Конкурс предизвиква: "С мрънкането дотук. Бъди промяната."

"Фабрика за идеи" отправят предизвикателство към хора, склонни да търсят нетрадиционни решения на социални проблеми

Ако сте от хората, които вярват, че България е блато, в което нищо никога няма да се промени, спрете дотук. Този текст не е за вас. Конкурсът за мрънкачи е всеки ден.

Ако обаче сте от хората, които искат да учат, да променят, да помагат, стойте. Младежката организация "Фабрика за идеи" ви издирва, за да ви връчи предизвикателство. Тяхната инициатива за социална промяна Social Innovation Challenge 2014 ще стартира в пет града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора в петък. Ако сте в или близо до някой от тях, имате време да се включите до края на деня тук, а закъсняващите могат да се регистрират за участие утре в betahaus в София след 18.30. Важно уточнение е, че е добра идея да сте в отбор със свои приятели, колеги, познати, когато кандидатствате.

Това е конкурс за идеи, които търсят и намират нетрадиционни решения на съществуващи проблеми. На 11 април в полунощ "Фабрика за идеи" ще даде на участващите отбори във всеки един от градовете предизвикателство, с което те няма да са запознати предварително. То може да е свързано с градска среда, екология, маргинализирани групи от хора или пък нещо съвсем различно. Екипите ще имат три дни, една раница с пособия и телефонен номер за насоки, за да излязат с предложение как да го разрешат. Условието е тяхното решение да е свързано със средата, със самото място-източник на проблема.

Идеята на конкурса е да въвлече повече хора в решаването на социални проблеми. Да им покаже, че това не е тежък и тъжен процес, в който се занимаваш с бедни хора, а в който научаваш нещо за себе си, казва Ива Александрова от екипа на "Фабрика за идеи". "Когато излезеш от средата си, от зоната си на комфорт и начина си на мислене, това винаги води до разкрития", добавя тя.

Това е и по-голямата идея зад конкурса. Екипите с най-добрите три идеи ще имат възможност да се включат в обучението на Академията за социална промяна на "Фабрика за идеи", чиято цел е да стимулира социалните иновации в България като проактивен начин за свързването на ресурси и хора. А идеите пък ще бъдат оценявани от жури, в което влизат хора от бизнеса и доброволческия сектор. В предложенията на отборите те ще търсят да са ефективни, свързани със средата, иновативни и да са резултат от усилията на целия екип.

Още от Капитал