Революция по балкански

Албин Курти, създател на косовското движение "Самоопределени", за мирните протести, принципите в политиката и бъдещето на лявото

Гражданското движение се бори за "самоопределението" на Косово и обединение с Албания
Гражданското движение се бори за "самоопределението" на Косово и обединение с Албания    ©  reuters
Гражданското движение се бори за "самоопределението" на Косово и обединение с Албания
Гражданското движение се бори за "самоопределението" на Косово и обединение с Албания    ©  reuters

Албин Курти е спорна личност. И то не само в Косово. Бившият лидер на гражданското движение "Levica VETËVENDOSJE" (левица "Самоопределение"), а сега депутат в косовския парламент, предизвиква смесени чувства дори в ЕС и Вашингтон - това е единствената парламентарно представена фракция, с която посланикът на САЩ не иска да се срещне. Нейни представители са се изправяли срещу полицаи от ООН (и са давали жертви), замеряли са автомобили на европейската мисия за върховенство на закона EULEX с боя и яйца, затваряли са границата с масови протести срещу вноса на сръбски стоки... От почти две десетилетия те се борят срещу фасадната демокрация, зад която се крият сплетени олигархични интереси, компрометиран елит и корупция на всяко ниво, като черпят силите и ресурсите си само от своите членове. 

Някои ги наричат крайнодесни националисти, други се присмиват на левите им икономически убеждения, но всъщност те са силни там, където много други партии се провалят - да са близо до избирателите си и до гражданското движение, което остава в основата на политиките им. Политически неудобните Курти и VETËVENDOSJE постигат и това, което повечето протестни движения не успяват - създават политическо движение и изпращат депутати в парламента.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал