Защо не вярваме

Как българите изгубиха доверието си в институциите и хората и можем ли да извървим пътя наобратно

В неделя президентът Росен Плевнелиев имаше една, но нелека задача. Да излезе пред уважаемите сънародници и да намери успокоителни думи. Той трябваше да разсее предчувствието за катастрофа, която може да изтрие последните петнадесет години от живота ни. Да възстанови усещането за нормалност. Вместо това президентът каза истината: "Банкова криза няма, има криза на доверието." Доколко това е успокоение е съвсем друг въпрос.

Доверието е хронична липса. Най-дълбоката социална рана, която в инфекцията си произвежда криза след криза. Петъчните опашки пред ПИБ се оказаха последния косъм, на който се люлее общото ни живеене. Паниката е естественото състояние на общество, което е изчерпило всички запаси на сигурност и предвидимост. Паническа беше реакцията на хората в Розово при първата им и последна среща с три бежански семейства. Панически бяха действията на полицията в Лясковец при сблъсъка с човек, който използваше куршуми като викове за помощ заради сковаващите страх и параноя, с които живее. Панически беше и отговорът на местната власт, когато след пороя в Аспарухово блесна престъпното й бездействие.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  zumz avatar :-|
  zumz
  • - 17
  • + 32

  Благодаря за статията. Още едно "да" за личното ми решение през ноември 1990 г. - билет в една посока (САЩ).

  Нередност?
 • 2
  kas. avatar :-|
  kas.
  • - 2
  • + 42

  Ако не беше последната, трета част на статията, щях яко да я оплюя. Причината е проста. Едно е да се постави диагноза, но е съвсем друго болестта да се излекува. Нагледах се и се наслушах на диагнози. И всичките негативни, и все българите били някакви си. Най-сетне някой да излезе и да каже: "Имаме недоверие и отчуждение, а ето и отговорите на тях - енергията на хората, които искат промяната и действат, за да я осъществят."

  Нередност?
 • 3
  chesten5139 avatar :-|
  Навуходоносор
  • - 3
  • + 26

  До коментар [#1] от "zumz":

  Добре, избягъл си от тук, но опитваш ли се по някакъв начин да помогнеш на България?

  Нередност?
 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • + 9

  "когато една партия силно доминира - Костов, Сакскобургготски, Борисов - има свръхочаквания и висока подкрепа. При коалиционните - още в началото на мандата подкрепата е ниска. Най-често след втората година, а в отделни случаи и по-бързо, настъпва срив"

  Причините са много, но една от тях е, че българите сме индивидуалисти. Ако погледнете медалите, които България е печелила на разни олимпиади и световни първенства ще видите, че 90-95% от тях са в индивидуалните спортове. И това е само една от проявите на индивидуализма. Работата в екип не ни приляга - всеки тегли чертата към себе си, всеки четник иска да носи байряка.

  В такава среда коалициите нямат шанс дори и партиите да бяха читави. А те не са и коалициите стават още по-вредни понеже размиват отговорността.

  Тази особеност в манталитета е още една причина у нас да има мажоритарна избирателна система понеже от една страна тя дава повече сила на индивида, от друга води до стабилни парламентарни мнозинства. В ЮК, където изборите са 100% мажоритарни за последните 60 години едва 2 пъти се е налагало да се съставя коалиция. в Германия, където са 100% пропорционални, за последните 60 години коалиции са управлявали през 80-90% от времето. И ако в Германия това води до нелоши резултати, у нас последиците са коренно различни.

  Нередност?
 • 5
  zmuz avatar :-|
  zmuz
  • - 1
  • + 8

  До коментар [#3] от "Навуходоносор":

  Уместен въпрос. Все пак България е родина и макар далеч - това, което се случва там не ми е безразлично. За помагане - помагам на няколко близки хора, такива са ми възможностите. Това правят и повечето от другите, които напуснаха през 1990-те. Не съм сигурен, че е правилно да се каже "избягал". Напуснах по своя воля и желание, никой не ме е дърпал или карал да го правя. През 1990 г. вече всеки можеше да поеме накъдето си поиска без да има наказание за това. Въпрос на лично решение е.

  Нередност?
 • 6
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 10

  Много добра и навременна статия, напипваща може би най-важната тема, особено актуална за българското общество. Искам обаче веднага да напомня, че недоверието на българина към държавата и управляващата номенклатурна прослойка (защото тя наистина е такава, а "изключенията" в нея не са всъщност точно такива, а техни производни и те само потвърждават правилото) не е от вчера, нито от дори десет или двадесет години. Например всички си спомняме мотото преди 10 новмври - "ТЕ ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжеме, че ИМ работим!", тоест в държавата дълго време, десетилетия се водеше игра на едно надлъгване между хората и държавата, всеки според нивото и възможностите си, разбира се. Спомняте ли си например колко търсени и "престижни" например бяха сред "обикновените" българи такива професии, като бензинаджия, барман, ..., продавач на дефицитни стоки (кафе, месо,...- при т.н. социализъм поради характера му непрекъснато се създаваха дефицити на разни стоки и услуги), защото там можеше да се краде, да се взимат подкупи. Не бяха престижни и високо ценени и уважавани такива възлови за всяка развита и просперираща дъежава професии като тези на учителя, инженера, доктора,..., и тук в никакъв случай не искам да подценя ничий труд и която и да е професия, просто напомням, че не е нормално и не може да няма сериозни изкривявания в едно общество, в което инженерът взима например 200-230 лева на месец, а работникът, полицаят, номенклатурата, партийният сектетар взимат двойно повече - да речем 400-500 лева.
  Темата за доверието в обществото и държавата е съвсем пряко и неразривно свързана с поне две други понятия - ЛЪЖАТА И СПРАВЕДЛИВОСТТА! И аз неслучайно много пъти съм споменавал, че ми се ще отдавна да провокирам една по-широка дискусия на тема "ТЕХНОЛОГИЯ НА ЛЪЖАТА", и непрекъснато подчерравам изключително, критично важната роля на функциониращата правораздавателна система за една държава по отношение на държавността, държавата, ДОВЕРИЕТО на хората В СПРАВЕДЛИВОСТТА Й ПОНЕ В РАМКИТЕ НА ЗАКОНИТЕ И КОНСТИТУЦИЯТА!

  Нередност?
 • 7
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 6

  Ами вижте ги само всичките власти една по една, вгледайте се в законодателната - Народното събрание с карикатурата Михов, замесената с престъпници като братя Галеви и ред престъпления Мая Манолова, перачът Христо Бисеров,...- и това е ръководството!
  Ами основният им законотворец Данчо Ментата, с поведение и манталитет на уличен измамник, ами Пеевски, Станишев, Болен, Местан,...?
  Ами изпълнителната власт - запозналият се с всички задни изходи Олигарски, смешникът Стойнев и останалите недоразумения, наречени правителство, сред които изпъква и манекенът и въздух под налягане Йовчев?
  Ами какво да кажем за тотално деградиралата, корумпирана, компроментирана и декомпозирана "правораздавателна система" и особено прокуратурата начело с откровената марионеткат на Пеевски и Доган Цацаров? И ВСС!

  А 4-та власт, медиите?
  И не са само медиите на преуспялия катарзис, вземете напр. откровено поръчковото поведение на Кевирй Кеворкян, сравнете го как се мазни на такива като Борисов, Първанов, Мая Манолова, Цеетелина Бориславова и колко е разбиращ, добронамерен и всеопрощаващ, как с небрежни подмятания брани неспасяемия авторитет на такива презряни и долни типове, като Жельо Желев и Догсн,...и колко стро и суров е с обикновени и особено с беззащитни хора в беда, КОИТО ПО НЯКАКВИ ПРИЧИНИ СА НЕУДОБНИ НА СИЛНИ НА ДЕНЯ И ТРЯБВА ДА БЪДАТ СПЛАШЕНИ, като майката на Петко от Лясковец, например.
  Как се опита да й внуши вина, как многократно акцентира и се "учуди", че тя не съчувствала на нападателите им, а на тежко ранения от тях единствен неин близък и син!
  Що за негодник трябва да си, да използваш ефира на телевизията, да претендираш, че имаш правно образование и какъвто и да е морал, И ДА НАРИЧАШ ТЕЖКО РАНЕН ПРИ НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ него (И старата му майка) ЧОВЕК, КОЙТО Е В РЕАНИМАЦИЯ, УБИЕЦ И ЛУД, и то мбогократно БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА, само за да се сложиш на силните на деня и да прикриваш поредното им престъпление!
  Това не само няма нищо общо с истинската журналистика и какъвто и да е морал и достойнство, НО Е И ОТКРОВЕНА КЛЕВЕТА И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

  http://www.razkritia.com/415361/plamen-darakchiev-kevork-kevorkyan-e-pozor-za-nova-tv/

  Нередност?
 • 8
  injganev avatar :-|
  injganev
  • - 1
  • + 7

  "Плащаш вноска за пенсия, която предварително знаеш, че няма да ти стигне за нищо. Плащаш данъци за полиция, но трябва да плащаш допълнително и за СОТ. Хората с алтернативи започват още повече да заобикалят солидарните системи, финансирането им става все по-трудно, а социалното разделение става още по-видимо."
  --------------------------------------------------------------------------

  това за САЩ ли е написано!? Защо е верно , верно е и за България но реакцията в обществото е друга... защото хората са други. Разликата е че българина няма ни най малка представа от стоицизма на обикновения американец, на оптимизма му , на волята за промяна и още във безрезервната вяра в справедливата система , дори тя да не е справедлива ... така се удържа държавност и българите очевидно не сме създадени за това и тъжно но се вижда как ни се изплъзва държавата. И тука няма никакво значение че малцина като автора на статията го рабират , масовката оправдава ли ходенето за гъби по избори и тая дива агресия към медиците която е абсолютно непозната на друго място на тая планета то тая държавата си отива. Такава е тъжната българска перспектива и независомо колко са верни внушенията на статията България отдавна е минала точката от която няма връщане и ще вървим надолу като държавност независомо от наистина растящи доходи и поне умерено положителна икономическа перспектива като цяло... Националната държава на българите ще се лашка в безвремието докато не я помете някоя регионален конфликт ( КОИ в България ще нарами пушка и отиде доброволец да я защитава !? А той света както се вижда не се е променил много ...) или соцялен катаклизъм , например при разпад на Русия е възможно милиони руси да ни залеят... ( Ако някой се чуди за какъв разпад на Русия говоря , става дума за тая шапка която и кроят днес американските стратегически тръстове, каито събориха СССР ...) . Българина има някой изключително негативни качества които не създадат и крепят държавност и резултата е налице - отива си България и нищо не може да се направи. Света е пълен с несправедливост , но само българите истерично късат и фъргат , света е пълен с бедност , но българина се смята за най-беден ( въпреки реалноста че по ППП сме в по-богатия свят вече) , света е пълен с нещастия , но ние в обединена и добронамерена към нас Европа сме най-нещастни. Дори има куриози където заради черногледството сред населението битува мита че България се намира в земетръсна зона, независимо че сериозните земетресениетя удрят в Гърция, Италия и Турция . Нещо което е просто откачено ... Обърканото съзнание на българина я обрича тая държава на провал. Това депресивно черногледство парализира икономиката ( вече имаме драматично изоставане от Румъния дори камо ли да догоним някого ... ) , заради негативите нагласи не раждаме деца , не учим , емигрираме , не се грижим за здравето си... И никакви аналогии с Румъния не са на място тук както се намеква в статията. Препоръчвам на автора ( с цялото си уважение) да провери какво казва статистиката - румънците емигрират 10 ПЪТИ по-малко от българите днес и така е вече от 7-8 години , независимо че имат реално същата разбутана държава като нас. Румънците влязоха с далеч по лоши финанси в кризата и беше нормално да изпатят повече , но заради доверието в държавноста и инстутуции и бъдещото си излязоха по малко засегнати с по малък спад на недвижимите имоти и днес растежа им е отново рекорден за Европа...докато България влезе в кризата най-подготвена почти нямаше държава в такова добро положение (с ниска задлъжнялост , валутен борд и ниски цени следователно конкурентна икономика ... ) в началото на кризата и изядохме всички шамари , например имотите паднах аповеч еот Испания и Гърция ... какво е обяснението тук!? България е наистина имплозия и то обуслобевена единствено от порочното мислене на българина. На края на деня както казва американеца всеки си заслужава съдбата. Разумните българи не трябва да правят трагедии от това , индивидуалното бъдеще на всеки може да бъде толкова добро или лошо независимо къде отива държавата България. Горе главата!

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 3
  • + 4

  Просто на времето след 10 ноември една шепа хора, обременени с миналите си престъпления, безобразия и национални предателства и знаейки какво заслужават, в страха и паниката си за собствените си задници решиха да жертват съдбата на българския народ и на държавата, за да избягнат наказание и отговорност. И потопиха България в престъпления и мизерия, унищожиха планомерно дъежавата и нейните институции, конфронтираха българите едни срещу други и оглавиха всички институции, особено репресивните, начело с прокуратурата и главна прокуратура, за да могат техните чудовищни престъпления-рецидиви да се потопят и забравят в океана от все нови и нови.
  А никоя от външните големи сили не поставя интересите на някого другиго - особено на малка държава като България - над собстеените и негласната договорка с нашите управници бе те да им угаждат и целуват задниците всячески и постоянно, да правят каквото им кажат, а онези да се правят, че не знаят за какво всъщност става дума и с кого точно си имат работа, да си затварят очите за безбройните им престъпления и безобразия...
  Това беше "the trade off" между нашия т.н. елит , тоест жалкият ни псевдоелит и другите, външните.

  Нередност?
 • 10
  today avatar :-|
  today
  • + 4

  Браво!
  Поздравления, материала е страхотен!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал