Мисионерите

Деян Колев и екипът му в център "Амалипе" доказват защо ромската интеграция не е мръсна дума

В момента тече процес на модернизация на ромската общност, казват председателят на център "Амалипе" Деян Колев (вляво) и общностният модератор на местния клуб в Бяла черква Венелин Илиев.
В момента тече процес на модернизация на ромската общност, казват председателят на център "Амалипе" Деян Колев (вляво) и общностният модератор на местния клуб в Бяла черква Венелин Илиев.
В момента тече процес на модернизация на ромската общност, казват председателят на център "Амалипе" Деян Колев (вляво) и общностният модератор на местния клуб в Бяла черква Венелин Илиев.    ©  Надежда Чипева
В момента тече процес на модернизация на ромската общност, казват председателят на център "Амалипе" Деян Колев (вляво) и общностният модератор на местния клуб в Бяла черква Венелин Илиев.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Влизайте, влизайте", маха с ръка Деян Колев към събралите се пред вратата на офиса на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" хора. Те бързо запълват стаята, която служи за приемна в тесния стар апартамент на организацията в центъра на Велико Търново. Дошли са от Павликени, за да чуят какво се променя в системата за плащане на здравни осигуровки от догодина и как "Амалипе" може да им помогне да покрият задълженията си. 23 декември е последният ден, в който хората с прекъснати здравноосигурителни права могат да ги възстановят двойно по-евтино, започва да обяснява спокойно Деян Колев, а всички очи са вперени в него. Със спечелен проект към Европейската комисия неправителствената организация подпомага най-активните доброволци към местния си център за развитие на общността в Павликени, като покрива половината от осигуровките, които дължат. "Искаме обаче всеки месец да се плащат системно осигуровките - така както плащате за кабелна телевизия", изрежда условията Деян Колев, "и да се включвате активно в дейностите на местните клубове." "Дори когато не работите, 17 лева за здравето си трябва да дадете", продължава той и обяснява предимствата на това да си здравноосигурен. "Хайде, отивайте към НАП", изпраща доброволците Деян, а координаторът "Общностно развитие" в центъра Иван Тодоров отива да помага с документите. Опашката в агенцията е дълга, но те вече са убедени, че чакането си заслужава.

Проектът със здравните осигуровки е една от много инициативи, в които център "Амалипе" и неговият председател Деян Колев влагат време, усилия и сърце през последните 15 години. Посветили са се на каузата модернизация на ромското общество - но отвътре, през самите хора, и със запазване на тези ромски традиции и култура, които излизат от патриархалното и могат да донесат разнообразие в живота ни заедно. Рецептата на неправителствената организация е качествено образование за всички деца и развитие на местните общности. Оттам следват здравната интеграция, социалната работа и застъпничеството пред институциите. Едва ли има училище из страната, което да работи активно срещу отпадането на ромски деца от класните стаи и което да не го прави в партньорство с "Амалипе". На организацията се дължат многобройните случаи на превенция на ранни бракове, на включване на хора обратно в здравната и социалната системи, на успешното дипломиране на младежи от ромски произход. "Амалипе" всъщност показва какво стои зад мъглявото определение ромска интеграция и как тя може да се случи наистина. Извън сухите национални стратегии, които остават само на хартия, неправилно вложените държавни ресурси и обраслото с предразсъдъци българско общество.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  gabera avatar :-?
  gabera
  • + 12

  Голямо възхищение от дейността на тези хора - с разум, търпение и упорство!
  България ще започне да израства едва, когато мнозинството българи разбере, че образоването на ромите е една от най-важните предпоставки за дълготраен растеж на икономиката и за социален мир.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал