С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
39 15 май 2015, 17:03, 75102 прочитания

Защо се стопява естественото раждане

Скоро половината бебета в България ще се появяват на света със секцио. Проблем ли е това?

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Още по темата

Спортът: На границата между здраве и патология

Травмите могат да бъдат избегнати, а профилактиката е на цената на чифт добри маратонки

4 юни 2015

Как лекуваш последствията

Или три фундаментални PR грешки, които "Софиямед" допусна в комуникацията си при казуса с акушерката

15 май 2015

Най-лошото посрещане на този свят

Акушерската драма напомни, че здравната система потъпква основни човешки права на майките и бебетата

3 май 2015

Родилни мъки

Жените в България раждат при лоши условия и унизително отношение

4 дек 2009


"Ооо, с тази фигура няма да родите нормално", ще заяви лекарят с толкова категоричен тон, че всякакви въпроси ще увиснат незададени. Младата жена ще чуе същата реплика още десетки пъти по време на бременността си. Аргументът "тесен таз" се е превърнал в толкова универсална пречка пред нормалното раждане, че не търпи възражение или пък опит в родилната зала. Преди време български акушер-гинеколог спечели популярност с фразата, че това е генетичен белег на българките, заради който ще им става все по-трудно да раждат по естествен път.

Факт е обаче, че скоро почти половината бебета в България ще се появяват на света по оперативен път. Делът на ражданията със секцио вече минава 40%, а в последните няколко години се увеличава с по 2-3% на година (виж графиката). Той преминава както средните за ЕС стойности, така и препоръчвания от Световната здравна организация (СЗО) праг от 15% на ражданията с цезарово сечение (ЦС). Отвъд тази средна граница СЗО приема, че появата на бебето чрез операция не се налага по медицински причини.  

Само преди двадесет години ражданията с цезарово сечение в България варират между 5 и 20% в различните болници - белег, че междувременно в обществото ни е настъпила мащабна промяна. България обаче не е сама в тази тенденция, тя е характерна и за други развити и развиващи се държави. Дори в Европа картината е шарена - в южните държави като Италия, Португалия и Кипър стойностите на ражданията със секцио се доближават до българските, в Германия и Австрия делът е около 30%. Докато в скандинавските страни като Швеция, Норвегия и Финландия, които се отличават и с най-добри показатели на майчиното и детското здраве, той е около 17% (виж графиката).

В някои държави дебатът за допустимата граница на ражданията със секцио вече се е превърнал в политики за ограничаването им. В България този разговор рядко се води дори между лекар и пациентка, въпреки че е от ключово значение за здравето на майки и бебета. Световната здравна организация казва, че в идеалния случай цезарово сечение трябва да се предприема само когато е медицински необходимо, защото няма сведения, които да показват ползите от него за жените и децата, когато процедурата не се изисква. Като всяка операция, отбелязва СЗО, секциото се свързва с множество краткосрочни и дългосрочни рискове, които могат да окажат влияние върху здравето на жената, на детето й и на нейните бъдещи бременности.

Покачващият се процент секцио в България е обезпокоителен и според годишния доклад за правата на човека на правозащитната организация Български хелзинкски комитет. Според Даниела Фъртунова, юрист в програма "Мониторинг и изследвания" в БХК, която се занимава с правата на раждащата жена, той може да ни накара да се замислим за системните пороци в грижата за майчиното здраве. Те са и на ниво практика, и на ниво законодателство. "Имаме свръхмедикализиране на раждането - то се възприема все едно е заболяване, за което е нужно лечение от лекар в болница с медикаменти", коментира тя. "Медицината започва да измества естествения ход на раждането."Причините за това са много и комплексни - те оплитат в себе си недостатъците на здравната ни система с особеностите на забързания градски живот. Личният тайм мениджмънт и на лекари, и на пациенти се оказва с по-голям приоритет от часовника на природата. А лошото качество на грижа, бездушната рутина в българските болници и липсата на доверие между медиците и хората са създали хранителна среда, в която изводите на науката са натикани в ъгъла от митологията на форуми и социални мрежи. Където всеки е експерт, а страхът е движещата сила за вземане на решения за бъдещето. 

Както е удобно на лекаря или както каже астрологът

Преди два месеца д-р Стефан Константинов, акушер-гинеколог и бивш министър на здравеопазването в първия мандат на ГЕРБ, публикува в списание "Акушерство и гинекология" свое изследване, в което се опитва да установи дали броят на извършените цезарови сечения варира в зависимост от собствеността на болницата. Той си служи с данните от регистъра на ражданията към Националния център за опазване на общественото здраве (НЦООЗ) и установява, че делът на ражданията със секцио в частните болници е около 60%, или с 20% повече от средното за страната. Като в отделни частни лечебни заведения този дял стига и 80%. За сравнение - в общинските и държавните болници цезаровите сечения са около 32 и 34% (виж графиката).

Изследването отбелязва, че липсват данни по-високият процент на секциото в частни лечебни заведения да се дължи на медицински причини. Но тъй като в България нормативната уредба не предвижда възможност за цезарово сечение по желание, е трудно да се установи каква част от тях са извършени по необходимост и каква по предпочитание. "Ако разгледате списък с жени, които са родили с ЦС, там ще има задължително някаква медицинска обосновка - тесен таз, неправилно предлежане, херпес или друго. Но това е заравяне на главата в пясъка. Сега можем само да гадаем колко от тях са извършени по желание, защото всички са маскирани с медицински индикации", коментира д-р Стефан Константинов.

За д-р Маргарита Бранкова, акушер-гинеколог в частната болница "Свети Лазар", обаче няма съмнение, че в частните болници делът е по-висок, защото там се изпълняват желанията на бременните жени. "Има жени, които идват и казват: "Бях на астролог и той ми каза - бебето ми трябва да бъде извадено на еди-коя си дата в еди-колко си часа. С нищо не може да я разубедите да не си изпълни заръката", категорична е тя.

Лекарите обаче все по-често обясняват ръста и с по-късната възраст за първо дете и забременяването инвитро. "Честотата на цезаровото сечение в България ще продължи да нараства, като в основата на това поведение е намаленият брой раждания, синдромът на единственото "свръхценно" дете - поради възраст на жената, поява на латентни заболявания на бременната в тази възраст и високата честота на бременности след прилагане на новите асистирани репродуктивни техники", се казва в становище на националния консултант по АГ и изпълнителен директор на "Майчин дом" проф. д-р Виктор Златков, изпратено до "Капитал". Той цитира проучване, проведено в болницата, за начина, по който жените биха искали да родят - 50% от анкетираните искат това да се случи със секцио. Преобладаващото мнение сред лекарите е, че цезаровото сечение в България се увеличава по настояване на пациентките, не заради препоръки на медиците.

"Струва ми се, че основната причина е желанието на хората всичко да бъде планирано и изчислено. Да не се оставя никакво място за риск", казва и д-р Стефан Константинов. Той е от малкото лекари, които признават публично, че процесът на планиране все пак е двупосочен. "Когато една жена иска да роди при даден лекар, той невинаги може да е нонстоп на разположение и казва: "Дай да планираме секцио." Естествено, че за лекаря едно е да стои 12 часа до пациентката, докато ражда, и това да е през нощта, друго е да я планира в работно време и за 20 минути да направи една операция", дава пример той. 

 

Д-р Стефан Константинов обяснява, че страхът от съдебно преследване също е фактор лекарят да реши да се презастрахова при рискови ситуации, като направи цезарово сечение. "Има неща при раждането, които не можеш да прогнозираш. Ако се извади бебето и се установи проблем или увреждане, в съда може да се пита защо не е направено секцио, а бебето е раждано 12 часа. Тогава човек се пита трябва ли да рискувам", коментира той.

Редица неправителствени организации изразяват опасения, че удобството на лекарите е силен мотив жените да не получават достатъчно информация от своите гинеколози за плюсовете и минусите от цезаровото сечение. "Много по-често се казват рисковете от нормалното раждане, отколкото рисковете при секцио. Скрива се съществена информация за дългосрочния ефект от цезаровото сечение", смята Елена Кръстева, психотерапевт и председател на сдружение "Естествено". Адвокат Даниела Фъртунова от БХК също установява в практиката си, че бременните жени в България не получават своевременно адекватна информация, така че да могат да разберат и изберат всеки един детайл от своето раждане. Има 8-9 месеца, които не се използват за подготовка, а обикновено им се бута формуляр за информирано съгласие, когато раждането вече е започнало и това е последното, за което жената може да мисли в този момент. "Формулярите не са написани на разбираем език и са различни за всяка болница. Жената не може да се съгласи с една точка, а друга да откаже. Ако има унифициран формуляр, който да е минал през обществено обсъждане и е достъпен предварително за жената, нещата ще стоят по съвсем различен начин", смята адвокат Фъртунова. Тя добавя, че в болниците липсва подкрепяща среда по време на раждане - близък човек или акушерка, която да познава раждащата жена. Ако акушерката бъде оставена да бъде водещият кадър, практиката в други страни показва, че няма да го има бързането към секцио.

Липсата на качествена информация за плюсовете и минусите на секциото в съчетание с насадения страх от естественото раждане са също сред честите причини жените да избират "по-безболезнения" път на цезаровото сечение. "Жените са уплашени и няма кой да им обясни реалните предимства и рискове на различните видове раждания. Непрекъснато чуват и четат кошмарни истории за раждането – за интервенциите, усложненията, нелюбезното отношение на персонала в болниците. Цялостната нагласа към бременността и раждането е като към медицински проблеми – често се чува, че жената е с един крак в гроба. Пък, от друга страна, на цезаровото сечение се гледа като на операция с минимални рискове, не само равностойна, но и по-цивилизована алтернатива на нормалното раждане. А това не е така", казва Олга Дукат, която е сертифицирана дула, консултант по кърмене и майка на три деца. Тя добавя, че много жени искат да родят нормално, но не получават подкрепа за това.

Д-р Стефан Константинов отбелязва, че и двата типа страхове са разпространени - и от естественото раждане, и от цезаровите сечения. "Всичко зависи от хората - какво са чули, какво им е казано, с кого са общували, какви представи са си изградили, на кого има доверие жената", уточнява той и подчертава, че това, на което според него трябва да се набляга, е качеството на информацията и обективността. И обръща внимание, че в страни като Англия и Франция действат специални институти, които се занимават с добрите практики в медицината. Техните препоръки са написани на достъпен език и помагат както на жените да се ориентират, така и на лекарите да са по-сигурни в преценката си.  


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Съдът на ЕС: Транссексуалните имат право на пенсия като за сменения пол 1 Съдът на ЕС: Транссексуалните имат право на пенсия като за сменения пол

Според решението прекратяването на брака след смяната на пола не може да се изисква като условие за пенсиониране

26 юни 2018, 5009 прочитания

През 2017 г. в България са били задържани 14 души по обвинения в тероризъм През 2017 г. в България са били задържани 14 души по обвинения в тероризъм

Терористичните нападения, извършени от сепаратисти, са повече на брой, но тези от джихадисти са по-кървави

20 юни 2018, 3437 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Общество" Затваряне
Те кодират бъдещето

Какви са идеите и плановете на четирима абитуриенти, които участваха на най-голямото предуниверситетско състезание за наука и инженерство в света

Летище в предконцесионно броене

Есента държавата ще преброи инвеститорите, които искат концесията на летище София. Неофициално имена на желаещи вече се появиха

Това е новият климат. Как да се справим?

Проливните дъждове и наводненията са едно от лицата на новото време

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Въведение в софийското улично изкуство

По следите на "артисти, райтъри и вандали"

Рапсодия в зелено

"Неотъпкана пътека" е първият по рода си фестивал в България

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 28

Капитал

Брой 28 // 14.07.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Путин и Тръмп дадоха знак за по-добри отношения, китайската икономика забавя ръста си

Емисия

DAILY @7PM // 16.07.2018 Прочетете