Вълкът в страната на ненаказаните измами

Как противоречивата легенда от Уолстрийт Джордън Белфорт успешно продаде себе си, събирайки 700 души на лекцията си в София

"Когато сте на работа, мислете като предприемачи, сякаш бизнесът е ваш"
"Когато сте на работа, мислете като предприемачи, сякаш бизнесът е ваш"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
"Когато сте на работа, мислете като предприемачи, сякаш бизнесът е ваш"
"Когато сте на работа, мислете като предприемачи, сякаш бизнесът е ваш"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

"Няма нищо по-лесно от това да печелиш пари." Думите са на противоречивата легенда от Уолстрийт Джордън Белфорт, станал по-известен с прозвището Вълкът от Уолстрийт. Той доказа твърдението си, като напълни залата на Sofia Event Centre за обучението си по продажби при цена на билетите колкото средната месечна заплата в страната (между 724 и 861 лв). Вълкът пак продаде успешно, този път себе си, следвайки собствените си съвети.

За него знаем, че е купонясвал като рокзвезда, живял е като крал и едва е оцелял. Детето чудо на Уолстрийт става милионер на 26 години. Шеметното развитие на брокерската му фирма "Стратън Оукмънт" върви в комбинация от купища кокаин, върволица от проститутки, президентски апартаменти, яхти, разбити частни самолети и измами. Фирмата на Белфорт прави търговия на акции със свързани лица, нарушавайки борсовите правила, след което той прави опит да изнесе парите в Швейцария. Накрая самият Белфорт се признава за виновен в пране на пари и борсови измами, като предава и съдружниците си, за да намали присъдата си. На 18 юли 2003 г. Джордън Белфорт е осъден на четири години затвор, както и да възстанови на инвеститорите 110.4 млн. долара. След 22 месеца, прекарани в затвора, Вълкът отново е на свобода и дори е намерил начин да монетизира преживяванията си.

Всичко това сам разказва за себе си в автобиографичната си книга "Вълкът от Уолстрийт". Започва да пише в затвора. Тъй като към онзи момент не притежава това умение, използва модели, и по-специално творчеството на Том Улфи, на което попада в затворническата библиотека. Книгата, която излиза, пък става основа на едноимения филм на Мартин Скорсезе от 2013 г., където Белфорт се играе от Леонардо ди Каприо. "От Ди Каприо се иска само да се надруса, да залита като някой малоумник и да му текат лигите", коментирал преди време през смях Белфорт, но по-време на снимките актьорът комуникира активно с истинския Вълк, за да усвои тънкостите на гласа му по време на продажбите. По-късно актьорът ще каже, че не може да повярва, че Вълкът изобщо е оцелял.

Филмът превръща стария мошеник в звезда. Днес Вълкът не спира да продава, а той самият и животът му като на филм (буквално) са най-големият му актив. Белфорт изнася семинари, организира корпоративни обучения, дава частни консултации.Лекцията в София "Обучение по продажби и оказване на влияние по системата на Белфорт" е част от световното му "турне".

За козината и нрава

Въпреки че обучението в София успява да привлече хора от съседни държави, а публиката вика в хор "yes" всеки път, когато мъжът на сцената й подава сигнал, манията по Вълка предизвика коментари по целия спектър на моралните схващания. От това, че вроденият му талант да продава може да бъде полезен на тези, които имат добри продукти, но не и търговски умения, до това, че той все пак е осъден за измама мошеник, дошъл за още лесни и бързи пари.

Самият той съвсем спокойно говори за времето, прекарано в затвора, за фалитите си на по-крехка възраст, за развода си, наркотиците и проблемите със зъбите. Смята, че значителен процент от хората вярват в опрощението и обожават истории за изкуплението. "Получавам постоянно мейли както от тинейджъри на 14 години, така и от хора на по 60 години, пишещи ми, че историята ми ги вдъхновява. Те виждат, че има начин да се промениш, учейки се от грешките си. Това мисля, че са 90 на сто от хората", коментира той. И продължава: "Останалите 10% смятат, че такива като мен трябва да умрат в пламъци. Това са хората, които крещят срещу такива като мен, но към тях също изпитвам респект."

Не обича да гледа назад в търсене на отговора струвало ли си е всичко или не. "По-скоро мисля какво мога да променя. Знам, че в миналото имаше неща, които бяха наистина прекрасни, и други, които бяха наистина ужасни. Но на всичко това гледам като част от израстването и развитието ми като личност", обяснява той. Вече смята, че успехът, изграден върху камари от кокаин, няма как да бъде устойчив. "Преди бях млад и не ми пукаше, бях алчен", отговаря той на въпросите за редно и нередно. По думите му вече е направил преход от правенето на пари заради самите тях към това със спечеленото да добавя стойност за обществото, но смята, че всеки има свое ниво на морал. "Не е нужно да лъжете в продажбите. Просто трябва да намерите най-добрата версия на истината. А аз трябва да бъда по-внимателен от всеки друг", казва бившият затворник.

Една година след излизането си от затвора, Белфорт е задължен да изплаща 50% от годишните си приходи на инвеститорите, които е завлякъл. През есента на 2013 г. официалните справки показват, че до този момент той е изплатил само 11.6 млн. долара от въпросните 110.4 млн. долара, които дължи на излъганите инвеститори. По думите на Белфорт източниците му на приход са разнородни. Предпочита да инвестира в частни компании, а не в публични. Най-любимият му нов бизнес обаче са семинарите, като Вълкът обича да казва за себе си, че го е страх от това да НЕ говори пред хора. През миналата година той имa турне в 45 града в САЩ, като според публикации в медиите хонорарът му е 30 хил. долара на лекция. През миналата година по темата за сериозните си задължения в Дубай Белфорт заявява, че очаква да направи повече пари през годината, отколкото в най-добрите си години на Уолстрийт. "Целта ми е да направя повече от 100 млн. долара и да се разплатя със всички", казва той.

Мечтаеш за шампанско, а имаш бирени стандарти

Съветите на Белфорт за това как да бъдем успешни и да продаваме добре, уж стъпват на собствената му биография, но всъщност са очевидни и прости. "Когато сме деца, мислим, че сме създадени за нещо голямо. С годините обаче преминаваме през неодобрението на родителите си, оценките в училище и накрая започваме да си мислим, че сме по-скоро средно ниво и това ни устройва", смята той, като дълбоко вярва, че единственото нещо, което стои между нас и мечтата ни е тъпото оправдание, което сами си измисляме защо нещо няма да стане. "Пробвайте всяка сутрин да повтаряте на жена си "ти нямаш значение за мен" и вижте, колко време ще се задържи до вас. Ако такова ви е отношението и към парите, нищо чудно, че ги нямате", продължава Вълкът. Според него голяма роля играят личните стандарти. "Не може да мечтаете за шампанско и да имате бирени стандарти", обръща се той към залата, като дава пример със себе си. На 16 години Белфорт започва да продава сладолед на един от плажовете на Ню Йорк. За 22 долара купува сладоледа и нужното хладилно оборудване и за 1 час прави 120 долара печалба. На другия ден отива с 4 хладилника. Изкарва 500 долара, а равносметката на края на лятото е 26 хил. долара. Годината е 1978 г. На следващото лято подучва петима свои приятели да постъпят като него. Само един от тях обаче продава по 4 хладилника като Белфорт, останалите спират след първия продаден за деня. "Те просто имаха по-ниски стандарти от моите" е обяснението на Вълка. Той прекарва един-единствен ден в училището по дентална медицина, мечта на майка му. Отказват го още на откриването на учебната година, когато на първокурсниците е обяснено, че златната ера в зъболекарските услуги е приключила и ако са там заради парите, не са на правилното място.

Освен стандартите, изключително важна за забогатяването според Белфорт е способността да взимаш бързи решения и да рискуваш. "Основното нещо, което пречи на хората, е, че не могат да приключват сделките, понеже мислят твърде много напред какво би могло да стане", смята той. "Родителите ми бяха умни, образовани и работеха здраво. Когато на 10 поисках да ми купят едни маратонки, те ми показаха семейния бюджет. Бях потресен", спомня си той. Белфорт осъзнава, че нещо липсва и стига до извода, че това е неспособността на родителите му да поемат рискове и съпротивата към промените. "Въпреки всички пари, които изкарах, и това, че им предлагах да им купя къща, те вече 52 години живеят в същия дом, където израснах", разказва той. В главата винаги трябва да има и ясна идея защо искаме да станем богати, като парите сами по себе си не са достатъчна причина. След като визията е ясна, трябва да сме в състояние да направим и съответните всекидневни жертви под формата на неща, които не са ни приятни.

Как да намираме правилните купувачи Вълкът разбира на 8 години след безуспешни опити да продава вестници по домовете. Тогава бащата на негов приятел, занимаващ се с маркетинг, му обяснява, че просто чука на грешните врати, т.е. на хората, които не получават никакви вестници. "Има два вида клиенти, едните искат някой да им доставя вестника, а другите не искат. Ако някой си е купил един вестник, ще купи и втори. Не се опитвай да превърнеш некупувачи в купувачи. Лайното не се превръща в нещо друго. Лайното си е лайно", обяснява Белфорт. Оттам насетне трябва "да атакувате бързо, да сте ентусиазирани до крайност и да сте експерт в областта си. "Ако ви проличи, че сте идиот, отсрещната страна ще започне да контролира разговора, вярва той. Кажете на отсрещната страна какво й трябва. Някои хора просто не могат да взимат решения. Изкарайте им акъла, както би направил зъболекарят ви, който се опитва да ви убеди, че трябва да завършите работата по зъба, тъй като сега може и да не ви боли, но може да започне на следващия ви семинар в някоя африканска държава. И не забравяйте, че не е нужно да сте перфектни, достатъчно е да сте достатъчно добри", завърши човекът, който не се срамува от грешките си, а ги превръща в пари.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


59 коментара
 • 1
  georgigv avatar :-P
  georgigv

  И осъден престъпник за борсови машинации развива лекции на тема "Как се печелят пари"?!

 • 2
  teob avatar :-|
  Теодоси Бялков

  Може да е противоречива личност и осъден мошеник , но съветите които цитират тук в статията са си съвсем верни и на място.Да сигурно някой друг лектор би могъл да ти ги каже и за една двадесета от посочената цена , но от друга страна ако дадеш 700 лв. почти е сигурно , че ще ги запомниш поне 20 пъти по-добре :)

 • 3
  alex_a avatar :-|
  Ослик, суслик, паукан

  Щом има балъци да дават по 700 лв за "мотивация" :)

 • 4
  nikolai_petrov avatar :-|
  FanFan - la tulipe

  Щом в САЩ е лежал едва 22 месеца ефективно за 110 милиона, мисля че си струва всеки да опита :)

  Човека е престъпник, измамник, но е усвоил и предава най-добрите предприемачески правила.

  В крайна сметка той е един успешен предприемач, в една незаконна игра :)

  Закона го е застигнал, заковал и променил. Е това е работеща система! Е това е предприемач!

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#2] от "Теодоси Бялков":


  "Може да е противоречива личност и осъден мошеник , но съветите които цитират тук в статията са си съвсем верни и на място..."

  И като оставим на страна лични качества, като предприемчивост и амбициозност, кой точно от съветите му тук е нов или непознат за теб?
  Въпросният мошеник се е състезавал на пистата на едно доста популярно, между впрочем, състезание в Америка, което тук наричат "to beat the system". Който не знае какво точно значи може да се обърне за справка към речниците...Може би десетки и стотици, милиони са се опитвали в товз състезание, някои (малцина) успяват. От тях, от "успелите", някои в края на краишата свършват в затвора за дълги години (Мадоф), други успяват някак си да се отърват - този по отношение на развръзката е някъде по средата... "Кариерата" и животът на този и такива всъщност са по-интересни и показателни по отношение на това как работи системата и за нещата - "to test the system", които много силно не са в ред в нея.
  С две думи - ако има нещо наистина впечатляващо при този според мен, то това е арогантността и безкрупулността, с които е изпозлвал ума и амбициите си и е мачкал законите и злоупотребявал с другите и доверието им, което отчасти обаче се е дължало и на младосттта, тоест не достатъчното му разбиране и осмисляне на тези неща в стремежа му да направи бързи пари.

  В България (както и често и в Америка при някои, предимно но не непременно бедни) има култ към успялите мошеници и бандити и този е намерил наистина правилното място и регион да си изнася "лекциите", мисля.
  Струва ми се че малцина не знаят или пропускат да разберат и осъзнаят, че по принцип когато влезнеш и учавстваш в една игра - било то спорт, финанси, акции, инвестиции,... без да се съобрззяваш с правилата и нормите, ти по принцип получаваш първоначално преимущество - ако си достатъчно умел да не се разбере. И в този момент колко точно хора и ситуации ше успеещ да надлъжеш и колко далеч ще стигнеш в измамите си зависи точно от ... глупостта и невнимателността, от доверието на останалите И ОТ НЕСЪВЪРШЕНСТВАТА НА СИСТЕМАТА! Аз не се наемам да претеглям кои точно са натежаващите фактори - едните или другите, просто защото личните качества и характеристики не са толкова важни, отколкото другите.
  Интересно нещо е човекът - една и съща история - различни изводи при различните хора!
  Интересно ако направим някакъв параллел с КТБ и Цветан Василев на българска територия как изглеждат нешата от тази гледна точка? Спомням си когато за пръв път разбрах за тази банка и за Цветан Василев - колко голям банкер бил, и после - колко голям инвеститор, как многократно питах, вкл. тук във форума - един мисля съвсем прост и много логичен въпрос - И ТОЙ ВСЪЩНОСТ КАКЪВ Е - БАНКЕР ИЛИ ИНВЕСТИТОР?
  И в един момент, към края на "кариерата" му се оказа, че той не е банкер - по неговите собствени, и то доста разпалени и дори ядосани (ако си спомняте епистоларните му прояви и писма, вкл. до престижни западни медии), НО НЕ Е И ИНВЕСТИТОР! Най-малкото защото КТБ не е инвестиционна банка или фонд, а оперираше (следователно подлежеше на съответните регулации и регулатори), или поне се представяше като нормална банкова институция.
  Лошото е обаче, че НИКОЙ ОТ КОНТРОЛНИТЕ И РЕГУЛАТОРНИ ОРГАНИ В БЪЛГАРИЯ НЕ СИ ЗАДАДЕ И НЕ ПОТЪРСИ ОТГОВОРА НА ТОЗИ НАИСТИНА СЪВСЕМ ПРОСТ, НО ВАЖЕН ВЪПРОС! Когато му беше времето, имам предвид.
  За да "биеш системата" или ти трябва да си много силен, или системата да е слаба. Или ... да си напипал слабо място и да си достатъчно авантюристичен, решим, амбициозен и безскрупулен за да го използваш.
  Е, по отношение на тези качества явно може да се намерят мнозина...
  И след това остава - да се хвърлиш и да действаш докато можеш. Ако знаеш кога и къде да спреш, можеш да удариш и джакпота, но това наистина се отдава на малцина.

 • 6
  jok05318467 avatar :-P
  jok05318467

  Факт, е че той и неговите съратници са изкарали много повече пари от такива събития и продаване на "курсове" за Форекс търовия, отколкото от търговия с валута или акции.
  Чист измамник, продаващ мечти.

 • 7
  vlad76 avatar :-P
  vlad76

  Уесли Снайпс започна да снима филмите си в БГ и къде отиде.?!!Очаквайте същото и за "Непобедимите "...Който се е докоснал до страната на ненаказаните престъпници е закъсвал доволно

 • 8
  dohoditednes avatar :-|
  dohoditednes

  "Продайте ми тази химикалка."
  Култово, говоря за финала на филма.
  Иначе животът му наистина е под всякаква критика.
  http://dohodite.com

 • 9
  lnf16305916 avatar :-|
  Този е от онези

  Цветан Василев ако се усети, може и той бая пари да изкара от лекции и да напълни залите. :)

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  motopista avatar :-|
  Андрей Любенов

  Поздравления за Калина. Белфорт наистина беше много увлекателен и прекрасно продаваше продукта си. Ако на някого му е интересно - тук е моят поглед върху семинара

  https://medium.com/@andrey_lyubenov/%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%81-%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82-924ce65856d2


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал