Библиотеката на чудесата

Благодарение на доброволци и много ентусиазъм София има ново място за знания и презареждане

22-годишната Теодора е един от доброволците, благодарение на които библиотеката функционира
22-годишната Теодора е един от доброволците, благодарение на които библиотеката функционира    ©  Надежда Чипева
22-годишната Теодора е един от доброволците, благодарение на които библиотеката функционира
22-годишната Теодора е един от доброволците, благодарение на които библиотеката функционира    ©  Надежда Чипева

На улица "Денкоглу" в центъра на София има тайно място. Няма как да го откриете, ако някой не ви е разказал за него. Отвън е замаскирано с ресторант, а табелата на тесния тротоар лесно може да се пропусне. Ако преминете през ресторанта и намерите светлата врата вляво обаче, ще попаднете в един съвсем различен свят. В него времето като че ли спира. Вече не чувате шума на града, ежедневните ви грижи остават пред вратата, обгръща ви необичайно чувство на спокойствие.

Намирате се в библиотека. Но не каква да е. В нея е уютно и светло, звучи приятна музика, литературата е англоезична и е подредена по теми - от научнопопулярни през винаги разбърканите, но най-често подреждани детски книги до най-големия сектор - бизнес. Има малко художествена литература и само един рафт книги на български, но затова пък са от най-новите заглавия. Големите меки кресла, старинните шкафове, дървените маси и картините по стените те карат да останеш. Няма навъсени служители, прашни рафтове и строги правила. Хващаш книга, потъваш в нея и забравяш, че не си си вкъщи на дивана.

Hot Spot Books&Arts отваря врати миналата година и е идея на Ева Петкова и Васил Райчев. И двамата идват от корпоративния свят - Васил се занимава с мода, а Ева в момента е консултант по индустриален мениджмънт. Библиотеката е стара мечта на Васил, който по време на следването си в САЩ едва ли не живее в такава. Преди три години двамата решават, че "ако не сега, никога няма да й дойде времето", защото, както казва Ева, "всяка мечта някой трябва да я изработи".

"Имахме вътрешна нужда да го направим", разказва Ева. Поводът от една страна е чисто практичен - по-лесното намиране на англоезични книги, които ги няма в България. Много по-важна за двамата обаче е каузата, която стои зад библиотеката - тя да бъде средище за креативни и търсещи развитие хора и да предизвика позитивна промяна в модерното общество. Представят си библиотеката да задава важни теми, да търси отговори заедно с активни граждани, да променя стереотипи и нагласи.

Двигателите на библиотеката

Мястото, както го нарича често Ева, се превръща от затворени офиси в уютната библиотека без бизнес план, маркетингови проучвания и дизайнерски проекти. И без нито час платен наемен труд. Ева и Васил започват всичко сами, само със свои приятели и съмишленици. Превръщат дефектите в ефекти, тръгват от една идея и получават съвсем различна. Поръчват използвани мебели от Белгия, за да крият по късче история. Първата доставка от общо осем хилядите книги в Hot Spot Books&Arts идва от Великобритания, след това започват да получават и дарения. "Не сме си донесли личната библиотека, въпреки че много ми се иска да разчистя вкъщи", шегува се Ева. И си спомня, че откриват мястото, без да е готова част от тавана, защото "ако не сега, кога иначе".

Пред несигурния и бюрократичен път на кандидатстване по фондове и програми двамата избират не по-малко трудния - да вложат собствени средства. Три години по-късно дори не си спомнят колко е била първоначалната им инвестиция. Но са убедени, че вложеното от тях финансиране е нищо пред труда и отделеното време на всички след това.

А "всички" са доброволците, които започват работа в библиотеката малко след отварянето й. В началото Ева и Васил си мислят, че всичко ще тръгне лесно с платен екип от служители, но това бързо се оказва заблуда. "Това е некомерсиален проект и трябва да имаш съответната нагласа и нужда да си част от него", споделя Ева. Правилните хора те намират благодарение на платформата за набиране на доброволци Time Heroes. Още при първото публикуване на каузата кандидатите за доброволен труд в библиотеката са над 400. Доброволците попълват електронния каталог, подреждат книгите по теми и ги етикират. Водят дневник кой докъде е стигнал и следващият продължава. Така мястото намира своя живот и спира да бъде само на Ева и Васил. "Доброволците се чувстват част от едно общество, в което дават своя принос. Той се оценява и всички виждат резултата от това, което се прави", смята Ева. Според нея в България все още няма култура за доброволчество и благотворителност, но големият брой желаещи за библиотеката показва, че все пак хората имат такава потребност.

"Чувството да работиш на такова място е като да работиш в Страната на чудесата", споделя Весела, която от два месеца е доброволец в библиотеката. Наскоро е завършила икономическа специалност, но й предстои допълнителна квалификация за учител по английски - професията, с която иска да се занимава. Весела попада на каузата в Time Heroes, докато си търси подходяща за нея доброволческа инициатива. Мисията на Hot Spot Books&Arts й допада, защото винаги е обичала книгите и е имала страст да работи в библиотека или книжарница. Весела вижда възможност да изпълни това свое желание и едновременно с това да работи за кауза, защото за нея е "от голямо значение да допринася за обществото". Казва, че работата там й носи срещи с интересни хора, които не би открила иначе. И чувство, че има голям смисъл от това, което прави.

"Бях много впечатлена, че някой е направил нещо подобно - не само с пари, а с огромно желание и любов, което си личи във всеки детайл", споделя и Мира, която е доброволец в Hot Spot Books&Arts от пролетта на миналата година. В момента работата й като счетоводител не й позволява да отделя време, но е сигурна, че скоро ще се върне. В библиотеката тя намира хора с подобно на нейното мислене, които влагат енергия в неща, в които и тя вижда смисъл. Там Мира се научава и да комуникира с хора на различно ниво, открива емоции, почивка и спокойствие.

За Диана Вертер първата асоциация, когато вижда библиотеката, е уют. Тя организира там езикови ателиета за деца и възрастни - с много игри, разговори, чай и кафе. Убедена е, че София има огромна нужда от подобни места, които да внесат "глътка свеж въздух на фона на всичко останало".

Между рафтовете с книги

Ева Петкова казва, че мястото постепенно е започнало да припознава аудиторията си. В библиотеката се организират представяния на книги, нетрадиционни курсове по рисуване и английски, правят се съвместни инициативи с фондации в подкрепа на деца и изкуства. И така тя се превръща в едно модерно читалище. Наема се и дори като пространство за корпоративни срещи и рождени дни (наскоро например 70-годишен юбилей там празнува бивш библиотекар като изненада от семейството й). Ева е категорична обаче, че първото предназначение на Hot Spot Books&Arts е библиотека и такова ще остане. "Старали сме се обликът и пространството да са такива, че хората да не се притесняват да го ползват", казва тя. И споделя, че самата тя няма никакъв опит с традиционни библиотеки. "Бихме били шок и ужас за всякакъв библиотечен мениджмънт", смее се Ева. Книгите при тях например са разделени по тематика, защото забелязват, че хората рядко търсят по заглавие или автор. Ева няма и читателска карта за други библиотеки в София и не си спомня да се чувствала комфортно в тях. Отблъсква я например пропускателният режим в началото, който ти нарежда къде да си оставиш нещата и къде да си съблечеш палтото. Затова една от целите на Hot Spot Books&Arts е да създаде максимален комфорт, така че хората да забравят за стреса и напрежението на ежедневието и да се почувстват като у дома си.

Ева и Васил нямат очаквания или план за библиотеката. Сигурни са, че мястото ще си намери своя път и ще продължи да бъде спокоен оазис, където човек може да вземе своите минути покой, да намери каквото му трябва и да си тръгне. Представят си да се абонират за достъп до световни библиотеки, за да могат да предоставят достъп до информация и знания от световен ранг. А защо не и да включат електронни книги в каталога си.

"Проектът ни научи на много търпение по отношение на това кога и как трябва да се случи нещо", завършва Ева. Спомня си, че в бизнеса и двамата с Васил са били свикнали "или ние да гоним някого, или нас някой да ни гони". В библиотеката обаче "няма фаталности и напрежение - ако не се случи днес, ще се случи утре или вдругиден". Защото, казва Ева, знанието и мъдростта са извън времето и пространството и всеки ги открива, като му дойде времето.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  led_zep.23 avatar :-|
  Lady Zeppelin

  Всяка новина, свързана с книги, нова библиотека, може да е само положителна новина.

 • 2
  tatiana1946 avatar :-|
  Тодора Кефалар

  Невероятно добра идея, поздравления за създателите. С удоволствие бих работила като доброволен сътрудник, жалко, че засега такава библиотека има само в столицата. На добър час!

 • 3
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Приятна атмосфера е създадена, съдейки по снимките.

 • 4
  ladin avatar :-|
  ladinn

  Такива места само могат да ме радват. Особено като се има предвид, че и моето мнение за обществените библиотеки в София съвпада с това на Ева - хем имам читателски карти много преди да тръгна на училище, гледах да си взема книжките и да бързам към вкъщи, където да си ги чета на спокойствие и топлина. Важно е атмосферата, в която се четат книги, да те предразполага за това - така че от мен браво!

 • 5
  the_shadow avatar :-?
  The Shadow

  Много ме радва фактът, че в последните години в София постоянно никнат такива малки местенца с характерна и неповторима атмосфера - библиотека, кафе-книжарница, магазинче за домашни сладкиши и т.н. Все повече заприличваме на нормален европейски град.

 • 6
  wizard avatar :-P
  Wizard

  Браво!

 • 7
  minimalizum avatar :-P
  minimalizum

  Евала:))))Поздравления !!!!:)))))))))

 • 8
  greeneyes avatar :-|
  greeneyes

  Дано успеят! България е друга планета, хората все още се интересуват от old fashioned книжарници и библиотеки. В САЩ например, всичко, което е свързано с физическото усещане за писано - хартия, пергамент и т.н изчезва. И това важи за вестници, списания, книжарници, библиотеки. Интернетът е безмилостен.

 • 9
  maximxx avatar :-P
  Максим

  "И двамата идват от корпоративния свят - Васил се занимава с мода, а Ева в момента е консултант по индустриален мениджмънт"... Ясно.

 • 10
  dgiulev13 avatar :-|
  dg

  Браво!!! Много се кефя на ентусиазма ви. Стана значи...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал