Театърът на пастор Петров

Съоснователят на "Сейвуей България" заведе дело за клевета срещу създателя на Facebook група уличаваща компанията му, че е пирамида. И го оттегли демонстративно.

Константин Ангелов (вляво) и сподвижниците му от групата "Игнорирай SCI - СПАСИ ПРИЯТЕЛ!" са убедени, че "Сейвуей България" е пирамида
Константин Ангелов (вляво) и сподвижниците му от групата "Игнорирай SCI - СПАСИ ПРИЯТЕЛ!" са убедени, че "Сейвуей България" е пирамида    ©  Надежда Чипева
Константин Ангелов (вляво) и сподвижниците му от групата "Игнорирай SCI - СПАСИ ПРИЯТЕЛ!" са убедени, че "Сейвуей България" е пирамида
Константин Ангелов (вляво) и сподвижниците му от групата "Игнорирай SCI - СПАСИ ПРИЯТЕЛ!" са убедени, че "Сейвуей България" е пирамида    ©  Надежда Чипева

През целия ден на 26 март Пловдив е смръщен, забулен в облаци и хладен. В зала 10 на Съдебната палата в града обаче е задушно. Не е ясно дали защото малката стаичка и коридорът пред нея са необичайно пълни с журналисти, камери и желаещи да присъстват, или защото е последното дело за деня - насрочено за 16:00, но порядъчно закъсняващо.

Не е ясно и коя е основната причина за големия интерес - дали че районният съдия Методи Антонов ще трябва да решава едното от първите дела за клевета във Facebook в България, или че е намесена наскоро уличената от Комисията за защита на потребителите като пирамида "Сейв къмпани интернешънъл" (SCI), която бързо след това се прекръсти на "Сейвуей България". Тя предлага възможност за ползване на отстъпки в партньорски обекти чрез нейната Save Card, но най-вече възможност за пасивни доходи чрез сложна бонусна схема, базираща се на привличане на нови клиенти.

Ясно и обяснимо е обаче, че в очите на 26-годишния подсъдим Константин Ангелов преди делото се чете притеснение. Но и решимост. Той е обвинен в обида и клевета от съоснователя на SCI пастор Станислав Петров, който, както става ясно от тъжбата му, се е почувствал лично засегнат от коментари, приписващи му престъпления като измама и колажи, изобразяващи го като фараон.

Последни репетиции

Часове преди делото Ангелов разказва, че не е активист по природа и това е първата подобна "кауза", в която се е озовал неволно. Стартирал групата "Игнорирай SCI - СПАСИ ПРИЯТЕЛ!" през февруари 2013 г. след тежка седмица, когато бил буквално бомбардиран от предложения на познати и непознати да се включи в схемата на компанията. "Така исках да кажа на всички, че не желая да участвам. Въобще не очаквах, че ще се съберат толкова последователи и че ще се стигне дотук. Но щом се е стигнало - ще карам докрай", казва той и обяснява, че няма намерение да закрива групата, като според него най-важното е да се докаже, че компанията е пирамида и заблуждава хората.

Ангелов има собствени бизнеси и дори обяснява, че в част от тях има подписан договор с SCI и приема картите им още преди да разбере за какво става въпрос. Според него в тях няма нищо лошо, но и нищо революционно - такива карти за отстъпки има и други на пазара. Проблемът, според него са т.нар бизнес пакети, които дават възможност за участие в бонусната програма и се закупуват на цени между 600 и 3000 лв. (отскоро дори 4000 лв.). За себе си Ангелов е убеден, че това е пирамида и той сочи моменти в презентационните материали на SCI, където се обяснява как гръбнакът на компанията са пакетите за привличане на нови клиенти и инструкции как да се убеждават. "А забраната от КЗП да извършва дейност е върхът на доказателствата."

А за обвиненията на пастор Петров той обяснява, че не може да носи отговорност за всички над 8000 членове на групата. "Обвиненията са абсурдни. Прикачени са скрийншотове от групата, като дори не са си направили труда да намерят мой коментар. Тези колажи, за които говорят, не съм ги правил и качвал аз", обяснява Ангелов. Според него делото е по-скоро опит за сплашване, да затвори групата. Получавал е и различни заплахи по мейла и по Facebook от бизнес партньори в SCI, но нищо сериозно.

Ангелов обаче има и много сподвижници, като дори двама "бизнес партньори" в SCI са готови да свидетелстват в негова полза. Цената е да признаят пред всички, че са сгрешили. Ползата е, че вярват, че така ще предпазят други хора. "На всяка минута се раждат по 59 наивници", споделя Наско. Прочел го е в една от книгите по манипулация, които е започнал да чете след записването си в компанията, за да си обясни сам на себе си, корените на собствената си наивност. Година и три месеца негов познат го агитира да се включи в SCI. Накрая Наско остава без работа и се съгласява. Провежда три срещи в опит да привлече и други хора. На една от тях настъпва и преломният момент. Негов познат бизнесмен проявява интерес към картите за отстъпка и предлага да закупи 18 хил. бройки за свои клиенти. Спонсорът на Наско (човекът, който го е привлякъл) обаче отказва, въпреки че по това време има само 7200 картодържатели. Причината според Наско е, че ако някой закупи такава бройка, ще има по-голям стимул да си търси правата, ако нещата не потръгнат, и Наско слага край на кариерата си в SCI.

Тихомир има повече опит. Той и екипът му са привлекли 50 души. Внушителното число обаче не му е помогнало да избие парите, които е вложил - 3000 лв. "Няма обекти. Не може да се печели от пазаруването. Давахме и заеми на хората, за да влязат в компанията. На едно от обученията така ни учиха, че българите живеят на заеми." Тихомир вече не поддържа връзка с компанията. Както и с един от най-добрите си приятели, който го е вкарал в нея.

Грим и маски

Пред съдебната зала има суетня. Камерите на няколко национални телевизии са разкъсвани между защитника на обвиняемия - Иван Маринов и двамата адвокати на тъжителя - Валери Петров и Атанас Костов. Самият пастор няма да се яви, а от адв. Петров камерите изкопчват само репликата: "Както бащата на едно отроче носи отговорност за неговото възпитание, така създателят на група носи отговорност за нейното възпитание." Колегата му Костов е по-словоохотлив и вдига летвата с обяснението, че делото не е за SCI, а за омразата в интернет. Определя делото като абсолютен прецедент. "Искаме да изградим съдебна практика чрез него."

Вече в зала 10 представлението започва и по всичко личи, че ще е комедия. Адвокатите на Петров поддържат, че на делото трябва да се даде ход, като внасят нови десет страници разпечатки. Неколкократно объркват името на подсъдимия с Андреев, което накрая предизвиква адвокатът му да попита: "А кой е Андреев?"

Линията на защита на Ангелов е предвидима. Според адвокатът му на делото не трябва да се дава ход, защото обвинението е неясно, противоречиво и не се разбира кога и къде е извършвно предполагаемото престъпление. Той твърди, че ако обвинението е, че е създал групата, то тогава е изпуснат шестмесечният срок, предвиден в закона. А ако обвинението е по конкретен коментар на Ангелов, то единственият такъв, посочен в тъжбата, е текст към снимка: "Кандидат-марсианци, които проповядват междугалактическата икономика на световете." Въпросният кадър е от парти на SCI, където наистина Светослав Петров и партньорът му Станчо Рангелов са пред торти с форма на планети, оградени от маскирани в космическа тема гости. Последва и кратък дебат дали марсианец е обида или клевета…

След като адвокатите на Петров прецизираха, че обвинението e, че като администратор на групата Ангелов единствено от него е зависело и той е допуснал публикуването на обидни фотоколажи и коментари (и въпреки възражението на защитата, че има и други администратори), съдията даде ход на делото.

Падането на завесата

След кратки адвокатски боричкания по процедурата дойде време за ход на делото и по същество, като съдията дори и изрече вълшебните думи…, докато не беше прекъснат от адв. Петров, че не иска да се дава ход на делото по същество. Причината е, че клиентът му Светослав Петров оттегля тъжбата си и моли да му се присъдят всички разходи по делото, защото "целта на това наказателно производство не е Константин Ангелов да бъде осъден". Последва повторение на тезата за отрочето и пространна пледоария обясняваща, че това дело не е срещу изразяването на собственото мнение, но че не може общественият интерес да идва за сметка на защитата на личността. Както и че колегата му Костов пък допълни, че оттеглянето на тъжбата не се дължи на съмнения в изхода на делото, а "на добрата воля на г-н Петров". И продължи с няколко предупреждения към Ангелов, чийто адвокат приветства оттеглянето на жалбата, като изрази съмнения в искреността им предвид на продължаващите обвинения, които той оприличи на "другарски съд".

Вече извън залата самият Ангелов отсече, че не би приел точно тези хора да му четат морал. Журналисти попитаха адв. Петров дали целият процес е бил PR акция на пастора, но той контрира, че медиите са поканени от подсъдимия. Сподвижници на Ангелов пък предположиха, че цялата постановка е, за да може на следващите мероприятия на SCI пастор Петров да се представи за морален победител и да принизи обвиненията към него: "Той е много харизматичен водач. Ще излезе на сцената и ще обясни как нападките са под неговото достойнство и затова е прекратил делото", сподели един от тях.

Така първото дело за Facebook клевета в България, стигнало реално до съд, не успя да произведе смислен отговор на най-важния въпрос, който постави: Възможно ли е и трябва ли човек да носи отговорност за мнения на други хора, изречени в социалните мрежи. Адв. Петров направи аналогия между администраторите на групи и издателите на медии, които носят отговорност за публикуваната от тях информация. Дали обаче тя може толкова автоматично да се пренесе в интернет е спорно и това може да каже само съдът. А това може да се случи и скоро - адвокатите на Петров не пропуснаха да изтъкнат, че клиентът им си запазва правото да повдигне нови обвинения, ако обидите и клеветите към него продължат. На излизане нямаше овации.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


44 коментара
 • 1
  kireto avatar :-P
  Кирето

  Бая се чудих дали да напиша коментар и после да не ме съдят "за уронване на доброто име на компанията", но не можах да се сдържа.
  Все пак искам да заявя следното :
  Пастор Петров не Ви клеветя и не се съмнявам Във Вашите качества на бизнесмен...
  Единствено се съмнявам в интелекта и и умственият багаж на хората, решили да се "вържат" на цялата боза/схема, за лесно забогатяване и поверили парите си на една откровено пирамидална структура...

 • 2
  izabell avatar :-P
  izabell

  Слаби адвокати.Казано нещо в социалните медии най-лесно може да се тълкува съгласно законите ни-нали всичко казано е и написано.

 • 3
  simeonov_ avatar :-?
  simeonov_

  Има ли някой още който да не е разбрал,че това е типична Понци схема? Както се казва алчността и желанието за бързо забогатяване замъгляват съзнанието и винаги ще има хора които да се хващат на всеки нов префасониран вариант.Иначе този пастор Петров не мога да разбера на Рон Хъбарт ли се прави?

 • 4
  uctuha avatar :-P
  uctuha

  Брилянтна статия, пренесохте ме в съдебната зала!
  Браво на авторите, браво на момчето, което застана с името си зад мнението си и браво на всички, които се опитват да разбулят схемата около Сейв къмпани интернешънъл / Сейвуей (това за SEO-то го пиша :D)
  Xali, точно така, писмено нещо най-лесно се тълкува. Затова остава как е било написано. Като например тъжбата на пастор Петров, написана от кой знае кой неграмотен адвокат, която ще остане като паметник на юридическата глупост.

 • 5
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Браво за статията! Очевидно в началото на 90-те години, когато у нас масово се подвизаваха разнообразни по форма и съдържание пирамиди, някои хора, които сега са се закачили на въдицата, още са ходили под масата и сега не разбират какво става - трябва да им се отворят очите.

 • 6
  gradski avatar :-|
  gradski

  Проблемът на падрето е друг и най-вече затова си оттегли жалбата. Ако беше продължил делото, то в хода му щеше да стане ясно, че пирамидата е наистина пирамида и коментарите няма как да са обидни, след като отразяват действителността. И също като Гошо Тъпото, който се е усетил навреме и е спрял делото за прякора си, за да не стане единствения официално признат със съдебно решение тъп човек в България, отчето също скоропостижно се отказа от делото, за да не му бъде определена фирмичката за пирамида със съдебно решение...

 • 7
  mavricii.plovdiv avatar :-|
  mavricii.plovdiv

  Не знам за какво говорите,не съм запознат в детайла с "играта",но аз да Ви кажа скоро ползувах една такава карта,предоставена ми от приятел,за разплащане на една сметка,което ми намали сумата с 10%...Прави впечатление че "Капитал" често се занимава с темата,което малко ми се струва странно.

 • 8
  pinoccio avatar :-P
  pinoccio

  Като не си запознат майна, по-добре си трай, а не се излагай.

 • 9
  mavricii.plovdiv avatar :-|
  mavricii.plovdiv

  До коментар [#8] от "pinoccio":

  Защо,на мен ми допада идеята в тази смразяваща криза,това е изключително добър начин за повишаване на потребелнието.Не виждам кой печели от това в банките по депозити да стоят застинали милиарди,а същевременно да се чудим как да накараме някой да изхарчи някой лев,с което да допренесе за по-доброто ежедневие на всеки,така аз разбирам нещата,ние тук си пишем и коментираме,хората са щастливи когато живеят...

 • 10
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Тия хора трябва да знаят, че маркетинг измамите не са измислени в България, и тепърва ще гледаме още по-големи чудеса..

  Америка в това отношение е безпорен лидер, и дано повечето от абсурдите виждани тук, не прескочат океана.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал