Краков победи смога. Как София да го последва

Краков победи смога. Как София да го последва

Доскоро известна като Китай в Европа, Полша е на път да се пребори с мръсния въздух. Активистите от "Тревога за смога в Краков" бяха в София, за да разкажат как граждански групи могат да постигат реални успехи, оказвайки натиск върху властта

Зорница Стоилова
26130 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Когато през 2014 г., по повод 25-годишнината от падането на комунизма в Полша, най-големият всекидневник в Краков организира допитване сред читателите си за това кое е най-важното събитие за изминалия четвърт век демокрация, гражданите са категорични. И посочват забраната за употреба на дърва и въглища в битовото отопление.

Отговорът може да звучи на пръв поглед изненадващ. Но това е промяна, която жителите на втория по големина полски град издействат сами, използвайки всички инструменти, които им дава демокрацията, за да преборят чудовищния смог, който трови въздуха и семействата им години наред. Така, с решение на местната власт, подкрепено и от съдебно решение, от 2019 г. Краков ще е първият град в страната, който ще диша по-леко и свободно.

Революцията, предизвикана от краковчани, вече се разпространява и в други градове в Полша, а през изминалата зима успя да зарази и столицата Варшава. Информацията за качеството на въздуха всеки ден вече е неизменна част от прогнозата за времето по телевизия, радио и интернет портали. Смогът и вредите, които нанася върху здравето на хората, се разпознават като национален проблем, а властите въвеждат поредица от мерки и стандарти, които да ограничат действието му.

А само допреди пет години Полша е известна като Китай на Европа по степен на замърсяването с фини прахови частици. Тази седмица в София и Пловдив, които се състезават за първите места в европейските класации за най-мръсен въздух с полските градове, гостува семейството, от което започва голямата полска промяна. Това са Анна Двораковска и Андрей Гула от гражданското движение "Тревога за смога в Краков". Те бяха тук по покана на "Грийнпийс" - България, и екологично сдружение "За земята", за да споделят опита, който са натрупали през годините борба за по-чист въздух в своя град. Ето какво София може да почерпи от тяхната битка.

Как започва всичко

Ноември 2012 г. е точката на кипене за краковчани. Тогава замърсяването с фини прахови частици надвишава седем пъти нормата. Или ако таргетът на ЕС е лимитът на замърсяване на въздуха да не бъде превишаван в повече от 35 дни в годината, в Краков, където живеят 758 хил. души, това се случва редовно - 180 дни в годината.

Анна и Андрей, като много други жители на града, са бесни и решават да вземат нещата в свои ръце, започвайки от нещо просто. Всеки ден публикуват във Facebook данните за качеството на въздуха в града. Информацията за това е публична, но покрита през девет планини в десета в уеб дебрите на местната администрация, при това на неразбираем технически език. Затова първата задача на активистите е да направят това знание възможно най-видимо и да го обяснят с думи прости. Когато виждат как последователите в страницата им в социалната мрежа растат лавинообразно, Анна и Андрей заедно с група свои приятели решават да създадат гражданско движение с една проста цел - да направят въздуха в града годен за дишане.

Научени уроци

1. Като биеш звънеца, посочи и решението

Няколко дни след като основават "Тревога за смога в Краков", стъпвайки на един куп научни изследвания за факторите, които предизвикват замърсяването в града, активистите посочват и какво според тях е решението на проблема. Тъй като безспорният основен замърсител в Краков според данните е битовото отопление, според тях единственото дългосрочно работещо решение е да се забрани употребата на твърдо гориво - дърва и въглища в домакинствата. Те се опират на анализите на местните власти, за да образоват публиката, че масовото изгаряне на евтини въглища, дървесина и отпадъци в старите домашни печки се рее във въздуха под формата на фини прахови частици и канцерогени като диоксини и бензо(а)пирен, които са свързани със заболявания на сърцето, белите дробове, рак и преждевременна смърт.

Гражданското движение започва петиция, с която събира подписи от гражданите на Краков и призовава общината да въведе забрана на употребата на твърди горива за отопление.

"Когато биеш звънеца, трябва да имаш и решението. В противен случай, ако кажеш на хората "положението е много зле" и не посочваш решение, те се фрустрират много бързо", казва Андрей Гула.

2. Не приемай "не" за отговор

Един от първите пъти, когато им се налага да защитят своята теза за забрана на твърдото гориво за отопление в тв ефир, регионалният политик отсреща ги гледа все едно са полудели и отсича: "Това е невъзможно!" Половин година по-късно същият политик става един от основните посланици на каузата на чистия въздух.

Анна Двораковска разказва тази история, за да подчертае, че дори политиците си променят мнението, когато видят, че обществото се обединява зад даден проблем. И че просто не трябва да се приема "не" за отговор. Така например активистите отказват да се примирят с аргумента - хората са бедни, имат нужда от евтините въглища, затова не може да се въведе такава забрана.

"Това е опростяване на проблема и не е вярно", категорична е Двораковска. "Много хора горят в печките си всичко, което решат, защото могат. Защото няма регулация."

"Нашето послание беше: ние се нуждаем от стандарти за печките, за горивото, за въглищата, защото без тях няма да решим проблема, но осъзнаваме проблема с енергийната бедност и няма да оставим бедните хора сами", добавя Андрей Гула. "Така от самото начало се застъпихме за програми за подкрепа за най-бедните домакинства. Такива вече действат в Краков."

Това е и основният път, по който гражданското движение се стреми да събере подкрепа за една иначе непопулярна сред широките народни маси мярка. Разбира се, че срещат сериозна съпротива от хората, които използват стария начин на отопление. През първата година и половина непрекъснато ги обвиняват, че са агенти на Путин и "Газпром". Получават дори смъртни заплахи.

В течение на времето обаче около 90% от гражданите застават зад тях. Тук, разбира се, роля играе и последователната комуникация на "Тревога за смога" и непрекъснатите инициативи, които организират, за да повишават информираността на местните хора по темата. Освен петте души, които са постоянно въвлечени в каузата, към нея се присъединяват десетки доброволци - лекари, учени, студенти, артисти, юристи, медийни и рекламни професионалисти.

През първите две години основно занимание на "Тревога за смога в Краков" е да комуникират проблема и да призовават за действие да бъде въведена регулация за отоплението с твърдо гориво. След като през 2013г. местният парламент гласува забраната, те се заемат да рекламират също толкова активно субсидиращите програми, които да осигурят прехода. Защото общината не полага никакви усилия в тази посока.

3. В диалога с властите - и добро, и лошо ченге

Друг момент от успеха на "Тревога за смога в Краков" е, че се стремят да поддържат добър диалог с местните власти. "Нашата стратегия беше да им оказваме натиск, но да не водим битка с тях. Има малка разлика", разказва Анна Двораковска. Тя добавя, че понякога дори е полезно да има едни организации, които оказват натиск чрез правни действия, и други, които водят диалог с властите. Нещо като доброто и лошото ченге.

Така например те се гордеят, че интегрираната програма за подобряването на качеството на въздуха, която в момента действа в Краков, е резултат от колаборацията между общината и гражданското движение. Като част от нея има две програми - едната подпомага гражданите да модернизират отоплителните системи в домовете си, като ги подменят с котли, съобразени със съвременните екологични стандарти; а другата представлява субсидии за най-бедните домакинства, които биват компенсирани за разликите в сметките им, след като минат на централно отопление или газ. Тази система ще работи за период от 10 години.

В региона на Малополско войводство около половин милион домакинства трябва да минат през тази трансформация. Общата инвестиция в подмяна на старите печки е около 100 млн. евро за целия регион, като средствата идват не само от общинския бюджет, но и от регионални и европейски фондове.

Сега движение "Тревога за смога" обединява над 20 организации от 6 региона на Полша. Те успяват да прокарат подобни анти-смог регулации и в други населени места. В Полша има около 5 милиона еднофамилни къщи, а от тях 70% се отопляват на печки с дърва и въглища. Фокусът на съвместните усилия сега се насочва към законодателството на национално ниво, както и в упражняването на контрол за това как се прилага забраната. С други думи, чудовищният смог в Краков може и вече да е победен, но упражняването на демокрацията, знаят краковчани, изисква всекидневни усилия.

Междувременно в София...

Група граждански организации ("Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2" и Център за независим живот) и адвокати заведоха колективен иск в Софийски градски съд срещу бездействието на Столичната община по отношение на високите нива на замърсяване на въздуха в София. Те съдят общината "от името на всички живеещи, работещи и учещи в столицата".

Пред "Капитал" един от адвокатите, внесли иска, Димо Господинов, разясни, че исковете всъщност са три. От една страна "Група за чист въздух" иска от съда да установи, че в периода 2015г. до 2017г. замърсяването на въздуха в столицата е било над нормата по вина на Столична община. След това, че въпреки високите нива на фини прахови частици, общината не е предприела никакви мерки, за да ги ограничи. И третият иск ще настоява да се предприемат мерки, с които да се компенсира засегнатия колективен интерес. Господинов уточни, че докато тече процедурата от тяхната група ще организират серия от обществени дискусии, на които да се обсъди какви да бъдат тези мерки.

В защитата си гражданските организации ще се позоват на решението на Съда на Европейския съюз в Люксембург, който уважи иска на Европейската комисия, подаден срещу България, и констатира, че държавата не е спазвала европейското законодателство относно чистотата на атмосферния въздух и в частност - нивата на фини прахови частици в периода от 2007 най-рано до 2014г. В него има и една интересна правна постановка, която българският съд до моментa не приемаше, казва Димо Господинов, а именно, че задължението да се спазват нормите за чистота на въздуха са "задължение за резултат."

"Дълбокият смисъл на нашия иск е не толкова да спечелим делото, което ние най-вероятно ще направим, а да окажем натиск, да повдигнем тази тема, да разкрием истината", отсича Димо Господинов.

Когато през 2014 г., по повод 25-годишнината от падането на комунизма в Полша, най-големият всекидневник в Краков организира допитване сред читателите си за това кое е най-важното събитие за изминалия четвърт век демокрация, гражданите са категорични. И посочват забраната за употреба на дърва и въглища в битовото отопление.

Отговорът може да звучи на пръв поглед изненадващ. Но това е промяна, която жителите на втория по големина полски град издействат сами, използвайки всички инструменти, които им дава демокрацията, за да преборят чудовищния смог, който трови въздуха и семействата им години наред. Така, с решение на местната власт, подкрепено и от съдебно решение, от 2019 г. Краков ще е първият град в страната, който ще диша по-леко и свободно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  plf avatar :-|
  plf

  При цялото ми уважение към гражданското общество тук, не смятам че това е възможно. И не само заради общестото, а заради безпардонноста на администрацията и държавната власт.
  Отдавна не съм прочитал нещо по въпроса с тратирането на микро централите от слънчеви колектори в законодателството в България.
  Ако в западна Европа логиката е - след като си сертифицираш 10-те панела и подпишеш договор с ЕРП като доставчик - да си получиш полагаемата квота от въглеродни емисии и сам да си я продадеш на борсата, тук държавата прибира правата ти и твърди, че административно ще получиш отстъпките които ти се полагат. От другата страна е ЕРП-то за което ти си кофти възел и те цака от всякъде.

 • 2
  kokoto2 avatar :-?
  kokoto2

  "паживьом-увидим"...

  Според мен за проблема погрешно се обвиняват бедните.
  Например:
  - едно бедно семейство топли на дърва една стая.
  - семейство позволяващо си висок стандарт на живот отоплява с пелети 200 кв.м къща.

  В задачата се пита: кое отделя повече вредни газове: отоплението на 200м2 със съвременна печка или 20м2 с обикновенна печка на дърва.

  п.п. Същото е и с автомобилите: 5000км с голф3(евро2) или 30 000 км с голф5(евро5). Логиката е, че който има пари за нов автомобил, има пари да го кара повече. Кой замърсява повече?

 • 3
  knickolova avatar :-|
  knickolova

  До коментар [#2] от " kokoto2 ": Така е, прав сте, но процентно колко богати и колко бедни има, дори в София? Бедните са в пъти повече от тези, които живеят в къщи и карат нови коли...А най-мизерното нещо е отопление на твърдо гориво в ЕПК блок в голям комплекс, тяга никаква, пълен лисичарник....Панелните и ЕПК блокове са замислени да се отопляват чрез централно топлоподаване, чиято цена преди години беше по джоба на всеки. А как грееше парното? До степен, която нагрятите радиатори не можеха да се намалят и се налагаше отваряне на прозорци и фортички....

 • 4
  iev51650761 avatar :-|
  koger.bg

  За повече информация относно строителство на нискоенергийна сглобяема, енергийно ефективна монолитна или пасивна къща: https://koger.bg/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал