Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
9 19 фев 2016, 16:16, 9098 прочитания

Българската църква: Духовният другар на Путин

Как и защо Светият синод играе ролята на проводник на интересите на руския патриарх в църковната дипломация

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Църковни братя или не съвсем

Признаването на македонската църква, или когато политиката и държавата влязат в църквата

24 ное 2017

Проф. Калин Янакиев: "Св. Синод трябва да отговори позитивно на македонската църква"

"Не е тайна, че повечето наши митрополити са под силно руско влияние, но отправеното им предложение е трудно да бъде заобиколено, неглижирано, замълчано и даже отказано", казва преподавателят във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

23 ное 2017

Пет въпроса и отговора за православния събор в Крит

Защо Българската църква няма да посети най-важното събитие за православието, има ли пръст Москва в това, как да се ориентирате в сложния свят на църковната дипломация и защо това е важно

18 юни 2016

Вселенски неволи

От посещението на Вартоломей I бликна цял гейзер с конфликти между патриарси, политици и професори

13 ное 2015

Защо църквата мълчи за бежанците

Кризата на любов и вяра в българското общество се чете и в отношението към търсещите убежище, казва докторът по богословие отец Добромир Димитров

18 сеп 2015

Или с Бога, или с йога

Българската православна църква скочи срещу източното учение

26 юни 2015

Корона от тръни

В пореден ексцентричен епизод от делата на БПЦ синодът върна политическия призрак на Сакскобургготски

8 май 2015

"Стани, Лазаре!" - реанимация на мъртвия авторитет

Забранената изложба на художника Калоян Илиев – Кокимото във Варна очерта опасна тенденция в отстъплението от светския характер на държавата

11 апр 2014

За хаир*

След много и разнопосочни критики промените в Закона за вероизповеданията останаха за есента

2 авг 2013

Църквата за начинаещи

Или какво е важно да знаем, за да разберем публичния образ на БПЦ

24 фев 2013

Новият разкол

Изборът на наместник очерта двете крила в битката за патриарх в БПЦ

16 ное 2012

"Аз съм добрият пастир..."*

Какъв трябва да е следващият патриарх, за да върне обществения престиж на църквата

9 ное 2012

Мултимедиа: Попове с досиета

Вижте имената на хората в расо и техните агентурни псевдоними

17 яну 2012

Църквата - филиал на "Държавна сигурност"

Повечето митрополити са работили за Шесто управление на ДС

17 яну 2012
 
Попитан дали кубинското рандеву между папа Франциск и руския патриарх Кирил е било одобрено от президента на Русия Владимир Путин, говорителят на патриарха Александър Волков беше непоколебим: "Има 100% гаранция, че срещата между двамата духовни лидери не е свързана с политика."

И думите му сигурно биха прозвучали убедително, ако събитието не идваше в твърде удобен за Путин момент. При драматичното обезценяване на рублата, падащите цени на петрола, продължаващите санкции и все по-обезпокояващите картини от Сирия руският президент имаше нужда да влезе в световния обмен с позитивна новина. Какво по-добро от това да обявиш благия папа Франциск за свой политически и духовен съюзник?

Патриарх Кирил от своя страна пък е едно от най-силните оръдия на режима на Путин за провеждането на външната политика на Русия. Бившият офицер от КГБ обяви колегата си агент Владимир Путин за "божие чудо" и двамата работят заедно за превръщането на православието в идеология, която обслужва възродените имперски амбиции на Русия.

На този фронт в края на януари те отбелязаха още една победа - предстоящият Всеправославен събор, който за пръв път от векове ще събере всички православни църкви, ще се случи изцяло по начина, по който Москва пожела. Той дори ще се проведе на гръцкия остров Крит вместо в Истанбул, където е седалището на Вселенския патриарх Вартоломей - едно от многото условия, поставени от Руската православна църква (РПЦ) в хода на подготовката.

Този дипломатически триумф беше постигнат не без помощта на Българската православна църква (БПЦ), която все по-силно и видимо играе ролята на проводник на интересите на руския патриарх. Светият синод танцува опасен танц с авторитарен режим, превърнал православието в политическа платформа на национализма, консерватизма, нетолерантността и враждебността към Запада, а взаимоотношенията между различните църкви в сюжет от шпионски роман.Православието - мост между България и Русия

Има две линии, по които може да се проследи влиянието на Москва в българските църковни дела. Първата са безкрайните съвместни чествания на празници и светци, размяна на ордени и отличия. Ако се внимава в календара на митрополитите само от последната една година, се вижда, че няма друга поместна църква, с която БПЦ да поддържа толкова задълбочени и последователни контакти. Сайтът на патриаршията прилича на афиш на събитията на Руския-културно информационен център. А черешката на тортата ще бъде гостуването на руския патриарх Кирил в София следващата седмица (26 февруари - бел. авт.)

За близостта между двете църкви до голяма степен допринася общото комунистическо минало - и при руския, и при българския висш клир лустрацията се оказа causa perduta. По-голямата част от нашите епископи и митрополити са завършили образованието си в руски духовни училища. Според историка и главен редактор на "Християнство и култура" д-р Момчил Методиев липсата на историческа памет за това е голям проблем, който ни лишава от ориентири. "В Русия този дебат беше приключен в средата на 90-те години. Резултатът е, че всеки може да се преформатира в каквото реши, без да се пита за неговото минало", коментира той по време на семинар за Всеправославния събор, организиран от списание "Християнство и култура" и Богословския факултет на СУ.

Така втората линия, по която е видна намесата на РПЦ, е църковната дипломация в полза на Москва, която извършва българският Свети синод. В по-голямата битка за върховенството в православния свят между Вселенския патриарх Вартоломей и руския патриарх Кирил България отчетливо взима страната на Русия. Противоречията между двамата духовни лидери са сблъсък на две тотално различни концепции за това какво е православието. Руският държи да го обвърже с Изтока, докато вселенският държи то да остане универсално.

Християнският философ проф. Калин Янакиев от Софийския университет "Свети Климент Охридски" говори за "две болести на съвременното православие" - тенденцията към ориентализация на православието (разбирането, че то трябва да бъде източно, славянско и не може да бъде живяно в Европа) и силното преувеличение на автокефализма (радикална независимост на църквите - бел. ред.) като пречка пред единството на църквите. Тези две тенденции описват политиката на Московската патриаршия в последните години, а духовната фигура, която саботира тази представа за православието, е Вселенският патриарх Вартоломей. Неговата визия е, че православието може да бъде живяно навсякъде и всякакви народности могат да бъдат православни. "Той е единственият, който нарушава идиличната картина, която е закодирана дълбоко в родовата ни памет поради некадърно представяне на новата ни история - че православието е религията, която ни свързва с Русия", обяснява проф. Янакиев и добавя, че тъй като комунизмът и славянството са "изфирясали идеологии", тази идея се пробутва през православието.

Неслучайно при официалното посещение на Вселенския патриарх Вартоломей в България през ноември миналата година бяха хвърлени сериозни ресурси по неговото публично дискредитиране. Важно е да се отбележи, че превръщането на посещението му в скандал не дойде от Светия синод, а от външни на църквата фактори - медии (като epicenter.bg на Валерия Велева), политически партии (като ВМРО) и общественици (като Велислава Дърева) с ярки русофилски възгледи. Те сътвориха яростна кампания срещу константинополския патриарх, като го обвиниха в неуважение към българския патриарх (за това, че го нарекъл "блаженство" вместо "светейшество"), в обида към българския народ (защото заклеймил етнофилетизма [еретично отклонение, което поставя расата и националността преди църквата - бел. ред.] в словото си в храма "Александър Невски") и в необосновани претенции (за това, че поискал премахване на паметника на Антим I от българската църква в Одрин или богослужение на гръцки език по Черноморието).

В своя анализ на "оскандаляването" на Вартоломей проф. Калин Янакиев отбелязва няколко особености на атаките. Първо, според официалния протокол Вселенският патриарх редовно се обръща към всички предстоятели на поместни църкви с "Ваше блаженство" и в това няма знак на неуважение. Второ, в словото си той наистина говори за етнофилетизма, но в контекста на честването на 70 години, откакто обвинението на нашата църква в това отклонение от православието е прекратено, а след това продължава, като го характеризира като общ проблем на всички православни народи през XIX век. А не през XXI век, както комплексарски предположиха "патриотично" настроени общественици. И трето и най-интересно, че т.нар. претенции на Вселенския патриарх към паметника на Антим I в Одрин и богослужението на гръцки език по Черно море въобще не бяха изречени от Вартоломей в публичните му изяви на българска земя.

Според източници на "Капитал" тези твърдения са се съдържали в доклад на ДАНС, разпространен до българските институции преди посещението на константинополския патриарх наред с друго странно схващане, че Вселенският патриарх е проводник на интересите на турската държава. Въпреки че седалището й е в Истанбул, Вселенската патриаршия е по-скоро в лоши отношения с турските власти, които потискат православното малцинство.

Вероятен първоизточник на конспирациите на ДАНС и "патриотите" е съвсем публична докладна записка от посещението на патриарх Неофит в Константинопол през 2013 г., публикувана в "Християнство и култура". Там в един пасаж се споменава, че Вселенският патриарх е изтъкнал пред българската делегация поставянето на паметник на екзарх Антим в Одрин, което е станало без неговото знание и за който той настоява да бъде премахнат, тъй като според него в диоцеза и Вселенската патриаршия е недопустимо да съществува паметник на йерарх, който е разрушил каноничните връзки между двете църкви. На този въпрос членовете на българската църковна делегация са дали отговор, че този паметник не е поставен нито с благословението, нито със знанието на БПЦ, а е поставен от Сдружението на тракийските българи, председателствано от бившия член на Висшия съвет на БСП Красимир Премянов (който също така е зам.-председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД). Следователно те не могат да го махнат, защото не са го сложили.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Крайният срок е
27 май!


Повече подробности на capital.bg/next

Остават броени дни до крайния срок за участие в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018!“Капитал” и “Кариери” търсят активните, вдъхновени и вдъхновяващи мениджъри и предприемачи.

За да разкажем историите им.
И да ги наградим с EMBA стипендии от City College - международния факултет на The University of Sheffield.

Кандидатствай или номинирай Next Generation мениджър или предприемач!


Конкурсът се провежда с подкрепата на Trelleborg.

Прочетете и това

Лена Ганстерер: Ако си наистина социален предприемач, няма да е само за шоуто Лена Ганстерер: Ако си наистина социален предприемач, няма да е само за шоуто

Австрийският експерт в социалното предприемачество Лена Ганстерер споделя пред "Капитал" как се става социален предприемач и какви са позитивите

4 май 2018, 3705 прочитания

Българските пионери на новото образование Българските пионери на новото образование

Трима души от все по-голямата група хора, които вкарват модерните идеи в българските класни стаи

5 апр 2018, 5749 прочитания

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Общество" Затваряне
Български кораб е спасил 900 мигранти край Лесбос

Развод на 20-ата година

Развалянето на догворите с ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" и ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" ще е сложно

Лъвски скок към офиси

Новият фонд с южноафриканско и българско участие Lion's Head ще инвестира в имоти в България и региона

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

DA за България

Български архитекти получиха световна награда за интериорен дизайн

Помагай лесно

Пътеводител на начинаещия доброволец

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 20

Капитал

Брой 20 // 19.05.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Шансът на България за чакалнята на еврозоната се сви, турската лира се обезцени рекордно

Емисия

DAILY @7PM // 23.05.2018 Прочетете