Трите грешки в казуса със "Спешна помощ"

Самият факт, че министър на здравеопазването публично отказва здравна грижа за част от населението на страната, е абсурден.

Трите грешки в казуса със "Спешна помощ"

Заплахата на Петър Москов, че линейките няма да влизат в ромските махали, не само е опасно и популистко, а и не решава никакъв проблем

Люба Йорданова
24041 прочитания

Самият факт, че министър на здравеопазването публично отказва здравна грижа за част от населението на страната, е абсурден.

© Юлия Лазарова


Екипи на "Спешна помощ" няма да реагират на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност. Това заяви в неделя по bTV министърът на здравеопазването Петър Москов като реакция на нападението над спешен лекар и шофьор в ботевградското село Врачеш миналата седмица. Москов извади данни, според които от общо 225 инциденти с лекарски екипи на "Спешна помощ", 174 са станали в ромски махали. И призова кметовете и лидерите на ромските общности да гарантират безопасността на спешните екипи.

Освен че е откровено расистко, изказването на здравния министър не решава никакви проблеми - нито на здравеопазването, нито на сигурността, нито на обществото като цяло. Дори напротив, може да предизвика още по-голямо напрежение и агресия. Ето защо.

Сигурността на лекарите е отговорност на полицията

Нападенията над спешните екипи, както и над лекари и сестри в болници, безспорно трябва да бъдат разследвани, наказвани и предотврaтявани. Това обаче не е задължение на кметовете и на т.нар. ромски лидери, както заръча здравният министър. За тази цел е измислен Наказателният кодекс, а всички плащаме данъци, за да издържаме полиция, прокуратура, съд и т.н. Миналата година парламентът приравни посегателството срещу лекари с това срещу полицаи, а Наказателният кодекс предвижда ясни последствия за извършителите. Въпреки това досега няма публично известни данни за наказани престъпления срещу лекари.

Нищо не би трябвало да пречи например, когато има проблем с екипи на "Спешна помощ", полицейският патрул от съответния район да се намеси. Нито тези райони са толкова много, нито пък линейките (в София средно се движат по около 10-11 екипа, в почивните дни дори по-малко). А отговорът на вътрешния министър Веселин Вучков на това предложение беше почти толкова скандален, колкото и заплахата на здравния му колега. Според Вучков, който коментира пред БНР, подобна мярка трудно би била осъществима, защото ще е нужно предварително осигуряване на средства и назначаване на нови полицаи.

Да припомним - миналата година заради протестите в София бяха командировани близо 8000 полицаи, а цялата охрана на гражданското недоволство струваше близо 2 млн. лв. На този фон отказът да се гарантира сигурността на и без това оскъдния брой спешни екипи звучи просто безотговорно. И тогава какво точно прави полицията? Може би и тя трябва да бъде извадена от проблемните райони и тогава "Спешна помощ" да може да разчита на някой местен евангелистки проповедник, например.

Правото на спешна помощ е за всички

Самият факт, че министър на здравеопазването публично отказва здравна грижа за част от населението на страната, е абсурден. Правото на лекарска помощ не може да зависи от произхода на болния, нито от това в коя част на страната/града се намира в момента. Ако например на човек от българския етнос му прилошее, минавайки през софийския кв. "Христо Ботев", ще трябва ли да обяснява на 112, че не е ром? Или пък, ако етнически българи нападнат лекар в "Лозенец" например, ще спре ли "Спешна помощ" да реагира на повиквания и от този квартал? И въобще, дискриминацията на етнически принцип не може до доведе до нищо друго, освен до нарушаване на човешки права и подбуждане на расова омраза. 

Заканата на д-р Петър Москов освен това напълно противоречи на етичните норми в медицината, според които лекарите са длъжни да оказват помощ на хора в нужда.

Проблемите са много по-дълбоки

Нападенията над лекари всъщност са симптом на някои от най-тежките обществени проблеми, които години наред политиците замитат под килима. Агресията срещу здравните работници е следствие от една страна на ниското доверие в системата - факт е, че има проблеми с качеството на "Спешна помощ" и грижата в болниците. А от друга - на социалното изключване от обществото на групи от хора (и съвсем не само на такива от ромски произход), които все повече изпадат в бедност, алкохолизъм и безпросветност. Решаването на тези проблеми със сигурност не минава през заплахи и дискриминация.

Екипи на "Спешна помощ" няма да реагират на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност. Това заяви в неделя по bTV министърът на здравеопазването Петър Москов като реакция на нападението над спешен лекар и шофьор в ботевградското село Врачеш миналата седмица. Москов извади данни, според които от общо 225 инциденти с лекарски екипи на "Спешна помощ", 174 са станали в ромски махали. И призова кметовете и лидерите на ромските общности да гарантират безопасността на спешните екипи.

Освен че е откровено расистко, изказването на здравния министър не решава никакви проблеми - нито на здравеопазването, нито на сигурността, нито на обществото като цяло. Дори напротив, може да предизвика още по-голямо напрежение и агресия. Ето защо.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


68 коментара
 • 1
  alex.p.ivanov avatar :-|
  alex.p.ivanov
  • -23
  • +327

  Полицията не смее да влезе в ромските квартали, а лекарите, които биха могли да спасяват човешки живот някъде, трябва, за да бъдат пребити и да им бъде прекъсната смяната? След това все повече хора чуват за това и не искат да са в спешна помощ, където така или иначе се плаща малко - защо да ходят да ги бият... и как ще стигат колите бързо и ще има квалифициран персонал при положение, че не е ценен...

  Просто ви описвам само най-горните нива на порочния кръг, който Москов се опитва да счупи.

  Между другото, Москов е казал, че спешна помощ няма да влиза в опасните региони, докато не се гарантира безопасността на медиците. Той не е казал, че няма да влизат специфично в ромските квартали, а във всички опасни региони. В тази статия манипулативно се използват два факта изказани от Москов, за да се представи нещо, което не е казал!

  Капитал, като ваш дългогодишен читател и човек, който си купува вашия седмичник, настоявам за по-качествена журналистика!

 • 3
  ikg29565817 avatar :-|
  Веселин Николов
  • -27
  • +208

  Много лесно е да давате акъл от топлите си уютни кабинетчета в центъра на София, ама ще ми е интересно да видя някоя журналистка да отиде в циганската махала посред нощ. Заради тая толерастия, проповядвана и подплатена финансово от знайни и незнайни чужди фондации, сме я докарали до това дередже.

 • 4
  tpotoap avatar :-|
  TPOTOAP
  • -16
  • +238

  Стига глупости! Още малко ще се окаже, че лекарите искат-не искат трябва да ходят да ги пребиват като кучета, за да не излезе, че са расисти. С право министърът защити лекарите си. Какво стана с тяхното право да работят спокойно и без заплаха за здравето и живота им?

 • 5
  nuzzo avatar :-|

  "Освен че е откровено расистко, изказването на здравния министър не решава никакви проблеми - нито на здравеопазването, нито на сигурността, нито на обществото като цяло."
  ----------------------------------------------
  Принципно съгласен с горното съждение на автора, но не мога да не се съглася и със казаното от Огнян Минчев в днешна негова статия в Дневник, че Москов имА смелостта да бръкне в раната.
  Време беше някой да го направи, за да се предизвика дебат обществен, дебат политически, дебат институционален, за да се почне решаването на проблема с битовата престъпност. Мнозинството от бълг.граждани, усещат и приемат болезнено лично основно последствията от битовата престъпност. Организираната тази на белите якички я срещат само по вестниците и даже и косвено да ги касае, няма такъв бич за обикновеният човек като битовата престъпност.
  Москов каза "А", очаквам всички власт имащи и имащи отношение към този национален проблем, да се размислят, задвижат и вземат , па макар и крайни, и ако трябва облечени в закон мерки, за справяне с ежедневният терор, тормоз и мачкане на обикновеният и поради което беззащитни човек.

 • 6
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Наистина, а не може ли полицейска кола да придружава линейката? Поне ще има някаква полза и от полицията. Случаите на сбивания с намушквания или пребиване на някого, било то съсед или съпруга, по начало имат в себе си криминален характер и присъствието на полицията е необходимо така или иначе. В САЩ, например в Чикаго, беше практика въоръжен полицай в извънработно време по допълнителен трудов договор на кара с полицейска кола учителите от училищата в гетото и ги придружава до спирката на електичката. Време е да сме реалистични за условията в България а не да повтаряме след европейските чиновници в Страсбург или Брюксел. Както беше казал Алеко посредством Бай Ганьо за такива опити "Тук е Подуене"

 • 7
  primerno avatar :-|
  primerno

  Капитал винаги са имали меко казано странно мнение по тези въпроси!
  Преди няколко месеца, когато разрушаваха незаконни ромски построики в Стара Загора пак имаха подобна статия- колко неправилно е било това действие ?!

 • 8
  peter1946 avatar :-|
  Peter Stoychev

  Искаш лекарите да изпъняват задълженията, но не искай от тях да бъдат боксови круши. За тези групи от нецивилизовани нечовекоподомни единствено суровите и жестоките наказания могат да ги очовечат.

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  На приказки е много лесно. Да дела - кога журналист от Капитал е ходил на въпросните места? Нощем?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал