Софтуер made in Враца
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Софтуер made in Враца

Проектът за създаване на IT център и IT общност във Враца на Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов печели състезанието "Промяната" измежду 212 предложения от над 30 населени места.

Софтуер made in Враца

Двама програмисти искат да превърнат най-изоставащия регион в България в хъб за подготовка на IT специалисти

Люба Йорданова
37632 прочитания

Проектът за създаване на IT център и IT общност във Враца на Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов печели състезанието "Промяната" измежду 212 предложения от над 30 населени места.

© Нова телевизия


Подобно на повечето си връстници във Враца, след като завършват гимназия, Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов се местят в София. Продължават образованието си и започват добра работа. За разлика от много други обаче Емилиян и Теодор решават да се върнат в родния си град. С идея.

Преди две години двамата започват да водят курсове по информационни технологии в няколко училища, а по-късно и за възрастни в Дома на техниката във Враца. Води ги желанието да помогнат на хората от града да разширят знанията и възможностите си. Обучават около стотина души, много от които успяват да се реализират по-успешно благодарение на новата си квалификация. Някои от тях остават да работят във Враца, което допълнително носи полза за града. Когато миналата година фондация Reach for change и "Нова телевизия" обявяват състезанието за социално предприемачество "Промяната", което търси инициативи, подобряващи живота на децата, Емилиян и Теодор вече имат готова концепция. Кандидатстват с проект за създаване на IT център и IT общност във Враца и печелят измежду 212 предложения от над 30 населени места. Идеята им е чрез безплатни курсове по информационни технологии да обучат и подготвят за работа млади хора, които сега се включват на пазара на труда, както и по-възрастни, които са безработни или искат да се преквалифицират. След успешно приключване на 9-месечен курс завършилите ще изкарат стаж в IT компания, а след това ще бъдат назначени във фирма, основана от Емилиян и Теодор, която ще работи по външни проекти - от други компании, които имат излишък от задачи. Така новите програмисти ще могат да се включат в най-бързо развиващата се индустрия в страната, без да напускат Враца. И това ще подобри както качеството на живота им, така и замиращата икономика в града. 

Възможност в кризата

"Враца е родният ни град и като се приберем събота и неделя, не искаме да заварваме пустеещи улици и апокалиптични гледки", споделя пред "Капитал" Теодор, който в момента е трети курс "Софтуерно инженерство" в СУ и работи като Android разработчик. Областта е с едно от най-високите нива на безработица в страната, като според данните от изследването "Регионални профили: показатели за развитие" на Института за пазарна икономика през 2013 г. тя е била 14.9%. Враца е сред седемте области, където заетостта е под 40%, а средногодишният доход е 4108 лв. на човек при средно 4814 лв. за страната. Но докато някои виждат в тези числа само трайно негативна тенденция без изход, Емилиян и Теодор намират възможност.

Двамата програмисти се водят от недостига на кадри в IT индустрията и от предимството, че тази професия може да се упражнява и от разстояние. "Основното, от което имат нужда хората във Враца, за да останат в града, е препитание, постоянен доход и сигурност", смята Теодор. А Емилиян допълва, че е важна и възможността за работа, която да им позволява да се развиват.

Идеята на двамата младежи лесно печели журито на "Промяната" въпреки голямата конкуренция. "Днес ние нямаме никакво съмнение, че това беше най-добрият избор", коментира Юрий Вълковски, мениджър на Reach for change в България. Според него проектът съчетава ясен бизнес модел със силна социална кауза и това е, което характеризира социалното предприемачество. "Нещо повече - Емилиян, Теодор и техният колега Илиян не са просто социални идеалисти, но са силни лидери, които могат и знаят как на практика да реализират идеите си", допълва Вълковски.

С наградата от "Промяната", която включва 30 хил. лв. финансова подкрепа, професионални съвети и насоки, Емилиян и Теодор отварят IT центъра в края на февруари и начертават бизнес целите си за следващите няколко години. Община Враца им дарява зала за безвъзмездно ползване за три години, а частни компании им помагат с оборудването и обзавеждането. Първите курсове в новата зала започват тази събота, като за 60 места са кандидатствали двойно повече хора. Възрастовата група е доста широка - от деветокласници до 60-годишни. Сред записалите се има инженери от АЕЦ, които искат да се преквалифицират, безработни, адвокати, завършили УНСС, за които няма работа във Враца. Основно хора, които си сменят работата на една-две години, забелязал е Теодор и се надява завършването на курса и стажът след него да им помогнат за сигурна и добре платена работа. Новината за обучителния център се разпространява бързо във Враца. Теодор казва, че използват най-вече Facebook като канал за комуникация, но разчитат и на регионалните медии, и на бюрото по труда. Емилиян вече живее постоянно във Враца и се е отдал изцяло на каузата. Теодор през седмицата е в София, където се занимава с подготовката и поддържа комуникацията, а събота и неделя води курсовете.

Целта на проекта е до края на годината IT центърът да е обучил десет души, които да са започнали работа по реални проекти. През 2016 г. броят им трябва да се увеличи на 30 и така след няколко години вече да има 300-400 успешно завършили програмисти. Емилиян и Теодор вече са на финала на преговорите и с компанията BGO Software, която се е ангажирала да дава проекти на новите специалисти. Идеята е след известно време центърът да започне да се самоиздържа през част от средствата от проектите, по които ще работят завършилите. По-нататък двамата младежи се надяват да привлекат и повече клиенти, включително и от чужбина. Така ще могат да влизат и допълнителни приходи за самия град. 

Теодор вижда възможност инициативата им да се разпространи и в други населени места. IT центърът ще обучава повече кадри, отколкото са необходими само за Враца, и Теодор се надява технологичните компании да разпознаят потенциала и да отворят клонове в региона. Вече има такава тенденция в градове като Стара Загора, Пловдив, Русе и Бургас. "Защо не и във Враца, след като има кадри", предлага Теодор. "След няколко години ми се иска да има няколко софтуерни компании или такива с клонове във Враца, за да има избор и конкуренция и съответно добро ниво, разнообразие откъм технологии, знания и умения", споделя и Емилиян.

Попълване на липсите

Емилиян и Теодор всъщност показват на практика едно от ключовите решения на проблемите в изоставащите райони в България - качественото и адекватно на нуждите на бизнеса образование. Решение, което от години присъства в купища стратегически документи, но остава само на хартия. 

Технологичните компании отдавна повтарят, че имат повече проекти, отколкото хора, които да ги изпълняват. Региони като Враца пък западат и се обезлюдяват заради липсата на работа. Логичната стъпка изглежда двете неща да се свържат. Пътят дотам обаче е през добро обучение. "IT образованието в България е застъпено на по-абстрактно и теоретично ниво и не се отделя време на истинска реализация", смята Теодор и е категоричен, че училищата трябва да си говорят по-добре с бизнеса. Емилиян, който работи и като учител в София и Враца, е забелязал, че в повечето общообразователни училища програмата няма как да запали младежите да се занимават с технологии. За себе си той е намерил решението в практически проекти, които учениците му да могат още след няколко месеца сами да измислят и осъществят, защото "това е нещо, което ги грабва". И няма значение дали става въпрос за учениците в СПГЕ "Джон Атанасов" в София и тези в професионалната техническа гимназия "Никола Й. Вапцаров" във Враца. Емилиян, който е бил учител и по програмата на "Заедно в час" в училища в непривилегировани райони, е категоричен, че ако в учениците се инвестира и започнат достатъчно рано да се подготвят, те по нищо не се отличават от тези от т.нар. елитни гимназии. "Ако хвана учителския екип на най-елитната гимназия и ги сложа да преподават където и да е, за пет години те ще постигнат същия напредък", коментира Емилиян.

Двамата младежи отиват и по-напред - искат да изградят общност от хора около IT центъра, които са запалени по технологиите, искат да се развиват в тази сфера, биха си помагали един на друг и биха работили заедно. Хора с предприемачески нюх и визия, които могат да разбият мрачната статистика.

Подобно на повечето си връстници във Враца, след като завършват гимназия, Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов се местят в София. Продължават образованието си и започват добра работа. За разлика от много други обаче Емилиян и Теодор решават да се върнат в родния си град. С идея.

Преди две години двамата започват да водят курсове по информационни технологии в няколко училища, а по-късно и за възрастни в Дома на техниката във Враца. Води ги желанието да помогнат на хората от града да разширят знанията и възможностите си. Обучават около стотина души, много от които успяват да се реализират по-успешно благодарение на новата си квалификация. Някои от тях остават да работят във Враца, което допълнително носи полза за града. Когато миналата година фондация Reach for change и "Нова телевизия" обявяват състезанието за социално предприемачество "Промяната", което търси инициативи, подобряващи живота на децата, Емилиян и Теодор вече имат готова концепция. Кандидатстват с проект за създаване на IT център и IT общност във Враца и печелят измежду 212 предложения от над 30 населени места. Идеята им е чрез безплатни курсове по информационни технологии да обучат и подготвят за работа млади хора, които сега се включват на пазара на труда, както и по-възрастни, които са безработни или искат да се преквалифицират. След успешно приключване на 9-месечен курс завършилите ще изкарат стаж в IT компания, а след това ще бъдат назначени във фирма, основана от Емилиян и Теодор, която ще работи по външни проекти - от други компании, които имат излишък от задачи. Така новите програмисти ще могат да се включат в най-бързо развиващата се индустрия в страната, без да напускат Враца. И това ще подобри както качеството на живота им, така и замиращата икономика в града. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  Интересна статия.
  Започва отчайващо - мегаломания и новата Бузлуджа ала "Враца - континентален IT хъб".
  После продължава към също толкова зле - двамата младоци ще обучат 60!! души. Защо не бяха започнали с 500? То така се правят курсуве - раздаваш на 500 човека една хартишка накрая, че са кУалифицирани прУфесиУналисти.

  Обаче по-нататък в статията нещата се променят " Целта на проекта е до края на годината IT центърът да е обучил десет души, които да са започнали работа по реални проекти. ". Ето тук вече съм щастлив. Имат реален план. 10 души - така се прави, не триста. И най-важното - по реални проекти. Е, то е ясно, че няма всичките 10 да се пласират, но 7 да успеят - чудесно ще е.

  Пожелавам късмет на колегите - и само напред и нагоре!

  пс. Ако реално 7 от 10 души се пласират на пазара на труда, това ще е най-доброто ютилизиране на общиснски активи/капитал. (С тази безплатна зала).

  Късмет отново!

 • 2
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  И един съвет.
  "Теодор вижда възможност инициативата им да се разпространи и в други населени места. IT центърът ще обучава повече кадри, отколкото са необходими само за Враца, и Теодор се надява технологичните компании да разпознаят потенциала и да отворят клонове в региона."

  Теодор, ако успеете с инициативата - тя ще се разпространи - тъй, че систематично и целенасочено работете за осъществяването ѝ.

  И второ, но по-важно - не чакайте на някого да "разпознае" потенциала - покажете му го. Ако предложите 10 квалифицирани и агресивно-прогресивни (в кариерен аспект) души - ще се намери "клиянтела" т.е. фирма. Гарантирам.

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  За съжаление, както показва опита, само с IT обучение на ученици и безработни, икономиката не се съживява, трябва работеща ИНДУСТРИЯ която да дръпне потреблението......

 • 4
  mano avatar :-|
  Svetoslav Pavlov

  Аз лично смятам, че програмирането е призвание, което или ти идва отвътре(начин на мислене) или не.
  В първият случай няма как да не си започнал вече нещо подобно(има милиони безплатни сайтове за обучение) или си от втората категория, и тогава всичко е безкрайно трудно и мъчно... и резултата ще бъде : посредствен програмист.

  Подобни инициативи имат смисъл само за единични случаи на хора, които от първата категория но са се насочили към други поприща и искат да се преквалифицират.
  Останалото е : да усвоим едни пари, да направим едни курсове, и едни хора да се окичат с званието "IT".

 • 5
  millen76 avatar :-|
  batMilen

  Евала момчета, продължавайте смело. Ключовият момент е да се обърне внимание на държавата, че за да имаме индустрия, ИТ, медицина и всичко друго - трябва качествено ОБУЧЕНИЕ. Като същото трябва да е пряко свързано с последващата реализация на практика. Важен е начина на мислене- така и фирмите от различни браншове ще осъзнаят, че ще им е по-изгодно да инвестират в бъдещите си кадри още от студентската ( ученичешката) скамейка за да си подсигурят качествен персонал. От собствен опит мога да кажа, че работа в Бълария има, но качествени кандидати за нея липсват! Не е нормално от 100 CV-та дневно да не можеш да поканиш 5 души за интервю, защото пишат "ш" с 6, "ч" с 4 , снимат се в барове, паркове, бани!? ... и т.н. И като извикаш 5 човека на интервю, поне 4 от тях не могат да вадят/ добавят ДДС или да работят с MS офис! И това са вишисти ....няма да крия основно завършили Свищов!

 • 6
  omniam avatar :-|
  omniam

  Мисля, че темата заслужава по-широк отзвук, защото предлага алтернатива и на безработицата, и на трупането на кадри в столицата за сметка на провинцията.

 • 7
  angelova avatar :-|
  Angelova

  Поздравления и успех!

 • 8
  longin avatar :-|
  longin

  До коментар [#3] от "boby1945":

  да, Боби44 , и съвецка Влас трябва, само електрификация не стига - знаем я формулата на Успеха


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK