Революция по балкански
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Революция по балкански

Гражданското движение се бори за "самоопределението" на Косово и обединение с Албания

Революция по балкански

Албин Курти, създател на косовското движение "Самоопределени", за мирните протести, принципите в политиката и бъдещето на лявото

Мартин Димитров
4946 прочитания

Гражданското движение се бори за "самоопределението" на Косово и обединение с Албания

© reuters


Албин Курти е спорна личност. И то не само в Косово. Бившият лидер на гражданското движение "Levica VETËVENDOSJE" (левица "Самоопределение"), а сега депутат в косовския парламент, предизвиква смесени чувства дори в ЕС и Вашингтон - това е единствената парламентарно представена фракция, с която посланикът на САЩ не иска да се срещне. Нейни представители са се изправяли срещу полицаи от ООН (и са давали жертви), замеряли са автомобили на европейската мисия за върховенство на закона EULEX с боя и яйца, затваряли са границата с масови протести срещу вноса на сръбски стоки... От почти две десетилетия те се борят срещу фасадната демокрация, зад която се крият сплетени олигархични интереси, компрометиран елит и корупция на всяко ниво, като черпят силите и ресурсите си само от своите членове. 

Някои ги наричат крайнодесни националисти, други се присмиват на левите им икономически убеждения, но всъщност те са силни там, където много други партии се провалят - да са близо до избирателите си и до гражданското движение, което остава в основата на политиките им. Политически неудобните Курти и VETËVENDOSJE постигат и това, което повечето протестни движения не успяват - създават политическо движение и изпращат депутати в парламента.

Началото на бунта

Корените на VETËVENDOSJE започват от активистката организация Косовска мрежа за действие (KAN), която се противопоставя на авторитарното управление на Слободан Милошевич с мирни протести. Самият Курти, тогава студент по електроника в университета на Прищина, е задържан няколко пъти, като последно лежи две години в сръбски затвор, след като сръбските части отстъпват по време на бомбардировките на НАТО. Курти тогава отказва да бъде съден от сръбски съд: "Мога да бъда изправен единствено пред съд на моята нация", казва той в своя защита. Но това не е последният път, в който е обвиняван за политическите си възгледи. След като го пускат от сръбския затвор, Курти и движението VETËVENDOSJE започват нова борба - срещу "диктата", който според тях ЕС, САЩ и НАТО налагат върху най-младата държава в Европа. Макар действията им да остават мирни, VETËVENDOSJE не отстъпват от позициите си и това води до дългогодишна борба с това, което те виждат като корумпирано статукво на водещите партии в страната. А крайната им цел е самоопределение, референдум и ако хората искат, присъединяване към Албания. За мнозина, включително за представителите на ЕС и САЩ, както и на Сърбия, разбира се, това е радикално, дори недопустимо искане. Но не и за поддръжниците на VETËVENDOSJE. Другият водещ принцип на движението е икономическо развитие - Курти и съратниците му знаят, че страната не може да поеме по пътя към просперитета, без да "създава" продукти. Същото важи и в политическо отношение.

"Гражданските движения са "създателите" на политически и социален капитал в едно общество, а политическите партии са "търговците" на тези ресурси", казва Курти. А ако продължим метафората му, в Косово - страна с отрицателно търговско салдо, която внася 90% от стоките си от чужбина - политиците основно търгуват с чужда стока. Това е и уникалното на VETËVENDOSJE - те се стараят да създадат въпросния капитал отдолу нагоре. Макар част от целите им да поляризират настроенията, много граждански инициативи могат да се поучат от тях.

"Нашата цел е да демократизираме институциите и да ги "отворим" към обществото и народа, защото демокрацията не може да остане само в представителния й вид - нужно й е съществено участие от страна на гражданите", продължава Курти и очертава основния извод, който VETËVENDOSJE прави: че проблемът е неравенството - вътрешно и външно, както в политиката, така и икономическо. Отговорът за Курти е борбата с неравенството на всички нива: "За приобщаващо движение като нашето не е достатъчно да поиска честност и действия срещу корупцията от политиците ни, а трябва и да създаде визия за по-равноправно общество - без да обещава утопия, разбира се."

Гражданите, които станаха политици

Идеологията, разбира се, сама по себе си не стига. Силата на VETËVENDOSJE обаче е точно в приложението й на практика. Курти е прагматичен и активен по отношение на поддържането на организацията и създаването на политическа инерция. Въпреки работата си в парламента той прекарва по-голямата част от времето си по пътя. "Само дето не съм се бръснал в колата си", казва през смях той и започва да изброява селата и градовете, които е посетил през изминалата седмица. "Организираме политически дискусии и други дейности, за да се срещнем лице в лице с нуждите и страховете на хората", казва той. Освен това Курти не смята отхвърлянето на критични гласове за правилен подход: "Избягваме да сме цинични към тези, които са ни критикували преди, и ако пожелаят, сме обединявали сили, защото за нас идеалът е по-важен от настроенията на индивида." Колкото до разнообразието, което другомислещите внасят в VETËVENDOSJE, Курти не само не се страхува от него, а го посреща с отворени обятия - "това само ни помага да засилим вътрешния за движението дебат и по този начин да изострим нашите аргументи".

Подкрепата за движението идва от много места, включително от голямата косовска диаспора в чужбина. Освен това според Курти програмата на движението е създадена по такъв начин, че да се обръща към различни кръгове в косовското общество, които са уморени от корупцията, липсата на работни места и социална система в младата държава. А за да се поддържа духът в организацията в моменти на отчаяние, помага силната организация на движението. "От слаба организация може само да загубиш, но не можеш да спечелиш само защото имаш силна организация", казва Курти, като подчертава, че вътрешната демокрация е от изключителна важност за дейността им. "Имаме напълно функционираща мрежа, създадена въз основа на здрави социални връзки между активистите, които се срещат често, прекарват повече време заедно и по този начин се справят с трудностите", добавя той. От VETËVENDOSJE организират още неполитически сбирки, на които се гледат филми, сформират се групи за четене и се дискутират въпроси, различни от политическия дневен ред в страната - така се опитват да избягат от монотонността и меланхолията, които непременно настъпват при проточващи се политически кампании.

Трудното решение се взима преди пет години, по време на извънредните избори в страната, защото Курти и сподвижниците му виждат в тях еманация на фасадата, която се поставя върху косовската демокрация. "Усещахме как страната се превръща в класическата "източна демокрация"с две големи партии, които се заменят една друга в управлението, като по този начин поддържат един и същ корумпиран елит на власт", казва Курти: "Клиентелизмът и олигархията бяха започнали да задушават всякакъв опит за социално, национално, икономическо и културно развитие."

Разбира се, решението разочарова някои от сподвижниците на Курти, който казва, че получава критики и досега. "Но пък много повече хора ни последваха", добавя той. А как успява да съчетае политическите си дейности със сподвижниците си и дебатите в косовската асамблея? Следва просто правило - никога не прекарвай повече време с политическите си врагове, отколкото с приятелите. "Когато решихме да станем част от институциите, изрично посочихме, че нямаме намерение да изоставим нашата гражданска активност", казва Курти. "Гледаме на политиката като на начин да разширим нашата дейност, не като коловоз, който ще ни направи обикновена партия."

Финансова прозрачност

Елементът с финансирането на политическите движения и партии, особено на Балканите, винаги предизвиква спорове и недоверие сред хората, не без основание. Олигарси, мафия и едър бизнес често преследват своите цели, като използват непрозрачни методи, и затова Курти и движението му разбират колко е важно да предложат алтернатива. "За да се опази автентичността на едно движение, е нужно то да се бори срещу затъмнението в политиката на всяко ниво. Затова на равни интервали публикуваме нашите детайлни финансови отчети, като получаваме най-високи оценки относно прозрачността на нашата организация."

Курти прави ясно разделение между работата на неправителствените организации и социалните движения. Последните според него имат за задача да изискват и да се борят за определени права, докато НПО основно лобират или защитават конкретни морални елементи. НПО водят кампании, зависещи от чуждестранно финансиране, докато социалните движения организират политически демонстрации и стриктно използват само членския внос на собствените си членове. "В предизборните кампании VETËVENDOSJE разчита само на доброволната дейност на своите избиратели и на дарените от същите хора средства вместо на маркетинг", казва Курти - изключение не само за косовската политическа сцена, но и за Балканите. Даренията са позволени, но си имат горен праг, за да не могат определени кръгове да си "купят" влияние в движението.

Заедно срещу всички

Движение като VETËVENDOSJE няма как да не поляризира отношението към себе си отвън, най-малкото заради позиции, които се струват крайни на неговите политически опоненти. Курти и съратниците му наричат представителите на САЩ и ЕС в страната "кралицата и краля" на Косово, които нареждат какво е допустимо и какво не в политически аспект и дирижират посоката на развитие на страната. Само преди седмица например от VETËVENDOSJE организираха редица протести срещу четири договора, подписани между косовското правителство и Сърбия, които се случиха под надзора на ЕС. За Курти обаче подобни договори са проформа, защото нито Сърбия, нито страните от ЕС припознават Косово като независима държава. "В сегашната ситуация помирението със Сърбия е невъзможно", твърд е Курти и казва, че докато страната не поеме курс към "нормализиране" на отношението спрямо Косово, не признае легитимността на държавата и етническото прочистване от 90-те, преговорите са невъзможни. "Ние подкрепяме присъединяването на Косово към ЕС, но не го виждаме нито като заместител, нито като пречка за обединението на Косово с Албания", добавя той. Позицията му, разбира се, не се харесва на Европа.

Според Курти Балканите трябва да се умиротворят, но това може да се случи само ако нациите на полуострова се откажат от желанието си да наложат хегемония над съседите си или да ги контролират. Според него евентуалното сливане на Косово с Албания може да доведе само до ползи - по-голям пазар, по-устойчива икономика и би осигурило по-справедливо отношение към малцинствата на албанците в околните страни, както и обратно - на сръбските малцинства. "Единственият аргумент, който съм чувал против присъединяването на Косово с Албания, е, че Косово принадлежи на Сърбия."

"Разбира се, правата на малцинствата са в основата на нашата управленска програма, уверява Курти, но не вярваме, че различията между етносите могат да бъдат достигнати само чрез "мултикултурни" прокламации." Според него единственият начин Сърбия и косовските албанци да живеят заедно и мирно в Косово е да се изтрият линиите на разделение, а не да се поставят нови. В договора от последната седмица неговото движение вижда точно това - ново разделение между двете групи, което може само да поведе Косово по пътя на Босна и Херцеговина, която има огромна, сложна и в крайна сметка неработеща политическа система."Трябва да създадем условия, в които хората да могат да работят заедно, да ходят заедно на училище и да живеят заедно", завършва Курти.

 
За какво се борят Албин Курти и VETËVENDOSJE

"Вярваме, че Косово и Албания трябва да имат възможността да се съберат в съюз, както всеки две суверенни държави, за да могат да изградят по-стабилна икономика, да се доближат до икономическото развитие на съседните държави, защото смятаме, че неравномерното развитие, особено сред съседни държави в исторически проблемни региони като балканския, могат да създадат сериозни проблеми." Така обобщава "идеологията" на VETËVENDOSJE Курти. И това е принципът, от който произтича работата на движението и с която те събират своята подкрепа сред косоварите.

Като всяка уважаваща се лява партия и VETËVENDOSJE има своята прогресивна визия за развитието на косовската икономика, която към момента е практически несъществуваща. В Косово безработицата достига до 30%, а от около 302 хиляди заети 88 хиляди са в държавния сектор. Същевременно над 45% от населението живее под линията на бедността, търговският дефицит е огромен, а чуждите компании избягват да инвестират в страната заради високите нива на корупция. Икономическият провал води и до социален разпад - косовари стояха на върха на списъка за подадени молби за бежански статут в ЕС през първата половина на 2015 г., като дори изпреварваха сирийците. Според Курти точно тези структурни икономически проблеми създават среда, в която е невъзможно за младежите да започнат своя живот.

Той смята, че за това състояние има както исторически, така и актуални причини. "През 1945 г. доходът на глава от населението в Косово е бил три пъти по-нисък от сръбския, а през 1989 г.  разликата в доходите вече е бил седем пъти." Този парадокс Курти обяснява с доминацията на сръбския национализъм в бивша Югославия, която е увеличила вътрешните неравенства във федерацията. Но Курти не търси виновници само в миналото: "Икономиката ни не беше разрушена само от политиката на апартейд от страна на Милошевич през 90-те, а и след освобождението на Косово чрез политиката на либерализация и шокова терапия." Разпадът на косовската икономика, която отбелязва най-високия си ръст по време на автономния период от 1974 до 1981 г., започва с приватизацията на нейната индустрия в ръцете на подбрани инвеститори, които, вместо да предоставят капитал, продават на безценица мощностите и инвестират в хотели, ресторанти и жилища.

"Що се отнася до икономиката, предпочитаме социалнодемократичния подход, който разчита на по-разнообразни инструменти от либералната идеология", казва Курти и споменава имената на Кейнс и Ха Джун Чанг, корейския икономист, известен със своите трудове в областта на икономиката за развитие. Според Курти единственият шанс за косовската икономика е да се прекрати процесът по раздържавяване на ключови сектори на местната индустрия и те да бъдат защитени и подпомагани. "Не сме против свободните пазари като такива", уточнява Курти: "Но вярваме, че някои от техните измерения трябва да бъдат държани под контрол, защото не бива да оставяме икономиката да застрашава обществото и живота на хората." Смесена икономика, подобна на тази в Сингапур и Южна Корея, е целта на VETËVENDOSJE - смела цел, която малко страни са постигнали.

"Икономическата криза в много еворопейски държави доведе до свиването на средната класа, от която центристките партии печелят своята подкрепа", казва Курти и добавя, че има два изхода в подобен случай: единият е социален и приобщаващ от страна на лявото и дискриминационен и изключващ от страна на дясното, и това се вижда от набиращите популярност движения от двете страни на спектъра. Според него в лявото пространство се обръща твърде много внимание на СИРИЗА, която беше първият опит за модерна лява политика, като обаче не е единственото или най-важното явление. "Имаме феномен, който трябва да се следи отблизо - "Подемос" в Испания, Корбин във Великобритания, който се опитва да промени партията на лейбъристите, Бени Сандърс в САЩ (кандидат за президент от демократите) и т.н. Това е процес, който няма да спре с успеха или провала на СИРИЗА."

"Ние не гледаме на политиката като на инструмент, монопола върху който да трябва да се държи само от държавните институции и парламента" - Албин Курти, бивш лидер на косовското движението VETËVENDOSJE
Фотограф: VETËVENDOSJE

Албин Курти е спорна личност. И то не само в Косово. Бившият лидер на гражданското движение "Levica VETËVENDOSJE" (левица "Самоопределение"), а сега депутат в косовския парламент, предизвиква смесени чувства дори в ЕС и Вашингтон - това е единствената парламентарно представена фракция, с която посланикът на САЩ не иска да се срещне. Нейни представители са се изправяли срещу полицаи от ООН (и са давали жертви), замеряли са автомобили на европейската мисия за върховенство на закона EULEX с боя и яйца, затваряли са границата с масови протести срещу вноса на сръбски стоки... От почти две десетилетия те се борят срещу фасадната демокрация, зад която се крият сплетени олигархични интереси, компрометиран елит и корупция на всяко ниво, като черпят силите и ресурсите си само от своите членове. 

Някои ги наричат крайнодесни националисти, други се присмиват на левите им икономически убеждения, но всъщност те са силни там, където много други партии се провалят - да са близо до избирателите си и до гражданското движение, което остава в основата на политиките им. Политически неудобните Курти и VETËVENDOSJE постигат и това, което повечето протестни движения не успяват - създават политическо движение и изпращат депутати в парламента.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    pirocorp avatar :-|
    Piroman

    Рано или късно в ислямския свят демокрацията се изражда в някаква форма на тоталитаризъм... И затова западът е склонен да толерира светски диктатури ....

    Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK