Защо църквата мълчи за бежанците

Кризата на любов и вяра в българското общество се чете и в отношението към търсещите убежище, казва докторът по богословие отец Добромир Димитров

За разлика от Светия синод организации като Българския червен кръст и "Каритас", както и редица доброволчески инициативи, реагираха на проблемите на бежанците
За разлика от Светия синод организации като Българския червен кръст и "Каритас", както и редица доброволчески инициативи, реагираха на проблемите на бежанците    ©  Reuters
За разлика от Светия синод организации като Българския червен кръст и "Каритас", както и редица доброволчески инициативи, реагираха на проблемите на бежанците
За разлика от Светия синод организации като Българския червен кръст и "Каритас", както и редица доброволчески инициативи, реагираха на проблемите на бежанците    ©  Reuters

"Нека всяка енория, всяка религиозна общност, всеки манастир, всеки храм в Европа да приеме по едно семейство." Папа Франциск имаше ясно послание и този път.

Когато направи обръщението си към хилядите хора, събрали се на площад "Свети Петър" във Ватикана, главата на Римокатолическата църква заяви, че не е достатъчно християните просто да отправят призиви за кураж и търпение към стотиците хиляди бежанци, които рискуват живота на семействата си, за да стигнат Европа и да се спасят от войната в Сирия и Ирак. Време е да отворят домовете си, категоричен беше той. И Ватиканът даде пример, поемайки грижата за две семейства.  


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  gitbul avatar :-|
  Woodstock

  "Това беше неговото лично мнение, не мнението на църквата....
  Разбира се, ако той говори като духовник, мнението му ще бъде много по-различно."


  Що за оправдание?! Значи като сложи расото е добър и човеколюбив, а като го свали може да бъде всякакъв?

  Да не бъда разбран погрешно - против съм целия този театър с добрите германци, които искат 1 млн. бежанци да им дойдат на гости и след това залостват вратата, прехвърляйки грижата на други държави. Всички "бежанци" трябва да бъдат проверявани и само на тези от Сирия и Ирак да се дава убежище. Останалите са гастербайтери и радикалисти.
  За жалост Меркел има каза "Елате!" и всички хвърлиха паспортите си, за да "станат" сирийци и иракчани, които, "странно" защо, бягат от проверките на документи...

 • 2
  khmerrouge avatar :-|
  khmerrouge

  правилно казваш отец Добромир. Няма да минат и 20 г и българите ще станат също бежанци и тогава не знам кой ще се смили над тях след като те не се смиляват над хората в нужда. Нима в Либия не живееха охолно, и не даваха работа на хора от къде ли не, Либия беше мястото за изкарване на твърда валута при социализма- сега е в руини и населението й са бежанци...Нима в инфраструктурните обекти на Ирак и Сирия не намираха препитание хиляди българи през 70-те и 80-те, сега тези страни са в руини, а населението им бежанци...Никоя страна, колкото и просперираща да е не е застрахована, като ли слаби и разделени като България. На никой комфорта не му е гарантиран и вечен и никой бежанец не си е взел имота на гръба без значение колко голям и хубав е бил, тези които обръщат поглед от бежанците и не помагат на тях и на страните им да се пре тази трагедия, скоро ще са на тяхно място.

 • 3
  balla avatar :-|
  balla

  Много точна преценка.
  Само не съм съгласен, че никога не сме били християнска държава, били сме истински християни по царско време след войната!

 • 4
  sa6 avatar :-|
  sa6

  Поредната провокация. Църквата мълчи, защото няма какво да каже - това не е хуманитарен а икономически казус. Едни хора искат да живеят по-богато и предприемат противозаконна инвазия.

 • 5
  xmm avatar :-|
  xmm

  Не вярвам българите да откажат храна и подслон на БЕЖАНЦИ.
  На авантюристично настроени икономически имигранти всеки ще откаже.Има си ред и законен начин за това.
  пп
  Църквата също не се е засилила да приютява.

 • 6
  ttrafopostt avatar :-|
  трафоПОСТ

  Снимката е много показателна. Жена с агресивно изражение и хиджап (символ на подчинението и пред мъжа и Аллах) с дете на ръце "моли" за закрила от лош живот в държава с по-добър.

  На въпрос към бежанците напускащи Турция, защо не останете тук, все пак е мюсюлманска държава, бягащите отговарят: Много е скъпо и живота е тежък, искаме в Германия.

 • 7
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  До коментар [#2] от "khmerrouge":

  По време на социализма, наистина хиляди българи работеха в Либия, Ирак, Сирия и къде ли още не...! Подчертавам, работеха! Изкарваха по някой долар, че да си купят кола от Кореком или да си платят жилищата! Повече от половината заработено им се прибираше от българската външнотърговска организация, която ги пращаше! Не са отивали там, заради социалната им система...!

 • 8
  koinov34 avatar :-|
  koinov34

  Ммм,да този другар нарича тракийците бежанци в собстената им държава!??Дипломите му са за тоалетната.

 • 9
  vinetu avatar :-|
  vinetu

  Точно лицемерието е основната заплаха. Че какво друго освен лицемерие е да наричаш имигрантите "бежанци" и да ги сравняваш с българите от Беломорска Тракия.

 • 10
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  [quote#1:"Woodstock"]"Това беше неговото лично мнение, не мнението на църквата....
  Разбира се, ако той говори като духовник, мнението му ще бъде много по-различно."
  Що за оправдание?! Значи като сложи расото е добър и човеколюбив, а като го свали може да бъде всякакъв? [/quote]
  Ако си включиш мозъка ще видиш колко мъдро не само хваща един въпрос за по-висшестоящ в йерархията, но и го хваща така натясно, че ако Николайчо се наложи да критикува интервюто, да няма какво да каже.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал