Кафява стража

Патрулите нямат нищо общо с доброволните отряди по селата, тъй като са сформирани на идеологически принцип.

Кафява стража

Защо т.нар. граждански патрули около "Пиротска" се движат по ръба на закона и имат малко общо с Neighborhood Watch*

Момчил Милев
14629 прочитания

Патрулите нямат нищо общо с доброволните отряди по селата, тъй като са сформирани на идеологически принцип.

© Велко Ангелов


Съвсем скоро подобни "патрули" вероятно ще бъдат законни и ще се състоят от тайни сътрудници на МВР.

Ако през последните няколко дни сте имали път към Женския пазар в София привечер, може би сте ги виждали. Сравнително млади момчета с тъмни якета, превръзка на ръката с цветовете на националния флаг и надпис ФО отгоре й (да не се бърка със съкращението ОФ от късния соц). Движат се бавно в групи по трима-четирима. Най-често може да ги срещнете по ул. "Пиротска". Някои от тях носят и фенерчета...

Запознайте се с така наречените граждански патрули. Формално са си поставили за цел да противодействат на престъпността. Де факто обаче са насочени срещу чуждите емигранти. Техен организатор е "Съюз на българите – Национално единство" на националиста Боян Расате и "Форум Обединение" (ФО) на режисьора Мирослав Паскалев–Зорец.

Кристално ясни намерения

Раждането на въпросните патрули по някакъв гротесков начин наподобява събитията, предшествали страховитата "Кристална нощ" през ноември 1938 г. в Германия, когато паравоенната структура SA (Sturmabteilung) атакува стотици еврейски домове и магазини. Наказателната акция на "кафявите ризи" е "в отговор" на атентата срещу Ернст фон Рат – германски дипломат, убит от полски евреин в Париж.

Сегашната активизация на българските крайни националисти пък е резултат от нападението над столичанката Виктория Христова, която беше прободена с нож от алжиреца Салахедин бин Аладин. Престъплението отключи вълна от ксенофобия, която се материализира в няколко нападения над чужденци, най-вече от мюсюлмански държави и Африка. Жертва на радикалните активисти се оказа дори български турчин, който бе зверски пребит. Националистическите партии обявиха и намерение да изпратят хора, които да патрулират в районите, населени с араби и африканци.

След първоначално заявените намерения, че ще проверяват документите на съмнителни хора в района на Женския пазар, патрулите на Расате и Зорец рязко смекчиха тона. В присъствието на журналисти националистическите лидери започнаха да се държат по-умерено и отрекоха, че имат намерение да правят проверки. Според тях единствената им цел е да наблюдават и да известяват органите на реда за съмнителни хора и нередности.

Въпреки формално дадените уверения, че няма да провокират сблъсъци и че няма да се опитват да извършват правоохранителни действия самосиндикално, създаването на въпросните структури не е особено законно. Най-вече защото става дума за координирани действия на дейци на политически партии. В този смисъл идеологическото основание за съществуването на патрулите е факт с правно значение - това е съществена разлика от доброволните отряди по селата. Последните се събират, за да вършат частна работа, не изземват държавни функции, а защитават свои права. При патрулите на Расате и Зорец положението е съвсем друго, тъй като идеологическото насаждане на омраза не е право, а престъпление.

"Ако 15 души с черни якета и трикольори маршируват след 22 часа, дали вече не влизаме в обсега на Закона за митингите, шествията и манифестациите", коментира за "Капитал" адвокат Калин Ангелов. "Отделно от това не мога да си обясня правната обосновка за съществуването на тези патрули", продължава юристът. "Докато става дума за група хора, която се разхожда и наблюдава, всичко е наред. В момента, когато тя спре някой и се опита да му поиска документите, вече спокойно може да говорим за хулиганска проява", допълва той.

Държавата се дистанцира

На подобно мнение е и кметската управа. "В общината не са постъпвали уведомления за сформирането на граждански патрули. В случай че постъпят такива, те няма да бъдат съгласувани, защото са в разрез с българското законодателство и демократичния правов ред", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова в свое официално изявление от понеделник. Което противоречи на тезата на Расате, че създаването на патрулите е на уведомителен режим и документите им са заведени в общината.

От СДВР също отрекоха да са давали разрешение за подобни действия, тъй като "гражданският патрул" не присъства нито в Закона за МВР, нито в Закона за частната охранителна дейност. В този контекст от вътрешното ведомство призоваха всички, които са били спирани от подобни хора, да подадат жалба в най-близкото РПУ. Или казано по-просто: всяко цивилно лице, което ви иска документите и не се е легитимирало с документ като полицай, извършва престъпление.

По принцип при много специфично стечение на обстоятелствата въпросният патрул би могъл да извърши нещо като "граждански арест", въпреки че той не присъства в правния мир. За целта обаче трябва да става въпрос или за неизбежна отбрана по смисъла чл.12 от Наказателния кодекс (НК), тоест за предотвратяване на престъпление, което се случва в дадения момент, или за прилагане на чл.12А, който на теория разрешава причиняването на вреда (каквото е задържането) на извършител на престъпление. Според много юристи обаче въпросният член 12А позволява изключително хлъзгаво тълкуване и е "един от най-некачествените текстове в НК".

И тъй като гражданските патрули нямат абсолютно никакво право да изискват документи, те няма как да знаят дали набелязаният за задържане е издирван за престъпление, освен ако не са го видели да го извършва. Така че по действащото законодателство подобни структури биха могли да прилагат сила само при залавяне на местопрестъпление. В останалите ситуации би трябвало просто да викнат полиция, защото иначе обектът на "граждански арест" от своя страна ще може да прибегне до "неизбежна отбрана". Трябва да се уточни също така, че чл.12А от НК няма как да регламентира гражданския арест по простата причина, че НК не създава права за хората, а урежда правните последици, когато извършат определени деяния. Тоест не разрешава на някого да арестува, а урежда правото да не бъде наказан, ако все пак го направи.

"Извънщатни" патрули

Съвсем скоро обаче съществуването на подобни "структури за защита" вероятно ще стане възможно. "Като мярка за подобряване на битовата престъпност се въвежда фигурата на извънщатния сътрудник", пише в мотивите на новия Закон за МВР, който сегашното ръководство на министерството подготвя. За разлика от досегашните помощници на полицията, които се използваха само като информатори, новите сътрудници вече ще могат да се използват и за опазване на обществения ред. Тоест те би трябвало да могат да прилагат физическа сила.

Притеснителното в случая е, че правата на извънщатните сътрудници се уреждат с инструкция на вътрешния министър, която в добрите стари традиции на МВР има шанс да се окаже секретна. Освен това по новия закон самоличността на въпросните извънщатни сътрудници също ще се запазва в тайна и това е, меко казано, смущаващо, когато става дума за органи за опазване на обществения ред. Изрично упомената разпоредба, че "извънщатните сътрудници нямат правомощия на полицейски органи" всъщност е изпразнена от съдържание, тъй като по никакъв начин не разсейва мъглата какво точно ще могат да правят те и докъде ще се простират функциите им: ще могат ли да изискват лични документи, да арестуват, да прилагат физическа сила или пък дори да ползват огнестрелно оръжие... По силата на гореспоменатата инструкция на вътрешния министър на практика ще може да роди всичко: от комична група пенсионери с набито око, буден граждански дух и остър слух до секретна паравоенна структура, която има почти същите правомощия като униформените полицаи.

Принципно в концепцията за "гражданските патрули" няма нищо лошо. Тя се прилага в много развити страни (например САЩ), където престъпността е висока, а полицейските сили – недостатъчни. В демократичните държави обаче подобни структури са сформирани на съседски принцип (т.нар. Neighborhood Watch или Town Watch), а дейността им се ограничава до наблюдение и известяване на правоохранителните органи. Изграждане на паравоенни формирования на партиен принцип е напълно изключено. Членовете на въпросните патрули не са секретни сътрудници, предварително се регистрират в полицията и минават проверка за чисто съдебно минало и полицейско досие. Последното вероятно би се оказало сериозна пречка за много от крайнодесните кандидати да громят "емигантската престъпност" в България.

--------

*Квартален патрул

"Аз съм черен, застреляй ме!"

Един трагичен инцидент от февруари 2012 г. раздели на две американското общество и отново повдигна дебата за расизма, притежаването на оръжие и подбора на хората, които участват в цивилните патрули. В средата на юли щатски съд във Флорида оправда 29-годишния Джордж Цимерман, член на доброволен охранителен отряд, за това, че е застрелял 17-годишен невъоръжен тинейджър, само защото му се е сторил подозрителен. Цимерман е действал, въпреки че не е патрулирал и след като е получил изрично разпореждане от полицията да изчака идване на униформени.

Съдебните заседатели обаче приемат, че стрелецът е действал при самозащита, въпреки че няма свидетели на случилото се. След оправдателната присъда Америка е залята от протестни митинги. Участниците в тях издигат лозунги като "Няма справедливост за цветнокожите!" и "Аз съм черен, застреляй ме!". След вулкана от гражданско недоволство от щатското министерство на правосъдието заявяват, че ще продължат разследването и може да изправят активиста от цивилните патрули пред федерален съд.

Междувременно Цимерман даде поредния повод да се предполага, че е склонен към агресия и че в гражданските отряди могат да попаднат и неправилните хора. В понеделник той бе задържан от полицията по обвинение, че е душил приятелката си и я е заплашил с пистолет. Докато разследването тече, Цимерман ще има забрана да притежава оръжие и ще носи проследяващо устройство.

 
Съвсем скоро подобни "патрули" вероятно ще бъдат законни и ще се състоят от тайни сътрудници на МВР.

Ако през последните няколко дни сте имали път към Женския пазар в София привечер, може би сте ги виждали. Сравнително млади момчета с тъмни якета, превръзка на ръката с цветовете на националния флаг и надпис ФО отгоре й (да не се бърка със съкращението ОФ от късния соц). Движат се бавно в групи по трима-четирима. Най-често може да ги срещнете по ул. "Пиротска". Някои от тях носят и фенерчета...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


53 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Те нямат право да искат документи, но дочувам, че се правели на интересни пред разни младежи, и им искали документите, и то младежите просто са си вървяли по улицата без да правят нищо бандитско или хулиганско.

 • 2
  izida avatar :-|
  Ирина Марудина

  Тъжна проява на абдикацията на държавата ... Полицаите са прекалено заети да пазят властта, за да пазят и нас, данъкоплатците.

 • 3
  b.manchev avatar :-(
  b.manchev

  Не е вярно, че въпросните субекти са на ръба на закона!
  Такова определение може да е само медийно замазване на незаконна дейност, според юридическото му тълкуване.
  Въпросът е защо и на цената на кого и какво правоохранителните институции приемат подобни определения, за да не се намесват, та било то и чисто превантивно?!

 • 4
  ariman_info avatar :-?
  Ariman

  Правно оправдание може да се намери, нормативната сила на фактическото/Живко Сталев/, това се забелязва и от статията, ясно е че друг освен полицай не може да ти иска документи, но практически всеки може да те задържи ако те види да извършваш кражба, убийство или друго подобно деяние.

 • 5
  asparuhkanchov avatar :-|
  asparuhkanchov

  Самият факт че си служите с фрази като "Neighborhood Watch" говори достатъчно за плиткия ви шаблонен мироглед. Пречупвате всичко през американската действителност и изглеждате смешни както винаги. Така не може да се анализира обективно.

 • 6
  ancho66 avatar :-|
  ancho66

  Съвсем скоро подобни "патрули" вероятно ще бъдат законни и ще се състоят от тайни сътрудници на МВР. - пише в Капитал
  ДАНО!

 • 7
  mooner avatar :-|
  mooner

  Освен случая Цимерман, има няколко обратни случаи, след който никой не протестира.

 • mcl16319339

  Авторът пропуща един факт - България е на челните места по милиционери и прокурори на калпак. Взимайте интервюта от компетентните органи, не дрънкайте напосоки.

 • Любомир

  Според сега действащото българско законодателство не съм длъжен да си показвам или давам личната карта на никой освен на полицаи.

  Така че полицията да си влезе в ролята да пази хората, а и да арестува така наречените граждански патрули ако те по какъвто и да било начин притесняват хора без значение на гражданство и произход.

  Прочее #ОСТАВКА#


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал