Младите хора трябва да знаят основните разлики между диктатура и демокрация

Маркус Пипер, Фондация за преоценка на диктатурата в ГДР, пред "Дневник"

Маркус Пипер от Фондацията за преоценка на диктатурата на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП) се занимава с т.нар. култура на паметта. Фондацията е създадена през 1997 г. по инициатива на Бундестага и задачата й е чрез редица проекти да насърчава цялостната преоценка на причините, историята и последиците от диктатурата в Германската демократична република (ГДР). Голяма част от стартовото й финансиране (около 75 милиона евро) фондацията получава от авоарите и недвижимите имоти на ГЕСП. 


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  sofia_citizen avatar :-|
  sofia_citizen

  Де да имахме и ние такива хора, които да покажат проблемите на комунистическата диктатура просто и без пристрастие.
  Но тук половината и повече си били "живели добре" при режима.
  Какво ги интересува тях демокрацията и свободната човешка воля.
  Важното е да работи в завода за 200 лева , всички да са бедни
  и да пее- 2-3-пъти по манифестациите на година...без много мисъл.

 • 2
  basten avatar :-|
  Алеко Константинов

  Трябва да има реална демокрация - а не фасадна анархизирана такава; демокрацията не значи свободия; да на политическия плурализъм, но не на политическите диктатури и еднолични партии; да на узрялото гражданство общество и реална свобода на словото без цензура и медийни обръчи, но и без явни инсинуации и клевети от страна на ползвателите на тази свобода! Аз съм за мажоритарни избори, но с отговорност на мажоритарните кандидати, защото днес имаме почти мажоритарни кметове, но реално нямаме реална отговорност от тяхна страна. Относително съм за въвеждане на задължително гласуване, но как ще се налагат санкциите на не гласувалите? И съм за електронно машинно гласуване, но провеждано в секционни комисии, но съм против електронното такова от вкъщи, докато не се измисли начин да се предотврати масовото купуване на гласове в гетата и сред малцинства, какво по лесно един човек да носи лаптоп и да ги кара да гласуват срещу пари и под негов надзор, било то и електронно? И на последно място, за да се предпазим от бъдещи диктатури, трябва да има пълна прозрачност на финансиранията на партии, техните спонсори, намаляване на субсидиите за партиите до максимум 1 лв. на година на избирател и прозрачност за тяхното разходване, както и пълна прозрачност на медийните собственици и тяхното финансиране. А за по - голяма представителност на парламента би следвало да се намали прага за влизане на партиите и коалииците на 2 процента от гласувалите, а не на досегашните 4ри процента. Който предложи и гарантира изпълнението на тези няколко предложения, нека той да ни води и управлява занапред, но под нашия - национален надзор, за да не се изкуши да диктаторства в бъдеще!

 • 3
  koralsky avatar :-|
  koralsky

  "По онова време също, в ГДР – "Щази", в България – ДС и т.н. Разликата обаче е, че днес човек може да се защити от тях по силата на законите в правовата държава. Има свободни избори, има свободна преса"-хахах,това сигурно е немски хумор.В България нито има правова държава,тук закона е на страната на тоя с парите,политическата протекция,на силния на деня и т.н.,изборите също скоро ги видяхме за пореден път купен вот,корпоративен(макар че ние нямаме коорпорация в сериозния смисъл на думата),етнически,малцинствен,изселнически,пенсионерски и т.н.,пресата също знаем кой я държи-агент Бор например,Дилян и прочие до безкрая.Държавна сигурност продължи да си управлява България и скоро няма изгледи това да се промени,без значение дали сме с американците,в европейския или в марсианския съюз :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал