Построй ми къщата на прадядо
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Построй ми къщата на прадядо

сдружение “Мещра

Построй ми къщата на прадядо

Как се плете плет, как се бърка кирпич и как се редят тикли - научете "на терен" от архитектите от "Мещра"

Десислава Лещарска
49906 прочитания

сдружение “Мещра

© сдружение “Мещра


Част от темата "Боси, без обхват, в рая. Българските села са източник на вдъхновение, знание и интересни преживявания за уморените градски души", където можете да намерите и кратък, субективен календар за уикенд бягства.

Два дни след Еньовден. Силното слънце над родопското село Долен се скрива зад пухкави бели облаци, но въздухът остава все така горещ. Жегата обаче като че ли не прави впечатление на трийсетината души, които вървят бавно по прашния тесен калдъръм в старата част на селото. Очите и обективите на фотоапаратите се местят от къщите - покривите от каменни тикли, издадените напред варосани втори етажи, основите от камъни, глина или кирпич - към лицето на увлекателния водач и разказвач архитект Стефан Стоянов от сдружение "Мещра"*.

"В тази къща е сниман филмът "Капитан Петко Войвода", тази е била на заможно мюсюлманско семейство, тази е реставрирана в духа на традициите, тази - с тухли итонг", насочва погледите той, вплитайки в разказа си история, етнография, архитектура и чувство за хумор. В неговите истории за селото, къщите, дуварите, плевните, калдъръмените улици оживява едно вълнуващо минало и Долен вече е много повече от снимка в албума "Лято 2016".

Сдружение "Мещра" е съвсем младо - няма и година, но вече отчита първите си успехи в мисията, на която се е посветило - да проучи традиционни знания и занаяти, основно в областта на строителството, да ги съхрани и да ги предаде на поколенията след нас. Съоснователи са петима архитекти. Стефан Стоянов разказва, че са се запознали на курс за недвижимо културно наследство, а първият фестивал Transfiguration в село Долен ги вдъхновява да започнат работа заедно. Самият той е живял дълги години във Франция. Дипломира се като архитект в Страсбург, след това специализира компютърна анимация. "Така се завъртяха нещата, че през 2010 г. реших да се прибера в България. Все още не съжалявам", усмихва се той. От 2013 г. работи като архитект на свободна практика.

Родопското село Долен е обявено за архитектурен резерват през 1977 г. заради специфичната си архитектура, а доленските майстори са се славели като най-добрите в каменната зидария и реденето на тикли - каменни плочи за покриви. Сходна е архитектурата единствено в близкото село Ковачевица, но двете населени места тръгват по различен път в най-новата си история. "Благодарение на една група от хора с по-особено мислене - музиканти, археолози, сценаристи - които идват в Долен преди 10-15 години, купуват къщи и плевни, създават първия Transfiguration... заради новите доленци селото все още е далеч от мутризацията и "битовите кръчми", казва Стоянов.

По време на миналогодишното издание на фестивала Transfiguration "Мещра" се включват в групата от архитекти, студенти и доброволци в изграждането на сцената и трибуната на събитието. Използват само естествени материали и традиционни техники. "Покрай фестивала решихме да проучим това, което е останало в селото, да обследваме състоянието на къщите, да издирим собственици, да се запознаем със старите майстори, да видим какво може да се възстанови и запази", обяснява Стефан. Целта им е да разработят методология за изследването си, която да приложат и на други места из България.

"Но най-важна е работата с хората", категоричен е архитектът. В Долен "мещренци" съумяват да спечелят доверието на местните. Някои не намират смисъл в реставрацията, но архитектите ги информират за ползите, като например, че за къщите - паметници на културата, не се дължи данък сгради. "Мещра" работят заедно с кметството в селото, с голямата община Сатовча, с Националния институт за недвижимо културно наследство. "Започнахме разговори за ускорено аварийно укрепване, защото едно разрешение може да го чакаме и година, а тук няколко месеца могат да са фатални", пояснява арх. Стоянов. Партнират си и с Университета по архитектура, строителство и геодезия и това лято за пръв път имат архитектурна работилница със студенти втори и трети курс с теоретична и приложна част.

"На фестивалите в Долен имахме работилници за всякакви хора и ще ги продължим. Искаме да ги запознаем с историята, обичаите на дадено място, както и с традиционни техники като дърворезба, плетене на плет, работа с глина, редене на калдъръм и др. С правилната поддръжка те могат да издържат векове", смята архитектът. Той разказва, че интересът към естествените материали и все по-честото им приложение в строителството - дори извън реставрацията, се дължат на културно явление, започнало в Западна Европа преди повече от 30 години, но все по-осезаемо и в България - стремежът към устойчив, природосъобразен начин на живот. "Надявам се и нашите строители един ден да се ориентират към по-здравословен модел на работа", казва Стоянов.

С "Мещра" може да се запознаете лично още на 13 август - архитектите ще водят еднодневна образователна програма "В света на старопланиската архитектура" в Етнографския музей "Етъра". Тя предвижда лекции за възрожденската архитектура, 3D прожекция и работилница за традиционни дървени елементи. В края на август можете да станете част от мащабния им проект за проучване на нематериалното културно наследство в Странджа планина (виж инфографиката) - да правите теренно проучване в селата Българи, Кости, Бръшлян и Кондолово, да издирвате и документирате работата на майстори, практикуващи стари занаяти, да правите практически занимания с естествени строителни материали и техники, характерни за района. А село Долен посреща гости през целия август за концерти, разходки, работилници, прожекции и т.н.

*Мещра означава "майстор" на тайния занаятчийски език, наричан "мещренски" или "мещрагонски". Той съчетава думи от гръцки, турски, сръбски, арнаутски, разместване на сричките и добавяне на допълнителни звукове. Използван е от дюлгери, зидари и други в периода преди и след Освобождението с цел да закодират разговорите си пред външни хора

Част от темата "Боси, без обхват, в рая. Българските села са източник на вдъхновение, знание и интересни преживявания за уморените градски души", където можете да намерите и кратък, субективен календар за уикенд бягства.

Два дни след Еньовден. Силното слънце над родопското село Долен се скрива зад пухкави бели облаци, но въздухът остава все така горещ. Жегата обаче като че ли не прави впечатление на трийсетината души, които вървят бавно по прашния тесен калдъръм в старата част на селото. Очите и обективите на фотоапаратите се местят от къщите - покривите от каменни тикли, издадените напред варосани втори етажи, основите от камъни, глина или кирпич - към лицето на увлекателния водач и разказвач архитект Стефан Стоянов от сдружение "Мещра"*.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  aytep avatar :-P
  aytep

  Ехааа

 • 2
  georgenikolov avatar :-|
  Georgi Nikolov

  родът ми произлиза от едно подобно родопско село и мога да потвърдя написаното. колкото и да се обикаля широкият модерен свят, това "нещо" не се изпитва никъде другаде.

 • 3
  proza avatar :-|
  proza

  Оставихме да се съборят къщите на прадедите ни, защото вследствие на урбанизацията бяхме натикани в панелки. Сега се опитваме на възстановим старите традиции, но това е трудна работа. Свикнахме на градския живот и бит и едва ли ще се върнем обратно на село.

 • emilm13

  Стига носталгични простотии! Построй къщата на прадядоти и живей в ней с прабабати, зарежи колата и си гледай магаре, купи сто овце и повтаряй прераждания до четвърто хилядолетие!

 • 5
  georgenikolov avatar :-|
  Georgi Nikolov

  научи първо да пишеш на български, преди да коментираш нещо, което явно никога няма да разбереш.

 • 6
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Тъжно е да гледаш, как заедно с тези села и махали, умират хората и къщите.

 • 7
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Статията опровергава позицията на малконтентите че хората не искали емигриралите от страната преди години да се връщат и им се бъркат в работите. А подобни пенсионери ще има доста, въпрос на организация и повече откритост/по-малко завист.

 • 8
  tulsa avatar :-|
  тулса

  Радва и активното участие на млади и атрактивни млади хора,видимо заинтресувани от това,с което се занимават.

 • 9
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#8] от "тулса":

  Моят коментар беше и за кмета на Свежен в свързаната статия "добро утро бабо", все пак доста от нас могат да включат подобни дейности в процеса на предпенсионното планиране. Изследванията показват че социалната активност способства за по-добра продължителност и по-пълноценен живот отколкото индивидуални дейности като четене и писане на книги, лов и риболов и т.н. Моите колеги ротарианци планират от години подобни дейности и вършат добра работа в много направления, от осигуряване на книги и учебници за бедни деца, до медицинско оборудване за бедни стари хора (легла, проходилки, инвалидни столове и т.н.).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.