Ако ще е домат, да е български

Ядем повече вносни храни, но държим плодовете и зеленчуците да са родно производство

Почти половината българи не намират разлика в качеството между българските и вносните продукти. Но когато пазаруват плодове и зеленчуци, внимават да са български. 66% от хората смятат, че те са по-качествени от чуждите. Това установява проучване на маркетинговата агенция Pragmaticа, проведено в началото на годината. Въпреки предпочитанията си обаче хората в страната масово се хранят с вносни храни.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ham avatar :-|
    ham
    • - 1
    • + 1

    Когато някой, не е в ред-има стар лаф,Бута ,масло.Наскоро ,мой приятел,го осъвремени -БУТА МАСЛО И НЕ ДОЛИВА!Ако роден фермер,иска ,да продава, продукцията си ,на фермерските пазари и да получава субсидии Х за дейността си ,трябва да издава фактури с ЕГН,АДРЕСИ .КАК ПОЧТЕН ЧОВЕК,ЩЕ ИЗДАДЕ ,ПРИМЕРНО 1000 БР ФАКТУРИ , ЗА ПО ДВА КИЛОГРАМА,ДОМАТИ,ЗА ДА ПОЛУЧИ 250 лв субсидия.На среща със зам министър ,на въпросното злополучно министерство,производител ,постави въпроса ,че работи с Български сортове домати ,и съответно не получава изискуемите добиви за СУБСИДИРАНЕ!Отговорът ,на Ідиотът зам министър беше,производителЯт да кандидатсвал по някаква програма,за защита на Българските сортове!!1Той човекът,да произвежда ли ,да продава ли ,фактури ли да пише,,по програми ли ,да кандидатства!Та МОЛЯ ТЕ ТИКВЕ, ВЕЛИК НАШ ПРЕМИЕРИНО,ПРИЕМИ ОТ МЕН ,И МНОГОТО ПОЧТЕНИ ФЕРМЕРИ ,КАТО МЕН,ЕДНО МАЛКО ДАРЕНИЕ ЗА ПОДОПЕЧНИТЕ СИ!ДАРЕНИЕ ЗА 5Л М10Д!

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "Увеличената консумация на продукти, които не са произведени в България, достигна своя пик след приемането на страната ни в ЕС и отварянето на пазарите."

    Това твърдение е заблуждаващо. Ако искате реално да измерите потреблението на храна, анализирайте изменението на дяловете местни/вносни храни. Какво, като се качва потреблението на внос?! То и местното производство се потребява повече. Като цяло покупателната способност на населението се вдигна много между 2007-ма и сега.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "Предлагането на българско месо е много ограничено и изобщо не стига до преработвателите, защото се предлага свежо в търговската мрежа. Поради тази причина за производството на колбаси работим основно с внос."

    Само част от истината. Нашите ферми не могат да докарат чутовните размери на свинете в Германия и Испания например. Конкретно за свинския бут, разликата е поне 2-3 пъти на тежест. Средно месото, с което съм работил преди години в една верига беше 4-6 кила на бут. В Германия съм чувал за тежест между 25 и 30 кг. И после защо се внася...

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "Докато при вносните земеделието е по-развито, използват се други техники и препарати, което променя вкуса им, а и самите сортове са по-различни от тези, с които българите са свикнали"

    Какво общо имат навиците?! Един домат с обвивка като на диня и вкус като на обезвкусена хартия, какво значение има какъв сорт е?! От Европа идват само продукти, годни за дълго съхранение и транспортиране. Кога за последно видяхте полски розов домат в магазина?

    Има само някакви домати за готвене и/или пейнтбол, които в салатата само визуално могат да докарат някаква правдоподобност.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал