Добро утро, ранобудни студенти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Добро утро, ранобудни студенти

Студентите окупираха залата по времето на лекцията на председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев

Добро утро, ранобудни студенти

Окупацията в Софийския университет е знак, че младите хора с позиция няма да се примирят със статуквото

Люба Йорданова
18502 прочитания

Студентите окупираха залата по времето на лекцията на председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев

© Велко Ангелов


Протестиращите студенти са се събудили не за да избягат, а да се опитат да променят средата, в която живеят.

Текстът по-долу е от броя на в. "Капитал" тази седмица. След редакционното приключване на броя в петък вечерта студентите решиха безсрочно да окупират цялата сграда на ректората на Софийския университет. Целите на протестната акция са разпускане на Народното събрание, нови избори, нетърпимост към беззаконието по високите етажи на властта, правова държава и справедливост. "Това е нашият окончателен вот на недоверие към загубилите всякаква легитимност практики в управлението на България", пишат студентите в декларацията си.

"В тази зала няма да се провеждат занятия. Тя ще бъде под постоянна окупация, защото казваме "стига". Имате избор - или се присъединявате към сегашното статукво и излизате от залата, или се присъединявате към нас и заемате гражданска позиция." С тези думи група студенти окупираха в сряда зала 272, най-голямата аудитория в Софийския университет (СУ), по време на лекцията на проф. Димитър Токушев - председател на Конституционния съд и един от съдиите, гласували за връщането на неуспелия кандидат за шеф на ДАНС Делян Пеевски като депутат.

Много студенти си тръгват. Други обаче остават. Някои преподаватели припознават каузата и идват да проведат лекциите си в окупираната аудитория. Инициаторите на акцията спокойно обясняват защо са тук. Писнало им е. От това да управляват хора без морал. От фасадната демокрация. От апатията. "Време е да получим отговори. Време е да заживеем в истинска демокрация и в общество, в което знанието се цени", пишат студентите в декларацията си. И задават отново въпросите, на които повече от четири месеца обществото не получава отговори - кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС и по какви критерии беше избран той. Няма да се изморят да ги задават, защото знаят, че в умората на гражданите е силата на управляващите.

Студентът в магистратура по културна антропология в СУ Ивайло Динев е един от инициаторите на окупацията, част от групата на ранобудните студенти, които изписаха "Оставка" на транспаранти в Студентски град. Миналата седмица Ивайло и негови съмишленици опънаха и надписа "Не ви ли е срам" в парламента.
Фотограф: Велко Ангелов

"Искаме да разбудим студентите, да ги убедим, че трябва да сме отговорни за бъдещето си и да реагираме, когато се наруши усещането ни за правилно и грешно", казва студентът в магистратура по културна антропология в СУ Ивайло Динев. Той е един от инициаторите на окупацията, част от групата на ранобудните студенти, които изписаха "Оставка" на транспаранти в Студентски град. Миналата седмица Ивайло и негови съмишленици опънаха и надписа "Не ви ли е срам" в парламента. Казват, че са получили еднозначен отговор от председателя на Народното събрание Михаил Миков: "Не ми пука." Ивайло е и част от движението "Промяна за студентите", което има за цел да подобри студентския живот и качеството на образованието в България. За него окупацията е един вид провокация, но и урок по гражданско образование. Не иска да поставя диагнози и да дава конкретни политически решения, а да предизвика дебат.

Примерът на студентите от зала 272 зарази колегите им и от други факултети и университети. Окупации имаше и във факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) и в този по математика и информатика, както и в Нов български университет. Студенти от други университети дойдоха в СУ, за да подкрепят протеста. 

Голямото пробуждане

"Студентите са носители на промяната", категоричен е Борис Рангелов, който учи в първи курс журналистика във ФЖМК и е един от активните окупатори. Той иска да убеди в това и колегите си, да ги накара да разберат, че трябва да са активни, да са коректив и своеобразна власт. Борис разказва, че идеята за окупацията е започнала да се обсъжда след акцията в Народното събрание, а примери за подобни инициативи има още от преди години, както в България, така и в други държави. Преди няколко години например студенти окупират един от факултетите на университета в Белград с призив за намаляване на таксите.

Тук и сега студентите не говорят за такси. Не говорят за това какви лекции искат да имат или кьде могат да направят стажа си. Защото осъзнават, че всичко това първо зависи от нещо много по-голямо - нормална среда. "Конкретната цел на окупацията е морал в политиката. Смятаме, че България трябва да се управлява от чисти хора с репутация, хора, които са отговорни към страната си", обяснява накратко Борис. А Кирил Чуканов, докторант в историческия факултет и един от окупиралите зала 272, допълва, че поводът за акцията е решението на Конституционния съд да върне Делян Пеевски в парламента и председателя му проф. Токушев, чиито действия символизират "престъпния начин, по който функционира тази фасадна демокрация". "Няма да бутнем правителството. Но искаме да убедим студентите и младите хора, че тяхното бъдеще и това на страната зависи от тях", коментира Кирил. Според него голямата част от тях разбират колко цинично е това, което става около тях, но трябва да преодолеят апатията си. "Върху апатията и страха се крепи тази система. Ако те бъдат преодолени, тогава тя може да бъде съборена и променена и да се стигне до истинска правова държава", коментира Кирил.

Примерът на студентите от зала 272 зарази колегите им и от други факултети и университети. Окупации имаше и във факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК).
Фотограф: Велко Ангелов

Някои от тях вече са я преодолели. "Искам оставка. Искам да накарам управляващите да си дадат сметка, че мястото им не е там", казва Деница, студентка първи курс по връзки с обществеността, която остава след окупацията на зала 13 във ФЖМК. "Трябва да се променят принципите на управлението, да има нови личности с креативни идеи за промяна, които да работят в екип, не месии като Бойко Борисов", допълва Анелия от същия курс. Тя е скептична, че управляващите ще обърнат внимание на студентската акция, но въпреки това остава в окупираната зала. "Не съм сигурна, че ще помогне, но е вид протест", казва и Мая, която учи в първи курс живопис в Националната художествена академия и е дошла да подкрепи окупацията в зала 272. Тя е редовен участник в протестите срещу правителството  на Пламен Орешарски, но чувства, че управляващите "се правят на слепи" за него. "Решиха, че е парад, който минава всяка вечер. А хората не излизат на протест просто защото няма какво да правят вкъщи", допълва Мая.

Студентите, останали в окупираните зали на СУ, не подкрепят конкретни партии. Те говорят за смяна на политическата класа, за морал и ценности, за срастване на държавата с мафията. Политиците отдавна са изгубили доверието им. Те не говорят на техния език, не се опитват да ги спечелят като избиратели. И ефектите от това вече се виждат.

Не колко, а защо

"Това е акция на една сравнително малка група студенти. Страхувам се, че в момента не са избрали правилния начин и правилното място да протестират." С този коментар по БНР ректорът на СУ проф. Иван Илчев разкритикува окупацията на зала 272, обвини "много малкото" протестиращи, че заемат най-голямата аудитория и така работят против качественото образование и че не са реагирали веднага след решението на Конституционния съд. С изказването си ректорът показа, че словото му от честването на 125-ата годишнина на СУ, в което се обърна към студентите с думите "Времето е ваше – не на олигарсите, на мутрите и мутресите, не на политиканите, но за да бъде времето наистина ваше, за него ще трябва да работите", явно е било просто прах в очите. (Или пък студентският протест неудобно е съвпаднал с обсъжданията на бюджета за следващата година, от които зависи субсидията на университета.) По-важно е обаче друго - всъщност няма значение дали студентите в зала 272 са 500, 50 или 5. Важното е, че имат мнение, което са готови да изразят и защитават. Важно е също защо са там и какво могат да постигнат.

"Показвайте на отвратителните, че са нетърпими", призова студентите преподавателят по право доц. Кристиан Таков
Фотограф: Велко Ангелов

За доц. Кристиан Таков, преподавател по право в СУ, който реагира остро след решението за връщането  на Пеевски като депутат и беше поканен от протестиращите студенти да разговаря с тях, ползите от окупацията са "в създаването на нетърпимост към злото и в ежедневното преборване с него". Според него положението, в което България се намира в момента, е резултат от многогодишно, десетилетно бездействие и замлъкване, включително и на медиите. А ефектът е налице - "безмълвно общество, което позволява на всеки да си разиграва коня, както поиска", коментира Таков за "Капитал". А на срещата си със студентите ги призова: "Показвайте на отвратителните, че са нетърпими. Те няма да се засрамят, бъдете сигурни, но ако им отнемате комфорта, това ще ги направи поне по-предпазливи. Няма да се променят или да станат по-добри."

"Окупацията е много мощен фактор, който привлича обществено внимание и поставя определени значими въпроси в обществения дебат", коментира и преподавателят по право в СУ д-р Христо Христев след разговора си с протестиращите студенти. Според него тя е положително събитие, защото е акт на гражданско участие, израз на демократични ценности и стимул за критична мисъл. А "без критична мисъл няма свободно общество, няма демокрация", допълва Христев.

Няма значение дали студентите в зала 272 са 500, 50 или 5. Важното е, че имат мнение, което са готови да изразят и защитават.
Фотограф: Велко Ангелов

По време на срещите си с протестиращите студенти и Христо Христев, и Кристиан Таков направиха нещо рядко срещано в българската университетска среда - коментираха актуални обществени въпроси. Христев обърна внимание на гласувания от парламента мораториум върху продажбата на земя за чужденци, а Таков - върху законопроекта на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев за борба със скритата собственост и данъчните убежища (офшорните дружества). Ако повече преподаватели дискутираха важни за обществото въпроси в лекциите си, въпросът "защо протестиращите студенти са толкова малко" сега може би нямаше да бъде валиден.

Малко или не, студентите, които окупираха университетските зали тази седмица, демонстрираха няколко важни неща. Че има млади хора с позиция, за които статуквото не е приемлив начин на живот. Че са готови да жертват времето си, за да се борят за ценностите, които смятат за правилни. Че могат да заразяват с ентусиазма си. И че са се събудили не за да избягат, а да се опитат да променят средата, в която живеят.

Протестиращите студенти са се събудили не за да избягат, а да се опитат да променят средата, в която живеят.

Текстът по-долу е от броя на в. "Капитал" тази седмица. След редакционното приключване на броя в петък вечерта студентите решиха безсрочно да окупират цялата сграда на ректората на Софийския университет. Целите на протестната акция са разпускане на Народното събрание, нови избори, нетърпимост към беззаконието по високите етажи на властта, правова държава и справедливост. "Това е нашият окончателен вот на недоверие към загубилите всякаква легитимност практики в управлението на България", пишат студентите в декларацията си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

42 коментара
 • 1
  1951 avatar :-|
  1951

  Никакво пробуждане няма...
  И вярвайте ми, пиша го това с огромно съжаление. В СУ учат около 20 - 22 000 студента. Колко се включиха в "окупацията" и какъв процент са те от общото число? Тъжни са отговорите на тези въпроси.

  Истината е, че на съвременния български младеж не му дреме. Който може още на 18 - 20 години се изнася да учи навън. И остава там. Няма нужда да ги съдим.
  От тези, които остават тук 2/3 се опитват да си хванат някаква професия с "далавера" в нея. Я право, я някаква идиотска икономика, психология, ПР и прочие празни занимания. И на тях не може да се сърдим, защото са закърмени с "Учи мамо да не работиш"...
  От останалите 1/3 какво да искаме, след като съзнанието им е заето с мисли от типа, дали ще си намеря работа като физик, дали ще хвана бригада в САЩ, ще се вредя ли на общежитие и прочие...

  Така, че кой по-точно да се пробужда, че не схванах?

 • 2
  pavlin.s. avatar :-P
  pavlin.s.

  В УНСС нищо не се чува за окупации. Защо ли? :)

 • 3
  sha16312238 avatar :-|
  sha16312238

  Браво на сегашните студенти!!! Така навремето окупирахме и заключихме цялото ВИХВП-гр.Пловдив.Голяма масовка и шоу беше...,спомени за цял живот!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Искрено се надявам това да е едно добро начало на процес във всички вузове. Крайно време беше да се чуе и гласът на студентите!

 • 5
  jj avatar :-|
  J.J.

  Подкрепа и от студентите в чужбина: https://www.facebook.com/events/173029802902547

 • 6
  zechariah avatar :-|
  zechariah
  • -115
  • +27

  Какво пробуждане, бе... Пълна пародия. Една малобройна група хунвейбинчета - студенти и "независими" блогъри, проваля лекциите на други студенти и ги гони от залите. Интересно защо провалят учебните занятия предимно на първокурсници. Явно са преценили, че неориентираните "зайци" по-лесно могат да се пръждосат, без да дадат сериозен отпор на умните и красиви батковци, а тези, които останат в залата, могат по-лесно да бъдат забаламосани с кухи лозунги.


 • 7
  bureaucrat avatar :-|
  bureaucrat

  До коментар [#3] от "sha16312238":

  "Браво на сегашните студенти!!! Така навремето окупирахме и заключихме цялото ВИХВП-гр.Пловдив.Голяма масовка и шоу беше...,спомени за цял живот! "

  Това ли беше най-голямата полза от окупацията ви - шоуто. Браво окупатори, брово шоумени. Дано само днешните не са на вашия шоу-акъл.

 • 8
  petianp avatar :-|
  petianp

  След три дни "Окупацията" ще е приключила, както много други начинания..... Все пак не забравяйте - мърша, а не стадо ..........

 • 9
  nahalen avatar :-|
  Нахален!

  Събудили се студенти ли? Що се излагате?! 50 човека от цялото СУ!

  А държавата защо спи? 100 и колко преподаватели подкрепили групата мързеливи студенти , които не искат лекции - ами спрете им заплатите на даскалите, да видим кой ще подкрепят..

  Аз спирам абонамента за Капитал от името на фирмата си още в понеделник - писна ми да чета как толерирате изцепките на ГЕРБ!

 • 10
  evroooo avatar :-|
  evroooo

  До коментар [#6] от "zechariah":
  "Какво пробуждане, бе... Пълна пародия. Една малобройна група хунвейбинчета - студенти и "независими" блогъри, проваля лекциите на други студенти и ги гони от залите. Интересно защо провалят учебните занятия предимно на първокурсници. Явно са преценили, че неориентираните "зайци" по-лесно могат да се пръждосат, без да дадат сериозен отпор на умните и красиви батковци, а тези, които останат в залата, могат по-лесно да бъдат забаламосани с кухи лозунги."

  Неприятно ми е да го кажа, но коментарът ти е изключително слаб и неприемлив, написан от българин и трезвомислещ човек и гражданин, ако си на мнение, че си такъв. Първо, защото е искрено негативен и дискредитиращ хора с готовност да направят нещо положително, а в една ситуация на пълна апатия и бездействие в голяма част от обществото, огънят на малкото не бива да бъде гасен. Ако се имаш поне малко за българин, уважаваш историята и страната, която по един или друг начин те е отгледала, понеси отговорност за нея и остави хората да бъдат заразени от идеята за непримирение, борбеност и идеята за работа в името на добро бъдеще. А това, вярвай ми, са идеи, наистина заслужаващи внимание и гласност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK