Каква промяна искаме

Седем българи разказват за изборите, които са направили, и проблемите, които ги вълнуват

Извън едрите разделителни линии, по които хората спорят във Facebook или по телевизията, социолозите и политолозите избягват да посочват конкретните групи, които оформят физиономията на българското общество. И с право - истинският живот е по-шарен и отделните човеци с техните биографии, разбирания и ценности трудно се побират в кутийки, на които да залепиш етикети. Във време на големи социални вълни разломите бързо се променят, казват експертите.

И тъкмо защото сме убедени, че хората винаги дават по-интересни, противоречиви, изненадващи отговори, решихме да потърсим мнението на различни българи от цялата страна. Не претендираме нито за изчерпателност, нито за представителност на извадката. Опитахме да съберем лица с различен статус, професии, икономически и политически виждания и ги попитахме за изборите, които правят и за проблемите, които ги вълнуват. Това, което установихме, че се повтаря в техните мисли, е дълбоко чувство на несправедливост и заряд за промяна. Вижте какво имат да кажат.

По темата работиха Зорница Стоилова, Спас Спасов, Александър Терзиев

Спас и Дебора Ставреви, на 27 г. и 24 г., Стара Загора:

Завършили висшето си образование в София, Спас и Дебора Ставреви са младо семейство, избрало да се върне в родния си град. Той работи като строителен инженер в местна фирма, тя управлява бизнеса на родителите си - две заведения. Имат доходи, по-високи от средното за региона.

Спас и Дебора са активни застъпници за референдума на Слави Трифонов. "Искам промяна, искам нещо да се случи и не виждам друг начин", обяснява Дебора. И двамата гласуват с три "да" - за мажоритарна система, за задължително гласуване и за намаляване на субсидиите на партиите. Спас дава примери с държави като Франция, Швейцария и САЩ, където има мажоритарни системи, и той счита, че това са страни, чийто пример България трябва да следва.

На изборите за президент Дебора гласува с "не подкрепям никого", а Спас дава своя глас за генерал Румен Радев, отчасти защото е впечатлен от биографията му, отчасти като наказателен вот срещу ГЕРБ. На балотажа и двамата избират Радев, за да не спечели партията на Бойко Борисов.

Спас и Дебора са силно разочаровани от ГЕРБ, които свързват с олигархията и с фаворизирането на определени фирми. Спас признава, че е гласувал за ГЕРБ, когато те са избрани да управляват за първи мандат, но после го отблъсква арогантността на премиера. "Той тръгна да показва, че е най-великият човек в тази държава. И хвърля прах в очите на по-необразованите хора, които в България са доста, че с една магистрала от София до Бургас вече сме стигнали равнището на Западна Европа", възмущава се Спас."Затова гласувах за референдум", отсича той. "Защото той дава една нова, никой не е казал, че ще по-добра, мажоритарна система. Да видим какво ще стане."

Най-големият проблем на България е... "Че няма хора. И корупцията."

Случи се нещо хубаво... "Свободата да пътуваш."

Със Запада или с Русия... "Америка, Англия, Франция и Швейцария са държави, които трябва да бъдат примери за нашата. Източният модел - руският и китайският - не ми харесва. Русия е мутренска държава, там мафията контролира цялата държава и ресурси и затова хората са бедни. Нашите гледат от тях."

Бежанците... "Да си ходят в техните държави и да си се оправят. Никой не им е виновен, че от началото на човечеството досега не са мръднали с една крачка интелектуално и технологично. Техен проблем е, че не са образовани и че се намират в положението, в което са."

Ивайло, 29 години, София

Ивайло работи във финансовия сектор. Живял във Франция, сега в София и е удовлетворен от живота си. Винаги гласува на избори, въпреки че е на мнение, че от 25 години "управляващите не са се сменяли. Само използват различни черупки". На изборите за президент е дал вота си за генерал Румен Радев, защото смята, че той притежава качества, необходими на един президент и е защитавал умело позициите си. На референдума е гласувал с три "Не", защото е твърдо против мажоритарния вот и въпреки че смята, че субсидиите на партиите трябва да се намалят, "един лев му се струва смешно". Против е и задължителното гласуване, защото според него "в България масово хората не знаят за какво гласуват". "Да ги задължаваш да гласуват за нещо, за което те не са информирани, било поради факта, че не са предприели инициатива да се допитат до информация от различни източници или защото някой така им е казал, според мен е абсолютно недопустимо", обосновава се Ивайло. От управлението е най-недоволен, че "хора без всякаква съвест взимат решения" - режат се лентички, строят се стадиони с надути цени на места, където няма жив човек.

Ляво, дясно или център... "Аз съм по-скоро десен."

Най-големият проблем на България е... "Хората. Дали за съвестта ще говорим или за демографските фактори, които влияят на обезлюдяването на България, на оскотяването на нацията."

Случи се нещо хубаво... "И аз, и хората около мен живеем по-добре от преди. Отдавам го на самите нас, на усилията ни, на последователността, с която следваме определени цели."

Със Запада или с Русия... "Аз съм прозападно настроен. Русия е имала положително влияние, но през последните сто години има огромно негативно влияние върху нас."

Бежанците... "са дошли тук да търсят по-добър живот. Живея в район в София, в който е пълно с бежанци. Досега никога не съм виждал да създават проблеми."

Кръстина Манолова, 64 г., Варна

Кръстина работи като учителка, ръководи Варненската литературна школа за ученици и определя житейската си ситуация като прилична. На първия тур на изборите за президент гласува "с мерак" за Трайчо Трайков, а на балотажа - "с омерзение и без грам обич за Цецка Цачева" (от разказа на "На Есме с обич и омерзение"), защото не разпознава в нито един от двамата кандидати свой представител. На референдума не гласува, защото, първо, не смята, че тези въпроси са същинския дневен ред на обществото, а после, че са били формулирани, така че да предполагат отговор с "да" и "не". "Нямам капацитет за отговор на първия, по втория ме питат по формулата "След дъжд качулка", за субсидията съм информирана, че е 15 пъти по-висока от тази на немските депутати, убедена съм, че трябва да бъде намалена, но нямам капацитет да реша колко", добавя Манолова.

Ляво, дясно или център... "Днес тези определения са твърде размити и нееднозначни. Подкрепям партии с меритократична ценностна система."

Най-големият проблем на България е... "Демографският, защото инстинктивно или целенасочено България "се прочиства" от читавите и борбени млади хора и се превръща в територия за малограмотни избиратели, които се печелят чрез платен или корпоративен вот.

Българите живеем в колективистичен свят: доминират фамилно-родовите и приятелски връзки. Те предопределят решения, управление и ред. Тези светове не съграждат богати общества. Богатите общества са резултат от меритокрацията - системата на "равните възможности", при която хората се доказват чрез своите способности и талант, а не чрез богатството, семейството, социалното положение или политическата власт."

Случи се нещо хубаво... "Имам работа, която ми носи удоволствие и предпоставя житейски комфорт без тежки компромиси. В съдебната система на БГ се проявиха достойни личности с активна позиция, воля за промяна и готовност да я постигат въпреки прътите в колелата. Млади българи у нас и по света имат качествата и самочувствието да работят и да успяват на световно равнище."

Със Запада или с Русия... "Със Запада и ЕС, защото базовите му ценности не са на книга, редът и законността са норма, човек е свободен да бъде себе си, доколкото не пречи и на другите да бъдат себе си. Преценявам имперската политика на Русия като безобразна, а неглижирането на личността там като отвратително. Хибридната война срещу БГ – като безогледна, перфектно организирана, последователна и плодоносна, защото стъпва на глупостта и алчността на българските "русофили" и на зомбираното имперско самочувствие на съветски хора у нас."

Бежанците... "са тема, която се преекспонира чудовищно и това е целенасочено – страхът е най-лесният и ефективен бутон за контрол на човека."

Стефан, 29 години, Стара Загора

Стефан е на 29 години, живее в Стара Загора при семейството си. Учил е в Техническия университет в София, но не се е дипломирал. Работи в електрическа централа и е доволен от условията предвид заплатите в региона, но смята, че днес като цяло се живее по-зле. На мнение е: "България е на това положение, защото самите българи не са национално мислещи хора." Затова на изборите за президент е подкрепил "Обединените патриоти". Обяснява, че е гласувал за лидера на ВМРО Красимир Каракачанов заради политическа партия "Атака". "В тях виждам това, което трябва да се прави. Те досега по никакъв начин не са отстъпили на вижданията си", убеден е Стефан. В идеите на националистите му допадат предложенията да се върне донаборната военна служба. Твърдо е "за" излизане от НАТО и твърди, че си спомня "как жандармерията биеше гражданите на "Цариградско", когато протестирахме срещу това да не влизаме в НАТО".

Ляво, дясно или център... "Аз съм определено ляв."

Най-големият проблем на България е... "Че ги няма българите, които да защитават интересите на българите и суверенитета."

Случи се нещо хубаво... "Аз не се поставям личностно пред държавата, затова не смятам, че се случва нещо хубаво около мен."

Със Запада или с Русия... "Аз не виждам в Русия агресор. Защо е това противопоставяне? Ако не беше Русия, сега не се знае какво щеше да е в Сирия, така че цяла Европа дължи много на Русия. Но европейското общество мълчи."

Бежанците... "Да си възстановят страните, да живеят там по-добре. Трябва да сатанизираме със закон исляма и това ще ни реши проблемите. Защото това е религия, която показва, че не се развива и не се интегрира с останалите общества."

Борислав Костадинов, 27 г., Кърджали

Борислав Костадинов е на 27 години, живее в Кърджали и се занимава с рап музика, но работи на друго място, тъй като му е трудно да се изхранва само от музика. Казва, че не е лишен почти от нищо, въпреки че е имал периоди, в които със семейството му едвам са свързвали двата края.

На изборите за президент гласува за генерал Румен Радев, който го е спечелил с патриотизма си. "Не бях виждал кандидат за президент, който да му личи така, че наистина милее за държавата си", обяснява Борислав. В същото време той казва, че не е недоволен от управлението на ГЕРБ, а по-скоро го е разочаровала оставката на премиера Бойко Борисов. "Изглеждаше като сърдито дете."

За политика се информира от Facebook и телевизията. Стратегията, която следва на избори, е да гласува за политическата сила, която мисли, че за дадения момент е по-добрият вариант. Според него така е правилно, вместо "да сме като овце".

Най-големият проблем на България е... "Мисленето ни. Ние сме малко, даже не малко, а доста завистлив народ."

Случи се нещо хубаво... "Обръща се повече внимание на младите. Строи се. Премиерът помогна и за изграждането на спортни комплекси и стадиони, което е супер. Няма как да си кривим душата - знаем как се забавляват младите, особено тези по крайните квартали. Единственото спасение е спортът."

Със Запада или с Русия... "Определено със Запада, но не трябва да обръщаме гръб на братята руснаци."

Бежанците... "Не трябва да забравяме, че тези хора не идват в България, защото им е кеф. Но последните неща, които се случиха, ме карат да си мисля, че прекалиха с гостоприемството ни."

Венцислав Съботинов, 29 г., Стара Загора

Венцислав Съботинов е завършил висшето си образование в Софийския университет, специалност "Политология", а сега се занимава с предприемачество. Има бизнес в областта на недвижимите имоти и обекти за сладолед. На първия тур на изборите за президент гласува за кандидата на Реформаторския блок Трайчо Трайков, защото най-много се доближава до представите му за президент, а на балотажа е избрал опцията "не подкрепям никого". "За мен беше много важно ГЕРБ да не вземе пълната власт, защото трябваше да бягаме от тази държава вече", казва той.

Според него най-важната задача на това управление е била да проведе съдебна реформа. "Подкрепях Христо Иванов и Радан Кънев. Когато това правителство показа, че няма воля да прави реформи, за мен беше безсмислено да остава на власт", казва Венцислав, който асоциира управлението на ГЕРБ с "мутри и полицейщина".

"Без съдебна реформа тази държава не може да се развива и не може да се върне някаква справедливост в обществото", категоричен е Венцислав. Той е наясно, че идеите, които споделя, не са приоритетни за повечето хора. Затова, смята той, вина имат политиците, които се държат като елитарно общество и говорят с абстрактни понятия, които хората не разбират. "Тяхна е задачата да обяснят на народен език до какво може да доведе. На хората им писна 25 години едни и същи да управляват и да източват държавата. Хора, които нямат никакви качества, да живеят много по-добре от хора, които се блъскат и накрая нищо."

Ляво, дясно или център... "За мен дясно е икономически дясно, аз съм за по-малка намеса на държавата в бизнеса и свобода на предприемачеството."

Случи се нещо хубаво... "Живея по-добре от родителите ми, защото имам повече възможности и се опитвам да ги реализирам. Освен това в София се оформи истински IT сектор."

Със Запада или с Русия... "Аз съм прозападно настроен. Икономическият модел в Русия не ми харесва, ние тръгнахме по неговите стъпки и за жалост той роди олигархия тук. Западният модел на устройство и на работещи институции е по-добър."

Бежанците... "Аз нямам проблеми с част от тях, но с други имам - особено с тези, които не са от Сирия, а са от Афганистан и Ирак, където реално имат правителства."

P.S. Ако вашето мнение липсва в тази мозайка, ще се радваме да го чуем. Пишете ни в коментарите на capital.bg, на [email protected] или в съобщение на Facebook страницата ни.

Още от Капитал