 18 на брой. Сред тях са авторите на ефектните арт акции на протеста, създателите на  #ДАНСwithme, правещите кафе пред парламента, строителите на Берлинската стена пред немското посолство, хората от палатковия лагер на Народното събрание, антиправителствената информационна служба, издаващите вестник на протеста, хора от февруарските протести и още, и още. Самите членове се затрудняват да посочат общия брой на групите. "Десетки са", казва Иво Божков, който се грижи за комуникацията на протеста, прави видеостриймингите, а отскоро и радиоемисия. "Тъкмо този хаос гарантира неподкупността на Мрежата." 

Креативният хаос е в генезиса на Мрежата. Първите наченки на идеята за обединение на усилията се появяват на по бира след протеста. Оттогава комуникацията не спира и онлайн, и офлайн. Но няма строга организация. Всичко се решава в движение. Така се изчистват формата, принципите на работа, правилата. "Най-висшата степен на организация, която съм виждал досега, е да се седне на две маси по две различни теми. Има хора, които са по-опитни в модерирането, и те поемат инициативата", разказва Николай Стайков. И уточнява: "Отделните групи продължават да си имат собствени инициативи. Идеята е важните неща да минават през "Протестната мрежа"." 

За важните решения, като например декларацията на Мрежата преди "Голямото посрещане", се грижи една координационна група, в която има по един представител от всяка по-малка група. "Това е нещо като изпълнителната власт", обяснява Димо Господинов, който е един от мислилите върху формата. "Законодателната власт са всички хора в мрежата, а в координационната група са действащите, активните представители на самите групи, които координират помежду си изпълнението на решенията. Но всичко се обсъжда в големия парламент "Протестна мрежа"."

Това, разбира се, съвсем не означава, че няма спорове и кавги по различните проблеми. Но за Самуил Петканов, когото познавате като създател на сайта за политическа сатира "Не!Новините", по-важното е способността на Мрежата да се самокоригира. "Свикнахме да има противоречия и различия, но когато двама души се карат, все се намира медиатор, който да предложи трети вариант и да ги помири. "Протестната мрежа" е толкова голяма, че няма как да се разцепи на две фракции. Няма лобита или кръгове на влияние."

Мрежата и лидерството

На първата пресконференция, на която "Протестна мрежа" обяви съществуването си, от името й говориха седем души. На втората говориха други седем, само един от тях беше се изявил вече. Макар и леко объркващо за медиите, това беше съзнателно търсен ефект. Един от основаващите принципи на Мрежата е, че тя няма лидер в единствено или в множествено число. Има около 20 души, които се сменят в медиите и разказват зад какво застава Мрежата. Но отвъд рамките й те отстояват своите индивидуални позиции, които могат и да си противоречат.

За Николай Стайков чрез "Протестната мрежа" в България наблюдаваме приложението на два глобални феномена. Единият е революцията без лидери в смисъла, който й придава бившият британски дипломат Kaрн Рос в едноименната си книга - как обикновени хора могат да работят за политическа промяна и да влияят на властовите процеси. Вторият е гражданинът freelance политик. Както го описва експертът по публични политики към Института за икономически и политически анализи и прогнози Brain Workshop Institute Христиан Даскалов, това е "гражданин, който се интересува от политическия живот на своята общност и предпочита да работи за осъществяването на онези конкретни политики, които подкрепя и смята за значими, както и да промотира ценностите, свързани с тях, без непременно да се идентифицира с определена политическа партия. Така той остава формално извън традиционната политическа система, създавайки паралелна такава, в която да търси и намира изява".

Това обаче не означава, че в границите на "Протестна мрежа" няма хора с лидерски качества, които биха търсили приложението им в политиката. Засега обаче казват, че този въпрос все още не стои на дневен ред. "Има хора, които могат да бъдат лидери, дали го знаят или не е отделен въпрос", казва Радина Ралчева, която е PR професионалист и участва в няколко групи в "Протестната мрежа". Според нея на етапа хората са отдадени на общата цел - свалянето на правителството "Орешарски",  и не мислят за личната си реализация. Освен това, каза тя, общото отблъскване от политиката не ги е подминало. Опасяват се, че влязат ли в политиката, трябва да направят компромиси, които не са по силите и ценностите им. "Сигурно има хора с политически амбиции в Мрежата, но не мисля, че те ще ги реализират чрез "Протестната мрежа", добавя и Иво Божков.

Мрежата и партиите

Този въпрос е важен и защото последното проучване на обществените нагласи на "Алфа рисърч" показа, че ако се появи партия на протеста, тя би увлякла около 10% от колебаещия се вот. За сравнение - Реформаторският блок събира 7.6% подкрепа на етапа. В същото време изследването отчете и ръст на обществената подкрепа за протестите. Не случайно ден-два след публикуването на социологията ГЕРБ, Реформаторският блок и РЗС обявиха публично, че подкрепят протестите срещу кабинета, и призоваха симпатизантите си да се включат в "Голямото посрещане" на 4 септември. Освен това от месеци в интервютата на политиците вървят декларации за включване на обикновени граждани в листите при нови избори. 

Хората в "Протестната мрежа" обаче са много категорични в отношението си към партиите. "Мрежата може да бъде подкрепяна от всякакви политически, обществени и браншови организации, но тя не подкрепя никого. Запазва гражданския си формат", обобщава Радина Ралчева. "Протестната мрежа" е създадена главно за действия в рамките на протеста, не за политически трамплин на някого или за патерица на някоя партия", добавя и Самуил Петканов. 

Наясно са обаче, че макар и важна за оставката на кабинета, политическата подкрепа за протеста е нож с две остриета. Реакциите им към декларираната от ГЕРБ поддръжка варират от това, че ги е поставила в неловко положение, до това, че я намират за обидна. Защото, както припомнят те, "Протестна мрежа" изразява позиция срещу олигархичното управление като такова, което не изключва правителството на Бойко Борисов. Напротив. "Има и хора, които се чувстват отблъснати, защото ГЕРБ подкрепи протеста. Но затова принципите остават ясни - без партийни знамена и лозунги и обединение само върху целите и ценностите на протеста", казва Николай Стайков. 

Мрежата след оставката  

В Мрежата са категорични и за още нещо. Че тя няма да се обезсмисли като форма и съдържание, когато правителството на Орешарски подаде оставка. Натрупали опит в протестите, те държат да запазят контакта помежду си и да използват този капацитет и когато обществената ситуация се нормализира. Доброто им желание е "Протестната мрежа" да действа като постоянна гражданска опозиция, която следи внимателно политическия живот и се активизира, когато забележи нередност. Както отбелязва Иво Божков, първите стъпки на следващото правителство ще определят и реакцията на Мрежата: "Независимо кой се промъкне във властови позиции на следващите избори, ако той възпроизвежда модела, срещу който сега протестираме, хората пак ще се активизират масово. Процесът на елиминиране на тези хора вече е започнал." 

Всъщност вариантите за бъдещето на Мрежата са такива, каквито са и мненията на хората в нея - оцветени са различно според възгледите и мотивацията на всеки. Също толкова шарени са и очакванията към нея и ролята, която ще изпълнява. Появата й със сигурност е добра новина, но не можем да я натоварим със задачата да посочи изхода от кризата. И да освободим професионалните политици от тази отговорност. Защото, както отбелязва Димо Господинов: "Не е работа на гражданския протест да предлага политически решения. Ние даваме около 60 млн. лева за демокрация на година чрез субсидиите на политическите партии и да сме поставени в положение ние да предлагаме политически решения е най-малкото нагло. Все едно да ви кажа, че някоя статия във вестника не е хубава, и вие да ми отговорите - ами, напиши я ти."

Осемдесет и четири дни гражданска упоритост срещу 99 дни власт-на-всяка-цена. Равносметката се преглъща бързо и отрезвяващо като първата чаша сутрешно кафе на площад "Народно събрание". Сравнението може да ви се стори странно, но в деня на "Голямото посрещане" на депутатите след ваканцията настроението на протеста е като на първия учебния ден. Червен килим. Букети от магарешки бодили. Всички са с тен и изглеждат някак пораснали. Спонтанният гняв по лицата, който събра хората на 14 юни, е само сянка. На негово място се е настанила една особена категоричност. Увереността, която идва, когато знаеш, че си намерил съмишленици. И споделеният опит от живеенето в извънредна ситуация.

Това, с което и управляващите вече са наясно (но няма да ги чуете да казват), е, че този протест няма да утихне, да се самоизяде, обезсмисли, умори. Разбраха го през август. Тогава за тяхна изненада, вместо да се разпръсне към морето, той се трансформира в постоянна гражданска опозиция, която за разлика от тази в парламента отказва да влиза в договорки и да имитира дейност само за пред камерите и микрофоните. Нарече се "Протестна мрежа" заради начина, по който възникна и работи. Като обединение на множество по-малки групи от колеги, приятели, познати, свързани помежду си онлайн или офлайн чрез други колеги, приятели, познати... Всяка от групите е била и е център на активност на протеста със собствени акции, инициативи, реакции на случващото се. В рамките на Мрежата те вече действат в синхрон, споделят ресурси, помагат си. Често спорят и се карат дори. Но има няколко важни неща, върху които са си стиснали ръцете и те не се подлагат на съмнение. Първо, че изборът между по-голямото или по-малкото зло, между олигархията на едните или олигархията на другите, не съществува. Второ, че тази матрица на научена безпомощност може да бъде счупена. И трето, че краткият път дотам е: Оставка. Нови избори.   


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  sulio_parvi avatar :-|
  sulio_parvi
  • -107
  • +22

  От двете откровенно рекламни статии за тази "Протестна мрежа" , а всъщност маскирани седерасти-соросоиди, както и кариеристи тип Жюстин Томс, си правя извода, че това е проект на кръга Капитал. Ако случайно някому това още не е известно.
  АКо не искате да ви обвиняват в това -напишете и за други участници в протеста,пък и в контрапротеста. Ако напишете "Ние решаваме спрямо редакционната политика за кого и какво да пишем", то тогава работата е ясна и моята по горна теза се потвърждава..

 • 2
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Протестната мрежа е прекрасна идея! Скандинавски / исландски тип граждански контрол. Жалко, че много малко хора я оценяват. Пожелавам им успех и да не се предават лесно.

 • 3
  darcas avatar :-|
  Darcas

  Нищо демократично и хоризонтално няма в тази мрежа - всичко се спуска от една затворена скрита група. Мрежата не направи абсолютно нищо, за да се осъществи блокада на 04.09. Това не е протест - това е проект

 • marystaneva

  НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ПРОВОКАЦИИ, НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ!!!
  "СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!"

  Протестите не бяха ли за свалянето на сегашното управление?!
  Защо тогава гражданите да се отказват само защото на протестите има и симпатизиращи на ГЕРБ? Герберите в момента искат същото, каквото и останалите протестиращи - оставка на сегашното правителство, разпускане на парламента и предсрочни избори. Никой не може да знае кой ще спечели изборите и кой ще управлява след това. Не се опитвайте да ни внушавате, че свалянето на сегашните означава непременно връщането на ГЕРБ. Но е кристално ясно, че само ако сме единни и продължим с протестите, имаме някакъв шанс да свалим сегашните. Откажем ли се, откажете ли се - независимо поради какви причини - те остават. Нима предпочитате тях??? Хубаво си помислете на какво обричаме страната си, ако тези останат на власт.

  Неотдавна и Огнян Минчев призова:
  "Обръщам се към всички съграждани с демократични убеждения с призив. Спрете да спорите за това кой е виновен. Ще имаме достатъчно време да се разделим отново в интерпретациите си за това кой е виновен и за какво... Днес мафията триумфално влезе начело на държавата. ОТИВА СИ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА! Ако не предотвратим ТОВА, тогава кой е ляв, десен, горен или долен няма да има НИКАКВО значение... Виждам как клакьорите и платените оперативни работници на мафията шестват из форумите и поставят само ТОЗИ въпрос: КОЙ Е ВИНОВЕН... Повтарям - днес имаме нужда от подкрепата на ВСЕКИ, който иска българската държава да продължи да съществува. Всичко останало е въпрос на утрешния ден - и то само ако успеем да си свършим работата ДНЕС!"

  Александър Йорданов също каза:
  "...Засега единствените на които от БСП и ДПС не искат да предадат „щафетата“ на властта е партията ГЕРБ. Но пък част от протестиращите категорично не приемат ГЕРБ като опозиция. И така косвено наливат вода в мелницата на БСП.
  Ако бяхме нормална страна и съществуваше демократична култура, още днес партиите, които се определят като опозиция на сегашното правителство биха седнали и подписали обща декларация за оставката на правителството. Те биха упълномощили парламентарната опозиция ГЕРБ да внесе в парламента искане за оставка на правителството. Биха призовали не поотделно, а заедно, гражданите към единство и обединение, без политически разделения, за постигането на главната политическа цел – оставката на правителството. Биха гарантирали с подписите на своите лидери, че след нови избори, независимо как ще се явяват на тях днешните опозиционни партии, в бъдещия парламент те няма да допуснат ново правителство на БСП и няма да станат „задкулисно“ част от мераците на „другарите“ за „национално съгласие“, а ще реализират волята на протестиращите граждани - за честно, прозрачно, принципно управление. Но така биха постъпили в нормалните държави. Как ще бъде у нас ли? По балкански – юнашко перчене, блъскане и ръгане, с много пара в свирката, с използване на гражданския протест за легитимиране на партийно опозиционно поведение. И с политическа мъгла. Българска есенна политическа мъгла..."

  И не са само Александър Йорданов и Огнян Минчев. Едвин Сугарев, Евгений Михайлов, Христо Бойчев, Калин Янакиев... Един куп интелектуалци - почтени, разумни, доказани демократи призоваха за същото - за всеобщо обединение в името на свалянето на комунистите от власт. Наистина ли няма кой да чуе гласа на разума? Нима високомерието и омразата могат да ни заслепят до такава степен, че да предпочетем сегашното управление? За Бога... Не е възможно в България да са се свършили нормално мислещите хора. Ако греша, значи ще се върнем четвърт век назад... Жалко за нас, жалко и за България...

 • 5
  ckrivko avatar :-|
  ckrivko

  До sulio_parvi :

  Моля, дефинирайте седерасти-сорсоиди.

  И с какво кръга БСП- ДПС- АТАКА ( и ГЕРБ уж опозицията) са по - добри от кръга Капитал ?

 • 6
  ttrree avatar :-|
  ttrree

  Колко патетично! Граждански контрол, права, тинтири-минтири. А всъщност "Протестната мрежа" е просто проект, зад който стои ГЕРБ, които пък бяха създадени от ХДС и Меркел, за да обслужват немските интереси в България. Така че не е загадка откъде ви идват парите и самочувствието, че ще си върнете властта. От другата страна обаче е БСП на Станишев, зад който стои Русия. Когато Путин и Меркел се разберат относно България, тогава ще стане ясна съдбата на правителството и на протестите.

 • 7
  ckrivko avatar :-|
  ckrivko

  ttrree:

  Убедеността Ви с която казвате всичко това говори, че отдавна се занимавате с политика и сте врял и кипял. Може би си пиете кафето с Меркел и Путин?
  Дали пък и не разбирате също толкова убедено от футбол, за да ни кажете как ще завърши днеска срещата между Италия- България?

  Писнало ми е от хора които с лека ръка ръсят лекомислени мнения...

 • 8
  bestbuy avatar :-(
  За да останат ХОРА в България.

  За съжаление - само ги гледаме...

  А те си уволняват, крадат и наглеят все повече и повече..

 • 9
  ivan_lozev avatar :-|
  ivan_lozev

  Протестна мрежа е едно много хубаво начинание. Ясно е, че посланието към тройната е ОСТАВКА!, а какво е посланието към Герб, който е нареден в уравнението "Герб=БСП=ДПС=Атака=Мафия"?

 • 10
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  Много добре казано! Ние даваме десетки милиони за партии и издръжката на депутатите, тяхна работа е да намерят приемливи решения. Не на протестиращите.

  Ние искаме:
  ОСТАВКА !

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK