Практики на затъването
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Практики на затъването

Практиката хора да теглят бързи кредити от името на свои близки и приятели е често срещана, казват финансови консултанти

Практики на затъването

Историите на едно измамно приятелство и на един длъжник в бягство

Зорница Стоилова
31870 прочитания

Практиката хора да теглят бързи кредити от името на свои близки и приятели е често срещана, казват финансови консултанти

© Цветелина Белутова


Как се теглят пет кредита в един ден

Катя* е дребничка и притеснителна млада жена. Има загрижен поглед и е пестелива на думи. Предпазлива с непознати. Вече. Откакто година и половина плаща скъпо за своята доверчивост. С пет кредита към пет различни дружества, изтеглени на нейно име в един и същ ден. В знак на добра воля към семейство, на което иска да помогне. Разбира се, няколко дни по-късно Катя разбира, че е станала жертва на измама. "Приятелите" й бързо изчезват от живота й с парите, а тя остава сама с дългове от 3330 лева, които все още изплаща.

Историята на Катя не е необичайна за България. Според консултантката по лични финанси Росица Денева, която помага на хора да се справят със свръхзадлъжнялостта си, тегленето на бързи заеми от името на близък, приятел, роднина е често срещана практика. В повечето случаи с неприятен изход.

Катя е на 31 години, в момента безработна. Израснала в институция за лишени от родителска грижа деца, след навършване на пълнолетие тя разчита на подкрепата на фондация "Конкордия България". Те й помагат да си стъпи на краката и да заживее самостоятелен живот. Въпреки че е с диагноза умерена умствена изостаналост, Катя се стреми да бъде независима. Живее на квартира, справя се с бита и личните си финанси, не без помощта на социалните работници от фондацията. В продължение на няколко години Катя работи като хигиенистка към "Конкордия" на половин работен ден. Работодателите й са доволни от нея - тя е съвестна и работлива. Докато в един януарски ден миналата година не се появява на смяна.

"Тя просто спря да идва на работа", спомня си изпълнителната директорка на фондацията Диляна Гюрова. Отсъства около две седмици. През това време в офиса на "Конкордия" получават обаждане с питане дали лицето Катя Димитрова работи на трудов договор при тях. Това е първи сигнал, който силно тревожи екипа на организацията. Няколко дни по-късно самата Катя се появява с искане за копие от трудовия си договор. Двама социални работници разговарят с нея и я питат дали някой я притиска да взима заеми. Опитват се да я убедят да не го прави и да остане в центъра за временно настаняване. Първоначално младата жена се съгласява, но няколко часа по-късно бяга. Притеснени, социалните работници от фондацията правят опит да я подадат за издирване, но МВР им отказва с мотива, че Катя е пълнолетна и не се намира в роднинска връзка с тях.

След няколко дни Катя сама се връща в "Конкордия" и признава, че е изтеглила пет заема от различни фирми. Справката от Централния кредитен регистър показва, че общото задължение е 3330 лева, като два от кредитите са за над 1000 лева. "250 лева й беше заплатата, добре че не е била в целевата група за по-сериозни кредити", казва Диляна Гюрова от "Конкордия". В екипа на фондацията са убедени, че Катя е изтеглила парите под натиск и без да си дава сметка за последствията - "тя няма компютърна грамотност да попълни онлайн заявление за кредит, няма достатъчен речников фонд и социални компетенции, за да направи самостоятелно подобно волеизявление", обясняват те.

Катя се запознава с новите си "приятели" чрез общи познати по време на коледните празници. Предлагат й да празнуват Нова година заедно. Осигуряват й подслон и храна срещу това тя да се грижи за децата им и да чисти в къщата им в Костинброд. Когато ваканцията свършва, я убеждават да не ходи на работа. След това организират тегленето на кредитите. "Трябваха им за децата", твърди Катя. Мъж от групата я придружава по интервютата за кандидатстване за кредит и я подучва да казва, че парите й трябват за ремонт и за лечение. "Те казаха, че ще ги плащат. После научих, че няма да ги платят", обяснява младата жена.

След първия им успешен удар от пет заема в следващите дни пробват на още места, но получават откази. Оттам нататък всичко се развива много бързо. Казват на Катя да си ходи. Заплашват я да не казва на никого, че е теглила кредити. После спират да си вдигат телефоните.

От година и половина Катя не е в контакт с тези хора. В полицията се води разследване по случая, което още няма резултат. "Те и други хора са карали", убедена е младата жена. Въпреки че е безработна, Катя се старае да си плаща вноските. Пенсията й за инвалидност от 120 лева отива изцяло за погасяването на заемите. Тя не може да отговори на въпроса колко още й остават да изплати, нито знае колко е набъбнала сумата с лихвите.

На въпроса вярва ли, че ще има справедлив изход, тя казва само "Дано" и забива поглед в земята.

*Името е сменено

"Защо спрях да плащам"

"Както знаете, парите никога не стигат", вдига ръце Мартин*. Той е на 31 години. Живее в София със сина си и работи в заведение за бързо хранене. Доволен е от работата, получава добри пари, прави планове за бъдещето. Над него обаче е надвиснала сянката на дълговете.

"Допреди две години го правех - теглех кредити, връщах доколкото можех, доколкото не можех - спирах." В крайна сметка съм длъжник и на държава, и на бързи кредити", разказва накратко историята си Мартин.

Той не знае нито колко е общата сума, която дължи на дружества за потребителски кредити, нито колко точно от изтеглените суми е изплатил. Предпочита да не мисли за това.

Първия взима, докато живее още в родния си град. "Не знам защо реших да изтегля кредит. Всъщност го изхарчих за глупости, както всеки прави", засмива се той нервно. Сумата не е голяма, около 500 лева, но след като остава без работа, спира да плаща. Напуска града, за да избяга от събирачите на дългове. И за да намери по-добра реализация в столицата.

Последната сума, която е изтеглил, е 1500 лева, а "лихвата е страшна", както се изразява той. Мартин е наясно, че кредитът е скъп продукт, и дори се учудва, че са му отпуснали средства, въпреки че има лоша история на плащане. "Бях на малко пари, изплащах го две години и ми останаха две вноски, докато го изплатя, но реших да направя ново теглене за повече пари. Одобриха ме. Плащах ги два месеца и спрях. Просто не можех. И така до ден днешен", разказва Мартин.

"Взех ги с една цел парите, не можах да я направя, това си е моя грешка", разсъждава той сега. Смята, че е върнал предостатъчно голяма сума, и засега не възнамерява да изплаща повече. "Някой ден надявам се, че ще благоволя да платя, но ако не го направя, то си е за мен."

Казва, че не се тревожи от събирачите за дългове, защото те не могат да го открият. Мартин отдавна не живее на адреса си по регистрация, работи без трудов договор и осигуровки, с всички последствия, които произтичат от това. "Искам да съм на договор, но за момента не мога да го направя", признава той. Този начин на живот го е приучил да планира краткосрочно, с хоризонт следващата седмица или най-много месец.

Въпреки това Мартин се опитва да подреди живота си и да осигури по-добро бъдеще за сина си. Помага му организацията "Стъпка за България", която подкрепя млади хора в неравностойно положение да получат по-добро образование и професионална реализация. Ментор на Мартин в "Стъпка за България" е Костадин Калайджиев. Професионално той се занимава с организационно развитие, но казва, че във времето с Мартин са открили много неща, които ги свързват. Костадин е човекът, който търпеливо и последователно подкрепя Мартин да се справи със свръхзадлъжнялостта си. "Това е един от големите проблеми, които той трудно решава, и затова просто го беше зачеркнал, все едно не съществува", спомня си той и добавя: "Има много неща, които са му важни, и не може да подреди приоритетите си."

Костадин не дава готови съвети на Мартин, а по-скоро го окуражава сам да стигне до работещо решение. Установили са заедно, че натрупаните задължения са "голям залък" за Мартин - и финансов, и психологически, затова са започнали с малки стъпки - първо да подобри финансовите си дисциплина и планиране, да успее да изкарва месеца, да се научи да мисли в перспектива. Напредъкът е бавен, но славен, казва Костадин. "Преди си получаваше парите всекидневно, сега вече ги получава седмично по негово желание, за да може да си управлява бюджета по-добре, да не му изтичат парите между пръстите, както той се изразява", обяснява менторът. "За него наистина е важно първо да осигури базовите потребности на себе си и сина си, защото той пречупва всичко през него", добавя Костадин.

Мартин също е доволен от това, че вече си прави по-добре сметката и успява да преживее месеца само с парите, които изкарва. "Човек се пали, прави грешки и е хубаво да се учи от тях", казва той мъдро. "Начинът човек да оцелее в живота е да се бори сам със себе си. Другото е парлама."

*Името е сменено

Как се теглят пет кредита в един ден

Катя* е дребничка и притеснителна млада жена. Има загрижен поглед и е пестелива на думи. Предпазлива с непознати. Вече. Откакто година и половина плаща скъпо за своята доверчивост. С пет кредита към пет различни дружества, изтеглени на нейно име в един и същ ден. В знак на добра воля към семейство, на което иска да помогне. Разбира се, няколко дни по-късно Катя разбира, че е станала жертва на измама. "Приятелите" й бързо изчезват от живота й с парите, а тя остава сама с дългове от 3330 лева, които все още изплаща.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Ако има закон за "фалит на физически лица" тези кръвопийци няма да дават такалесно кредити.Политиците имат особенна заслуга за ограбването на народа и за докарването му до просешка тояга!

 • potrebitel3

  Що за помощ от фондация - направили я чистачка.
  При това в самата фондация.

 • 3
  potrebitel3 avatar :-|
  potrebitel3

  "консултантката по лични финанси Росица Денева, която помага на хора да се справят със свръхзадлъжнялостта си, тегленето на бързи заеми от името на близък, приятел, роднина "

  Това какво е? Пирамидална зидарка?
  Че как по-бедния тегли заем за по-богати?

 • 6
  scs avatar :-|
  Svetlozar Stoqnov

  До коментар [#1] от "Без коз":

  фалитът на физически лица присъства в много от страните в ЕС, съгласен съм, такъв закон трябва да има и в България, но има и още по - големи рискове за неплатежоспособните като пример ако човек има нужда от пари, той ще ги вземе на всяка цена и ако не му ги отпуснат от бързите кредити, то лихварите ще го направят, а те не ти звънят по телефона да си търсят парите. От друга страна поне с такъв закон ще се пазят хората от собствената им простотия. Като друг минус ще, е че може да се злоупотребява с фалит на физическо лице като в един момент си много платежоспособен, а изведнъж се оказваш без 1ст.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Без коз":

  Тези кръвопийци изобщо нямаше да са тук, ако имаше такъв закон. А и финансовото образование трябва да е задължително, за сметка на диктовката(литературата) примерно.

 • 8
  t_ avatar :-|
  t_

  До коментар [#2] от "potrebitel3":

  Дали са и възможност сама да си изкарва парите и да се интегрира. По думите им, тя не може сама да си попълни искането за кредит, каква работа да и дадат?

 • sisi35

  До коментар [#7] от "Георги Георгиев":

  Ти ташак ли си правиш? Абсурд - да искаш да се махне литературата и диктовката....

 • 10
  briton avatar :-|
  briton

  Това трябва да се препечата в онези издания, които хората като тези четат, ако четат въобще.
  Силно се надявам, че на аудиторията на Капитал не са и нужни такива истории, с цел да се предпазят от тази "спирала".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK