Проект: нашият град

Клуб "Капитал" събра архитекти, които обсъдиха проблемите на София

Арх. Иво Пантелеев, арх. Ивайло Петков и арх. Петър Диков (отляво надясно) по време на дискусията
Арх. Иво Пантелеев, арх. Ивайло Петков и арх. Петър Диков (отляво надясно) по време на дискусията    ©  Велко Ангелов
Арх. Иво Пантелеев, арх. Ивайло Петков и арх. Петър Диков (отляво надясно) по време на дискусията
Арх. Иво Пантелеев, арх. Ивайло Петков и арх. Петър Диков (отляво надясно) по време на дискусията    ©  Велко Ангелов

Как искаме да изглеждат публичните пространства в София? И кой да определя това – дали ограничен кръг експерти или шарена палитра от обществени фигури – граждани, урбанисти, екоактивисти. От месеци насам темата не спира да е актуална и това личи от обществените реакции по проекти за обновяване на емблематични софийски пространства – площад "Света Неделя", бул. "Витоша", Женският пазар, Лъвов мост.

Тя беше и в центъра на организираната от Клуб "Капитал" дискусия "Как планираме (да изглежда) София". В нея се включиха четирима представители на архитектурните среди: главният архитект на София Петър Диков, Ивайло Петков и Ангел Захариев от група "Град" и Иво Пантелеев от А.Д.А. (Архитектурно дизайнерска агенция) - всеки със своя позиция по темата за публичността и градското планиране. 

Прозрачно, но не съвсем

Недостатъчно прозрачност в обсъждането и възлагането на проекти, свързани с визията на София. Това е основната критика на група "Град" към политиката на общината. "Повечето проекти не са публично достъпни, не минават обществено обсъждане, не знаем кои са авторите, по какъв критерий са избрани...", изброи арх. Ангел Захариев от организацията.
Като пример той даде "внезапната" поява на 18-етажна сграда на мястото на хотел "Рила" в устройствения план на район "Средец", както и възраженията на редица обществени организации срещу новата визия на Лъвов мост. Архитектите са недоволни, че са научили за нея от "картинки" в медиите и все още не е ясно кой е авторът.  В отговор Петър Диков посочи, че по закон легитимните представители на гилдията са двете професионални организации – камарата и съюзът на архитектите в България, и те винаги са канени при обсъждане на публични проекти. "Няма практика да каня цялото гражданство. Ако някой иска да се легитимира, да го направи през тях", заяви той.

Все пак призна, че има какво да се желае по отношение на публичността. Като пример даде намерението на общината скоро да обяви архитектурен конкурс за облика на ключови обществени места в София, като ул. "Граф Игнатиев", площадите "Славейков" и "Александър Батенберг", бул. "Руски" и др. Това обаче са проекти, финансирани от европейските програми за техническа помощ, и конкурсното начало е задължително. А за останалите?

Въпрос на време и пари

Рецептата за успешния конкурс е добре мотивиран възложител с ясна идея, финансов ресурс и достатъчно време за подобна процедура. Рамката очерта арх. Иво Пантелеев, но едновременно с това призна, че в България има дефицит на всичко това. По думите на арх. Ивайло Петков "кошницата с проекти" на общините е празна и се провеждат набързо и недобре подготвени процедури за "тежки" откъм трафик, археология и комуникации пространства, както в случая с площад "Света Неделя".

Другият резултат е, че като цяло публичните конкурси за визията на ключови обществени места все още са рядкост и това поражда сблъсък между професионалните организации и общините. От всичко това страда градската естетика и последните доказателства са обществените реакции срещу прословутия фонтан на бул. "Витоша" и върнатия за преработка проект за кръговото кръстовище на Лъвов мост.

Повече по темата - в седмичния брой на "Капитал" и видео на capital.bg в петък

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  sib avatar :-|
  sib

  И събрахте САМО архитекти, защото САМО архитекти са собственици на засегнатите имоти?

  Кога в България ще се чуе гласът на собственика на имота, за който имот кой ли не си точи лигите, чертае планове, печели конкурси и финансирания от джоба на същия този собственик?

  Къде е обявен ПУП-ът за централна градска част, тази, която засяга Търговския дом - срокове за обжалвания и такива неща? Защото имам имоти там и искам да реагирам.

 • 2
  sib avatar :-|
  sib

  Бати рече: "Готини хора. Събрали се, с благородната идея да се разпоредят с чуждите имоти "

 • 3
  sib avatar :-|
  sib

  Имате си някъде някакъв имотец - нива, двор, къщичка, нещо ис.

  В България е ПРАКТИКА И ТРАДИЦИЯ един ДРУГИ хора да решават какво аджеба да се случва С и ОКОЛО вашия имот.

  И Практиката и Традицията повелява никой, ама НИКОЙ да не ви пита...не просто, ами старателно цялата информация и правото ви силно (информативно и нормативно ограничено) да реагирате да са минимизирани с информационно затъмнение, ииремни дни на главни архитекти, скрити планове, необявени или обявени незнайно къде "в обществена медия" срокове и чертежи.

  Помните ли как започва "Пътеводител на галактическия стопаджия"?

  Планът за междугалактическа магистрала, в който се предвижда премахване на планетата Земя, е обявен само на няколко светлинни години, на планетата ...намкоя-си, и понеже Никой ен бил подал жалба, Вогоните унищожават Земята...

  Същото, мили деца, се случва и с ВАШАТА СОБСТВЕНОСТ.

 • 4
  glia avatar :-P
  shogun

  какво по-дяволите е "урбанисти" ?!

 • 5
  postingcanter avatar :-|
  Posting Canter

  До коментар [#4] от "shogun":

  идва от urban design: http://en.wikipedia.org/wiki/Urban_design

 • 6
  axo avatar :-|
  axo

  До коментар [#1] от "sib":

  Защото, уважаеми колега, има едни дисциплини, наречени "Териториално устройство", "Градоустройство" и "Дизайн на градската среда", които би трябвало да решават темите, касаещи развитието на един град, в интерес на обществото като цяло, а не в интерес на отделни негови елементи. Така поне би трябвало, не бих искал да коментирам какво се случва на практика в България, но то е в следствие от едни съвсем други проблеми. Та хората, занимаващи се с гореспоменатите дисциплини, би трябвало да имат съответната образователна, професионална и практическа подготовка, за да решават въпросите, с които се сблъскват, пак подчертавам, в интерес на обществото като цяло. Защото всеки собственик вижда точно до края на носа си и ако зависеше от него би построил в собствения си имот 20, 50 или 100-етажна сграда, за да максимизира печалбата, а на съседите си не би разрешил да построят дори и барака, защото ще му развалят гледката.

  Друг е въпросът, че въпросната сбирка има съвсем бутиков характер и представителност и явно основната й цел е гимнастика на устата.

 • 7
  gospodinbezkrai avatar :-|
  gospodinbezkrai
 • 8
  ekolog avatar :-|
  ekolog

  Все пак - добре е, че се чува дискусия, че се чува гласа на архитекти напоследък. Еконамкви си, непеота... какво разбират?! Само тях ги слушахме по едно време.

 • 9
  sib avatar :-|
  sib

  До коментар [#6] от "axo":

  Доста социализъм в мисленето, съжалявам.

 • 10
  sib avatar :-|
  sib

  [quote#6:"axo"]има едни дисциплини, наречени "Териториално устройство", "Градоустройство" и "Дизайн на градската среда"[/quote]

  Замислих се, кой преподавател и с какъв опит в частно-собственическа среда, би водил тези дисциплини в българско висше училище?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал