С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
44 28 мар 2014, 12:15, 24115 прочитания

Театърът на пастор Петров

Съоснователят на "Сейвуей България" заведе дело за клевета срещу създателя на Facebook група уличаваща компанията му, че е пирамида. И го оттегли демонстративно.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
През целия ден на 26 март Пловдив е смръщен, забулен в облаци и хладен. В зала 10 на Съдебната палата в града обаче е задушно. Не е ясно дали защото малката стаичка и коридорът пред нея са необичайно пълни с журналисти, камери и желаещи да присъстват, или защото е последното дело за деня - насрочено за 16:00, но порядъчно закъсняващо.

Не е ясно и коя е основната причина за големия интерес - дали че районният съдия Методи Антонов ще трябва да решава едното от първите дела за клевета във Facebook в България, или че е намесена наскоро уличената от Комисията за защита на потребителите като пирамида "Сейв къмпани интернешънъл" (SCI), която бързо след това се прекръсти на "Сейвуей България". Тя предлага възможност за ползване на отстъпки в партньорски обекти чрез нейната Save Card, но най-вече възможност за пасивни доходи чрез сложна бонусна схема, базираща се на привличане на нови клиенти.


Ясно и обяснимо е обаче, че в очите на 26-годишния подсъдим Константин Ангелов преди делото се чете притеснение. Но и решимост. Той е обвинен в обида и клевета от съоснователя на SCI пастор Станислав Петров, който, както става ясно от тъжбата му, се е почувствал лично засегнат от коментари, приписващи му престъпления като измама и колажи, изобразяващи го като фараон.

Последни репетиции

Часове преди делото Ангелов разказва, че не е активист по природа и това е първата подобна "кауза", в която се е озовал неволно. Стартирал групата "Игнорирай SCI - СПАСИ ПРИЯТЕЛ!" през февруари 2013 г. след тежка седмица, когато бил буквално бомбардиран от предложения на познати и непознати да се включи в схемата на компанията. "Така исках да кажа на всички, че не желая да участвам. Въобще не очаквах, че ще се съберат толкова последователи и че ще се стигне дотук. Но щом се е стигнало - ще карам докрай", казва той и обяснява, че няма намерение да закрива групата, като според него най-важното е да се докаже, че компанията е пирамида и заблуждава хората.Ангелов има собствени бизнеси и дори обяснява, че в част от тях има подписан договор с SCI и приема картите им още преди да разбере за какво става въпрос. Според него в тях няма нищо лошо, но и нищо революционно - такива карти за отстъпки има и други на пазара. Проблемът, според него са т.нар бизнес пакети, които дават възможност за участие в бонусната програма и се закупуват на цени между 600 и 3000 лв. (отскоро дори 4000 лв.). За себе си Ангелов е убеден, че това е пирамида и той сочи моменти в презентационните материали на SCI, където се обяснява как гръбнакът на компанията са пакетите за привличане на нови клиенти и инструкции как да се убеждават. "А забраната от КЗП да извършва дейност е върхът на доказателствата."

А за обвиненията на пастор Петров той обяснява, че не може да носи отговорност за всички над 8000 членове на групата. "Обвиненията са абсурдни. Прикачени са скрийншотове от групата, като дори не са си направили труда да намерят мой коментар. Тези колажи, за които говорят, не съм ги правил и качвал аз", обяснява Ангелов. Според него делото е по-скоро опит за сплашване, да затвори групата. Получавал е и различни заплахи по мейла и по Facebook от бизнес партньори в SCI, но нищо сериозно.

Ангелов обаче има и много сподвижници, като дори двама "бизнес партньори" в SCI са готови да свидетелстват в негова полза. Цената е да признаят пред всички, че са сгрешили. Ползата е, че вярват, че така ще предпазят други хора. "На всяка минута се раждат по 59 наивници", споделя Наско. Прочел го е в една от книгите по манипулация, които е започнал да чете след записването си в компанията, за да си обясни сам на себе си, корените на собствената си наивност. Година и три месеца негов познат го агитира да се включи в SCI. Накрая Наско остава без работа и се съгласява. Провежда три срещи в опит да привлече и други хора. На една от тях настъпва и преломният момент. Негов познат бизнесмен проявява интерес към картите за отстъпка и предлага да закупи 18 хил. бройки за свои клиенти. Спонсорът на Наско (човекът, който го е привлякъл) обаче отказва, въпреки че по това време има само 7200 картодържатели. Причината според Наско е, че ако някой закупи такава бройка, ще има по-голям стимул да си търси правата, ако нещата не потръгнат, и Наско слага край на кариерата си в SCI.

Тихомир има повече опит. Той и екипът му са привлекли 50 души. Внушителното число обаче не му е помогнало да избие парите, които е вложил - 3000 лв. "Няма обекти. Не може да се печели от пазаруването. Давахме и заеми на хората, за да влязат в компанията. На едно от обученията така ни учиха, че българите живеят на заеми." Тихомир вече не поддържа връзка с компанията. Както и с един от най-добрите си приятели, който го е вкарал в нея.

Грим и маски

Пред съдебната зала има суетня. Камерите на няколко национални телевизии са разкъсвани между защитника на обвиняемия - Иван Маринов и двамата адвокати на тъжителя - Валери Петров и Атанас Костов. Самият пастор няма да се яви, а от адв. Петров камерите изкопчват само репликата: "Както бащата на едно отроче носи отговорност за неговото възпитание, така създателят на група носи отговорност за нейното възпитание." Колегата му Костов е по-словоохотлив и вдига летвата с обяснението, че делото не е за SCI, а за омразата в интернет. Определя делото като абсолютен прецедент. "Искаме да изградим съдебна практика чрез него."

Вече в зала 10 представлението започва и по всичко личи, че ще е комедия. Адвокатите на Петров поддържат, че на делото трябва да се даде ход, като внасят нови десет страници разпечатки. Неколкократно объркват името на подсъдимия с Андреев, което накрая предизвиква адвокатът му да попита: "А кой е Андреев?"

Линията на защита на Ангелов е предвидима. Според адвокатът му на делото не трябва да се дава ход, защото обвинението е неясно, противоречиво и не се разбира кога и къде е извършвно предполагаемото престъпление. Той твърди, че ако обвинението е, че е създал групата, то тогава е изпуснат шестмесечният срок, предвиден в закона. А ако обвинението е по конкретен коментар на Ангелов, то единственият такъв, посочен в тъжбата, е текст към снимка: "Кандидат-марсианци, които проповядват междугалактическата икономика на световете." Въпросният кадър е от парти на SCI, където наистина Светослав Петров и партньорът му Станчо Рангелов са пред торти с форма на планети, оградени от маскирани в космическа тема гости. Последва и кратък дебат дали марсианец е обида или клевета…

След като адвокатите на Петров прецизираха, че обвинението e, че като администратор на групата Ангелов единствено от него е зависело и той е допуснал публикуването на обидни фотоколажи и коментари (и въпреки възражението на защитата, че има и други администратори), съдията даде ход на делото.

Падането на завесата

След кратки адвокатски боричкания по процедурата дойде време за ход на делото и по същество, като съдията дори и изрече вълшебните думи…, докато не беше прекъснат от адв. Петров, че не иска да се дава ход на делото по същество. Причината е, че клиентът му Светослав Петров оттегля тъжбата си и моли да му се присъдят всички разходи по делото, защото "целта на това наказателно производство не е Константин Ангелов да бъде осъден". Последва повторение на тезата за отрочето и пространна пледоария обясняваща, че това дело не е срещу изразяването на собственото мнение, но че не може общественият интерес да идва за сметка на защитата на личността. Както и че колегата му Костов пък допълни, че оттеглянето на тъжбата не се дължи на съмнения в изхода на делото, а "на добрата воля на г-н Петров". И продължи с няколко предупреждения към Ангелов, чийто адвокат приветства оттеглянето на жалбата, като изрази съмнения в искреността им предвид на продължаващите обвинения, които той оприличи на "другарски съд".

Вече извън залата самият Ангелов отсече, че не би приел точно тези хора да му четат морал. Журналисти попитаха адв. Петров дали целият процес е бил PR акция на пастора, но той контрира, че медиите са поканени от подсъдимия. Сподвижници на Ангелов пък предположиха, че цялата постановка е, за да може на следващите мероприятия на SCI пастор Петров да се представи за морален победител и да принизи обвиненията към него: "Той е много харизматичен водач. Ще излезе на сцената и ще обясни как нападките са под неговото достойнство и затова е прекратил делото", сподели един от тях.

Така първото дело за Facebook клевета в България, стигнало реално до съд, не успя да произведе смислен отговор на най-важния въпрос, който постави: Възможно ли е и трябва ли човек да носи отговорност за мнения на други хора, изречени в социалните мрежи. Адв. Петров направи аналогия между администраторите на групи и издателите на медии, които носят отговорност за публикуваната от тях информация. Дали обаче тя може толкова автоматично да се пренесе в интернет е спорно и това може да каже само съдът. А това може да се случи и скоро - адвокатите на Петров не пропуснаха да изтъкнат, че клиентът им си запазва правото да повдигне нови обвинения, ако обидите и клеветите към него продължат. На излизане нямаше овации.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Чешкият акционер в Le Monde не гарантира независима журналистика 1 Чешкият акционер в Le Monde не гарантира независима журналистика

Доверието между ръководство и редактори във френския вестник все повече намалява

22 сеп 2019, 1737 прочитания

Ралица Матеева: На учениците трябва да се даде шанс сами да произвеждат съдържание Ралица Матеева: На учениците трябва да се даде шанс сами да произвеждат съдържание

Учителката от СОУ "Ангел Кънчев" в Русе Ралица Матеева пред "Капитал"

13 сеп 2019, 2304 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Общество" Затваряне
Лоша година за правата на човека в България

Увеличаването на подслушванията, полицейското насилие и лошото третиране на бежанците са акцентите в годишния доклад на Българския Хелзинкски комитет

Още от Капитал
Новите инженери на "Бош"

Германската група направи инженеринг център в София, който разработва технологии за автомобилната индустрия

Лесният паник бутон на гетата

В ромската "Надежда" в Сливен почти всички са във фейсбук, а евангелски църкви заместват държавата срещу 10% "плосък данък"

Турската офанзива в Сирия: Раздвижване на смъртоносните пясъци

Военната операция на Анкара повишава риска от нова вълна бежанци и терористични атаки в Европа

Нобел за икономика: Как да се правят ефективни реформи

Тазгодишните лауреати намират начин да използват полеви изследвания, за да избегнат политиките тип "проба-грешка"

20 въпроса: Даниела Костова

Тя претворява различни житейски ситуации в работата си като художник, а най-амбициозният й проект беше реализиран това лято във Виена

Книга: Олга Токарчук - "Бегуни"

Една от ключовите книги на полската писателка, която получи Нобелова награда за литература

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10