Със сърце и ръце

Зад възхода на базарите се оформя физиономията на прохождаща творческа индустрия в България, както и публика с вкус и отношение към местното производство

Базарите са естествената среда на малкия бизнес
Базарите са естествената среда на малкия бизнес
Базарите са естествената среда на малкия бизнес    ©  Надежда Чипева
Базарите са естествената среда на малкия бизнес    ©  Надежда Чипева

Часът е десет, навън е слънчево, но щипещо студено и все още сънените градски хора, увити в големи шалове и прегърнали картонени чаши с кафе, врат любопитни носове между щандовете. Съботата е къса и полуработна, а има много спирки за правене. Артистите трескаво подреждат работата си по маси, закачалки и рафтове и все още срамежливо поздравяват и отговарят на събуждащия се интерес. Погледите шарят по деликатните керамични чаши и купички, по които личат вдлъбнатините от пръстите, които са ги създали, и бижутата от най-неочаквани материали, заели формата на въображението на създателите си. Ръцете се радват на естествените материи на пуловерите, роклите, шапките, одеялата, възглавниците и платнените торби със смешни надписи, в които някой е вложил сърце и идея. От малките кутийки с масла, мехлеми и балсами дъха на лавандула, невен и други билки, а книгите са грижливо и талантливо илюстрирани от български артисти. Има още зайци, лисици и мечета за гушкане от филц и прежди и плакати и книжки за оцветяване, които те предизвикват да се проснеш по корем по средата на всичко, за да ги нашариш целите. Мирише на прясно изпечени хляб и сладкиши. Можеш да опиташ сурова тиква, гигантска и отгледана във философията на устойчивото земеделие, или киви, пекло се под петричко слънце, да се подлютиш с балкански лют сос от диви родопски подправки, да се научиш как да мариноваш пъстърва по рецепта на свещениците от манастир "Благовещение" или как да отглеждаш пъдпъдъци в хола си като домашни любимци. За вече посъбудилите се се разлива вино, а на улицата цвърчат бургери от камион като в онзи филм за майстора готвач, който заряза мишленските звезди, за да приготвя улична храна заедно със семейството си.

Базарите са новото градско средище за любознателните, отворени и търсещи хора. За едни са място да избереш подарък на близките си с вкус и отношение или да занесеш на приятелите от чужбина нещо българско и хубаво, различно от мускалче или дървена лъжица made in China. За други са начин да прекарат съботата си приятно и различно, далеч от неоновия кич на мола и нервността на пазаруването там. За трети са зона за открития и срещи с нови и интересни хора. За четвърти - възможност да подкрепят лудите си приятели, които са зарязали сигурната си работа, за да следват страстта си.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове