...И сътвори кметът света от гипс и бетон
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

...И сътвори кметът света от гипс и бетон

Развитието на музея за момента е спряно от РДНСК и Община Стамболийски, тъй като за нито един от обектите няма разрешително

...И сътвори кметът света от гипс и бетон

Музеят, който събира динозаври, траки, рицари и маймуни с портокали край Пловдив е кулминацията на местната самодейност и патриархален феодализъм

Десислава Лещарска
30144 прочитания

Развитието на музея за момента е спряно от РДНСК и Община Стамболийски, тъй като за нито един от обектите няма разрешително

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Пловдивското Ново село не е като другите села. Забелязваш го отдалеч. Името му блести гордо от върха на местния хълм, където се е прострял надпис с бели букви, досущ като този в Холивуд. Алюзията не е случайна, защото околностите могат да послужат за декор на поне няколко филма. Един за ерата на динозаврите и птеродактилите, друг за тракийските воини и богове, трети за рицари, четвърти за индианци. В Парк музея на сътворението на Ново село, както издава името му, има всичко - от еволюцията на флората и фауната до развитието на човешката история. От пластмаса и гипс.

В ярко червена сграда в центъра на малката община, до която води паметник на Хан Аспарух с изкуствени цветя в краката, ни чака внушителната фигура на мастър майнда на Парка и своего рода филмов герой - кметът Тодор Атанасов. Той е от онази порода местни политици, които не считат спазването на законите за свой пръв приоритет, но пък се радват на истинска популярност сред избирателите си. Атанасов, който винаги е бил от БСП, управлява Ново село от седем мандата, или 28 години, и е категоричен, че му предстои осми. "Рекорд е, мисля, за избираем кмет в България", казва без излишна скромност той. Патриархална фигура в селото, Тодор Атанасов, печели изборите вероятно и заради ексцентрични идеи като Музея на сътворението.

Фотогалерия: Музей на сътворението в Ново село

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Цялата галерия

Макар и да предизвика смесени чувства на смях и възмущение в страната, за местните паркът е повод за гордост. На хълмовете около селото все пак се издигат средновековна крепост, статуя на тракийски бог, метално дърво с гумена змия, оръдия, маймуни, пластмасов птеродактил и ламаринен щъркел. "Излъга ме един мой гуру, че ще уреди и един самолет. Уредихме го, но паднаха от власт моите съпартийци и не можахме да го докараме. Ей го, идвал е два-три пъти на гости", пръстът на Атанасов сочи към снимка на бившия лидер на БСП Сергей Станишев. Кметът уточнява, че самолетът е щял да бъде част от "военния сектор" в Музея на сътворението. В него също се следва хронологията на историята - "почваме от камъка, боздугана, саби, римски колесници", изброява кметът.

 

"Не ме харесват, защото съм грапав, а да си грапав не върви. Искат да си мазничък, диалогичен, контактен... Това е съвременният мошеник и политик днес, двуличник...", Тодор Атанасов, кмет на Ново село

От думите му и от гланцираните страници на вестниците, които Ново село издава по специални поводи, разбираме, че в направата на Парка са се включили много от местните хора. Една от вече бившите служителки на общината Каролина Славенова ("с качества на скулптор и художник, много кадърна") е направила дизайна на почти всички фигури - динозаври, маймуни, индианци. Георги Бърборков ("скромен левент") е направил кръстовете на хълма и на средновековната крепост да светят нощем. Илия Бояджиев "технически оформя идеите и изпълненията - рицарски брони и т.н.". Голяма част от хората се чувстват свързани с Парка и се обиждат от негативните оценки на "естетите". Въпреки че се срамуват да разговарят с журналисти, няколко души от селото ни казват, че ходят всяка събота и неделя в Парка с децата си и че си го харесват. "Горе събота и неделя е празник, има стотици хора. Българинът рядко е виждал такива... динозаври... малко шоу", потвърждава и кметът Атанасов.

Музеят на сътворението в Ново село има две основни разлики със средновековните крепости и други обекти, които се строят с милиони евросубсидии из цялата страна - средствата са частни и никой не претендира за достоверност. За сравнение в крепостта до село Мезек, възстановена с над 3 млн. лева от програма "Регионално развитие", изобилства от нелепи пластмасови манекени на средновековни войници и коне.

Полет на мисълта

Музеят на сътворението е разположен на Бесапарските ридове, наречени на тракийското племе беси, населявало тези земи преди 3000 години. През годините там са открити много археологически свидетелства за живота на траките в района, а от 2008 г. местността е включена в европейската екологична мрежа "Натура 2000". Теренът е публична общинска собственост и се води пасище.

Сега редом до тракийските могили и светилища се кипрят гипсови фигури на динозаври, изкуствени пещери и маймуноподобни човеци, държащи портокал в едната ръка и гъба мухоморка в другата.

Разположението на Музея на сътворението не е случайно, но причините не са изцяло исторически. В края на Ново село, в подножието на хълма с фигурите, е къщата на кмета Тодор Атанасов, подобна на имение. До нея е домът на основния спонсор на начинани ето - Георги Гюров, собственик на месопреработвателното предприятие "Новомес". През 2003 г. в поляната над съседските къщи - с финансовата подкрепа на бизнесмена и труда на местните, кметът вдига параклиса "Света Лидия", който прераства в "комплекс" с барбекю, навеси и пейки. Там е и мястото за провеждане на кушиите - традиционни надбягвания с коне на Тодоровден. Всъщност поляната, населявана в момента от гипсови динозаври, е основен терен за всички големи празници на новоселци от години наред. И нещо като задния двор на кмета и на неговия спонсор и приятел Георги Гюров. За двамата това е повод за гордост - кметът сам ни упътва към "голямата, бялата къща, моята", а бизнесменът казва, че помага на начинанието, защото "съм от Ново село и защото е до нас". Той е дал 5000 лева за паметник на тракийския бог конник Херос, както и голяма част от инвестицията за целия Музей на сътворението - около 20-25 000 лева. Спонсорирал е и закупуването на матрица за отливка на манекени, които после се превръщат в средновековни рицари и тракийски войни. Тя се намира в едно от помещенията в кметството на Ново село, което служи за "ателие за експонати".

Когато кметът разказва историята зад сътворението на музея, в някои моменти логическите връзки са трудни за проследяване: "Идеята беше такава. Ново село се намира на много важно място за траките, на главния път за Бесапара – столицата на бесите - второто по големина племе и най-агресивното. През 1996-1997 г. Костадин Кисьов, шефът на археологическия музей в Пловдив, откри два меча позлатени и други неща. Над самия параклис "Св. Лидия" на хълма има един кръст. Там има 30-40 стъпала, изсечени в могилата. Има открито светилище на самия връх над кръста. Най-вероятно тази година ще се изследва", разказва Атанасов. Той споменава и една от най-големите находки в една от могилите в местността - ритуално погребение на три коня и мраморен саркофаг, в който е открита урна от алабастър. "Сега ви казвам нещата, които ме накараха да направя това нещо", казва Атанасов и прескача към други исторически периоди с важни за селото събития. "Тук Спас Джонев е раждан, греховната любов на Захари Зограф. (Бел.ред. - Спас Джонев е актьор от средата на 20 в. известен с моноспектакъла си ""Греховната любов на Зографа Захарий", не че двамата са имали греховна любов) Тук му е къщата. Това е една от опорните точки, които исках да се покажат. В църквата, нашата, Васил Петлешков се е крил три-четири дни в избата, преди да тръгне за Брацигово и да го запалят", продължава кметът.

След като е направил параклиса, решил да изгради стената, която "имитира повече Средновековие, с рицарите там". "Когато видях това чудо (археологическите находки - бел. авт.) - още една могила ни чака, си казах: защо да не направим един музей на Ново село. Мислех първоначално да бъде такъв - малко етнография, такива работи, но след тези сериозни открития при нас ми дойде на акъла: тука можем да направим развитието на света. Ние говорим не за музей на изкуството, ние говорим по своеобразен начин – новоселски начин, как е бил създаден светът", продължава историята на кмета рекордьор. "И започваме от динозаврите, маймуните, човекоподобните маймуни, неандерталците, хомосапиенс, ще има една водна площ с неолита, с наколните жилища, със сламите и така нататък. Паралелно с това нещо да покажем развитието на флора, фауна, където можем. Една площ от 100-200 кв.м да покаже животинския свят тогава какъв е бил, едно време".

Чорба от "греховете" на кмета

Плановете му за развитие на музея по принцип са мащабни, но засега ще трябва да ги ограничи до: "да сложим четири... шест фигури на траки". "Тракийски воини около самия паметник (на бог Херос), там ще ги издокараме, ще направим нова ос. На средновековната стена ще качим още 4-5 рицари. Не е представен и неолитът. Ще трябва едно водно огледало да направим там, но за момента има заповед, спрян е обектът, само монтираме различни експонати", казва кметът, признавайки с неохота за проблема със законността на Музея на сътворението. Той казва, че има "грехове по отношение на мястото", но е свикнал, че щом се заеме с нещо, го довежда докрай, дори това да означава да не го съгласува с по-голямата община и държавата. "Иначе ще ви омръзне и ще се откажете", е неговата логика.

За нито един от обектите в "комплекса" на хълма няма проект или строително разрешително. След жалби на общинския съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев Регионалната инспекция за национален строителен контрол (РДНСК) спира "строежа" и глобява кмета на Община Стамболийски Иван Атанасов, защото не е упражнил контрол над повереното му село. Самият Атанасов е в близки отношения с новоселския кмет, управлява Стамболийски четвърти мандат поред и очаква да спечели пети. През 2009 г. стана известен като "първия кмет с белезници" след арест по обвинение за неизгодни за общината сделки, сключвани в периода 2000 - 2003 г. Съдът го оправда на две поредни инстанции. Разследван е за конфликт на интереси, нарушения на Закона за обществените поръчки и други, но без съществени последствия. "Октомври идват изборите. Кмет на община Стамболийски ще бъде Иван Атанасов, кмет на Ново село ще бъде Тодор Атанасов", отсича кметът на по-малкото село.

Най-голямата заплаха двамата виждат в лицето на "човека с жалбите" - общинският съветник Атанас Мавродиев, който е бил опонент на Иван Атанасов на изборите през 2011 г. До момента той е завел над 118 жалби до различни институции за нарушения в Община Стамболийски и е провокирал редица проверки - на НАП, ДАНС, икономическа полиция, прокуратурата. Тодор Атанасов казва, че това не го притеснява. "Аз никога не мога да имам проблем, защото съм 30 години кмет – с този мандат дето ще взема, сега ще стана колкото бай Тошо, никога не могат да ме хванат за нищо", казва той.

"Това безумие, което се случва в Ново село, е като всичко, което се случва в държавата. Всеки си прави някакво беззаконие", коментира пред "Капитал" "човекът с жалбите" Атанас Мавродиев. Той отрича да има лична вражда с кмета Тодор Атанасов. Казва, че държи на спазването на законите и още, че е вторият данъкоплатец в общината след Георги Гюров, собственика на "Новомес" и спонсор на Музея. "Този човек (кметът - бел.авт.) е на 70 години, пенсионер, със средно образование. Аз имам три висши образования. Прави си PR на мой гръб. Под нивото ми е да се занимавам с него. Сигнализирал съм институциите, защото прави незаконни неща. И къщата му е незаконна. Това (музеят- бел.авт.) е срам и позор, а той ходи и се пъчи. Кмет е седем мандата, време е да си ходи, да освободи място на младите. В селото всички улици са дупки, той прави увеселителен парк", възмущава се Мавродиев.

Атанасов твърди, че Мавродиев е плащал на роми, за да си осигури гласове на следващите избори, а Мавродиев отрича и от своя страна обвинява Атанасов, че изнудва ромите да го подкрепят, като им обещава да не им събори незаконните къщи. Каква е истината - компетентните органи ще решат, но избори 2015 се очертават доста зрелищни в община Стамболийски.

"Най-важното е, че ще бъде сменен общинският съвет", обяснява кметът Атанасов. Сега той не може да си осигури необходимото мнозинство от две трети в общинския съвет, за да мине проектът му за делба на пасището, където е музеят. Параклисът и теренът с атракционите ще се обособят като отделни обекти, ще се смени собствеността от публична в частна общинска и ще се промени начинът на трайно ползване, разказва кметът. След това ще се направи проект и музеят ще се узакони, разсъждава Атанасов. Всичко това според него ще се случи при "по-еднороден" състав на Общинския съвет. Защото, както ще обобщи, той: "Не ме харесват, защото съм грапав, а да си грапав не върви. Искат да си мазничък, диалогичен, контактен... Това е съвременният мошеник и политик днес, двуличник..."

Още снимки и информация по темата четете утре на Dnevnik.bg

Пловдивското Ново село не е като другите села. Забелязваш го отдалеч. Името му блести гордо от върха на местния хълм, където се е прострял надпис с бели букви, досущ като този в Холивуд. Алюзията не е случайна, защото околностите могат да послужат за декор на поне няколко филма. Един за ерата на динозаврите и птеродактилите, друг за тракийските воини и богове, трети за рицари, четвърти за индианци. В Парк музея на сътворението на Ново село, както издава името му, има всичко - от еволюцията на флората и фауната до развитието на човешката история. От пластмаса и гипс.

В ярко червена сграда в центъра на малката община, до която води паметник на Хан Аспарух с изкуствени цветя в краката, ни чака внушителната фигура на мастър майнда на Парка и своего рода филмов герой - кметът Тодор Атанасов. Той е от онази порода местни политици, които не считат спазването на законите за свой пръв приоритет, но пък се радват на истинска популярност сред избирателите си. Атанасов, който винаги е бил от БСП, управлява Ново село от седем мандата, или 28 години, и е категоричен, че му предстои осми. "Рекорд е, мисля, за избираем кмет в България", казва без излишна скромност той. Патриархална фигура в селото, Тодор Атанасов, печели изборите вероятно и заради ексцентрични идеи като Музея на сътворението.

Фотогалерия: Музей на сътворението в Ново село

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Цялата галерия

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.