Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Най-лошото посрещане на този свят

Акушерската драма напомни, че здравната система потъпква основни човешки права на майките и бебетата

Едва ли има по-жестока метафора за света, в който живеем, от това едно бебе да преживее насилие в първите дни от живота си. Историята на новородено, удряно от акушерка, толкова разтърси обществото, че от заключения килер, в който държим значимите теми, изпаднаха дълго отлагани разговори - за изоставената грижа за психичното здраве, за ненормалните условия на труд на медиците, за унизителното отношение към майките, за лешоядните медии. И макар много от фактите още да не са известни (съдът сметна, че няма данни за опит за убийство, и промени обвинението на нанасяне на тежка телесна повреда - бел. авт.), а частните случаи - нестабилна основа за гръмки обобщения, случилото се с Никол беше камбаната, която оповести, че човешкото си е отишло от детското и майчиното здравеопазване.

Че системата е дълбоко сбъркана, щом поставя реда преди човека. Щом потъпква не само достойнството на служителите си, но и основни човешки права като това майките да не бъдат разделяни от децата си, гарантирано им от Конвенцията за правата на детето на ООН. Щом на най-естествените събития като това бащата да държи ръката на майката по време на раждане се закача етикетът "VIP услуга", за която се доплащат пари. "Раждането отдавна е бизнес", ще ви кажат и родителите, и хората от системата, а дизайнът на процесите, на ролите, на отношенията и на самите болници е организиран така, че да изпълнява клинични пътеки, не да се грижи за хора.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
17 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  stop.me avatar :-|
  stop.me
  • + 44

  Наистина е непростимо това, което се случва. Непростим е този манталитет на работа. Вместо да се стараем да помним раждането на децата си, до края на живота си ще се стараем да забравим как сме ги родили.
  Аз на лекари не случих и за двете си деца. Но за сметка на това попаднах на добри акушерки, които бяха мили и грижовни.

  Нередност?
 • 3
  daks avatar :-|
  ДАКС
  • - 1
  • + 21

  Най-сетне една добре написана статия във в. Капитал. Поздравявам автора.

  Нередност?
 • 5
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф
  • + 30

  Не за всичко трябват пари. Забравихме как да казваме благодаря, агресията е навсякъде-даже нашият форум не е свободен от примери. Как да очакваме друго в болниците.

  Грубостта и незачитането няма да оправи никаква реформа. Това е възпитание.

  Нередност?
 • 6
  julia_says avatar :-|
  julia_says
  • - 9
  • + 6

  Темата е изключително чувствителна и може сериозно да се поспори. За мен ако бебето се даде на майката, те трябва да са в отделна стая. Ако са заедно с още няколко майки и бебета в помещението би било същински кошмар от нестихващ рев. Дори в стая с четири току-що родили жени успяхме да се скараме дали Негово Величество Платеният Телевизор да работи цяла нощ (работеше, имаше мнозинство от три на две да работи, че по-еФтино), представям си какво щеше да бъде и с децата.
  Трудът и на лекари, и на акушерки е нечовешки и не мога много да ги виня за отношението, повечето е защитна реакция. Има и други причини - ако се отпуснеш, спреш да раждаш без да си дала всичко от себе си има риск за бебето; а и за теб. В случая гнева може да помогне положително, колкото и противоестествено да звучи...
  Успях да видя и мили, и безчувствени акушерки. На първите - огромни благодарности, на вторите - голяма молба да не забравят, че пред тях лежат живи хора с достойнство, а не само мрънкалници. Реплики като "я се виж, младо момиче, какви са тия отпуснати коремни мускули - че ти как ще раждаш?!" (горкото момиче направо се присви като го чу това) единствено отразяват желание да си ходим по-бързо вкъщи. Но да, след 24-часова смяна.

  Нередност?
 • 7
  marinellam avatar :-|
  Marinella Marinova
  • - 1
  • + 14

  До коментар [#4] от "ivan ivanov":
  Коментар от две изречения – от първото нищо не се разбира, а от второто става ясно, че циганките и част от българките трябвало да "изкъпИте".
  Очевидно сте от съсловието, но нека ви обясня все пак. Българите не спестяват от болнична помощ. За каквото и да се озовеш в болница, плащаш си чинно и без да мрънкаш. Да не би сега раждането да е безплатно?! Като започнеш от монетния апарат за телевизора в стаята, минеш през стерилни ръкавици, окситоцин, шампоан и сапун за бебето и т. н. и стигнеш до задължителната почерпка на изписването. И то в държавната болница, където раждането не считам за услуга, която някой ми подарява (това, което представяте за безплатно), защото всъщност съм здравноосигурена т. е. ежемесечно плащам за здравни услуги, които евентуално някога ще ми се наложи да ползвам. Затова и много хора предпочитат частните клиники. За да си знаят за какво точно плащат. Лошото е, че понякога в пакета получаваш и нежелана услуга – пребиване на новородено.

  Нередност?
 • 8
  just_a_girl avatar :-|
  Just_a_girl
  • + 11

  До коментар [#4] от "ivan ivanov":

  Ако Вие сте лекар, то искрено се надявам в професионално отношение да сте по-кадърен, отколкото сте грамотен. Истинско предизвикателство е да Ви се разберат писанията.

  Иначе да, така е, медицинският персонал заслужава достойно заплащане, но пътят да го получи не е като торзмози абсолютно беззащитни човешки същества, каквито са раждащите жени и новородените бебета...! Освен това съм на мнение, че в България, както и по целия свят, един кадърен лекар, с адекватно отношение и възпитание, ще се издигне и ще получава свястно заплащане. Да не би докторите в Токуда да получават 500 лв на месец? Естесвено, че не...но те освен, че са специалисти в областа си и си гледат съвестно работата, имат и коректно и приятелско отношение към пациентите, нещо което явно на мнозинството от провинциалните лекари в държавни болници им липсва...И съответно там ще ходят почти само неосигурените циганки, които не могат да си позволят да отидат на частно. Защото след споделените лични истории, едва ли има жена в България, която доброволно би искала да изживее това нечовешко унижение и мъчение, на което биват подлагани родилките без "ВИП" услуги...

  Нередност?
 • 9
  owen avatar :-|
  owen
  • - 1
  • + 14

  според мен това е само малък елемент, при това съвсем не най-важният, от цялостната картина.
  ситуацията представя някои съществени елементи от българското общество.
  първо, ние сме агресивни, груби и злобни един към друг. само докато стигнеш до работа и отнасяш по няколко псувни щото не си достатъчно добър шофор, например. В този смисъл нелогично е да се очаква здравните служители да са извънредно мили на работа. и въпреки това съм срещала няколко много мили акушерки. но има и много груби и откровено много злобни. моето обяснение е свързано с това, че те стоят ниско в социалната и икономичекста йерархия в едно общество, което прие,че може да има много печеливши и много губещи, без да си даде сметка какво ще му струват много губещите. И без да създаде общоприети правила, които да разделят едните от другите; липсата на правила изостря дефицита на справедливост и увеличава агресията у губещите.
  ние сме израснали и работим в йерархия и в автоматично зачитане (не уважение) на висшестоящия. здравната система също е йерархична - най-отгоре са лекарите (между които също има йерархия); акушерките са май малко преди санитарките. да си акушерка е изключително неблагодарно, защото е квалифицирана работа, едновременно отговорна и нископлатена - в дългосрочен план това може да побърка всеки. Докато лекарите имат източници за допълнителни доходи, за акушерките това е допълнителната работа, която съвсем не променят статуса им, но пък ги изтощава. в цялата тази ситуация на грубост и агресивност всеки си го изкарва на който е по-долу в йерархията, който е по-уязвим. родилките - най-уязвимите в системата, на тях си го изкарват редовно. да си призная, не съм си представяла, че бебетата изобщо попадат в тази категория. Връщането на ролята на акушерката в раждането е свързано с радикална промяна в здравната система (нима си мислите, че лекарите ще го допуснат?), пък и с разбиранията на жените – всички искаме лекар, че ако нещо се обърка…
  та хубаво е мама и бебе да са заедно, но това няма много отношение към темата. Системата трябва да създаде условия за това, но понякога родилките не могат, а понякога не искат – те да си решават. а понякога не трябва – какво правим с тези случаи, в които майките нанасят вреда на новородените. Теми табу, като много други у нас. Много ме напуши смях за Конвенцията на ООН за правата на детето, че гарантирала неразделянето на мама и бебе – недейте така.
  Ще бъда благодарна на журналистите да пишат за някои по-важни неща като какво мислят управляващите как ще се промени разпределението на средствата в здравната система, финансирането от бюджета на частните болници, вкл. и на тази болница, какво правим с т.н. избор на екип – който е винаги избор само на лекар, има пряко отношение към ситуацията на акушерките и който допълнително разтваря ножицата на доходите между (някои) лекари и акушерки (затова и в някои държавни болници автомобилният парк изглежда меко казано впечатляващо, особено на фона на мръсните тоалетни). Какво прави здравният министър например по въпроса с парите за конкретно тази болница и с контролните органи, които са били наясно с нарушенията на трудовото законодателство. Вместо да ми пишете общи приказки колко е важен първият контакт за кърменето (от личен опит – никак).
  това, което казва г-жа Масларска не е вярно - в токуда никой не влиза в родилното след раждането, позволено е само еднократно петминутно влизане на бащата.
  И най-накрая, колкото и информация да добавяме, за да си съставим правилната картина, извършеното е ужасно. Според моята неквалифицирана представа, действията на тази жена нямаха нищо общо с нервен срив – изглеждаха някак рутинно за нея, но може и да греша, надявам се.

  Нередност?
 • 10
  stop.me avatar :-|
  stop.me
  • + 10

  До коментар [#4] от "ivan ivanov":
  Знете ли, намират се все още медицински лица, в които човешкото надделява. Въпреки такива като вас. Колкото и да натрапвате цинизма си, колкото и да си мислите, че е правилен, колкото и да го обличате в "аргументи".
  А ние, сульовци и пульовци винаги ще ги разпознаваме, ще ги търсим и ще им бъдем благодарни. Отново въпреки такива като вас.

  Нередност?
 • 11
  owen avatar :-|
  owen
  • + 5

  би било също така много интересно да бяхте интервюирали някои от маститите гинеколози в големите държавни болници какво мислят за предложената промяна в ролята на акушерките в раждането и как да се осъществи това. мнението на родилница е ясно.
  за невлизалите в родилно отделение е добре да знаят, че често няма достатъчно добри условия майка и бебе да са непрекъснато заедно - дори ако са две жени с по едно бебе трудно се изтърпява, и никой не може да мигне, а често са повече. затова и ужасното наименование "вип" услуга - щото самостоятелните помещения са малко. в този ред на мисли отново идва злободневния въпрос за разпределнието на парите от бюджета и за контрол за какво си харчат парите болниците, за разделението на държавно от частно здравеопазване, и т.н.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал