Какво правят "Ранобудните"

С какво се занимават лицата на студентската окупация днес и какво да очакваме от тях занапред

Няколко месеца след пика на студентската окупация студентите изглеждат попритихнали. Някои са разочаровани. Други са се захванали с лични дела. Трети просто си почиват. Има и такива, които не са се отказали да бъдат коректив на властта. За тях все още цел номер едно е оставката.

Студентите бягаха от политиката, от лидерството, от стройните организации. В един момент обаче под натиска на пропагандната война дори сред тях се настани интригантството и съмнението. Стигна се до разцепление. Днес не е много ясно кой е ранобуден студент и кой не е. Това обаче не спира голяма част от тях да са активни с проекти и идеи за издърпване на държавата от блатото, в което се намира. Разговаряхме с представители на отделните групи, които в началото бяха заедно и окупираха, блокираха, протестираха. Попитахме ги с какво се занимават в момента и къде виждат мястото си в процеса на промяната. Потърсихме и прогнозите на техните преподаватели, които ги подкрепяха. Попитахме ги какво ще се случи със студентската енергия занапред. Ще бъдат ли пак студентите тези, които да поведат обществото.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Не можеш от хора невярващи в нищо конкретно, а работещи единствено против някакъв модел да очакваш кой знае каква еволюция спрямо лидерство, единство и цялостна програма и идея.

  Това беше и голямата грешка на СДС навремето.

  Корена е в липсата на вяра, унищожените консервативни устои на църква и семейство. С такава основа имаш път за развитие. Без нея ще викаш днес, а утре ще млъкнеш. Затова комунягите добре се стараят да отглеждат поколения които не вярват в нищо.

 • 2
  rembrandt avatar :-|
  rembrandt

  Страхотна статия, която ясно показва, колко ценно беше всичко, което опитахме да направим, но уви песимистичния българин отново прочря "нечистоплътност" в едни наистина искрени намерения, но... нещата тепърва започват. Всеки, който беше част от истинското ядро на протестиращите ще поеме по своя път и малко по-малко всеки от нас ще променя държавата в своята си област и така, рано или късно ще успеем!

 • 3
  wonderwoman avatar :-|
  Wonder Woman 2.0

  Какво да правят? Досега не излязоха с едно конкретно нещо, една конркетна политика ЗА това, ЗА онова, ЗА нещо си въобще. До тук са само ПРОТИВ. И ако така продължават, няма да направят абсолютно нищо, кой знае какво, освен отново да вдигнат много шум за НИЩО!

 • 5
  hodounski avatar :-|
  hodounski

  Много жлъч се изля върху тях,но устояха.Сега да се стягат за избори и референдум.Ако успеят да накарат повече млади да гласуват,ще е победа.

 • 6
  greeneyes avatar :-|
  greeneyes

  "Преди броени дни от СДВР отново са търсили на домашния телефон Манол Глишев да се яви за обяснение в полицията."

  Комунистите и специално Овчев никога няма да оставят на мира знаещите и можещи хора в България, докато и последния от тях не напусне България. Това е тяхната цел, след това всичко ще е лесно.

 • 7
  greeneyes avatar :-|
  greeneyes

  "Оказа се, че моите сънародници най-често са страхливи хора. Няма да успеят да си изработят щастие. Ще продължат да бъдат управлявани от мафията. Бъдещето на нормалните, интелигентните, успелите хора най-вероятно ще бъде извън България."

  И съотетно Манол Глишев е стигнал до същия извод.....

 • 8
  greeneyes avatar :-|
  greeneyes

  "Според проф. Димчев обаче са сгрешили, като не са формирали нов политически субект. "Когато сте отвън, не можете да управлявате процесите. Но струва ми се, че тези млади хора изпуснаха момента. Имаха възможност да бъдат лидери. Опасявам се, че скоро няма да има такава енергия, защото те бяха унищожени по безпардонен начин от хора, които цял живот са служили на властта."

  Прав е бил проф Димчев и е много жалко, че студентите му този път не са се вслушали в думите му. Лекциите са важни, а още по-важни са житейските уроци, които някои преподаватели се опитват да дадат на младите хора.

 • 9
  handu avatar :-|
  Handy

  Загубихме битката...

 • 10
  slon avatar :-|
  slon

  "Оказа се, че моите сънародници най-често са страхливи хора."


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал