Фотоистория: Уроци по добро

Училищната програма "Научи се да даряваш" запознава учениците с основните принципи на гражданското участие и дарителство

Надежда Чипева, Люба Йорданова
10078 прочитания
"Научи се да даряваш" е концепция за преподаване и практикуване на основните принципи на гражданското участие и дарителство в училищата. Идеята й, чийто основоположник е американската организация Learning to Give, е уроците и упражненията да бъдат интегрирани в общата училищна програма.
"Научи се да даряваш" влезе и в българските училища, благодарение на пилотен проект на Българския дарителски форум. Целта му е да развие културата и средата за споделяне и даряване сред учениците.
"У вас изхвърляте ли храни?", пита Теодора Бакърджиева, програмен мениджър в Българския дарителски форум, по време на един от уроците по проекта - пред седмокласниците в столичното 104 основно училище "Захари Стоянов". Темата е разхищението на храна и начините то да се ограничи.
"Една трета от цялото количество годна храна се разхищава", продължава Теодора и споделя пред учениците стряскащи цифри - изхвърлената само в Европа храна е достатъчна да нахрани почти 200 млн. души.
"Можем ли да допринесем за намаляване на тези страшни цифри?", подтиква Теодора седмокласниците към размисъл. А те имат идеи - "като купуваме колкото ни трябва", "пазаруваме със списък с нужни продукти", "гледаме температурата за съхранение" или пък "купуваме храна, която да дарим".
Теодора дава на учениците задача да разпределят хранителни продукти според това на кой рафт в хладилника или фризера е подходящо да се държат.
А след това им разказва за хранителните банки, които работят за намаляване на разхищаването на годна храна и за подпомагане на нуждаещи се хора. "Почти половина от населението в България живее в някакъв вид лишения", споделя Теодора.
Според класния ръководител на седмикласниците Мария Борисова този тип уроци са интересни за учениците, защото темите са такива, които на пръв поглед са им познати, но така поднесени в часовете ги карат да погледнат на тях по друг начин.
Пилотният проект в 104-то основно училище ще завърши с посещение на дом за социално слаби хора.
На платформата "Научи се да даряваш" могат да бъдат намерени преведени и адаптирани за българския контекст над 250 урока, добри практики и индивидуални планове за часовете от 1 до 12 клас. Сред тях има теми за опазването на околната среда, ролята на бизнеса и нестопанския сектор, кариерно развитие, финансова култура и демократични ценности.
Идеята на Българския дарителски форум е часовете по проекта да са динамични, да включват дискусия или игри, да има посещения в различни извънучилищни места или на интересни гости, които говорят пред децата по различни теми.
Част от целите на "Научи се да даряваш" е и да развие пълноценното и различно общуване между учители, ученици и родители.
"Учителите и родителите споделят, че виждат ценността на програмата в това, че децата не просто научават и практикуват основни принципи на дарителството и активното гражданство, но и че стават по-внимателни по между си и по-чувствителни за нуждите и на другите около тях", споделят от Българския дарителски форум.
"Научи се да даряваш" влиза и в часовете на учениците от 126-то основно училище "П. Ю. Тодоров". Един от уроците е посветен на кучетата-водачи на незрящи хора.
Елена Андреева, инструктор във фондация "Очи на четири лапи", разказва на третокласниците как се обучават кучетата, на какво трябва да се обръща внимание в отношението към тях и как помагат на хората в нужда.
Кучетата-водачи преминават двугодишно обучение веднага след раждането си. "Тези кучета се учат да служат", обяснява Елена и допълва, че тези животни не трябва да се пипат без разрешение.
Според учителката на третокласниците Сия Джанева децата имат огромна нужда от такъв тип уроци, които възпитават у тях емоционална интелигентност, умения за общуване и за подобряване на общността, в която живеят.
До 20 април учители от цялата страна могат да кандидатстват за следващата част на проекта "Научи се да даряваш". Условията за кандидатстване могат да бъдат намерени на сайта на Българския дарителски форум.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход